URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Septembrie 2023, 16:00

Peste două milioane de vizitatori la Aquapark Nymphaea, în șapte ani de funcționare. Cât profit a făcut pentru ADP (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste două milioane de vizitatori, inclusiv oaspeți din Canada, Luxemburg ori Finlanda, s-au relaxat sau distrat la Aquapark-ul Nymphaea în cei șapte ani de când funcționează, perioadă în care complexul a înregistrat un profit de 9,5 milioane de euro.

Venituri de 28 milioane de euro

Directorul Administraţiei Domeniului Public (ADP), Liviu Andrica, a susținut marți o conferință de presă pentru a marca aniversarea celor șapte ani de la deschiderea primului aquapark din Oradea. Nymphaea și-a deschis porțile pe 10 septembrie 2016. 

„În tot acest timp a fost vizitat de peste două milioane de persoane, bilanţ care a fost însă afectat de anii pandemiei, când activitatea noastră a fost restricţionată în plin sezon estival", a precizat Andrica.

Șeful ADP a mai detaliat că, potrivit datelor înregistrate la cumpărarea biletelor online, cei mai numeroşi clienți care ajung la Nymphaea sunt din judeţele învecinate precum Cluj, Timiş, Arad, Satu Mare, Sălaj, Maramureş şi Hunedoara. Complexul a fost vizitat însă şi persoane din Italia, Olanda, Danemarca, Belgia, Israel, Luxemburg, Finlanda, Norvegia, Polonia, Suedia, Rusia ori SUA.

Datele arată că în toţi cei şapte ani veniturile aquapark-ului au fost de 28 milioane de euro, iar profitul de 9,5 milioane de euro.

Probleme cu angajaţii

Întrebat de jurnaliști despre problemele eventualele probleme de la aquapark, Andrica a precizat că cea mai dificilă este găsirea de personal. "Iarna trecută am adus prin intermediul unei firme 20 de angajaţi nepalezi. Au ajuns în cele din urmă în plin sezon estival, mulţi dintre ei se mişcau greu şi nu înţelegeau ce trebuie să facă, iar după prima lună, când au luat salariul, au şi fugit câțiva. Acum am mai rămas doar cu 9", a mai spus şeful ADP.

Complexul are în prezent circa 70 de angajaţi, care se vor ocupa în curând, la finalul sezonului, de lucrările de revizie şi reparaţii la bazine, tobogane, vestiare ori zonele de alimentaţie publică.

Un bilet de intrare la Nymphaea pentru o zi costă 82 de lei pentru un adult, reduceri fiind aplicate doar în cazul copiilor, elevilor şi pensionarilor. "Multă lume ne spune că intrarea e foarte scumpă, dar eu spun mereu că la alte aquapark-uri din zonă biletele sunt la fel de scumpe", a subliniat șeful ADP.

Bazin de înot şi hotel

În aceeaşi conferinţă, Liviu Andrica a prezentat şi proiectele de viitor: un bazin de înot (foto jos) şi un hotel.

Pentru noul bazin - care va fi amenajat în contextul în care un bazin de înot și unul de sărituri a fost cedat de ADP clubului CSM Oradea - a fost finalizat studiul de fezabilitate. Acesta ar urma să fie amenajat în apropierea clădirii principale a Nymphaea.

"Ştiam că sunt şi mulţi vizitatori care îşi doresc să înoate. Acest bazin va avea 20 de metri lungime, 10 metri lăţime şi o adâncime de 1,6 metri. Valoarea investiţiei este estimată acum la circa 900.000 de euro, care vor fi plătiţi din fondurile ADP", a mai detaliat Andrica.

În ce priveşte hotelul, proiectul se află doar în faza de obţinere a avizelor. Acesta ar urma să fie construit în partea stânga a intrării principale.

Investiţie de peste 20 milioane de euro

Ridicat pe locul fostului Ştrand Municipal, cu o investiţie de aproape 22 milioane de euro, bani proveniţi din fonduri europene şi de la bugetul local al municipiului Oradea, complexul se întinde pe o suprafaţă de 6,8 hectare.

În partea de interior există şase bazine, dintre care unul pentru copii denumit „Corabia piraţilor” şi patru tobogane de diverse dimensiuni. Pe lângă acestea, acolo se află și o zonă cu şase tipuri de saună, baie turcească, un bazin cu apă rece, saloane jacuzzi şi zona de relaxare.

În exterior sunt cinci bazine. Bazinul care face legătura cu interiorul, numit Meridianul 0, bazinul pentru adulţi, cel pentru copii, bazinul cu valuri şi bazinul cu tobogane.

Accesul în Aquapark este limitat la 2.400 de vizitatori pe timpul verii şi 1.000 de vizitatori în sezonul rece.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Andrica ar trebui testat
Liberalii de carton tot nu inteleg ca treaba statului nu e sa construisasca hoteluri. Asta cu adusul muncitorilor din Nepal e a doua cea mai mare tampenie pe care am auzit-o vreodata, cea mai mare fiind insistenta sa se aduca nepalezi, desi astia fug din Romania instant! Definitia prostiei era parca sa tot faci acelasi lucru, asteptand alt rezultat. Andrica in ce stare era cand a lansat enormitatea asta? Pai ce facem, importam toti nepalezii in UE, pana se termina? Ei ar veni si pe jos pana aici, cred ca nu le vina sa creada ca exista idiot care sa-i aduca gratuit cu avionul. Birta cum comenteaza tampenia asta?
Postat 14 Septembrie 2023, 17:21 de 1x1
Robert
Piata Rogerius nu se dezintegrează, in cimitir nu e goz, e chiar curat, acum 2 zile am fost, adevărul e ca țânțari e mulți
Postat 13 Septembrie 2023, 14:58 de Sandu2100
Robert
Foarte bine ca Aquapark va avea concurență, asta nu înseamnă că o sa scadă veniturile, eu cred ca o sa crească. De ce se face bazinele așa, asta nu știu, Bazinul olimpic a fost din start un esec. Sunt deacord cu construirea unui hotel la Aquapark. Tu votezi pe cine vrei, daca ești nemulțumit, încearcă sa te mulțumești. Niciodată si nicăieri nu se poate face la perfecție, minusurile se văd, dupa de e construit si dat in folosință.
Postat 13 Septembrie 2023, 13:38 de Sandu2100
Daca ai noroc.... Andrica are!
A inceput cu stangul 2013: https://www.ebihoreanul.ro/stiri/omul-lui-bolojan-liviu-andrica-batut-la-comanda--106578 dar l-a incheiat albit de doamnele judecatoare: htmlhttps://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/sefii-adp-achitati-in-cazul-fetitei-inecate-in-strandul-iosia-339646/
Postat 13 Septembrie 2023, 09:19 de pinonel
Acapulco
La sfirsitul anilor 60 ceausescu era pe val. Se ridicase impotriva rusilor cind au invadat cehoslovacia in 1968, dupa care a devenit favoritul occidentului. A primit bani imprumut si a avut ocazia sa ridice romania. Industrializare, turism, deschidere culturala. Anii 70, pina in 1982, cind romania intra in incapacitate de plata. Legenda zice ca a trimis arhitecti in spionaj industrial in america/mexic/acapulco. Aia au venit in cap cu modelul de hoteluri inlantuite, terasa, pe faleza. Asa s-ar fi nascut statiunea Neptun, Saturn. Nu stiu ce-fost in capul lor, sa satisfaca pretentiile turistului roman sau sa faca turism international. Cert e ca romania era cautata de turisti nemti, polonezi in vremurile comuniste. Not bad. Ce vreau sa spun e ca litoralul romanesc era in primul rind al romanilor. Precum si Hitler a cladit dar n-a terminat cel mai mare complex turistic nazist, Prora, la marea baltica. ( https://en.m.wikipedia.org/wiki/Prora ). Deh, comunisti...
Postat 13 Septembrie 2023, 01:22 de excalibur
Sandu2100
În orice domeniu dc ți-ai construit un avantaj,acela trebuie menținut,până acum aquapark ul nu avea concurenta lucru care se schimba in următorii doi,trei ani.Iar ca sa vorbim la concret de planurile mărețe de viitor pai bazinul didactic destinat copiilor care se face acum in Iosia e de 25/12,5 adâncime până la 1,8 m,mai mare deci decât ce vrea Andrica ca bazin de înot pt adulti.Pe scurt din cei 900.000 de euro cat vor ei sa dea pe acea cădiță poți face confeti că fix atâta beneficiu vor aduce aquapark ului,nimeni care vrea să înoate nu va fi atras de așa ceva mai ales că din câte știu noul aquapark Venus are un bazin de înot pe măsură nu o bătaie de joc asta așa, sa amintesc doar de o nouă concurenta aici fix in vecini care ce sa vezi deja are ceva in plus.Si cu bazinul olimpic cum au reușit să dea de gard! Au dat-o CSM ului fix după ce s-a finalizat repararea copertinei deasupra bazinului olimpic vechi și acum vor sa pună peste el un balon sa nu înghețe sportivii iarna in loc sa fi gandit de la începutul reparatiilor o construcție care sa acopere toate bazinele dc deja tot au luat-o.Iti dai seama cum va arata tot complexul,ca naiba! Și s-a cheltuit pe reparatii acolo vreo 5 mil euro,alți bani fix buni de confeti.La fel ca la aquapark cândva Oradea a avut primul bazin olimpic modern din aceasta parte a țării iar mai apoi au tras peste el aceasta hala oribila la care acum se va adauga un balon de toată jena rezultând un complex de tot râsul fata de ce se construiește acum in Cluj spre exemplu,că lumea nu sta in loc așa cum își imaginează unii iar daca ai un aquapark competitiv (cum era cândva) acea competitivitate trebuie sa o menții că nu va mai fi curând un monopol cu care sunt obișnuiți cei de la ADP.Ca daca piata Rogerius se dezintegrează văzând cu ochii nu prea ai alta varianta ca vânzător sau client,sau daca în cimitir e gozul până la brâu și te mănâncă țânțarii de viu nu-ți iei morții să-i duci altundeva că nu ai cum etc dar turismul e un mediu concurențial,aici oamenii pot alege sa nu vina și dc se face un complex chiar mai mare in Turda,se face chiar și în Salonta și în multe alte locuri trebuie sa ai ceva in plus sa ramai atractiv.Andrica crede că un bazin mai mic ca cel pt copii și un hotel de o margareta va fi suficient pt asta.Daca primarul girează acest cretinism eu nu am decât să votez in consecință la anul.Ar fi un vot de blam nu de susținere a opoziției dar dc așa pai atunci așa.
Postat 12 Septembrie 2023, 23:22 de Robert
excalibur
Ce nu e bine ca primaria a investit 10 milioane euro, a făcut rulaj de 28 de milioane euro si profit 9.5 milioane euro?? Din rulajul total sa făcut mentenanța, sa platit salarii, impozite taxe etc. Banii din profit se investesc in parcări + fonduri europene. Alții vad ca nu comentează, dar tu nu ești propagandă, tu ești Gică Contra :::::::))))))
Postat 12 Septembrie 2023, 21:15 de Sandu2100
La ceas de mindru bilant
Pina la urma e o poveste de succes. Chapeau celor care au nutrit ideea, au atras fondurile si au savirsit Lucrarea. Nici nu mai conteaza ca oradenii nu au acces la aquapark, pe baza de voucher, buletin, cartela whatever. Banu' jos. Fie si asa. Avem alternative, President, Perla, felix,1 mai. Ce sa vezi, tot pe baza de cash. Cit de mult cash. Let it be. La urma urmei, si Las Vegas e un oras artificial, nascut prin anii 1930-40, ca urmare a finalizarii barajului hidrocentralei Hoover Dam, care a alimentat toata California cu curent electric. Asta e, un oras de spart bani, casino-uri si jackpot-uri. Nu esti obligat sa servesti las vegas, la fel cum nu esti obligat sa mergi la strand, sa te umpli de clor , ciuperci si enterovirusi. Deci, oradeanul e protejat fara sa-si dea seama. Nu e nici obligatoriu sa fii flamind si sarac, dar e singura poteca care duce in Rai. Poteca nu trece pe la Nymphaea. Singura poveste trista din acest reportaj e cea cu nepalezii. Ce poti avea in cap, ca manager, astfel incit sa nu ai alta solutie decit nepalezii. Doar aversiune pentru concitadinii tai, consateni si ce-or mai fi. Cupiditate marca penele. Luam de la multi si dam la putini. Pa.
Postat 12 Septembrie 2023, 20:28 de excalibur
vasi/adi13
Da ce faci mă, te uiți pe furiș ::::::))))))) să-ți faci nod bun in octombrie anul viitor, dau eu cu sapun :::::)))))
Postat 12 Septembrie 2023, 19:54 de Sandu2100
sandu cel cu buda-n curte
Cum e cu caruta cand mergeai la scola in sat? 4 clase ti-au ajuns, acum visezi sa vii sa treci prin oras
Postat 12 Septembrie 2023, 19:38 de vasi13
Provoc propaganda
Alo gara, no e bine amu ca investiția sa amortizat. Imi aduc aminte ce vomitau unii pe aici. Nici cum nu le convine la unii, ba ca e prea scump, ba ca nu e la sud ::::::)))))))
Postat 12 Septembrie 2023, 19:33 de Sandu2100
..........
Bazinul de înot pe care îl vrea individul ăsta se numește cel mult ciubăr.S-au marcat în fapt 7 ani de stagnare in care aquapark ul nu doar că nu s-a dezvoltat dar a avut o degradare continua.O investiție de 22 de milioane de euro data pe mana acestui Andrica care e paralel cu tot ce înseamnă turism.Sper că orădenii sunt mulțumiți că din cei 22 mil investiți 12 au venit din bugetul local adică din lipsa deratizării ( ne mâncau țânțarii câțiva ani de numa) din eficientizarea OTL (adică nu mai vine tramvaiul) trotuare de un metru,bănci fara spătar,bulevarde praf,parcuri dezolante deci economii făcute pe spinarea orădenilor pt un complex la care nu mulți au acces dintre concetățeni din prisma preturilor dar care avea menirea să atragă turiști pt a dezvolta acest sector în oraș.Dar ce face prostul? Vrea hotel in incinta aquapark ului ca nici hotelurile sa nu mai câștige mare lucru din turism.Tinta conducerii fiind nu atragerea oamenilor cu dare de mână prin creșterea serviciilor și care mai cheltuie și prin oras ce atragerea bugetarilor cu vouchere (lucru declarat în mai multe rânduri de acest .....) Din calcule oricât de pompoase arată reiese clar că din profitul aquapark ului nici în 20 de ani nu-ți scoți investiția deci direcția e complet greșită.In loc de ciubăr fa un bazin adevărat de înot și în loc de hotel extinde facilitățile de distracție iar partea de hotel las-o frate pt cei care se pricep că de tine fug și nepalezii.Oradea a fost prima din aceasta parte a țării care a făcut un aquapark de aici și falsa impresie că Andrica a atras turiști dar încet încet apar și în alte zone și dacă nu se investește cu cap în creșterea facilităților de distracție nimeni nu va mai veni din Cluj,Timișoara sau alte localități sa se scalde în ciubărul lui Andrica când va avea ceva mai wow aproape de el.Aquapark ul trebuie să atragă turiști care sa umple hotelurile și cafenelele din oraș nu sa ii enclavizeze ca ADP sa se poată lauda cu un profit derizoriu in economia orașului.
Postat 12 Septembrie 2023, 16:54 de Robert
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON