URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
18 Aprilie 2024, 09:49

Oradea "unplugged". Staţiile de încărcare electrică din parcările supraetajate nu funcţionează de peste un an (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Staţiile de încărcare electrică din parcările supraetajate orădene nu funcţionează de peste un an. Instalaţiile din parcările Independenţei și Gheorghe Bariţiu sunt scoase din uz, iar cele din parkingurile Iosif Vulcan ori de la Cetatea Oradea vor fi pornite abia peste câteva luni.

"Nu funcţionează"

În Oradea, şoferii care doresc să îşi încarce bateria autoturismului lor, electric sau hibrid, sunt obligaţi să se mulţumească cu staţiile de încărcat stradale sau cele ale operatorilor privaţi. Instalaţiile de acest tip amenajate pe banii municipalităţii în parcările supraetajate ale oraşului sunt scoase din uz.

"Marţi am încercat să îmi încarc maşina în parcarea de pe strada Gheorghe Bariţiu, dar instalaţia de încărcare nu funcţionează. Atunci, m-am dus la în parcarea din strada Independenţei, unde am păţit la fel", a relatat BIHOREANULUI un cititor.

Situaţia este, însă, mai veche. "Staţiile de încărcare nu mai merg deja de peste un an. Nu ştiu când se vor repara", a povestit reporterului angajatul municipalităţii de la una dintre parcări.

"Momentan staţia este indisponibilă"

De altfel, miercuri, accesul pe locurile de încărcare a maşinilor electrice în cele două parcări orădene era restricţionat cu bandă de semnalizare roşie şi stingătoare de incendiu pe roţi. "Momentan staţia este indisponibilă", anunţa la faţa locului o înştiinţare asumată de Primăria Oradea.

Potrivit anunţului, instalaţiile urmează să fie repornite după implementarea unui sistem de plată atât pentru încărcarea normală, cât şi pentru cea rapidă.

"Vă rugăm să utilizaţi una dintre cele 12 staţii de încărcare stradale disponibile indicate în aplicaţia EVConnect", se menţionează în anunţ.

Avem o problemă...

BIHOREANUL a aflat că staţiile de încărcare electrică sunt scoase din uz pentru că, puse în funcţiune împreună cu parcările, la date diferite, utilizează aplicaţii diferite, iar reprezentanţii municipalităţii consideră că sunt prea greu de gestionat.

"Intenţia noastră este de a reuni într-un sistem integrat toate staţiile de încărcare din Oradea. Cele mai multe instalaţii de acest gen funcţionează prin aplicaţia EVConnect, aşa că încercăm să le integrăm pe toate sub aceeaşi umbrelă", a declarat BIHOREANULUI Lucian Popa, şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei, care administrează parcările orădene.

Integrarea în aplicaţie s-a dovedit o sarcină imposibil de realizat până în prezent. "Staţiile fiind mai vechi, la fel ca parcările în care au fost montate, integrarea lor este o problemă de IT pentru care se caută soluţii. Dacă nu vor putea fi integrate în platformă vor fi, probabil, înlocuite", a spus Popa.

Parcare fără încărcare

De altfel, vechile parcări supraetajate orădene, cum ar fi cea de lângă Piaţa Rogerius şi cea din spatele Palatului de justiţie, nici nu au astfel de staţii de încărcare. Cel mai probabil, acestea nici nu vor fi dotate cu astfel de utilităţi.

"Vechile parcări nu au fost gândite cu staţii de încărcare electrică şi nici nu cred că vor avea. La parcarea din strada Tribunalului, de exemplu, instalaţia electrică nu a fost concepută să ducă o asemenea putere instalată", a explicat directorul Lucian Popa.

De asemenea, parcări puse în funcţiune de municipalitate în ultimul an, cum ar fi cea din strada Iosif Vulcan ori cea de lângă Cetatea Oradea, nu au nici acum puse în funcţiune instalaţiile pentru încărcare a maşinilor electrice sau hibrid.

"În cazul parcării Iosif Vulcan, în momentul de faţă se lucrează la amenajarea punctului trafo pentru a putea duce o astfel de sarcină, ceea ce va mai dura circa două luni. La fel, parcarea de lângă Cetate, chiar dacă a fost dată în folosinţă deja, nu a fost încă recepţionată, iar staţiile vor fi pornite ulterior", a declarat Popa.

La această oră, singurele staţii de încărcare electrică funcţionale din cadrul parcărilor supraetajate orădene sunt cele de la parkingul din strada Braşovului, lângă magazinul Crişul.

La nivelul oraşului există, însă, pe lângă instalaţiile din parcările zonelor comerciale ori de pe lângă benzinării, alte 16 staţii de încărcare la sol, puse în funcţiune de municipalitatea orădeană, printr-un proiect european, la finalul anului 2022.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
tipic PMO
au instalat că au avut fonduri de spart pe așa ceva și pentru a da bine pe foaie... dar tipic PMO: deja in momentul instalării erau subdimensionate. pe de altă parte, mai IARĂȘI renumitul KP se teme că i-a tuna mașina sau 'a lua foc. mai lipsește reputatul user excalibur care să scrie ceva "intelijent" despre mașinile electrice, pe care NU le poate accepta deoarece este prea citit și prea școlit, mai ales de școala vieții; injiner fără diplomă.
Postat 19 Aprilie 2024, 09:36 de prasila
vasi/adi13 și alte conturi de PROPAGANDĂ
Stai ma liniștit ca am doar un cont. In schimb tu te-ai facut cacao ca ai mai multe.
Postat 18 Aprilie 2024, 18:52 de Sandu2100
Veci pururi nu vor functiona aceste statii, daca nu li se schimba amplasamentul.
ISU nu da avize si autorizatii acestor statii care, fiind pozitionate la parter sau sub acelasi acoperis/planseu cu alte tipuri de autovehicule, reprezinta niste potentiale bombe in timpul incarcarii masinilor electrice. Doar in mintea edililor nostri habarnisti pot coexista ca parcari, pe acelasi nivel, atat masini pe carburanti cat si electrice.
Postat 18 Aprilie 2024, 18:39 de KP
@vasi13
"sandu cel cu buda-n curte, vrei sa compensezi cu biggie, ceva ce e mica?" Tu vorbesti de aceleasi fraze, acelasi limbaj, cocalar de doi bani? Le folosesti la fiecare comentariu. Asta e, nu poti mai mult. Fii mai atent, citeste comentariile cu atentie (daca esti in stare). Si poate, pana la urma vei termina cu obsesia asta ca sandu este biggie. Si tu ar trebui sa fii ultimul care sa vorbeasca de cei cu mai multe conturi. P.S. Nu ma mir ca nu observi diferenta dintre sandu si mine. Cand are semnificatia candva, odinioara, cu mult timp inainte, demult se scrie impreuna!
Postat 18 Aprilie 2024, 18:23 de Biggie
Treaba bine facuta...
Ca de obicei tot ce e nou si recent facut e in aceeasi situatie... O bataie de joc, la fel is multe alte statii in oras nu doar cele din noile parcari... si alea facute destul de recent oricum.
Postat 18 Aprilie 2024, 18:20 de cristianteofil
sandu cel cu buda-n curte
Aceeasi fraza, acelasi limbaj si aici sandule? Alias bigigie, ce vrei sa compensezi cu biggie, ceva ce e mica? Trompeta, propagandist de 2 lei, te mai smioraciesti pe aci ca iti faci si tu 7 conturi, pe care le ai de mult asa-i marele blue, iar mare? Numai capul ala mare chel e mare, mare si gol
Postat 18 Aprilie 2024, 17:47 de vasi13
RE: sandu cel cu buda-n curte
vasi13, ești la fel de agitat ca înainte de suspendare. Dacă nu te potolești, s-ar putea să vină una definitivă.
Postat 18 Aprilie 2024, 18:27 de Moderator
sanduivanov
"Fara fonduri UE nu sunt in stare sa astupe o groapa sau sa schimbe un bec ars." Pana acum te vaitai ca se fac lucrari pe banii oradenilor. Acum te doare ca se astupa o groapa sau se schimba un bec pe banii altora? Chiar nicicum nu e bine? Linisteste-te!
Postat 18 Aprilie 2024, 17:28 de Biggie
Nimic nou.
Ca mai toate marile realizari, nimic nu tine, nimic nu functioneaza. Trebuie iar fonduri UE sa poata fi pornite. Fara fonduri UE nu sunt in stare sa astupe o groapa sau sa schimbe un bec ars.
Postat 18 Aprilie 2024, 11:16 de sanduivanov
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON