URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Ianuarie 2023, 21:20

Ioan Mang nu mai este șef peste PSD Bihor!

Ioan Mang nu mai este șef peste PSD Bihor! foto: Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La două săptămâni după o vizită de numai câteva ore în Oradea a președintelui PSD Marcel Ciolacu, Ioan Mang a fost schimbat de la șefia PSD Bihor. În locul său a fost numit, ca interimar, un președinte de Consiliu Județean care l-a și însoțit pe Ciolacu în scurta vizită la Oradea.

De asemenea, Biroul Județean controlat de Mang a fost dizolvat, fiind format un altul, alcătuit din primari.

Schimbarea lui Mang, după o lungă domnie de 13 ani, de-a lungul căreia filiala Bihor a PSD nu a reușit să câștige niciodată alegerile, a fost anunțată chiar de acesta, printr-o postare pe Facebook, în care a arătat că decizia a fost luată într-o ședință a Consiliului Politic Național.

Înlocuitor „de import”

„Referitor la organizația Bihor a fost aprobată decizia ca funcția de președinte interimar să fie ocupată de colegul nostru Radu Moldovan, vicepreședinte PSD, coordonatorul zonei Nord-Vest și președintele PSD Bistrița Năsăud”, a arătat Mang.

Mai mult, odată cu el, după cum tot acesta a scris, „a fost dizolvat Biroul Permanent Județean, urmând ca în Biroul Permanent Județean să fie cooptați la început parlamentarii și primarii PSD Bihor”.

Mang și-a încheiat postarea afirmând că speră „că toată echipa va lucra unită pentru a obține cele mai bune rezultate la toate alegerile din 2024. Doamne ajută!”.

Amintim că pe 14 ianuarie, la Oradea au descins, pentru o întrevedere cu primarii și parlamentarii PSD Bihor, președintele partidului, Marcel Ciolacu, secretarul general Paul Stănescu și președintele CJ Bistrița Năsăud, Radu Moldovan, care este și coordonator al organizațiilor județene din nord vestul țării.

Pentru „câteva luni”

Participanți de la întâlnirea de acum două săptămâni cu președintele Marcel Ciolacu, secretarul general al partidului, Paul Stănescu, și vicepreședintele Radu Moldovan au declarat BIHOREANULUI că președintele interimar ar urma să preia de la Ioan Mang conducerea pentru „câteva luni”, până când organizația „va fi consolidată” și vor fi convocate alegeri statutare.

„Ideea a fost că va fi o schimbare a dlui președinte Mang. Va fi numit un interimar, cel mai probabil din rândul vicepreședinților. Va fi numită o persoană până se liniștesc lucrurile și se consolidează organizația, iar apoi, în câteva luni, să se desfășoare alegerile pentru conducerea organizației”, a declarat un primar.

Pleacă... dar ar mai vrea un pic

Contactat de BIHOREANUL pentru a-l întreba cum explică faptul că de la centru a fost numit un interimar „de import” și nu „un om tânăr și curat”, cum spunea că-și dorește el, Ioan Mang a afirmat că „unii au mers pe ideea că (n.r. - Radu Moldovan, președintele CJ Bistrița Năsăud) va asculta de ei”.

Ex-președintele PSD Bihor a mai arătat că în Consiliul Politic Național nu s-a stabilit cât va dura interimatul lui Moldovan, spunând că „nu există nicio urgență” în organizarea alegerilor în filială și, mult mai important, că acestea vor avea loc doar după ce vor fi desemnați toți candidații la primării, inclusiv la Primăria Oradea, și la Consiliul Județean Bihor, întrucât acești candidați vor conduce și organizațiile locale, respectiv filiala județeană: „Alegerile în organizație vor fi după ce vom avea candidații la primării, inclusiv la Oradea și la CJ Bihor, pentru că punem candidatul la primărie să fie și președintele organizației locale”.

În ce privește senzația cu care iese din prim-planul politicii locale, Mang a afirmat că „după 13 ani (n.r. - la conducerea filialei) era în regulă să plec, dar nu mi-a plăcut modul cum s-au comportat unii colegi”, aluzie la gruparea din jurul primarului de Sânmartin, Cristian Laza, care îi cere demisia încă de anul trecut.

De asemenea, Mang a spus că vrea să mai candideze la Deputăție și în 2024, chiar dacă nu din poziția de președinte al PSD Bihor. „Dacă muncesc până atunci cum trebuie în Parlament, cred că merit încă o candidatură, dar asta o să decidă organizația și conducererea centrală, până la urmă, listele (n.r. - de candidați) sunt semnate de conducerea la nivel național”, a spus el, precizând că, de altfel, această discuție a și fost avută cu șefii partidului.

„O nouă poveste a PSD Bihor”

La rându-i chestionat de BIHOREANUL, primarul comunei Sânmartin, singurul care s-a contrat cu Ioan Mang cerându-i să plece din fruntea organizației, afirmă că schimbarea de acum era absolut necesară, din cauza lipsei de performanțe. „Eu cred că schimbarea dlui Mang și dizolvarea Biroului Județean sunt o măsură firească a conducerii centrale a partidului, având în vedere rezultatele slabe de la ultimele alegeri”, a declarat Cristian Laza, adăugând că rolul conducerii interimare este „reconstrucția din temelii a organizațiilor, de la nivel local până la nivel județean” și apoi organizarea de alegeri în filială.

La fel ca Mang, Laza spune că viitorul președinte al PSD Bihor trebuie să-și asume o candidatură fie la Primăria Oradea, fie la Consiliul Județean, așadar alegerile interne trebuie să fie legate de desemnarea candidaților la scrutinul local din 2024: „Mi se pare firesc ca cel care candidează la președinția organizației județene să-și asume o candidatură și administrativă, sau la Primărie, sau la Consiliul Județean. Este evident că trebuie să candideze, nu aș fi niciodată de acord cu un candidat care numai să se cațere spre o poziție în Parlament”.

Totuși, primarul de Sânmartin a adăugat și că la „reconstrucția din temelii” a organizației trebuie să contribuie inclusiv proaspătul fost președinte al ei, Ioan Mang, pe motiv că are „experiență politică”: „Cred că e momentul cu toții să strângem rândurile, inclusiv dl Mang să-și pună experiența politică pentru a construi o nouă poveste a PSD Bihor. Nu e o soluție să plece din partid, experiența dânsului cred că o să ne ajute, nu trebuie înlăturat din partid, e reprezentantul nostru în Parlament și cred că ne pot fi de ajutor sfaturile domniei sale”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
IrinaLoghin...
Ai dreptate în sensul că acel individ Vlad Bura aia făcea, dar cine și pentru ce să-l țină ca o neutilitate, peste ceva timp îl vom găsi și ca un manager pus pe undeva de către partid pentru loialitatea adusă lui Mango... D-ul Mango era greu de zărit prin universitate, doar atunci se ivea când interesul purta fesul, în rest doamne ajută PSD.
Postat 01 Februarie 2023, 20:06 de Morometul
Adevărul ca Moldovan
E cel mai competitiv din PZD, câtuși de puțin a schimbat fața județului, îmi pare rău de Mango, nu e om rău
Postat 30 Ianuarie 2023, 22:57 de Sandu2100
Mai cetățeanule...
Cum vii aici sa zici ca Mang n-a muncit ca profesor? A muncit din greu alături de soția sa si de domnul asistent de laborator Popescu într-o adevărată rețea de stors bani de pe studenți. Rog echipa bihoreanul sa investigheze un pic cata mita a luat familia mang pentru a aranja examene la Facultatea de Inginerie Electrica din Oradea prin studenți interpusi care te contactau la nevoie. Căutați-l pe un anume Vlad Bura și luați-l un pic la întrebări. Un corupt nu se oprește niciodată din furat, indiferent cati bani are deja.
Postat 30 Ianuarie 2023, 22:34 de IrinaLoghin
Muncitorul Mang
Dnle.Mang,o singura intrebare:dar dvs. ati muncit cu adevarat vreodata,de cand sunteti in politica??? Atat in parlament ,cat si ca profesor???
Postat 30 Ianuarie 2023, 22:09 de cetatean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON