URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Ianuarie 2024, 19:19

PSD Bihor și PSD Oradea au noi președinți interimari: Aurel Mohan și Adrian Madar

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La un an după debarcarea lui Ioan Mang de la șefia PSD Bihor și numirea în locul său a unui președinte interimar „de import”, organizația județeană va avea un nou președinte interimar, de astă dată de-al locului, pe doctorul Aurel Mohan.

Surpriză și la organizația municipală Oradea, la șefia căreia senatorul Florin Bodog a renunțat în favoarea consilierului local Adrian Madar.

Provizorat...

Schimbările au fost anunțate sâmbătă, în cadrul unei întâlniri informale a președintelui partidului, Marcel Ciolacu, cu activul de partid din plan local și județean, urmând să fie oficializate cel mai probabil săptămâna viitoare.

„A fost o discuție informală destul de scurtă a domnului președinte cu colegii din Comitetul Județean Interimar, care urmează să fie validată în următoarea ședință a Comitetului Politic Național, referitor la domnul Aurel Mohan ca președinte interimar la județ și eu ca președinte interimar la municipiu”, a declarat BIHOREANULUI Adrian Madar, imediat după întâlnirea la care au participat primari, directori de instituții deconcentrate girați de PSD și doi dintre parlamentarii filialei, senatorul Florian Bodog și Ioan Mang.

Pe de altă parte, în funcția de secretar general al PSD Bihor va rămâne Felix Cozma, președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici.

... după interimar

Numirea celor doi, Mohan și Madar, survine la un an după ce, în ianuarie 2023, Comitetul Politic Național al PSD a consfințit debarcarea de la șefia PSD Bihor a deputatului Ioan Mang, care controlase organizația județeană vreme de peste un deceniu, în urma nemulțumirii unui grup de primari în fruntea cărora s-a aflat edilul din Sânmartin, Cristian Laza, despre care o vreme s-a și vehiculat că ar putea prelua șefia filialei.

Cu un an în urmă, președinte interimar al PSD Bihor a fost numit Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița Năsăud și coordonator al organizațiilor județene ale partidului din Nord-Vestul țării. Tot atunci, a fost numit și un Comitet Județean Interimar de conducere a PSD Bihor, din care făceau parte cei doi parlamentari, deputatul Ioan Mang și senatorul Florian Bodog (care deținea și el șefia PSD Oradea), primari, directori de instituții și șefi de organizații „de profil”, ca de pildă cea de pensionari și de tineret, pentru ca ulterior să fie cooptați și subprefectul Emilian Pavel, fostul șef al Poliției Economice, Florian Sîrca, și alții.

Cine sunt noii șefi provizorii

Potrivit mai multor surse din PSD Bihor, conducerea organizației județene a fost râvnită și de Claudiu Pop, fostul prefect plecat în 2020 la Pro România, după ce fusese marginalizat de Mang, și revenit abia anul trecut, iar funcția de secretar general ar fi fost vizată și de primarul din Sânmartin, Cristian Laza, care însă a renunțat.

În cele din urmă, președintele partidului, Marcel Ciolacu, l-a preferat la conducerea PSD Bihor pe Aurel Mohan, medic neurochirurg, fost consilier municipal în perioada 2016-2020, iar apoi secretar de stat în Ministerul Sănătății din ianuarie 2022 până în februarie 2023, în prezent șef al Staționarului I al Spitalului Județean.

La șefia PSD Oradea, consilierul local Adrian Madar a fost propus, formal, chiar de senatorul Bodog, care la întâlnirea de sâmbătă a anunțat că nu mai dorește să dețină această funcție. Adrian Madar este cel mai vocal dintre cei patru consilieri municipali ai PSD în Oradea, fiind ales în 2020 și dornic să candideze la funcția de primar.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
Bogdansava24
Asta se întâmplă în orice partid, din orice țară inafara de Rusia, China și Coreea de Nord. Si in PNL exista lupte de putere, in USR la fel , Dar si in AUR, de UDMR nu am ce sa spun pt ca e Maghiar PSD. Luptele astea in partide nu sunt relevante pt cetățeni respectiv plătitorii de taxe, respectiv ăia care fac copii. Relevantă e dezvoltarea comunității respectiv a cetățenilor. Dacă ne uitam la Oradea totul sa schimbat radical in ultimii 15 ani, dacă ne uitam la Județ păi acum se schimba ceva, ceva când Mang și Emberul au trebuit sa facă in tandem cu orașul și nu au făcut, de ce nu au făcut ceva concret ????? Au avut tot timpul și banii la dispoziție. Mohan e cea mai proastă alegere făcută de PZD, și ii felicit pt asta PZD, oricum nu au un candidat viabil, și nu o sa aibă.
Postat 28 Ianuarie 2024, 23:54 de Sandu2100
@Bogdansava
Încaieră-i drace!
Postat 28 Ianuarie 2024, 23:12 de marginan
PSD sansa zero la alegeri
Ceea ce a fost sambata la PSD Bihor a fost o impunere, o citire de propuneri facute de Ciolacu, fara nici o consultare a primarilor. Desi erau 2 propuneri pentru functia de presedinte, Ciolacu nu a supus la vot. Piesa de teatru a fost scris de cateva saptamani. Bodog cu Mang si Laza au sapat la Bucuresti sa fie Mohan presedinte, Laza presedinte executiv si Cozma secretar dar vineri seara la Satu Mare, Laza a fost eliminat de Ciolacu la lista si a intrat Bodog, Laza nu ca s-a retras, a fost faultat. Si acum cateva saptamani Bodog isi dadea cuvantul in fata primarilor ca lui nu ii trebuie nici o functie ca are probleme cu dosarele si ar trage in jos PSD Bihor lucrul acesta. Mohan l-a propus pe Bodog fara sa mai intrebe daca sunt propuneri din sala si in 30 minute a fost gata teatrul. Deja este facuta si lista pentru parlament pentru locurile eligibile: Bodog locul 1 la Senat, Mohan locul 1 la Camera Deputatilor si Cozma locul 2 tot la deputati. Probabil candidat la CJ Bihor o sa il trimita tot pe Mang, ca nu vrea nimeni sa candideze acolo. PSD-ul atat in Oradea cat si in Bihor va avea locul 5 dupa PNL, UDMR, AUR si USR.
Postat 28 Ianuarie 2024, 21:58 de Bogdansava24
Feliciana
KP nu are argumente, are doar minciuni. În capul ei Filip a fost primar de PD-PDL, ea știe ca a fost și de la PZD dar nu recunoaște.
Postat 28 Ianuarie 2024, 20:59 de Sandu2100
Kip-orice cu argumente spui
Nu sacrifica nimic. Un profesionist își vede de meserie. Mai flam.... Ca popii. doctorii și profesorii nu subt nivi unul. De aici pornește tot. Lipsa educației. Niște prosti vor sa învețe pe alții. Niște prosti se fac med.. pt bani nu pt altceva. Operează orice cu cuțitul nu cu mintea. Și sfințește orice sa ia banii. TOTI PRISYII SUNT INSTRUCTIRI-PT ADTA sunt atâtea accidente. Toti ratații se fac prof... ce știu lua mita din meditații. Sa șantajeze niște copii. Totul e pe bani. Cel mai prost în frunte. Fil.. și a umplut buzunarele vreo 12 ani iar dansa.., pt asta se duc toți acolo.Pe centura politicii
Postat 28 Ianuarie 2024, 20:06 de Feliciana
Kp, prost esti tu
ca nu esti in stare sa citesti ce am scris! Eu nu insist cu nimic, nu vreau nicio alianta, mi se rupe de gunoaiele din politica in frunte cu tine! Am facut doar o observatie in care spun ca liberalii raman la municipiu si dupa algerile astea, daca restul partidelor nu se coalizeaza impotriva lor. Pricepi? Sau tre' sa-ti desenez?
Postat 28 Ianuarie 2024, 14:30 de Kid
@kapa
In 2004 marinelul, ales presedinte, a facut majoritate parlamentara capturandu-l de la psd pe varan cu al sau partid umanist roman! Mai an birtinezul a ,,rupt" doi consilieri de la psd (cat le-o fi dat?!). Daca psd va castiga primaria Oradea si/sau presedintia cj Bihor, va racola 90% dintre consilierii pnl. La fel, 90% dintre primarii pnl vor trece in masa la psd. Explicatia e simpla: selectia facuta de birtinez! A promovat numai pupincuristi, oameni santajabili, fara coloana vertebrala, mercenari care habar n-au cine au fost Bratienii, Armand Calinescu, IG Duca....
Postat 28 Ianuarie 2024, 14:18 de ili3
KP aka mama Omida
Ceea ce ne spui e doar minciună de propagandă. Filip in primul mandat a fost FSN aka Iliescu aka PSD-escu.
Postat 28 Ianuarie 2024, 14:17 de Sandu2100
E un prost care tot insistă cu o coaliție de partide pentru Oradea.
Amețitule, la locale nu s-au făcut și nu se fac susțineri pentru candidat de primar de la mai multe partide. Doar liberalii au inventat o asemenea aiureală, de l-au pus pe Dan la capitală și se vede ce a ieșit. Fiecare partid își susține candidatul, că altfel nu-i partid ci o biată "remorcă".
Postat 28 Ianuarie 2024, 14:00 de KP
Birta, la fel ca Bolojan de altfel, este genul de amator care vrea să dea 1 leu pe kilogramul de mălai, după care îl vezi că a cumpărat cu 100 lei kilul de tărâțe.
Orădenii s-au trezit de mai multă vreme și înțeleg bine faptul că PNL este formator de haos și pune veșnic "carul înaintea boilor". Nu de ieri sau de azi doar, ci de 150 de ani cu vârf de exprimare în perioada descrisă de Caragiale. La liberalii orădeni e mai rău, că nici car nu sunt în stare să producă, cel mult o căruță la care sunt capabili să pună doar roți pătrate, ca în urmă cu mii și mii de ani, dacă asta li se pare că ar merge la vale. La deal nu mai spun, că se vede de sus de la Ciuperca.
Postat 28 Ianuarie 2024, 13:56 de KP
Kp
Nu mai pune etichete ca s-ar putea sa te faci de ras! Vedem cate procente ia Madar la municipiu, nu mai e mult pana la alegeri si atunci o sa vezi cate parale face marea ta experienta politica. Nu stiu cum naiba poti sa spui ca Madar are sanse in fata lui Birta fara a avea sustinerea pe fatza a tuturor celorlalte partide politice! Nu sunt politician si nu fac politica, dar vad anumite lucruri si trag niste concluzii, fara sa fiu influentat de nimeni si de nimic. In alta ordine de idei, e cum zici tu, faci ca primar, in primul an, majoritati ca esti obligat (altfel nu-ti trec proiectele). Dar in genunchi! Sau asta nu mai conteaza pt tine? La ala tre sa-i dai aia, celuilalt cealalta...etc
Postat 28 Ianuarie 2024, 13:34 de Kid
Constat că sunt comentatori care habar nu au de politică și ce presupune, dar ei au păreri.
În primul rând că Filip, în mandate și jumătate, a fost primar PD/PDL. Pentru alții spun atât ... nu există majorități în consilii locale, decât dacă ai primar. Primarul face majorități, chiar dacă inițial nu are, în primul an de mandat dacă vrea și cum vrea.
Postat 28 Ianuarie 2024, 13:18 de KP
Uite kp, vezi ce zice pinonel?
La Oradea, pt ca un candidat sa aiba sanse impotriva liberalilor, trebuie sa fie candidat unic, nominalizat si sustinut de restul partidelor politice. Mai e o problema, daca iese smecheria: ce faci ca primar, daca n-ai majoritate in consiliul local? Si n-o sa ai...
Postat 28 Ianuarie 2024, 13:08 de Kid
Alegerile locale intr-un singur tur....
... au fost impuse in 2012 de catre unguri, minoritati si pnl(pdl atunci). Nu putem scapa de penali decat printr-o alianta locala ad-hoc, penalii cu un candidat, ceilalti cu altul. USR, aur, ungurii (cu astia vor fi probleme!) e suficient sa nu propuna candidat la primarie. Daca nu ne scuturam de gasca penala nici in 2024, na mai scapa de ea nici nepotii nostri! La judet il vad cu sanse reale pe dl primar LAZA.
Postat 28 Ianuarie 2024, 12:42 de pinonel
@kp
Si eu am convingerea Madar va fi ales prim edil al orasului Oradea de aproximativ 18% dintre oradeni. Parol!
Postat 28 Ianuarie 2024, 12:39 de Kid
KP
Dacă erai din Oradea, știai ca PSD a mai fost la conducere in Oradea, 92-96 cu reporterul Filip din SLOBOZIA. Spre fericire PZD și-a pierdut orice șansă la noi în Oradea și Bihor pt ca nu sunt capabili de nimic și am avut șansa să vedem asta.
Postat 28 Ianuarie 2024, 10:43 de Sandu2100
Pentru prima oară de la alegerile locale din 1992 încoace PSD are șansa, prin Adrian Madar în 2024, să obțină funcția de primar al Oradei.
Am convingerea că orădenii îl vor alege pe Madar ca prim edil al orașului, în contextul în care îl recomandă profesia de economist și ocupația de manager și finanțist de bancă, Oradea având în acest moment acumulată cea mai ridicată datorie publică dintre toate reședințele de județ ale țării, cuantificată într-o istorie de sute de ani. La alt nivel, Aurel Mohan poate ajunge cândva, dacă sorții i se vor arata și dacă nu cade în păcatul politizării ocupației sale de neurochirurg, ministru după alegerile din 2028. Că altfel nu am cum să văd un medic de acest fel, sacrificând personal una dintre cele mai nobile profesii de pe planetă, pentru a sluji conjuncturilor politice din sfera ideologică socială și așa-zis democratică.
Postat 28 Ianuarie 2024, 08:37 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON