URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Ianuarie 2023, 17:07

Ce-au vorbit PSD-iștii bihoreni cu Ciolacu? PSD Bihor va avea un șef interimar de la finele lunii. Mang ar vrea „un om tânăr și curat”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scurta vizită la Oradea a președintelui PSD, Marcel Ciolacu, unde s-a întâlnit pentru două ore cu primarii social-democrați din județ, s-a soldat cu o certitudine: organizația județeană ar putea avea un alt șef de la finele acestei luni.

Acesta va fi interimar, cu un mandat de câteva luni, pentru a „consolida organizația” și a o pregăti să-și aleagă un nou președinte în locul celui actual, Ioan Mang, care confirmă BIHOREANULUI că se va retrage, ba mai mult, „desenează” profilul succesorului dorit de el.

Semnal de „unitate”

Mai mulți primari PSD Bihor contactați de BIHOREANUL după întâlnirea de sâmbătă cu președintele partidului, Marcel Ciolacu, au declarat că principalul mesaj pe care acesta a ținut să îl transmită este de unitate.

„De azi înainte vom acționa toți ca o echipă”, „de azi va exista o singură tabără în PSD Bihor, tabăra PSD”, „dl. Ciolacu a spus că trebuie să ne consolidăm organizația și să ne pregătim pentru alegerile din 2024”, „toți am înțeles că trebuie să acționăm ca o echipă, să creștem și să ne pregătim pentru alegeri”, au spus aleșii locali, în condițiile în care, după cum BIHOREANUL a mai relatat, o parte dintre ei, coagulați în jurul primarului comunei Sânmartin, Cristian Laza, își doresc o nouă conducere, mai adaptată vremurilor și realităților locale, iar o altă parte îl urmează pe președintele Ioan Mang, care deține șefia organizației din 2009, fără a-i contesta nici stilul de conducere, nici rezultatele.

PSD Bihor, cu șef interimar

Pe de altă parte, participanții la întâlnirea de sâmbătă cu președintele Ciolacu, secretarul general al partidului, Paul Stănescu, și vicepreședintele Radu Moldovan, responsabilul politic pentru organizațiile din Nord-Vestul țării, au arătat că la finele acestei luni PSD Bihor ar putea avea un președinte interimar care să preia de la Ioan Mang conducerea pentru „câteva luni”, până când organizația „va fi consolidată” și vor fi convocate alegeri statutare.

„Ideea a fost că va fi o schimbare a dlui președinte Mang. Va fi numit un interimar, cel mai probabil din rândul vicepreședinților (n.r. – partidului, adică de la centru). Va fi numită o persoană până se liniștesc lucrurile și se consolidează organizația, iar apoi, în câteva luni, să se desfășoare alegerile pentru conducerea organizației”, a spus un primar BIHOREANULUI.

Decizia Comitetului Executiv

Un altul a confirmat informația, arătând că, în condițiile în care cel mai tenace contestatar al lui Mang este edilul din Sânmartin, unii primari l-au propus pe acesta ca interimar, ceea ce Laza a arătat încă de anul trecut nu-și dorește, iar Ciolacu a precizat și el că nu poate fi nici acesta și niciun alt primar.

„Au fost de la unii colegi propunere pentru colegul Laza, dar dl Ciolacu a spus clar că nu a venit nici să pună șefi, nici să ia, dar cât mai curând vor fi alegeri. Nu s-a vehiculat în întâlnirea de sâmbătă dacă dl Mang va mai candida, dacă are sau nu dreptul să mai candideze, dar chiar dl Mang a mai spus deja de câteva ori că nu va mai candida”, a afirmat un primar PSD.

Sursele BIHOREANULUI au declarat că o decizie privind numirea unui președinte interimar al organizației județene va fi luată la sfârșitul acestei luni, în cadrul unei reuniuni a conducerii centrale.

Mang: nu mai candidez!

Contactat, la rându-i, Ioan Mang a confirmat spusele primarilor, declarând că inclusiv la întâlnirea de sâmbătă „i-am asigurat că nu intenționez să mai candidez, că 14 ani a fost suficient pentru mine”.

În ce privește interimatul, care va fi decis „în penultima zi acestei luni, la Comitetul Executiv Național”, actualul șef al PSD Bihor a afirmat că varianta cea mai bună, în opinia sa, nu este numirea unui vicepreședinte de la nivel central în locul său, ci „găsirea” unei „personalități” locale, făcând chiar portretul robot al succesorului dorit de el și precizând că interimarul ar putea fi apoi ales pentru un mandat întreg în fruntea filialei.

Viitorul șef: „un avocat, un profesor...”

„O soluție ideală ar fi să găsim o personalitate a județului Bihor sau, dacă nu găsim o personalitate, să găsim un om tânăr, curat, care să nu fie în nicio tabără (n.r. – din cele două în care e divizată organizația acum), să fie un avocat de succes sau un profesor de succes, asta ar fi ideal. Dacă e din afară (n.r. – din exteriorul filialei) nu poate decât să asigure alegerile, ceea ce nu ne dorim. Ideal ar fi un interimar care apoi să-și facă campanie și să poată candida”, a spus Mang.

El a mai insistat că în PSD Bihor trebuie „să ne unim forțele, certurile sunt numai în avantajul PNL, care cel puțin la nivel național e în picaj, trebuie să ne vedem de treabă, să ne alegem cei mai buni candidați și să câștigăm alegerile din 2024”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Sfarsitul unei povesti fara actiune
Mang pleaca dupa 13 ani. Realizari? Prea putine. A sustinut oameni fara creier in diferite pozitii si a lins ciolanul cat a putut. Era cazul sa plece (aparent s a putut doar fortat) si sa lase PSD ul sa devina un partid solid care poate castiga impotriva PNL ului. Din nefericire pentru el, exista oameni in PSD care pot forma un grup si o conducere performanta. Oameni precum Laza, Ene, Madar trebuie sa conduca acest partid, nu pioni precum cei care i a infiltrat Mang in filiala. Laza>Mang; Ene>Bungau; Madar>Pop. In sfarsit se incheie o poveste fara sens conturata de mediocritate.
Postat 17 Ianuarie 2023, 12:31 de nufarul
Eu cu cine votez.
Nici nu vroiam sa scriu pe tema asta, mai ales la ore imposibile, dar cum ieri am luat decizia sa-mi iau talpasita, coplesit de atata "dezvoltare", ma incapatanez sa arunc cateva randuri. Mang trebuia sa plece demult, de cand era evident ca e tinta propagandei oligofrene, axata pe denigrare, mai mult din auzite decat din dovezi. PSDul local are cativa oameni de valoare, care trebuie scosi in fata, cu toate astea sunt convins ca si de data asta solutia va fi de compromis, intre vechi si nou, e grea povara unui partid obsolet. Eu unul, greu de convins, nu pot sa-i votez, indiferent cine ar iesi in fata. Ramane problema absentilor, nehotaratilor, ce sa inteleaga ei din tumultul asta? Evident, PSD nu e o solutie. Atunci, ce ramane de facut? Evident, sa-ti iei talpasita. Paradoxal, odata ce realizezi ca varsta nu e un impediment, ca viata e o continua dezvoltare, lumea e a ta.
Postat 17 Ianuarie 2023, 02:44 de User anonimizat
PZD adică
Oare pleacă și Buzatu de la Vaslui :::::))))
Postat 16 Ianuarie 2023, 21:14 de Sandu2100
eeeee ...e cu cantec
Daca e avocat nu-l puteti fenta. Daca e tanar poate fi prostit, iar ca sa fie curat....intai trebuie sa-i spalati picioarele. (ritual bisericesc, cu semnificatie...nu altceva)
Postat 16 Ianuarie 2023, 18:51 de Christa
DEGEABA
Cat timp va exista BOLOJAN in Bihor voi veti fi doar rezerve de caruta , Bihorul si Oradenii s-au desteptat de mult si nu isi doresc lipitori si hoti , desi are destui si PNL-ul datorita lui Bolojan care i-a mai tras in sus , orasul a mers in sus , a mers spre dezvoltare , arata a oras de VEST , cu voi eram inapoi in eloca de piatra
Postat 16 Ianuarie 2023, 18:35 de Mare_blue17
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON