URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
29 Mai 2024, 20:30

Reabilitarea Parcurilor 1 Decembrie şi I.C. Brătianu din Oradea a fost scoasă la licitaţie pentru 15,7 milioane euro (FOTO)

Reabilitarea Parcurilor 1 Decembrie şi I.C. Brătianu din Oradea a fost scoasă la licitaţie pentru 15,7 milioane euro (FOTO) foto: Primăria Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reabilitarea a două dintre cele mai importante parcuri din Oradea, 1 Decembrie şi I.C. Brătianu, a fost scoasă la licitaţie pentru 15,7 milioane de euro. 

Lucrările licitate de municipalitatea orădeană vizează reabilitarea unei suprafețe de circa 14 hectare. 

Parcuri de milioane de euro

„Primăria Oradea a publicat anunţul de participare privind licitaţia deschisă pentru modernizarea a două mari parcuri, I.C. Brătianu şi 1 Decembrie, în suprafaţă totală de 14 ha. Data limită de depunere a ofertelor în SEAP este 28 iunie 2024, ora 15", a anunţat municipalitatea orădeană, miercuri, printr-un comunicat de presă.

Reabilitarea Parcului 1 Decembrie a fost scoasă la licitaţie pentru suma de 51 milioane lei, echivalentul a peste 10 milioane euro fără TVA, iar lucrările de refacere a Parcului I.C. Brătianu au fost estimate la peste 27 milioane lei fără TVA, echivalentul a circa 5,5 milioane euro.

În primăvara acestui an, municipalitatea orădeană a depus proiecte pentru a acoperi din fonduri europene circa 5,2 milioane euro din valoarea totală a celor două investiţii.

„Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei Oradea a depus la Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest mai multe cereri de finanţare pentru modernizarea spaţiilor verzi din municipiu, astfel că aproape 26 milioane de lei din totalul necesar reabilitării Parcurilor 1 Decembrie şi I.C. Brătianu vor fi obţinuţi printr-o finanţare europeană", se menţionează în comunicat.

Fântână muzicală, spaţiu pentru fitness, zone pentru seniori...

După cum BIHOREANUL a mai scris, lucrările de reabilitare a Parcului 1 Decembrie vizează o suprafaţă de 7,8 hectare din care suprafaţa verde efectivă este de 5 hectare.

Lucrările de refacere vor viza reconfigurarea aleilor şi amenajarea mai multor zone de relaxare. De asemenea, va fi amenajată o fântână arteziană muzicală, cu jocuri de apă şi lumini.

Un alt punct de atracţie al parcului îl va reprezenta Aleea personalităţilor, care va fi amenajată de-o parte şi de alta a Statuii Ostaşului Român şi unde vor fi amplasate busturi similare celui al geografului francez Emmanuel de Martonne.

În zona de sud-est a parcului se va regăsi un spaţiu destinat seniorilor şi nu numai, cu zone de fitness şi cu mese de şah.

Locul de joacă pentru copii va avea şi o fântână din pardoseală, iar în zona din vecinătatea Colegiului Gojdu va fi amenajat un amfiteatru vegetal. Cu prilejul lucrărilor, în tot parcul vor fi plantaţi 183 de arbori.

Valoarea investiţiei este estimată la 51 milioane lei, cu o durată de execuţie de 16 luni.

Lucrări de refacere după furtună şi neglijare...

În cazul parcului I.C. Brătianu, lucrările de reabilitare vor viza o suprafaţă de spaţii verzi de aproape 6,5 hectare. La fel ca 1 Decembrie, Parcul Brătianu, reabilitat la începutul anilor 2000, a fost grav afectat de furtuna din vara anului 2003, care a pus la pământ o bună parte din arborii venerabili care asigurau umbră trecătorilor.

Parcul a rămas cu spaţiile verzi degradate, mobilierul urban distrus şi învechit şi sistemul de iluminat necorespunzător.

Conform proiectului, amplasamentul va fi reabilitat ca un parc sportiv, cu facilităţi pentru mişcare în aer liber, de la zonă pentru pilates şi yoga până la un mic iaz, vestiare cu duşuri şi toalete cu autospălare.

Lucrările mai vizează reamenajarea unor terenuri multifuncţionale de sport, realizarea unei piste de pump-track şi refacerea terenurilor sportive deja existente.

În parc vor fi plantaţi 173 de arbori din speciile tei, duglas, chiparos de baltă şi liquidambar, precum şi peste 2.500 exemplare de plante perene, arbuşti şi graminee.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
KP aka mama Omida
La banii ăștia îți face cel mai mate parc din Oradea, dacă nu ai uitat.
Postat 30 Mai 2024, 21:23 de Sandu2100
birtalau slugau
Iar plantati plantati in ghivece pentru bani foarte multi? Nu se va mai numi parc dupa ci Gradina Urbana Betonata Verde
Postat 30 Mai 2024, 14:13 de sandu2102
Proiect VS Realitate
Va rog mult, cand se finalizeaza un proiect, sa faceti niste comparatii cu realitatea actuala vs ce au promis in imagini... mai ales la proiectele care includ plantari si mult verde... De pest 10 ani PMO ne minte la acest capitol, in ideea ca realitatea nici macar nu seamana cu proiectul promis. Sa ne uitam la piateta Independentei ce va fi finalizata acuma, pe imaginile de proiect vezi arbori medii de 10-20m, iar ei acuma au plantat niste puieti de 2m in ghivece... pai nici cand o sa iesim la pensie nu o sa stam la umbra acolo... la fel piateta cazaban, piateta magnoliei, noua piateti intre catedrala si casa de cultura, si efectiv toate proiectele. Si din pacate asa o sa ajunga si parcurile care intra in santier in curand.
Postat 30 Mai 2024, 10:19 de cristianteofil
La banii ăștia toată Oradea sr putea fi ...
... un mare parc.
Postat 30 Mai 2024, 08:32 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON