URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 01 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Martie 2022, 17:31

O nouă expropriere, aprobată de Primăria Oradea. De data aceasta, pentru un parc (FOTO)

Consiliul Local Oradea a probat joi, în ședință extraordinară organizată online, exproprierea a 1.150 metri pătrați de teren din cartierul Nufărul. Amplasamentul, deținut de o familie de orădeni, este inclus în suprafața de 6.000 metri pătrați ocupată de Parcul Onisifor Ghibu de lângă colegiul cu același nume.

O expropriere nefinalizată...

Hotărârea de Consiliu Local a fost adoptată cu voturile consilierilor PNL și PSD, în timp ce grupul UDMR a votat împotrivă.

„Pe acel amplasament, în anul 1974, Statul Român a făcut o expropriere pentru construirea blocurilor din zonă și amenajarea de alei. Suprafața de 2.000 metri pătrați figura pe două numere topo. Parcela de pe un număr topo a fost înscrisă pe Statul Român, iar o parcelă de 1.152 mp, care a fost expropriată și ea, nu a mai fost notată în coala funciară, pentru că funcționarii nu și-au dus munca la bun sfârșit”, a explicat pentru BIHOREANUL, primarul Florin Birta.

Ulterior, parcela a trecut prin mâinile mai multor proprietari, întâi ca moștenire, apoi în baza unui contract prin care deținătorul s-a dat în grija unei persoane, iar apoi prin vânzare.

Primăria a contestat documentele în instanță, a pierdut toate procesele, fapt pentru care a apelat la măsura exproprierii. „Nu am avut de ales. Terenul este cuprins de ani de zile în amplasamentul parcului Onisifor Ghibu”, a spus primarul Birta.

... duce la o nouă expropriere

Pentru că potrivit noului Plan Urbanistic General amplasamentul figurează ca destinat zonelor verzi, cu interdicție de construire a unor imobile, evaluatorii Primăriei au stabilit o valoare de expropriere de 285.000 lei, echivalentul a circa 57.590 euro, adică aproximativ 50 euro pe metru pătrat.

„Primăria va vira în contul proprietarului expropriat suma stabilită de evaluator, după care vom trece la reabilitarea parcului. În cazul în care proprietarul consideră că terenul valorează mai mult, se poate adresa instanțelor de judecată”, a declarat pentru BIHOREANUL, directorul Direcției Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa.

Parcul Ghibu intră în reabilitare

Potrivit Studiului de Fezabilitate privind lucrările de reabilitare a parcului Onisifor Ghibu aprobat joi de Consiliul Local Oradea, investiția se ridică la 1,79 milioane lei cu TVA inclus.

Aceasta ar putea fi scoasă la licitație cu termen de execuție de o lună pentru proiectare și alte trei luni pentru execuția efectivă.

Conform SF-ului, parcul delimitat de Liceul Teoretic Onisifor Ghibu și aleile Onisifor Ghibu, respectiv Peneș Curcanul are aleile deteriorate, borduri lipsă, porțiuni de asfalt peticite succesiv, spațiul verde plin de buruieni, dar și un deficit de iluminat public și coșuri de gunoi.

„Prin acest proiect se propune strict amenajarea scuarului existent prin revitalizarea zonelor existente”, se menționează în raportul de specialitate întocmit de angajații Primăriei.

Concret, municipalitatea va trece la reabilitarea aleilor, a spațiului verde, a meselor de tenis din beton precum și aparatelor de joacă din parc.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
parca am mai vazut undeva acest VREAU, oare la Rusi?
acum imi dau seama cu ce seamana aceste exproprieri, modelul pare copiat de la Putin: el cand doreste o tara negociaza cu tancul. Cam asa si la Oradea. Daca primaria vrea negociaza cu bulozerul la poarta, nu exista drept la proprietate, daca nu le convine cetatenilor sa se judece cu noi. Ce parere aveti? Exista corelatie intre aceste situatii? Sunt edilii nostri mici Putinisti?
Postat 11 Martie 2022, 22:18 de Bihoreann
mizerabil
50 euro/mp in Nufarul? vrem cu totii sa fim primarie in Oradea si sa luam dreptul la propietate cu acte ”in regula” oradenilor. Cui nu-i convine sa se judece ani de zile cu noi, ca justitia ne acopera spatele.
Postat 11 Martie 2022, 08:13 de Bihoreann
@cu asa exproprieri, isi face reclama de primarie cu bun simt
Primaria si-ar fi facut reclama daca ar fi fost in stare sa castige procesul in instanta pentru o operatiune ilegala, si anume mostenirea respectiva ... iar operatiunile in cartea funciara nu s-au dus la bun sfarsit intrucat in perioada comunista, dreptul de proprietate privat nu era respectat de statul roman si, evident, nu il mai interesa conducerea evidentei funciare. Dl Birta ar face bine sa se documenteze inainte sa-si deschida gura. Totodata, din afirmatiile dansului, reiese un aspect foarte interesant: functionarii au fost de vina ca nu si-au facut treaba :)) in nici un caz autoritatile sau conducerea municipiului care dispuneau acele masuri abuzive de expropriere. Timpuri noi, aceleasi metehne ... daca azi un functionar de-al primariei sau CJ-ului ar reclama o procedura ilegala, ar fi imediat pus la punct, inclusiv de presa, cum ca se opune dezvoltarii. Si inca un lucru important: 60 euro/mp in zona respectiva ? acestea sunt evaluarile primariei ??
Postat 11 Martie 2022, 08:10 de napoleon
parcul va avea....
parcul trebuie sa aiba copaci (care sa tina umbra, nu loc de wc) si banci, in primul rand. apoi o cismea si o toaleta. apoi tartan pentru zona unde sunt copii sub 5 ani. cate din acestea vor fi asigurate prin reamenajarea acestui parc?
Postat 10 Martie 2022, 21:21 de roger
nici o virtute
sunt vreo zece ani de expropieri, la inceput timide, acum masive. subit, desi pierd toate procesele, hotarasc expropierea. cine o fi posesorul terenului? fac pariu ca nu va actiona primaria in instanta…
Postat 10 Martie 2022, 19:59 de macese
Istorie veche.
De 30 de ani încearcă municipalitatea să facă ceva în raport de acel teren. Legislația nu a permis. Acum este posibilă expropierea. Asta e. Alta-i problema, anume că funcționarii de la cadastru, în combinație cu niște notari, au fost nu numai superficiali ... ci niște tâlhari. Și ani și ani la rândul, instanțele locale au fost complice cu astfel de practici ilegale ale tâlharilor.
Postat 10 Martie 2022, 19:13 de KP
cu asa exproprieri, isi face reclama de primarie cu bun simt
ieri negociere directa pe niste cocioabe cu latrina in curte, azi expropriaza a doua oara ca in ultimii 30 de ani post revolutie functionarii nu au inscris documentele in CF, pe un teren pe care oricum nu poti contrui nimic conform PUG, si nici nu il poti vinde altcuiva sa dea 50 euro pe metru matrat cand oricum acolo deja e parc... Numai sa nu amenajeze parcare auto acolo, ca atunci isi ridica critici in cap.:) Plantati copaci in spatiul verde si luati o bila alba.
Postat 10 Martie 2022, 17:59 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON