URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 22 APRILIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E lungă şi tristă povestea cu dealul Ciuperca. Un proiect prost, o implementare superficială şi consecinţele nu au întârziat să apară. Sigur, constructorul se va apăra dând vina pe proiectant, iar acesta pe executant. Dar orice inginer cu puţină experienţă şi-ar fi dat seama că e riscant să pui în operă o lucrare cu studiul geo făcut pe genunchi, în birou.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Nu, titlul nu e o glumă! Dacă Sandu Lungu, carismaticul luptător care a pus Bihorul pe hartă cu pumnul său necruţător şi dimensiunile sale respectabile, s-a pus în fruntea unei "armate" de protestatari cu care a bătut străzile Oradiei, dacă a pus mâna pe megafon pentru a se adresa mulţimii, asemenea unui lider politic, nu e de glumă...
Zic şi eu
Adrian Cris
În timp ce la Bucureşti pluseriştii înfuriaţi de mazilirea Arhanghelului Vlăduţ ameninţă cu ieşirea de la guvernare şi sunt iluminaţi de revelaţia că Ludovic Orban, până mai ieri personificarea "Ciumei galbene", este de fapt "partener de nădejde", nu ca rockerul Cîţu, cel degrabă vărsător de sânge de om nou nevinovat, în Oradea cele două formaţiuni îşi pregătesc în pace şi armonie, împreună cu UDMR, împărţirea instituţiilor deconcentrate din judeţ.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Când l-au numit la Sănătate a doua oară, Vlăduţ a fost asemenea unui ginerică intrat într-o familie mafiotă supraprotectivă cu tânăra mireasă, familie care deţine controlul total asupra vieţii tânărului cuplu, inclusiv asupra aspectelor intime dintre cei doi tineri însurăţei. Doar că în cazul acesta, Sănătatea nu e tinerică deloc, e mai degrabă o hoaşcă rămasă nemăritată până la adânci bătrâneţi, care a uitat vremurile în care era tânără şi frumoasă, şi căreia îi place acum doar să se lase mulsă pervers şi să consume tineri imberbi cu carnea rozulie şi fragedă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Considerați că după vacanța de Paști ar trebui reluate cursurile în şcoli, cu prezență fizică?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 12 aprilie 2021, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat una dintre cele mai discutabile decizii din întreaga sa istorie. Într-o decizie obligatorie, pronunţată în recurs în interesul legii, Instanţa Supremă a stabilit că "instanţa de judecată învestită cu soluţionarea plângerii contravenţionale formulate împotriva unui proces-verbal de contravenţie prin care s-a aplicat sancţiunea complementară a suspendării temporare a exercitării dreptului de a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, NU are posibilitatea să examineze proporţionalitatea acestei sancţiuni complementare".
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ulcerul duodenal este o boală cronică ce afectează circa 10% din populaţie şi care prezintă o tendinţă de scădere, mai ales în ţările dezvoltate. Frecvenţa este asemănătoare la ambele sexe, iar evoluţia bolii este spre vindecare şi apoi reapariţie (aproximativ 60% din ulcererele duodenale vindecate reapar în decurs de un an, iar 80-90%  în decurs de 2 ani).
02 Martie 2021, 08:37

Anul demolărilor: Primăria Oradea și-a propus să facă în 2021 exproprieri record pentru proiectele edilitare (FOTO)

Anul demolărilor: Primăria Oradea și-a propus să facă în 2021 exproprieri record pentru proiectele edilitare (FOTO) LA PĂMÂNT. Orădenii din strada Episcop Nicolae Popovici au renunţat la procesul prin care se opuneau exproprierilor, după ce Primăria le-a pus imobilele la pământ, fără să mai aştepte sentinţa Tribunalului. "Ce să ne mai judecăm? În martie s-a discutat în Consiliul Local, în iulie-august ne-au despăgubit, iar în noiembrie totul era deja demolat. Primăria s-a grăbit aşa tare încât cred că ne-ar fi dărâmat casele şi cu noi înăuntru", spune o fostă proprietară
Anul demolărilor: Primăria Oradea și-a propus să facă în 2021 exproprieri record pentru proiectele edilitare (FOTO) VINE DEMOLAREA! Municipalitatea va demola trei case, două spaţii comerciale şi un atelier din strada Gheorghe Doja, pentru a amenaja o parcare cu 571 de locuri dispuse pe trei niveluri şi o terasă. "Exproprierea era singura soluţie. Zona are nevoie urgentă de o parcare, iar aceasta trebuia să fie cât mai aproape de clădirea spitalului, ca să poată fi legată de el printr-o pasarelă. Nu putea fi făcută altundeva", spune primarul Florin Birta
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La plecarea din Primărie, Ilie Bolojan şi-a lăsat târnăcopul în birou. Urmaşul său, Florin Birta, expropriază şi dărâmă la fel de hotărât imobilele aflate în calea proiectelor edilitare.

"În 2020, când s-au pregătit lucrările de anul acesta, oraşul a făcut exproprieri de 17,3 milioane lei, cea mai mare sumă de până acum. Pentru 2021 s-au făcut deja exproprieri de 4,2 milioane lei şi, dacă bugetul ne va permite, vom depăşi nivelul de anul trecut", spune Birta. BIHOREANUL a aflat că în schiţa de buget exproprierile figurează cu suma record de 30 milioane lei!

Cifrele "demolatoare" 

Cu despăgubiri de peste 9,3 milioane euro plătite în ultimii 5 ani, Oradea este campioană naţională la exproprieri de case şi terenuri pentru proiecte în interes public. Primele proceduri au fost făcute acum un deceniu, pentru amenajarea şoselei de centură şi a străzii Principatelor Unite de-a lungul malului stâng al Crişului Repede. Apoi, au continuat cu demolări de case pentru parcările din Aleea Călinului, Drumul expres, Aquapark-ul Nymphaea, intrarea la blocurile din strada Oneştilor şi sensul giratoriu de la Podul Centenarului.

Despăgubirile plătite au crescut treptat, ajungând în 2020 la suma record de 17,3 milioane lei. Numai anul trecut s-au făcut 19 exproprieri, pentru stadionul din strada Făgăraşului (5,1 milioane lei), parcarea Spitalului Judeţean (4 milioane lei), reabilitarea Bulevardelor Nufărul - Cantemir (2,1 milioane lei), centura Oşorhei (1,4 milioane lei) ş.a. "Primăria uzează de exproprieri pentru că altfel nu poţi face lucrări. Interesul public primează în faţa celui privat", obişnuia să spună fostul primar Ilie Bolojan. Iar noul primar Birta îl urmează.

O sumă record

Săptămâna trecută, la creionarea bugetului pe 2021, necesarul pentru exproprieri se ridica la 30 milioane lei. În primele două luni din an, municipalitatea a făcut deja 9 exproprieri pentru construirea noului drum de Santău, prin spatele gropii de gunoi, pentru a scoate traficul greu din strada Matei Corvin (286.226 lei), pentru modernizarea străzilor Cântăreţului (96.700 lei), Moviliţei (19.500 lei), Valea Frumoasă (197.000 lei), Ciucaşului (31.500 lei), Dealului (187.000 lei), Drumul Hotarului (82.500 lei).

Cele mai mari sume vor merge pe despăgubirile pentru terenul necesar unui parc în Cartierul Tineretului (700.000 lei), demolarea unui imobil din strada Iosif Vulcan pentru a face loc unei parcări supraetajate (2 milioane lei) şi înlăturarea ultimelor 14 construcţii din proiectul privind reabilitarea Bulevardului Nufărul-Cantemir (3,9 milioane lei).

Dacă vor fi bani, alţi 16 milioane lei vor fi cheltuiţi cu despăgubirea proprietarilor celor 6,4 hectare de teren dintre complexul Lotus şi Parcul Salca, unde Primăria vrea să amenajeze pe bani europeni o grădină publică urbană cu seră, lac şi turn de belvedere. Dacă nu, probabil anul viitor...

Val de procese 

Exproprierile s-au lăsat şi cu procese. Zeci de deţinători ai unor case rămase între blocuri ori ai unor terenuri sau oameni prea bătrâni să se mai mute au contestat procedurile în instanţă. În noiembrie 2020, 9 proprietari din Nufărul au obţinut de la Tribunalul Bihor anularea parţială a Hotărârii Consiliului Local 753/2019 privind coridorul de expropriere. Instanţa a considerat că Primăria a acţionat cu "exces de putere" pentru că a trecut direct la exproprieri, fără să ia întâi în calcul amenajarea parcărilor necesare proiectului pentru modernizarea bulevardelor Nufărul-Cantemir pe amplasamentele libere din zonă.

Primăria a atacat sentinţa la Curtea de Apel, dar şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa (foto), nu îşi face emoţii. Din 27 de expropriaţi din zonă, doar 7 au pornit proces, iar până săptămâna trecută 3 au şi renunţat, în ciuda sentinţei favorabile. "Când şi-au văzut banii în conturi, oamenii n-au mai fost interesaţi să se judece. În fond, nu e niciun confort să ai o casă între blocuri şi sute de vecini să aibă geamurile în curtea ta", zice Popa.

"Nu mai rezistam stresului"

Dar nu e chiar aşa. Adevărul e că orădenii renunţă să mai lupte pentru casele ori terenurile lor fiindcă ajung la capătul puterilor. "Lumea se satură de judecată. Dacă se satură angajaţii Primăriei şi demisionează, cum să nu ne săturăm noi? Am renunţat pentru că nu mai rezistam stresului. Tot ce mai vreau acum este să uit tot ce s-a întâmplat", spune fosta proprietară a unei case din strada Episcop Nicolae Popovici.

La fel gândeşte şi proprietarul unui imobil din calea coridorului de expropriere pentru viitoarea parcare supraetajată de la Spitalul Clinic Judeţean. "Primăria te despăgubeşte cât să nu-ţi merite să te judeci. Decât să bag banii în avocaţi, mai bine plec", spune bărbatul.

De "bună voie" 

De altfel, s-a ajuns inclusiv în situaţia ca, după ce municipalitatea anunţă exproprierea unui amplasament, proprietarii să renunţe singuri la case. Consiliul Local a aprobat joia trecută cumpărarea cu 61.000 euro a unei case din zona Sovata, unde va fi realizat un proiect de regenerare urbană, pentru un parc. "Oamenii şi-au oferit singuri casa spre vânzare, ştiind că urmează exproprieri. Dacă n-ar fi primit un preţ corect, n-ar fi făcut asta", spune primarul Florin Birta (foto).

Lucrurile sunt, însă, mai nuanţate. Potrivit vecinilor, moştenitorii imobilului, aflaţi în străinătate, l-au vândut Primăriei după ce nu l-au putut nicicum valorifica pe piaţă. "Săptămânal venea cineva să cumpere şi cu 90.000 euro, ca să ridice aici un bloc, dar renunţa când afla că Primăria vrea parc şi n-o să primească autorizaţie de construire", explică un vecin. În final, familia a vândut Primăriei la preţul ofertat de un cumpărător care şi-ar fi asumat riscul de a fi expropriat în ideea, improbabilă, că municipalitatea se va răzgândi.

"Să mă lase în pace!" 

Oricum ar fi, pentru majoritatea proprietarilor exproprierea este o traumă. "La 65 de ani, nu am niciun chef să mă mut. Nu mai pot lua lopata în mână ca la 30 de ani, ca să-mi ridic altă casă", spune Nicolae Szavo, proprietarul unei case cu atelier de tinichigerie rămase între blocurile din strada Lisabonei, unde Primăria vrea să demoleze pentru a amenaja o zonă verde. Bărbatul se aşteaptă la deranj şi cheltuieli. "Dacă mă expropriază, nu ştiu ce-o să mă fac. Mobila n-o pot muta altundeva, sculele nu ştiu unde le pot duce... Să mă lase în pace!", zice tinichigiul.

La fel, după o jumătate de secol în care a locuit într-o casă pe strada Grădina cu Fragi, în care şi-au investit economiile trei generaţii, Florica Florea (foto) se gândeşte la mutare cu groază. Primăria îi va demola casa anul acesta, ca să mute aici parcările desfiinţate pentru modernizarea bulevardului Nufărul. "Mi-au oferit pe casă 230.000 euro, preţul din ghidul notarilor, plus încă 30% peste, ceea ce este sub preţul de piaţă. Nici măcar în cartierul Grigorescu n-am găsit casă ca a mea la banii ăştia. Va trebui să mă mut afară din Oradea, dacă vreau ceva la fel, ceea ce la 75 de ani e foarte greu", spune profesoara pensionară.

Prinşi în malaxorul exproprierilor, proprietarii imobilelor aflate în calea proiectelor oraşului îşi văd vieţile date peste cap. Dacă pentru Oradea dezvoltarea reprezintă obiectivul principal, pentru ei este cel mai rău lucru care s-a putut întâmpla...


TOT MAI MULT(E). Valoarea exproprierilor de terenuri şi case făcute în Oradea a crescut anual:

2017 – 6.711. 964 lei

2018 – 5.887.148 lei

2019 – 11.124.573 lei

2020 – 17.333.645 lei


SE SCHIMBĂ LEGEA!
Despăgubiri mai mari

Sesizat de persoane nemulţumite, deputatul UDMR Szabó Ödön (foto) a propus Parlamentului amendarea Legii 255/2010 privind exproprierile, teoretic fără a împiedica aceste proceduri, dar crescând valoarea despăgubirilor, ceea ce va avea, practic, acelaşi rezultat.

La stabilirea despăgubirii, expropriatorul va trebui să ţină cont inclusiv de costurile de relocare, de cheltuielile pentru achiziţionarea unui bun echivalent, de pierderile suferite prin perturbarea afacerilor în cazul spaţiilor comerciale şi de pierderea ca valoare de piaţă a părţii de teren neexpropriate. În plus, expropriaţii vor trebui despăgubiţi şi pentru valoarea sentimentală a imobilului, cu un supliment de 20% dacă au locuit în imobil până la 25 de ani, de 30% pentru o şedere între 25-50 de ani şi de 50% dacă imobilul a fost locuit de proprietar mai mult de 50 de ani.

"Proiectul a fost adoptat în Senat şi a intrat de două ori în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor. Sper să primim raportul cât mai repede şi să intre la votul final. În mod normal ar trebui adoptat în actuala sesiune parlamentară", spune Szabó. Desigur, dacă şi ceilalţi parlamentari îl vor susţine...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nicăieri în Europa, de la Artand încolo ...
... nu se demolează imobile vechi, pentru a face loc mașinilor sau altor construcții, dacă nu e vorba de lucrări cu impact major pentru tot locuitorul !?! Proiectele urbanistice se adaptează la spațiile existente, care scot în valoare istoricul acelor locuri !?! La Oradea există atâta lipsă de profesionalism și imaginație, încât pentru o parcare în centru spre exemplu ... măscăricii ăștia habarniști de la noi ar fi în stare să dărâme orice clădire care a scăpat de reparații autorizate în ultimele 3-4 mandate liberale.
Postat 02 Martie 2021, 09:27 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1031 RON
  • 1 EUR = 4.926 RON
  • 1 HUF = 0.0136 RON