URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Decembrie 2020, 22:13

Amănunte în premieră din dosarul penal al lui Victor Micula: S-a dat chestor, poliţist la Antidrog şi, îmbrăcat în uniformă, s-a plimbat la volanul unei autospeciale cu sirenele pornite

Amănunte în premieră din dosarul penal al lui Victor Micula: S-a dat chestor, poliţist la Antidrog şi, îmbrăcat în uniformă, s-a plimbat la volanul unei autospeciale cu sirenele pornite foto: Facebook

Milionarul Victor Micula s-a îmbrăcat în uniformă şi s-a plimbat la volanul maşinii de Poliţie cu sirenele pornite, s-a dat absolvent al Academiei de Poliţie, poliţist la Antidrog, ba chiar s-a prezentat drept „chestor” în faţa subofiţerilor pe care voia să-i umilească. Sunt detalii care apar în rechizitoriul făcut public, luni, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, la solicitarea BIHOREANULUI.

“Poliţist” în acţiune

Actul de acuzare semnat de procurorul Cristian Ardelean dezvăluie că Victor Micula a început să aibă relaţii în rândul poliţiştilor orădeni încă din 2014, pe când avea doar 19 ani, şi când “i s-a încredinţat de poliţişti o autospecială de poliţie (posibil a Biroului Rutier), pe care a condus-o singur pe raza municipiului Oradea (zona cartierul Nufărul - B-dul Cantemir) cu semnalele acustice pornite, îmbrăcat în uniformă de poliţist”, ca şi cum ar fi fost, deci, într-o acţiune.

În documentul transmis presei nu sunt prezentate amănunte despre incidentul care a ajuns în atenţia procurorilor prin intermediul unei înregistrări video ridicată ca probă şi depusă la dosar, dar se precizează că Micula a continuat să-şi întreţină relaţiile din Poliție şi ulterior, în perioada 2017-2018, după ce şi-a înfiinţat propria firmă de protecţie şi pază. 

Tânărul şi-a amplificat legăturile mai ales cu poliţiştii care activează în domeniul ordinii publice. “Influenţa sa asupra poliţiştilor a ajuns să fie de notorietate”, arată procurorul, într-atât încât amicii săi au ajuns să-l sune de ori de câte ori erau opriţi în trafic de agenţii rutieri, pentru a-i îndupleca să nu-i sancţioneze.

Autoporeclit „Pablo de Bihor”, Micula jr. a exploatat “slăbiciunile morale ale poliţistilor”, mai explică anchetatorul. Aşa a ajuns să aibă acces direct la logistica oamenilor legii, să intre în sediul Poliţiei Oradea în zone în care accesul persoanelor străine este restricţionat, după bunul său plac, să participe la acţiuni poliţieneşti, să-l sune după miezul nopţii pe şeful Inspectoratului, “pentru a-i reproşa că poliţiştii de la „mascaţi” au avut „curajul” să-l oprească în trafic, ori să circule cu viteză pe străzi pietonale aglomerate proaspăt reabilitate din fonduri UE, cu trimitere la strada Alecsandri.

Oradea, “arena infracţională”

Şi nu e tot, căci milionarul s-a plimbat cu autospecialele la evenimente şi incidente sesizate de diferite persoane fizice pe care tot el le generase, a ajuns “să indice poliţiştilor pe cine să sancţioneze şi pe cine nu, să folosească arme în scopuri recreative pe raza mun. Oradea, să ignore constant obligativitatea montării plăcuţei de înmatriculare pe autoturisme, să vâneze din elicopter”, ba chiar "să-şi atribuie batjocoritor calitatea „chestor de Poliţie” în faţa poliţiştilor din Bihor cu scopul de a-i umili”.

Toate aceste, arată anchetatorul, a creat percepţia că Victor Micula este protejat de poliţiştii care, în loc să ia măsuri împotriva acestuia, “este incapabilă să reacţioneze”, lăsându-l să-şi facă de cap şi “să transforme localitatea de reşedinţă într-o arenă infracţională, cu sfidarea oricăror reguli de convieţuire socială”.

Absolventul fără Bac

În rechizitoriu sunt dezvăluite detalii despre incidentele pe care BIHOREANUL le-a prezentat deja şi care i-au transformat în inculpaţi, alături de Victor Micula, şi pe polițiștii Ovidiu Vaida, Camelia Ile, Alin Zanca, respectiv Claudiu Rengle, ultimul pensionat, acuzaţi de abuz în serviciu, acces ilegal la un sistem informatic, divulgare de informaţii secrete de serviciu şi nepublice, respectiv complicitate la uzurpare de calităţi oficiale.  

În episodul din noaptea de 16/17 noiembrie 2018, de pildă, când agentul Ovidiu Vaida l-a luat într-o acţiune de prindere în flagrant a unui interlop, Alin Mărginean, Micula a vrut de fapt să-i demonstreze lui Mărginean că este absolvent al Academiei de Poliţie, ba chiar “poliţist la Antidrog”. “Folosindu-şi influenţa pe care o avea asupra agentului de poliţie, l-a determinat pe acesta să-l angreneze activ în operaţiunea de prindere în flagrant, prin atribuirea calităţii false de organ al legii, scopul urmărit fiind acela de a-i demonstra amicului său veridicitatea afirmaţiilor făcute anterior legate de pretinsa sa cariera profesională, în condiţiile care acesta nu cunoştea că inculpatul nu absolvise liceul şi că era în imposibilitate obiectivă de a absolvi Academia de Poliţie”.

Ce a urmat se ştie deja. Agentul l-a urcat pe Micula lângă el în autospeciala Poliţiei, cerându-le poliţiştilor locali să stea pe bancheta din spate, şi a pornit în urmărirea lui Mărginean, pe care l-au şi găsit pe strada Avram Iancu. Aici, Vaida i-a dat lui Micula geaca de poliţist şi o cagulă şi, de faţă cu un echipaj de mascaţi, l-a lăsat să percheziţioneze el un pasager din maşina interlopului, să-i caute acestuia în portbagaj, să-i însoţească la Medicina Legală, pentru recoltarea de probe biologice, iar apoi şi în sediul Poliţiei, unde, culmea, tânărul a asistat şi la întocmirea actelor, ba chiar şi la audieri, proceduri supuse unor reglementări stricte.

L-au încătuşat pe reclamant!

Poate cea mai şocantă dezvăluire din documentul transmis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor se referă la noaptea de 13/14 aprilie 2018, când Victor Micula a fost scăpat de amicii poliţişti de o amendă, după ce a intrat cu maşina pe strada Vasile Alecsandri, proaspăt reabilitată şi transformată în pietonală.

BIHOREANUL a relatat, deja, că în urma unui apel la 112, la locul incidentului a intervenit iniţial un echipaj cu mascaţi, care l-au oprit şi legitimat pe Micula. În loc să-şi recunoască greşeala, tânărul l-a sunat pe însuşi şeful Poliţiei Bihor, chestorul Alin Haniș, reproşându-i că „acum și mascații tăi au treabă cu mine?”, iar apoi la locul incidentului a apărut un echipaj al Biroului de Ordine Publică format din agenţii Alin Zanca şi Claudiu Rengle. Cei doi i-au luat actele lui Micula, dar după plecarea mascaţilor i le-au înapoiat, fără să-l sancţioneze ori măcar să noteze incidentul în evidenţele Poliţiei.

Ceea ce nu s-a ştiut până acum e că orădeanul care a sunat la 112 şi, apoi, le-a reproşat mascaţilor că nu iau măsuri împotriva lui Micula, a ajuns el însuși încătuşat, vârât în duba mascaţilor şi dus la sediul Poliţiei Municipiului, ba chiar amendat pentru tulburarea liniştii şi ordinii publice, în vreme ce afaceristul fusese „iertat”.

“Din comunicarea făcută de IPJ Bihor rezultă că nu s-a întocmit vreun proces verbal de sancţionare contravenţională cu privire la incidentul din 13/14 aprilie 2018. De asemenea, în cuprinsul raportului cu activităţile desfăşurate în acea noapte de Biroul de Ordine Publică, întocmit de inculpaţi, nu apare nicio menţiune despre incidentul provocat de M.V”, se arată în rechizitoriu.

La judecată

Victor Micula şi cei patru poliţişti au fost trimişi în judecată, iar actul de acuzare şi dosarul cu probele împotriva lor au fost înaintate Tribunalului Bihor, fiind în prezent în analiza Camerei Preliminare a instanţei.

După cum se știe, prin acelaşi rechizitoriu, procurorul Cristian Ardelean a solicitat arestarea preventivă în lipsă a lui Victor Micula, informaţie care lipseşte din extrasul de rechizitoriu transmis jurnaliștilor.

Propunerea ar fi trebuit dezbătută luni, 28 decembrie, când, însă, judecătoarea Veronica Ioniţă, cea care a preluat cauza, a decis să amâne procesul cu o lună, „în vederea îndeplinirii legale a procedurii de citare cu inculpatul", în Elveţia, unde Micula s-a "refugiat" de mai bine de o jumătate de an, fiind cazat într-un apartament la un hotel de 5 stele, unde spune că se află la tratament, dar din care transmite prin rețele sociale lecții online de educație antreprenorială.

Decizia de amânare s-a luat în ciuda opoziţiei procurorului, care a invocat că apărătorii nu au depus niciun document din care să rezulte că milionarul şi-a stabilit domiciliul sau reşedinţa în hotelul din Elveţia şi, ca atare, poate să se mute oricând la o altă adresă. Singura adresă la dosarul cauzei arată că Victor Micula are reşedinţa la Oradea. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Altceva
Ardeți gazul de pomana cu Victoraș. Nu va fi condamnat, nu va patii nimic...Voi ati vazut un datornic(adică statul ) sa impuna reguli celui puternic si la care are datorie? Ca si cum România ar certa UE., cam asa si aici...Dacă frații iau toti banii de la stat următorul an România intra in faliment. Partea proasta ca toata lumea se concentrează pe "ineligentul" de Victoras in loc sa se cheltuie banii de la buget pe adevărații infractorii. O mână de oameni nu pot schimba un curent asa ca statul va alege ce e bine pt el in acest moment. O educație mai buna , poate un pshiholog ar fi rezolvat demult problema "comisarul Moldovan".
Postat 30 Decembrie 2020, 01:11 de Adrian_Preda
Politisti corupti
Acum s-ar putea sa-si intre in rol si niste judecatori corupti.
Postat 29 Decembrie 2020, 19:18 de B90
Hai domn procuror cu mandatu la Cacaceni.
Dai buzna prin curte la European Drinks si iesi pe partea cealalta de gard. O sa ajungi in drumul ce te duce la Cacaceni si parchezi la biserica. Vezi ca biserica e in curtea caselor lui Micula si trebuie sa ai aprobare de la Patriarhie. Pe coltul catre sud o sa dai de un foisor mare si acolo sta Victorașu cu cognacul si trabucul pe masa. Nu face nimic toata ziua. Asteapta sa ajungi cu mascatii si sa se predea de buna voie.
Postat 29 Decembrie 2020, 12:51 de WinDoss
Ce se naște din pisică ... șoareci mănâncă.
... Ce pune "capac" istoriilor cu Victoraș e că, pe surse, a apătut deja o notă în care se spune că judecătorul ce trebuia să emită mandatul și care a invocat prostește că un infractor trebuie citat oriunde pe planetă unde ar zice că stă în vacanță ... își pregătește deja dosarul de pensionare, iar pe lângă cei 250.000 Euro ca primă de instalare, va avea și calitatea de avocat principal al lui Viorel Micula, în toate litigiile viitoare ale "fagmiliei" !?!
Postat 29 Decembrie 2020, 11:52 de CrisDumi
Sentinta
Nu va aprindeti degeaba!! Ori va disparea prin lume ori va primi o condamnare de o ora cu suspendare!!
Postat 29 Decembrie 2020, 11:17 de AnaConda
Parnaie
Poate ajunge si asta acolo unde ii este locul. La fel si cei care l-au ajutat.
Postat 29 Decembrie 2020, 07:35 de B90
he, he, he!
De unde avea uniforma de chestor? L-o fi dezbracat pe Hanis?! Ptiu, drace, sa nu cobesc!
Postat 29 Decembrie 2020, 05:16 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON