URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Octombrie 2020, 07:57

Poliţia lui Victoraş: Cum şi-a creat milionarul Victor Micula propria "miliţie" în cadrul Poliţiei bihorene

Poliţia lui Victoraş: Cum şi-a creat milionarul Victor Micula propria 'miliţie' în cadrul Poliţiei bihorene DOVADA. Moştenitor al imperiului European Drinks, cu legături strânse cu familia şefului PSD Bihor, Ioan Mang, care i-a creştinat fiica, dar şi cu şeful Poliţiei Bihor, chestorul Alin Haniş (prim-plan), prieten vechi al tatălui său, Victor Micula (fundal) şi-a construit o adevărată "echipă de intervenţie" în Poliţia Bihor. Fotografia de mai jos, care arată cum se juca "de-a poliţistul" în dispeceratul de monitorizare, a apărut în 9 octombrie 2019 pe site-ul discoverproject.ro, dar conducerea Poliţiei a declanşat o anchetă administrativă abia acum
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La 16 ani îşi asmuţea bodyguarzii pe un preşedinte de club comunal de fotbal care nu l-a lăsat să stea pe banca de rezerve. Sub ochii poliţiştilor. La 17 ani a "descălecat" pe DN76 la un marş al şoferilor din Beiuş şi a proptit două maşini de-a curmezişul şoselei, blocând şoseaua. Tot sub nasul poliţiştilor, care s-au făcut că nu-l văd călare pe o motocicletă neînmatriculată...

Scăpat mereu de rigorile legii, Victor Micula şi-a continuat teribilismele. A făcut curse de maşini prin oraş, şi-a scos plăcuţele de înmatriculare de la bolizi, a tras cu mitraliera pe un pod, a braconat din elicopter şi, pentru că n-a fost cine să-l oprească, a ajuns să cutreiere chiar în sediul Poliţiei Municipiului, transformându-i efectiv în propriii "argaţi" pe câţiva poliţişti.

O spun procurorii de la Parchetul Bihor, care au făcut publice săptămâna trecută date explozive dintr-un dosar în care excentricul fiu de milionar e cercetat alături de patru agenţi de ordine publică...

Poliţişti în anchetă

Dosarul a fost deschis în 2018, printr-o sesizare din oficiu, de poliţiştii Serviciului Judeţean Anticorupţie Bihor, ancheta fiind coordonată iniţial de actualul procuror DNA Gheorghe Berce. Din martie anul trecut, însă, dosarul a fost băgat "la sertar" cercetările fiind reluate abia în acest an de procurorul Cristian Ardelean, care pe 9 octombrie a dispus începerea urmăririi penale pentru acuzaţii de abuz în serviciu, acces ilegal la un sistem informatic, divulgare de informaţii secrete de serviciu şi nepublice, împotriva unor agenţi de la Biroul de Ordine Publică a Poliţiei Oradea: Ovidiu Vaida, Camelia Ile, Alin Zanca şi Claudiu Rengle, cel din urmă pensionat. 

Procurorul nu l-a omis nici pe Victor Micula, care a devenit suspect pentru accesarea ilegală a unui sistem informatic, instigare la accesarea ilegală a unui sistem informatic, respectiv la divulgare de informaţii nepublice şi uzurpare de calităţi oficiale. Dosarul vorbeşte despre mai multe incidente care îl au ca protagonist pe Micula jr. şi care, adunate laolaltă, dezvăluie modul în care poliţiştii au devenit părtaşi la fărădelegile tânărului milionar.

Victoraş "sub acoperire"

În cazul agentului Ovidiu Vaida, de pildă, procurorul îi impută că în noaptea de 16/17 noiembrie 2018 i-a făcut lui Victoraş hatârul de a-l lua într-o acţiune de prindere în flagrant a unui interlop, Alin Mărginean, bănuit că s-a urcat drogat la volan. Pontul fusese dat chiar de Micula, care l-a abordat pe Vaida în timp ce acesta patrula în centrul Oradiei împreună cu doi poliţişti locali. Agentul l-a urcat lângă el în autospeciala Poliţiei, cerându-le poliţiştilor locali să stea pe bancheta din spate, şi a pornit în urmărirea lui Mărginean, pe care l-au şi găsit pe strada Avram Iancu.

Aici, Vaida i-a dat lui Micula geaca de poliţist şi o cagulă şi, de faţă cu un echipaj de mascaţi, l-a lăsat să percheziţioneze el un pasager din maşina interlopului, să-i caute acestuia în portbagaj, să-i însoţească la Medicina Legală, pentru recoltarea de probe biologice, iar apoi şi în sediul Poliţiei, unde, culmea, tânărul a asistat şi la întocmirea actelor, ba chiar şi la audieri, proceduri supuse unor reglementări stricte.

"Big brother" Micula

Agentul şef adjunct Camelia Ile ar fi mers chiar mai departe, oferindu-i acces lui Micula în mai multe rânduri într-o zonă restricţionată publicului: Biroul Supravegheri Video, unde sunt monitorizate camerele de supraveghere ale oraşului şi unde se află staţiile de lucru ce permit verificări operative în bazele de date MAI cu evidenţa persoanelor, evidenţa auto, paşapoarte şi alte sisteme informatice, toate strict secrete.

În noaptea de 28/29 martie 2018, de exemplu, Ile i-a dat lui Micula datele unui tânăr, Alexandru A.M.C., cu care avusese anterior un incident în trafic. Cei doi s-au şicanat reciproc pe ruta Oradea - Băile Felix, s-au urmărit apoi şi în oraş, iar pentru că Micula l-a atacat în parcarea unei benzinării, Alexandru a sunat la 112 cerând ajutor, dar în final abandonând maşina, ca să se poată ascunde. În mod curios, însă, evenimentul nu a fost înregistrat în evidenţele Poliţiei, iar tânărul nu a fost căutat de poliţişti, aceştia fiind ocupaţi să-i facă pe plac lui... Micula.

Beizadeaua a fost preluată de agentul şef Alin Zanca, un alt lucrător în cadrul Biroului de Ordine Publică, aflat de serviciu în acea noapte, iar cei doi au făcut ture în oraş cu autospeciala Poliţiei ca să-l găsească pe şoferul care l-a supărat, în final parcând la sediul Poliţiei Oradea. Aici, având numărul de înmatriculare al maşinii, pe care îl reţinuse, Victoraş a aflat datele rivalului, ca să-l poată găsi. 

Dar nu i-a ajuns. A revenit şi în săptămânile următoare, pentru noi "cercetări": cu userul şi parola date de Ile, şi-a căutat propriile date, ale părinţilor, ale unor cunoştinţe, ba chiar şi pe ale unor VIP-uri precum Codin Maticiuc sau cântăreaţa de muzică populară Vlăduţa Lupău, căsătorită cu fiul fostului şef al BCCO Cluj, Toma Rus. 

Pârâţi la şefu’

Procurorii au mai descoperit şi felul în care în noaptea de 13/14 aprilie 2018, Victor Micula a fost scăpat de amicii poliţişti de o amendă, după ce a intrat cu maşina pe strada Vasile Alecsandri, proaspăt reabilitată şi transformată în pietonală. 

În urma unui apel la 112, la locul incidentului a intervenit iniţial un echipaj cu mascaţi, care l-au oprit şi legitimat pe Micula. În loc să-şi recunoască greşeala, tânărul l-a sunat cu noaptea-n cap pe însuşi şeful Poliţiei Bihor, să i se plângă că a fost deranjat, iar chestorul Alin Haniş a discutat cu subalternii şi a trimis la faţa locului un echipaj al Biroului de Ordine Publică. 

Aşa au ajuns să preia cazul agenţii Alin Zanca şi Claudiu Rengle, ultimul pensionat între timp. Cei doi i-au luat actele lui Micula, dar după plecarea mascaţilor i le-au înapoiat, fără să-l sancţioneze ori măcar să noteze incidentul în evidenţele Poliţiei. În loc de asta, agenţii - dovediţi ulterior că sunt amici buni cu Micula jr - l-au "pedepsit" pe unul dintre orădenii care reclamase incidentul. Motivul? Tulburarea ordinii publice...

Suspect contra suspect

Culmea e că toate aceste abateri s-au petrecut fără perdea şi, deşi au stârnit indignarea unor poliţişti de bună credinţă, niciunul nu a făcut un raport ca să semnaleze ilegalităţile. Aşa a ajuns să fie considerată prezenţa lui Victor Micula în sediul Poliţiei o normalitate, iar protejarea lui aproape îndatorire de serviciu, date fiind relaţiile dintre părinţii acestuia şi şeful Poliţiei Bihor.

Retras strategic în Elveţia şi pozând pe reţelele de socializare în costume şi cu accesorii de fiţe, Victor Micula tace. A refuzat să facă vreun comentariu, iar avocatul său, Răzvan Doseanu, care îi reprezintă şi pe cei patru poliţişti, bagatelizează acuzele, susţinând că, şi dacă ar fi adevărate, "acestea nu prezintă pericol social". 

În schimb, avocatul aruncă săgeţi către procurorul Cristian Ardelean, insinuând că prin investigaţia declanşată ar încerca să abată atenţia de la propriile probleme, fiind anchetat de Secţia Specială după celebra înregistrare în care vorbea de judecători buni şi răi. "Un procuror suspect oficial audiază alţi suspecţi", a zis Doseanu, fără să explice, însă, care ar fi legătura dintre cele două cazuri.

Silenzio stampa

Nici conducerea Poliţiei nu oferă prea multe explicaţii, chit că unele dintre aspectele din dosarul penal fuseseră semnalate încă din toamna trecută de jurnalistul bucureştean Stelian Negrea, care a dat publicităţii inclusiv fotografii şi înregistrări video cu Micula jr. în Biroul Supravegheri Video sau în timp ce dădea ordine unui poliţist care îl plimba într-o autospecială, cu sirena şi girofarul pornite. 

Reprezentanţii IPJ Bihor par să le fi ignorat cu desăvârşire din moment ce au anunţat că au declanşat abia acum, când ancheta Parchetului a fost făcută publică, un control la Poliţia Oradea, acolo unde lucrau cei patru subofiţeri puşi sub urmărire penală. Informaţia a fost transmisă marţea trecută presei printr-un comunicat lapidar, în care nu se explică cum a ajuns o persoană străină să-şi petreacă nopţile în încăperile cu acces restricţionat, cum nu a sesizat nimeni că acesta a accesat ilegal date secrete, cum i s-a permis să "facă anchete" sub însemnele Poliţiei. Totul, într-o instituţie militarizată, cu propriul Serviciu de Protecţie Internă...


NO COMMENT
Dosare la secret

BIHOREANUL a solicitat Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea informaţii şi despre celelalte dosare penale deschise în ultimii ani ca urmare a unor incidente puse pe seama lui Victor Micula. 

Unul este cel din noaptea de 26/27 mai 2018, când persoane neidentificate au intrat cu maşina pe o păşune privată din Betfia şi au ucis un cal. Un alt dosar a fost anunţat în decembrie 2018, după apariţia unei înregistrări video în care Micula jr. apărea circulând în maşină cu un pui de leu şi o puşcă cu lunetă, iar altul primăvara trecută, după o cursă ilegală de maşini, când Victoraş a fost filmat trăgând cu un pistol mitralieră AK-47. La percheziţia dispusă în caz, pe 5 martie 2019, pe domeniul magnaţilor, nu s-a găsit nimic, iar peste poveste s-a lăsat tăcerea.

Pe 6 iunie 2019, la reşedinţa lui Micula descindeau poliţiştii DGA, de astă dată într-un dosar ce viza acuze de braconaj, nerespectarea regimului armelor şi favorizarea făptuitorului, după ce tânărul şi amicii săi au fost reclamaţi prin 112 că au ieşit la vânătoare ilegală cu elicopterul, fără ca evenimentul să fie, însă, înregistrat. Noua percheziţie s-a finalizat cu ridicarea a trei arme de vânătoare, a unei arme neletale şi anularea dreptului de port-armă pentru Victor Micula. Arma neletală şi dreptul de port armă au fost recâştigate de acesta ulterior, în instanţă.

Reprezentanţii Parchetului au oferit date doar cu privire la incidentul din Betfia. Deşi bănuit că a fost la volanul maşinii, anchetatorii nu au putut proba că tânărul a fost printre suspecţi, iar în final cazul a fost clasat pentru că reclamanţii şi-au retras plângerea. Cu privire la celelalte cauze, răspunsul a fost că "prin comunicarea de informaţii s-ar periclita rezultatul anchetei".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
Pinonel
Lasă l pe general pe funcție, inca e bine calduț acolo sus...ce vrei sa faca distribuție la sucuri si bere pe ceva masina de a fraților?:)...Se misca demult pământul sub el da nu simte el:)vrea să plece ca Liviu:)))
Postat 28 Octombrie 2020, 12:30 de Adrian_Preda
Dle Hanis, nu ratati momentul!
Stiu ca nu sunteti militar in sensul legii (interesant, la pensii si drepturi sunteti ,,asimilati" militarilor, ba chiar peste ei!), dar si ca functionar public cu statut special si drept de portarma, onoare tot ar trebui sa aveti cat de cat.DEMISIA! Toate astea si multe altele s-au intamplat in parohia dvoastra, n-aveti nicio scuza. Comanda aduce nu numai avantaje, aduce mai ales raspunderi.
Postat 28 Octombrie 2020, 06:15 de pinonel
victojeg
... isi cauta nasul! sper ca l-a si gasit.
Postat 27 Octombrie 2020, 20:57 de roger
Superb.
Plavanu o arde prin Elvetia, dar prin Oradea pierde vremea cu vendete la Marginean.
Postat 27 Octombrie 2020, 20:02 de ceteme
Mda...
Si astia or fi toti? Doar 4? Haha... "niciunul nu a făcut un raport ca să semnaleze ilegalităţile"...tu ai face raport contra sefului tau? Tot Bihorul stie cine-l sustinea.
Postat 27 Octombrie 2020, 20:00 de DanD
Haniș nu și-a luat concediu? Merge la serviciu și dă ordine subalternilor?
Victoraș nu e în Elveția, ci la Căcăceni ... unde se poate ajunge doar prin curtea European Drinks, că tribul Micula s-a împroprietărit și pe drumul de acces de la DN76 către sat. Ce a făcut fiul e fix cum a făcut și taică-su, care nu numai că are acces la șefii instituțiilor bihorene locale ori chiar naționale ... dar, în multe situații, dădea ordine șefilor acestora !?! Clanurile de genul Cârpaci, Duduianu, etc, sunt "labă tristă" față de tribul de prădători "legalizați" Micula !?! Pușcăria ar trebui să o înfunde toți cei care, într-o formă sau alta, sunt legați de acești ticăloși. Haniș, vezi că te așteaptă Vela ... cu Blaga pe post de antemergător !?!
Postat 27 Octombrie 2020, 19:57 de CrisDumi
@ sandu
Asta-i tot ce poti :) ? Hai mă mai bagă ceva de la Teleorman sau Vaslui.. sau de ce nu, de la Căcăceni.. :):):) Vezi ca-ti vinde victoras si niste mona, sa iti ascuti mintea.. in caz ca esti in pana de idei.
Postat 27 Octombrie 2020, 19:25 de oradeanbihor
Ce sa mai zici...
Eu astept sa ne mai zică ceva din câmpul muncii CrisDumi:)...pare ca e "prieten bun" cu generalul:)....Cand te ai uns pe bot generale ce sa mai poti tu sa zici...ca doar nu vrei sa ajungi pe ceva masina sa faci distribuție de sucuri si bere:)
Postat 27 Octombrie 2020, 18:53 de Adrian_Preda
@oradeanbihor
Completare: politia locala mai amendeaza si batranicile care hranesc pisicile de langa blocuri. Cat despre conflictul in care ai intrat pe forum, un simplu sfat iti dau: adu-ti aminte de vorbele lui Einstein (Doua lucruri sunt infinite: universul si prostia omeneasca. De primul nu sunt sigur!) Cu unii chiar nu se poate discuta!
Postat 27 Octombrie 2020, 18:04 de Kid
Oradeanbihor
Tarantule care ești, milogule , asistatule, iti baga Bolojan si gaz in casa pe gratis, ca tu nu ai bani, ca plătești 200 Ron taxe pe an
Postat 27 Octombrie 2020, 16:51 de Sandu2100
@ sandu
Tot prostu' satului si ramas :) Te bagi in seama dar nu esti in stare sa citesti pana la capat. Apropo: cu asa politie in Oradea si functionarime in primarie, deja am impresia ca sunt in Vaslui.
Postat 27 Octombrie 2020, 16:17 de oradeanbihor
Oradeanbihor
Du-te amu la tine in sat sa te plângi, ooo du-te la Vaslui sau Teleorman, acum Bolojan o sa te oblige să-ți faci budă-n casă. Asistatule care ești
Postat 27 Octombrie 2020, 13:55 de Sandu2100
Cel mai cel oraș...
Cel mai sigur oras???? Orasul in care mucosi ca victoras sunt mai presus de lege? Orasul in care politia face plecaciuni in fata interlopilor? Orasul care si-a tras politie locala pentru a da amenzi de parcare si atat? Orasul in care dupa lasarea intunericului risti sa fii atacat de descreierati in plina strada? Rusinica si pacat pentru banii investiti in reclamele pompoase.
Postat 27 Octombrie 2020, 13:24 de oradeanbihor
exista o singura solutie
Credeti ca va pati ceva? Cineva trebuie sa se apropie de el si sa-l trateze cu plumb direct in frunte. Numai asa poti scapa de cei ca el. Altfel totul e bun pt circ.
Postat 27 Octombrie 2020, 11:20 de sasi
Felicitări Ioan Roșie
Excalibur du-te amu la furat
Postat 27 Octombrie 2020, 10:46 de Sandu2100
PENETRARE: inainte - inapoi !
Cum??? Dispeceratul creierului IOAN ROSIE a fost penetrat prin dos???
Postat 27 Octombrie 2020, 08:52 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON