Reabilitarea Parcului 1 Decembrie din Oradea, distrus de furtuna din vara anului trecut, va fi cofinanţată cu 4 milioane euro din fonduri europene.
(Și) din bani europeni
Municipalitatea orădeană a depus joi la Agenţia de Dezvoltare Nord – Vest prima cerere de finanţare dintr-un pachet de şase astfel de solicitări care vizează reabilitarea de spaţii verzi orădene.
„Cererea de finanţare depusă vizează Parcul 1 Decembrie, parc care urmează să fie reabilitat, în urma numeroaselor daune produse de furtuna din iulie, anul trecut. Astfel, prin cererea de finanţare, aproape 4 milioane euro din totalul necesar reabilitării vor fi obţinuţi printr-o finanţare europeană”, a transmis vineri Primăria Oradea, printr-un comunicat de presă.
Cofinanţarea europeană atrasă de municipalitatea orădeană va acoperi circa o treime din suma necesară pentru refacerea parcului, care a fost estimată la echivalentul a peste 13 milioane euro.
Lucrările ar putea începe în toamnă
De altfel, municipalitatea orădeană a făcut deja demersuri pentru demararea investiţiei.
„În momentul de faţă, documentaţia licitaţiei este în verificare la Agenţia Naţională de Achiziţii Publice. În cel mult o săptămână, procedura de achiziţie urmează să fie făcută publică”, a declarat, pentru BIHOREANUL, şeful Direcţiei Tehnice din Primărie, Sebastian Marchiş.
Municipalitatea orădeană a intrat în posesia proiectului viitoarelor lucrări şi a făcut formalităţile necesare pentru demararea acestora, aşa că are nevoie doar de un executant.
Având în vedere valoarea mare a lucrărilor, reprezentanţii Primăriei Oradea se aşteaptă la o concurenţă mare la licitaţia pentru execuţia acestora. "Cel mai probabil execuţia efectivă ar putea începe abia în toamnă", a apreciat Marchiş.
Parc cu jocuri de apă
Conform proiectului lucrării, aprobat de Consiliul Local Oradea în primăvara anului trecut, Parcul 1 Decembrie, aflat în prezent într-o stare jalnică, va intra în reabilitare pe o suprafaţă de 5 hectare din totalul de 7,8 hectare.
Parcul nu va mai avea o zonă de parkour, aşa cum se prevedea iniţial, dar, în schimb, actualul loc de joacă pentru copii va fi dotat cu o zonă cu jocuri de apă, de tip "splash pad", care ţâşnesc din caldarâm, unde micuţii se vor putea juca pe timpul verii.
Printre altele, în vecinătatea Statuii Ostaşului Român va fi amenajată Aleea Personalităţilor cu busturi asemănătoare celui al geografului francez Emmanuel de Martone, amplasat deja la intrarea în parc dinspre Podul Intelectualilor, iar în zona dinspre Colegiul Emanuil Gojdu şi Facultatea de Medicină va fi amenajat un amfiteatru în aer liber.
În parc vor fi plantaţi 183 de arbori din mai multe specii, precum astan roşu, stejar şi magnolii, şi 300 de arbuşti ornamentali, iar o suprafaţă de 2.500 mp va fi decorată cu flori şi plante perene.
Peste 60 milioane euro...
Cofinanţarea acordată joi pentru reabilitarea Parcului 1 Decembrie este prima dintr-un pachet de şase cereri de finanţare pregătite pe care municipalitatea orădeană. Acestea vor viza reabilitarea şi extinderea ori înfiinţarea de noi spaţii verzi în oraş.
"Reşedinţele de judeţ din regiune au bani prealocaţi pentru finanţarea de investiţii în domeniile spaţii verzi, regenerare urbană şi mobilitate urbană. Oradea are rezervată suma de 60 milioane euro, dar cererile de finanţare depuse pot depăşi această sumă cu până la 210%", a explicat, pentru BIHOREANUL, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marius Moş.
Potrivit acestuia, până la finalul lunii viitoare, Primăria Oradea urmează să depună la ADR Nord – Vest circa 15 cereri de finanţare care vor viza cele trei domenii pentru care are finanţări prealocate (spații verzi, regenerare urbană și mobilitate urbană).
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.