URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Rambo de Bihor: Detalii incredibile din noul proces penal deschis milionarului Victor Micula, pentru colecția de arme de foc (FOTO / VIDEO)

Rambo de Bihor: Detalii incredibile din noul proces penal deschis milionarului Victor Micula, pentru colecția de arme de foc (FOTO / VIDEO) DACĂ TĂCEA... Personaj excentric, omniprezent pe reţelele de socializare cu aroganţele sale, Victor Micula a căzut victimă propriei fudulii, fiind judecat deja în două dosare penale tocmai pentru comportamentul sfidător, dar mai ales situat dincolo de limita legii. Milionarul și prietenii săi le-au dat pe tavă poliţiştilor dovezi despre cum au intrat pe pietonală cu bolizii, cum au făcut drifturi şi „liniuţe” în sensul giratoriu și, mai grav, cum au folosit în locuri publice arme de foc...
Rambo de Bihor: Detalii incredibile din noul proces penal deschis milionarului Victor Micula, pentru colecția de arme de foc (FOTO / VIDEO) „MAFIOŢI” CU GHINION. Drifturi prin parcarea ERA Park, în sensul giratoriu din Calea Aradului, goană pe şoseaua de centură şi focuri de armă semiautomată într-o hală părăsită și pe o arteră la intrarea în oraș... Micula jr. se visa vedetă într-un film gen GTA Real Life intitulat „Mafioţii din Oradea”, dar în loc de asta a ajuns protagonist într-un proces penal...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ziua de 13 aprilie a fost cu ghinion anul acesta pentru Victor Micula. Fiul magnatului Viorel Micula a fost trimis în judecată pentru a doua oară în mai puţin de 6 luni, acuzat de săvârșirea a 31 de infracţiuni, 18 privind fapte de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor şi 13 de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Ce a făcut Micula jr.? Vă dezvăluie acum, în premieră, BIHOREANUL, după ce procurorii au făcut public un extras al rechizitoriului întocmit pe numele lui...

„Mafioţii” din Oradea

Din document reiese că ancheta în acest dosar a pornit după o deja celebră înregistrare postată pe Facebook în primăvara anului 2019, în care Micula apare participând la o cursă nebună de maşini pe străzile Oradiei, alături de mai mulţi juniori cu fiţe, printre care vloggerul Virgil Halacu (foto), alias GajuKyd, proprietar al unui atelier de tunning, şi Ovidiu Pop, un sătmărean de 25 de ani, fondator al unei firme de IT.

După cum a dezvăluit şi BIHOREANUL la vremea respectivă, cursa a avut loc în noaptea de 2 spre 3 martie 2019. Tinerii s-au filmat făcând drifturi, gonind cu 220 km/h pe centura orașului, dar şi trăgând cu o armă de asalt, despre care Halacu a şi subliniat că este „reală”, iar înregistrarea ar fi fost făcută pentru un film de tip GTA Real Life, sub titlul „Mafioţii din Oradea”. Halacu prezenta şi câteva secvenţe imortalizate pe un aparat fotografic, cu Micula trăgând pe un pod, precizând însă că ar fi fost „gloanţe oarbe”, pentru că „am vrut să fur banii şi arma”.  

Filmarea a făcut înconjurul ţării şi a declanşat o anchetă a Poliţiei, motiv pentru care, speriat de repercusiuni, pe 4 martie, vloggerul a făcut o nouă postare pentru a-şi dezminţi propriile afirmaţii: de data asta a spus că arma cu care trăsese Micula ar fi fost, de fapt, una de tip airsoft, ce poate fi deţinută fără autorizaţie, iar milionarul a predat-o Poliţiei.

Percheziţii la domeniu

În timpul cercetărilor coordonate de procurorul Gabriela Antohi de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, domeniul Micula din strada Colinelor a fost percheziţionat în două rânduri: pe 5 martie 2019, de către poliţiştii Serviciului Arme Bihor, și pe 6 iunie, într-o operaţiune de anvergură a poliţiştilor Direcţiei Generale Anticorupţie Bihor.

Victor Micula s-a declarat atunci o victimă a organelor judiciare, susţinând în interviurile date ziariştilor că poliţiştii sunt în căutarea unui „trofeu”. „Aşa-i România, ce să-i faci? În campanie electorală e nevoie de arestaţi”, a spus el, negând că ar fi încălcat în vreun fel legea.

De cealaltă parte, Parchetul nu a dezvăluit concret faptele cercetate, explicând doar că se fac cercetări „in rem”, adică fără vreun suspect identificat, pentru deţinerea fără drept de arme letale interzise şi de muniţii pentru acestea, precum și pentru braconaj şi favorizarea făptuitorului.

Ulterior, peste caz s-a lăsat tăcerea. În cei doi ani care s-au scurs de atunci, BIHOREANUL a solicitat procurorilor să dezvăluie stadiul investigaţiilor, răspunsul fiind de fiecare dată că „prin comunicarea de informaţii s-ar periclita rezultatul anchetei”.

Prins cu minciuna!

Acuzele la adresa lui Victor Micula au ieşit la iveală abia acum, când a fost trimis în judecată. Una dintre cele mai grave este că milionarul a minţit cu privire la episodul cursei de maşini, puşca airsoft pe care a predat-o la Poliţie nefiind cea cu care a tras pe centura Oradiei.

În realitate, milionarul s-a „jucat” în acea noapte cu o puşcă letală semiautomată, „marca UM Sadu (WUM), de calibrul 7,62x39 mm”. Arma, după cum a aflat BIHOREANUL, îi aparţinea unui vânător cu metehne de braconier, faţă de care cercetările continuă într-un dosar separat, pentru că a încredințat o armă letală unei persoane care nu avea drept să o utilizeze.

Anchetatorii au găsit până şi magazinul din centrul oraşului de unde Micula a cumpărat ulterior puşca de jucărie, având dovezile tranzacţiei, inclusiv „factura emisă de comerciant”. Totodată, se arată în document, unul dintre martorii audiaţi, Vasile Iulian Manea (foto), „cu ştiinţă a declarat în mod mincinos” că Micula nu a tras cu armă letală, ajungând și el inculpat, pentru mărturie mincinoasă.

Shopping prin interpuşi

Rechizitoriul dezvăluie că Micula jr. a continuat să încalce legea şi după respectiva ispravă. În perioada 30 aprilie - 29 mai 2019, deci în decurs de o singură lună, milionarul a cheltuit aproape 40.000 euro pe 10 arme de vânătoare şi sute de cartuşe letale.

Dar, întrucât nu avea „drept să deţină, să poarte, să folosească sau să efectueze orice operaţiuni cu arme letale”, achiziţiile s-au făcut printr-un interpus, orădeanul Sergiu Gabriel Hava (foto), care avea permis şi care acum a fost trimis în judecată, alături de el, pentru 13 infracțiuni de complicitate la nerespectarea regimului armelor și munițiilor, precum și pentru 13 infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Dintre cele 10 arme procurate prin Hava, anchetatorii au găsit la Micula doar două, o puşcă Bock Benelli şi o armă Blaser R8, plus încă o armă letală, marca Baikal, pe care o cumpărase anterior, pe numele unui alt interpus. Interesant e că toate armele au fost găsite la a doua percheziție, cea a DGA, căci la prima, făcută de Poliție, nu s-a descoperit absolut nimic.

Anchetat în lipsă

Ce anume a făcut tânărul afacerist cu atâtea arme nu e clar. Deşi au existat informaţii că ar fi participat la partide de braconaj, inclusiv din elicopter, din documentul transmis BIHOREANULUI reiese că acuzele nu au fost dovedite.  

Pe de altă parte, e clar că nu a luat puştile doar ca să le ţină în rastel. Potrivit rechizitoriului, în decembrie 2018 Victor Micula s-a plimbat având proptită de bordul maşinii o puşcă cu lunetă, cu ţeava scoasă pe geamul din dreapta, iar pe 8 mai 2019 a intrat pur și simplu având o puşcă pe umăr într-un magazin de arme, cerând să-i fie montată o lunetă.

În total, pe seama lui Micula s-au contabilizat 31 de situaţii în care ar fi încălcat legea. Chemat de anchetatoare să dea explicaţii, tânărul nu s-a prezentat la audieri, plecând din ţară încă din primăvara trecută, întâi în Elveţia și apoi în Suedia. Și-a trimis avocaţii la Parchet, chiar şi atunci când ar fi trebuit să fie prezent personal, ca să i se aducă la cunoştinţă învinuirile.

La judecată

În final, Micula jr. a fost trimis în judecată fără să fi fost audiat, alături de cei doi amici ai săi, Gabriel Hava, cel pe numele căruia şi-a cumpărat armele de vânătoare, şi Vasile Iulian Manea, cel care a minţit pentru el.

Prin rechizitoriul întocmit, anchetatoarea cere din nou arestarea, la fel ca în primul dosar în care Micula a fost inculpat. Motivul? Numărul mare şi gravitatea faptelor comise, după cum a declarat BIHOREANULUI purtătorul de cuvânt al Parchetului, procurorul Marius Pop Blaga, fără să intre în amănunte.

Avocaţii din Oradea ai milionarului, Bogdan Bodea şi Răzvan Doseanu, au refuzat orice comentariu. Îşi vor prezenta punctul de vedere pe 20 mai, când se va analiza solicitarea de arestare, la fel cum o va face şi clientul lor, înştiinţat oficial la adresa din Suedia. Asta dacă nu va uza de dreptul la tăcere, ca orice „mafiot” care se respectă...


ARESTARE REFUZATĂ
S-a jucat de-a poliţistul

Cererea de arestare a lui Victor Micula este a doua după ce, în luna ianuarie, procurorul Cristian Ardelean de la Parchetul Bihor a solicitat același lucru într-un dosar în care milionarul e acuzat că ar fi accesat baza de date a MAI și ar fi participat ilegal, echipat ca un polițist, la o percheziţie. 

Solicitarea a fost respinsă însă de judecătoarea Veronica Ioniţă, pe motiv că, prin plecarea în străinătate, Micula nu s-ar fi ascuns şi nu s-ar fi sustras de la urmărirea penală, iar arestarea preventivă nu putea fi dispusă pentru sancţionarea comportamentului lui excentric, opulent, fără a se referi la încălcarea propriu-zisă a legilor.

În respectivul dosar, Victor Micula este judecat împreună cu patru agenţi de la Poliţia Municipiului Oradea, inculpaţi fiindcă l-au protejat, l-au lăsat să se joace de-a poliţistul şi au închis ochii la abateri rutiere pe care acesta le-ar fi comis. Cauza urmează să intre în dezbateri tot în luna mai.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
maicuta, ce odrasla imatura. Se vede ca n-a fost responsabil de nimic la viata lui
Poate sa isi faca griji tac-su cui lasa mostenire "imperiul" si afacerile, si sa le doneze cui vrea, dar copilul asta in corp de adult care nu si-a trecut Bacu nu e in stare sa faca nimic altceva in afara de a falimenta firma sau sa se omoare cumva singur. Evident ca nu vazu nuiaua la viata lui......
Postat 06 Mai 2021, 20:39 de unu
Nu cred
Nu cred că o să primească ani de închisoare, cel puțin cât timp se judecă în Oradea... Prea mulți ani a făcut prea multe prostii și a scăpat. Se prelungește procesul ani buni și poate scăpa cu suspendare sau amendă penală... Sper să greșesc! Dar după cele întâmplate în ultimii ani...
Postat 06 Mai 2021, 07:21 de Vio_427
PUSCARIE!!!!!!!
Nu a fost aia replica de aisoft pana-i lumea. Replicile de airsoft sunt de 4 feluri: manuala, gaz, cu fiola co2 si electrica. Niciuna din aceste 4 categorii nu au cum sa scoata pe teava flacara atunci cand tragi. Acel pistol mitraliera a fost cat se poate de real. Mi se pare incredibil cum niste putoi de bani gata au ajuns sa intre in posesia unei arme de foc, iar cand omul de rand vrea sa isi cumpere arma pentru auto aparare cu acte in regula este privit din start ca si un potential infractor. Bai mi se face scarba cand vad ca se comit astfel de grosolanii si nimeni nu este pedepsit. Sper ca umflatu ala si limbricu celalt sa ajunga la puscarie cu adevaratii mafioti, sa vedem atunci cat de rambo sunt cand au sa scape pe jos sapunelu..
Postat 06 Mai 2021, 05:46 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON