URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Iunie 2019, 08:06

Victoraş, arma jos! Detalii neaşteptate din dosarul percheziţiilor de la vila lui Victoraş Micula

Victoraş, arma jos! Detalii neaşteptate din dosarul percheziţiilor de la vila lui Victoraş Micula PERICOL PUBLIC! Personaj excentric, Victor Micula (foto) nu ezită să iasă în evidenţă cu orice preţ. A fost reclamat că a tras cu puşca din elicopter şi s-a filmat cu arme letale în maşină, dar mereu a scăpat de sancţiuni, chestiuni devenite acum subiect de anchetă penală pentru poliţiştii DGA şi procurorii Parchetului Oradea. "Mă protejează naiba cu puii!", susţine, în replică, Victoraş
Victoraş, arma jos! Detalii neaşteptate din dosarul percheziţiilor de la vila lui Victoraş Micula CA LA CARTE. La percheziţiile de joia trecută, procurorii au venit cu jandarmi aduşi de la Bucureşti, care n-au avut reţineri să-i culce la pământ pe toţi slujbaşii şi amicii lui Victor Micula aflaţi pe domeniu, ba chiar şi pe bunica şi pe fratele acesteia. "S-au întâmplat abuzuri, au pus pe jos persoane în vârstă, pe alţii i-au lovit şi cu picioarele, folosind un limbaj vulgar", acuză Micula jr.
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Se îngroaşă gluma pentru Victor Micula! Dacă până nu demult extravaganţele celebrului fiu al magnatului Viorel Micula erau apanajul ziarelor mondene, acum Victoraş a "invitat" mascaţii pe domeniul familiei, ceea ce nu dă deloc bine la imaginea afacerilor pe care miliardarii le derulează.

Descinderile au fost dispuse de procurorii Parchetului Oradea într-o anchetă în care sunt cercetate fapte precum nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, braconaj şi favorizarea făptuitorului, deocamdată "in rem", adică fără acuzaţii formulate împotriva unei persoane anume.

BIHOREANUL a aflat că investigaţiile privesc mai multe aventuri în care ar fi fost implicat Micula jr, bănuit că a braconat din elicopter şi că deţine arme nelegal, cu protecţia unor slujbaşi ai statului. "Sunt abuzuri grosolane, mă protejează naiba cu puii!", ripostează Victoraş, pretinzând că, de fapt, s-ar încerca discreditarea familiei sale.

Percheziţie cu repetiţie

Joia trecută, BIHOREANUL a dezvăluit, în exclusivitate, amănunte despre percheziţiile declanşate la vila familiei Micula din strada Colinelor, cel vizat fiind Victoraş Micula. Descinderea era a doua din acest an, după percheziţiile din 5 martie, dispuse fiindcă pe internet au fost difuzate înregistrări ce-l arătau pe tânăr şi pe câţiva amici de-ai săi făcând drifturi şi "liniuţe", dar şi trageri cu un pistol despre care ziceau că era un automat AK-47, legendarul Kalaşnikov.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul şef Alina Dinu, anunţa atunci că s-au declanşat din oficiu cercetări pentru deţinere ilegală de arme şi întrecere ilegală de maşini, dar cei implicaţi au bagatelizat povestea, zicând că ar fi folosit o armă de airsoft, neletală. După câteva săptămâni, Victor Micula a fost audiat la Poliţia Rutieră, apoi nu s-a mai auzit nimic despre caz, anchetatorii invocând că "urmărirea penală este nepublică".

Joia trecută, însă, mascaţii au apărut din nou la uriaşa poartă a domeniului Micula. Acţiunea a început dimineaţa la ora 10 şi a fost una de anvergură, percheziţiile fiind organizate de poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Anticorupţie şi ai Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din Poliţia Bihor, cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei din cadrul Direcţiei Generale de Jandarmi a Capitalei.

Problemă de corupţie

Percheziţia s-a încheiat seara, în jurul orei 21, iar avocatul lui Micula jr, Răzvan Doseanu, prezent la operaţiune, a refuzat să dea detalii despre anchetă, invocând faza incipientă a acesteia. A confirmat, totuşi, că este un dosar în care acţionează ofiţeri anticorupţie. "Sub pretextul unui anumit dosar penal, se pare că a venit DGA pe o infracţiune care teoretic nu e de competenţa lor. Practic, o să vedem ce urmează", a spus avocatul, sugerând că Victor Micula ar fi o victimă colaterală, într-o investigaţie vizând infracţiuni de corupţie comise de angajaţi MAI, principalul "obiect de anchetă" al DGA.

Imediat după Doseanu, din curte a ieşit - la volanul unei maşini de teren fără număr de înmatriculare în partea frontală - şi Victoraş Micula, care s-a declarat victima unor anchetatori în căutarea unui "trofeu", luându-i la mişto pe oamenii legii, cărora le-a transmis să-i divulge unde au plantat microfoane în vilă, ca să le schimbe bateriile. "Când e deschis sezonul la ţap, toată lumea caută un trofeu. Aşa-i România, ce să-i faci? În campanie electorală e nevoie de arestaţi", a aruncat Victoraş, băgând şi factorul politic în chestiune.

Ulterior, în două mesaje pe Facebook, tânărul a dezvăluit că anchetatorii suspectează că s-ar bucura de protecţia unor persoane cu funcţii în instituţii ale statului. "DGA face nişte abuzuri «grosolane» cu privire la faptul că, vezi Doamne, pe mine mă protejează naiba cu puii", a scris tânărul.

Acuze grele

Parchetul Oradea a precizat a doua zi, printr-un comunicat sumar, ce anume a justificat percheziţia: pe de o parte, suspiciunea comiterii unei infracţiuni de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, adică deţinerea fără drept de arme letale interzise şi de muniţii pentru acestea, faptă pedepsită cu închisoare între 3 şi 7 ani.

O altă ilegalitate cercetată este braconajul, adică "vânătoarea fără permis şi fără autorizaţie de vânătoare", iar cea de-a treia, favorizarea făptuitorului, adică "ajutorul dat făptuitorului în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor într-o cauză penală, tragerii la răspundere penală, executării unei pedepse sau măsuri privative de libertate".

Deocamdată, a subliniat Parchetul, "s-a dispus începerea urmăririi penale in rem", adică nu împotriva vreunei persoane. Încă...

Braconaj din elicopter?

Comunicatul nu a descris concret faptele, lăsând loc supoziţiilor. Favorizarea făptuitorului este evident că ţinteşte slujbaşi ai statului care i-ar fi asigurat celui vizat protecţia în anumite situaţii, iar în ce priveşte încălcarea regimului armelor şi muniţiilor, la fel ca braconajul, nu este exclus să-l privească direct pe Micula jr.

Sursele BIHOREANULUI susţin că acesta este suspectat că astă-toamnă a braconat trăgând cu arma din elicopter, ceea ce ar fi o barbarie, şi încă una extrem de periculoasă, episodul fiind semnalat la vremea respectivă la telefonul de urgenţă 112.

Pe de altă parte, în ultima perioadă tânărul a fost imortalizat de mai multe ori având arme în mână. Pe lângă înregistrarea din primăvară în care apărea cu un Kalaşnikov, în decembrie anul trecut Micula jr. s-a filmat şofând o maşină pe al cărei bord era proptită o puşcă cu lunetă, cu ţeava scoasă pe geamul din dreapta.

Şef peste vânători

Cert e că, potrivit surselor ziarului, în timpul percheziţiilor de joia trecută s-au şi ridicat câteva arme de vânătoare, care în acte ar aparţine unui membru al Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Forest Hunt Paleu. La sosirea poliţiştilor, de altfel, respectivul se afla acasă la Micula, amândoi pretinzând că aveau programată o partidă de vânătoare autorizată. "Atâta timp cât el are autorizaţie, are tot ce-i trebuie, nu este ilegal să merg cu el", avea să declare a doua zi Victoraş.

În pasiunea sa pentru arme, Victoraş a mai făcut un pas: BIHOREANUL a descoperit că este membru al AVPS Paleu, ba chiar are din 17 mai calitatea de vicepreşedinte al asociaţiei, deşi încă nici nu i s-a uscat bine cerneala pe permisul de vânătoare. Cum şi în ce condiţii a reuşit o asemenea performanţă, rămâne să stabilească anchetatorii, asta dacă nu cumva se vor împotmoli, precum cei de dinaintea lor...


AVENTURI DE VIP
Legea-i doar pentru unii

Suspiciunea că Victor Micula ar beneficia de protecţie din partea unor poliţişti a fost vehiculată de mai multe ori de-a lungul anilor, dat fiind că a fost protagonistul mai multor escapade cu iz penal fără să fi fost tras vreodată la răspundere.

În 2012, de pildă, BIHOREANUL dezvăluia că tânărul şi-a asmuţit bodyguarzii asupra preşedintelui clubului de fotbal din Budureasa, Niţu Fâşie, care nu îl lăsase să stea pe banca de rezerve în timpul unui meci. Ancheta a fost clasată, iar Victoraş a continuat să şocheze. Pe 8 aprilie 2013 a aterizat cu elicopterul la Mănăstirea Prislop şi, deloc jenat că zgomotul tulbura pelerinii, s-a băgat în faţa celor aşezaţi la rând ca să se reculeagă, motivând că era... stresat din cauza crizei economice!

Câteva zile mai târziu a comis-o din nou. În timpul unui protest autorizat al localnicilor din zona Beiuş desfăşurat pe DN76, Victoraş şi-a pus bodyguarzii să blocheze şoseaua, instigând şoferii să-i urmeze exemplul, după care, la sosirea poliţiştilor, a fugit călare pe o motocicletă, chiar dacă, fiind minor, nu avea permis de conducere.

În pofida dovezilor că tânărul a încălcat cel puţin un articol al Codului Rutier, poliţiştii au înregistrat un dosar penal pe numele său abia după ce BIHOREANUL i-a făcut publică isprava. Chiar şi aşa, dosarul deschis de Parchetul Beiuş a fost mutat la Cluj şi apoi înmormântat.

Un alt scandal în care a fost implicat s-a petrecut în aprilie 2018 la Betfia, unde mai mulţi cai de rasă, unii dresaţi pentru terapia copiilor cu dizabilităţi, au fost răniţi, iar unul a şi murit, după ce o maşină de teren cu care de obicei circulă Victoraş a intrat pe o păşune şi i-a fugărit până la epuizare. Cazul a ajuns în atenţia Poliţiei, dar despre finalitatea anchetei nu s-a mai auzit nimic.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Nemernicul e in drum spre parnaie
Au mers altii, care la momentul incarcerarii, erau mai bine /pozitionati/ in comparatie cu acest cocalar. Nemernicul se simte incoltit. Nu va mai scapa. I-a sosit timpul sa plateasca.
Postat 11 Iunie 2019, 19:15 de 1234
Nota informativa ( 7 )
A se verifica beneficiarul real al celor doua firme off-shore cu sediul in Elvetia asociat 50% in Grupul de firme European Drinks & Food si daca grupul a fost "mutat" pe offshore pentru ca batranii gemeni Micula sa nu poata fi acuzati si sa nubraslunda oenal pentru activitatile de deturnare de fonduri, evaziune fiscala, bancruta frauduloasa si spalare de bani in operatiunea de tip Bidon: European Drinks&Food - Guardia Paza si Cartiere Rezidentiale de Lux
Postat 11 Iunie 2019, 14:16 de pornostar
Nota informativa ( 6 )
Cine sunt colegii de vanatoare a lui Victor Micula? A se verifica ofiteri, procurori, judecatori, inspectori au garzii financiare, garzii de mediu si garzii forestiere. De asemenea, a se verifica ofiteri MApN si SRI.
Postat 11 Iunie 2019, 14:11 de pornostar
Nota informativa ( 5 )
De ce este preluat de pe terasa Victor Micula din club cu masina de politie inscriptionata, cu ofiter sofer, si dupa ce intra in masina pornesc girofarurile (semnale luminoase si acustice) pentru a atrage atentia. Dupa care urmeaza o plimbare a betivului de 20-30 minute, iar apoi este lasat inapoi labterasa, atat el cat si politistiibdin masina razand in hohote si injurand in centrul orasului.
Postat 11 Iunie 2019, 14:09 de pornostar
Nota informativa ( 4 )
Cine era directorul BCR Stei cand Gemenii aveau conturile deschise la BCR Stei si cine e notarul unde Gemenii semneaza contractele de achizitii/vanzari/transfer intre firmele din grup ale imobilelor, hotelurilor si terenurilor pe care inca le mai detin.
Postat 11 Iunie 2019, 14:03 de pornostar
Nota informativa ( 3 )
De ce circulau ofiteri MApN cu Mercedes-ul Clasa G cu numere MXV prin Piata Unirii din Oradea, !!in uniforma!! ziua la amiaza ??
Postat 11 Iunie 2019, 14:00 de pornostar
Nota Informativa ( 2 )
Pentru a nu inunda DGA cu informatii, voi scrie notele in comentarii separate pe subiectende interes. Asadar, subiectul 2: Este de interes pentru DGA sa verifice care primari din judet sunt "paziti" de loganuri cu nr GSS apartinand firmei Guardia. Si daca faptul ca au primit pe timpul mandatului o masina in folosinta gratuita se considera mita. De asemenea, in primariile din judetul Bihor si in Primaria Oradea: cati ordonatori de credite si directori de institutii sau directii din cadrul primariilor le-au semnat acte, autorizatii, contracte de achizitie alimente si sucuri, contracte de servicii, contracte de chirie, autorizatii de constructie si autorizatii de functionare, acesti functionari publici cu post de conducere fiind ori angajati ai Grupului Micula in mai putin de 12 luni de la semnatura, ori membru ai familiei, ruda de grad pana la 3. Incompatibilitate clara prevazuta in Legea 176/2010, dar mai ales de legea 78/2000 ! Si totusi, nimeni nu se sesizeaza. Si nimeni nu este arestat sau cel putin eliberat din postul de conducere de functionar public. Pentru ca Micula are protectie.
Postat 11 Iunie 2019, 13:54 de pornostar
Informatii viabile pentru DGA (Nota Informativa)
Ce scrie in articol sunt subiecte can-can fara conotatie penala. Ce voi arata mai departe este intr-adevar delapidare, evaziune fiscala si spalare de bani: Mosnegii Ioan si Viorel Micula prevad prin 2015 apusul fabricilor de la Sudrigiu si Rieni. Cu un copil betiv si o fiica fugita in Elvetia de rusinea imaginii pe care o are familia Micula in Romania, cei doi gemeni ajunsi la varsta a 3-a decid ca trebuie sa asigure intr-un fel afacerile pana la generatia nepotilor. Pentru ca nici ginerele fotograf de banchete nu e prea promitator... Creeaza in numele fiului o firma de paza - GUARDIA - (pe numele lui Victor, pentru a nu fi asimilata generalilor SIE si altori colegi de arma a gemenilor din anii dinante de 1989). Firma de paza factureaza zeci de milioane de euro anual "servicii de paza si protectie" firmelor aflate in praful falimentului din Rieni, Sudrigiu, Stei si Oradea. Prin 2016-2017 ajunsesera niste note informative referitor la aceasta activitate si la ANAF Bucuresti. Tot de competenta DGA este si verificarea de ce nu au fost luate nici un fel de actiuni nici de ANAF Bucuresti, nici de actualul prefect Behe Mihaiu, la acea vreme seful ANAF Bihor. Zeci de milioane de euro anualbdeturnate pe modelul "sifon" din firmele European drinks, bani care in loc sa plateasca salarii angajatilor si accize si impozite, erau transferati in conturile unei asa zise firme de paza Guardia. Dar ce sa vezi, in 2018 "paznicii" de la Guardia cer Autorizatie de Constructie pentru un Cartier Imobiliar in centru Oradiei cu turnuri de 20 de etaje!!! Defapt, adevaratul motiv al sifonarii banilor din European Drinks si European Food in Guardia Paza si Cartiere Rezidentiale de Lux! Un mamut ca European Drinks transformat intr-o firma de tip Bidon pentru Guardia Paza si Cartiere Rezidentiale. Nu plateste accize, nu plateste impozite, la naiba, da oameni afara cu salarii neachitate de 7-8-10 luni! Dar plateste servicii de paza unei firma care dezvolta un Cartier de Lux in centru Oradiei cu turnuri de 20 etaje! Si totusi, nimeni nu se sesizeaza. Pentru ca dupa cum totibstim, Micula are Protectie!
Postat 11 Iunie 2019, 13:44 de pornostar
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON