URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Aprilie 2024, 19:21

Reabilitarea Parcului 1 Decembrie din Oradea va fi cofinanţată cu 4 milioane de euro din fonduri europene (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reabilitarea Parcului 1 Decembrie din Oradea, distrus de furtuna din vara anului trecut, va fi cofinanţată cu 4 milioane euro din fonduri europene.

(Și) din bani europeni

Municipalitatea orădeană a depus joi la Agenţia de Dezvoltare Nord – Vest prima cerere de finanţare dintr-un pachet de şase astfel de solicitări care vizează reabilitarea de spaţii verzi orădene.

„Cererea de finanţare depusă vizează Parcul 1 Decembrie, parc care urmează să fie reabilitat, în urma numeroaselor daune produse de furtuna din iulie, anul trecut. Astfel, prin cererea de finanţare, aproape 4 milioane euro din totalul necesar reabilitării vor fi obţinuţi printr-o finanţare europeană”, a transmis vineri Primăria Oradea, printr-un comunicat de presă.

Cofinanţarea europeană atrasă de municipalitatea orădeană va acoperi circa o treime din suma necesară pentru refacerea parcului, care a fost estimată la echivalentul a peste 13 milioane euro.

Lucrările ar putea începe în toamnă

De altfel, municipalitatea orădeană a făcut deja demersuri pentru demararea investiţiei.

„În momentul de faţă, documentaţia licitaţiei este în verificare la Agenţia Naţională de Achiziţii Publice. În cel mult o săptămână, procedura de achiziţie urmează să fie făcută publică”, a declarat, pentru BIHOREANUL, şeful Direcţiei Tehnice din Primărie, Sebastian Marchiş.

Municipalitatea orădeană a intrat în posesia proiectului viitoarelor lucrări şi a făcut formalităţile necesare pentru demararea acestora, aşa că are nevoie doar de un executant.

Având în vedere valoarea mare a lucrărilor, reprezentanţii Primăriei Oradea se aşteaptă la o concurenţă mare la licitaţia pentru execuţia acestora. "Cel mai probabil execuţia efectivă ar putea începe abia în toamnă", a apreciat Marchiş.

Parc cu jocuri de apă

Conform proiectului lucrării, aprobat de Consiliul Local Oradea în primăvara anului trecut, Parcul 1 Decembrie, aflat în prezent într-o stare jalnică, va intra în reabilitare pe o suprafaţă de 5 hectare din totalul de 7,8 hectare.

Parcul nu va mai avea o zonă de parkour, aşa cum se prevedea iniţial, dar, în schimb, actualul loc de joacă pentru copii va fi dotat cu o zonă cu jocuri de apă, de tip "splash pad", care ţâşnesc din caldarâm, unde micuţii se vor putea juca pe timpul verii.

Printre altele, în vecinătatea Statuii Ostaşului Român va fi amenajată Aleea Personalităţilor cu busturi asemănătoare celui al geografului francez Emmanuel de Martone, amplasat deja la intrarea în parc dinspre Podul Intelectualilor, iar în zona dinspre Colegiul Emanuil Gojdu şi Facultatea de Medicină va fi amenajat un amfiteatru în aer liber.

În parc vor fi plantaţi 183 de arbori din mai multe specii, precum astan roşu, stejar şi magnolii, şi 300 de arbuşti ornamentali, iar o suprafaţă de 2.500 mp va fi decorată cu flori şi plante perene.

Peste 60 milioane euro...

Cofinanţarea acordată joi pentru reabilitarea Parcului 1 Decembrie este prima dintr-un pachet de şase cereri de finanţare pregătite pe care municipalitatea orădeană. Acestea vor viza reabilitarea şi extinderea ori înfiinţarea de noi spaţii verzi în oraş.

"Reşedinţele de judeţ din regiune au bani prealocaţi pentru finanţarea de investiţii în domeniile spaţii verzi, regenerare urbană şi mobilitate urbană. Oradea are rezervată suma de 60 milioane euro, dar cererile de finanţare depuse pot depăşi această sumă cu până la 210%", a explicat, pentru BIHOREANUL, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marius Moş.

Potrivit acestuia, până la finalul lunii viitoare, Primăria Oradea urmează să depună la ADR Nord – Vest circa 15 cereri de finanţare care vor viza cele trei domenii pentru care are finanţări prealocate (spații verzi, regenerare urbană și mobilitate urbană).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
copacii din 1 dec au fost taiati miseleste cu drujba, nu doborati de furtuna!
parcul 1 decembrie a fost masacrat intentionat de smecherii care ne conduc, nu distrus de furtuna de anul trecut. o plimbare pe aleea centrala de la monument spre casa de cultura arata clar cum copaci semeti, sanatosi, neuscati sau gaunosi la radacina, cu diametru de 60-80cm, au fost taiati miseleste cu drujba, doar se vad urmele lamelor ascutite! ******* sumele pentru renovarea parcurilor merg 75% in mita, dupa cum observam, nimic nu se mai repara sau construieste sub 1 milion euro, mai ales din fonduri europene!
Postat 21 Aprilie 2024, 10:57 de roger
Milioanele de euro se duc pe masacrarea parcurilor orașului.
Petofi, Bălcescu, Brătianu, etc, etc, sunt și vor rămâne niște imitații penibile de așa-zise oaze verzi.
Postat 21 Aprilie 2024, 08:24 de KP
..........
Parca și anul trecut spuneau asta,că vor începe lucrările în toamna,adică toamna anului trecut.Parcul 1 Decembrie a devenit noua parcare de pe Independentei că și aia se face de doar vreo 15 ani și încă nu e gata.Doar pavarea a durat (durează) mai mult decât le-a luat strămoșilor in urma cu peste 100 de ani sa construiască Palatul Vulturul Negru.Este deja penibil in ce hal țin toată zona aia inclusiv porțiunea noilor pasaje unde la fel moloz peste moloz și aparent nimănui nu-i pasă.Dupa ce s-au dat în folosință pasajele s-au mai plantat niște pomi apoi aia e,în afara carosabilului e zona de război.In fine se pare că nici fondurile UE nu ne scapă de penibil.Cred că halul în care arată azi Parcul acela e probabil cel mai dezolant loc din tara în materie de spatiu verde.Multumim!
Postat 20 Aprilie 2024, 13:08 de Robert
... meteo...????
... ăștia dau vina pe furtună, dar cât au scobit și câte rădăcini tăiate la atâția pomi de cei de la Termoficare nu zic nimic??????
Postat 20 Aprilie 2024, 10:18 de Taxi-driver
@Traian
"Se poate face chiar circuit de formula 1 suspendat la peste 13 mil eur" Stii ce implica o pista de formula 1? Nesuspendat. Tu l-ai face la banii astia? Cine e cel rupt de realitate?
Postat 20 Aprilie 2024, 08:59 de Biggie
Astia din pmo sunt din alta lume, paralela cu realitatea
Se poate face chiar circuit de formula 1 suspendat la peste 13 mil eur
Postat 19 Aprilie 2024, 20:39 de Traian
e buna si idea cu o zona de parkour in oras
dar nu trebuie sa fie in parcul cental, poate fi in alte zone, in cartiere. Ceea ce vor sa includa suna promitator! Dar as adauga eu, consultare publica, concurs de proiecte? Precum la cladirea primariei, unul in care apoi castigatorul locului 1 uneste idei din proiectele de pe locul 2 si 3 si ajusteaza minor proiectul propriu ca sa includa si ce e mai bun de la altii.
Postat 19 Aprilie 2024, 20:34 de unu
13 mil eur pentru 5 ha? 2,6 mil eur pe hectar???
Foita de aur pe alei oare? Fantinele vor fi cu apa kangen se pare. Cred ca dumexim ar fi cea mai potrivita rezolva rapid tot ca in petofi
Postat 19 Aprilie 2024, 20:31 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON