URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Ianuarie 2024, 10:50

Nu mai comparați Oradea cu Clujul!

Nu mai comparați Oradea cu Clujul! sursa foto: Bogdan Popa Photography / Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea a fost mereu ruda mai săracă a Clujului. Asta de când, în 1934, guvernanții din Bărăgan au decis să desființeze Academia de Drept din Oradea, înființată la 1780. Că nu se făcea să existe în patrie o școală superioară creată cu 80 de ani înaintea celei din București.

Atunci s-a produs practic ruptura între cele două orașe care mergeau cap la cap în ce privește dezvoltarea, învățământul și afacerile. Acum e complet inutil să le comparăm, măcar pentru faptul că amândouă sunt unice.

Am fost curios să văd cum reacționează clujenii la inaugurarea pasajelor din Oradea. Dacă la noi Birta este criticat de unii pentru investiție, la Cluj e făcut praf Boc pentru că nu-i în stare de asemenea lucrări. Singurul punct comun de vedere al celor care nu suportă administrațiile locale a fost atunci când s-a inaugurat și în Cluj o zonă pietonală. Reproșurile păreau trase la indigo: prea mult beton, prea puține spații verzi.

Nu putem compara cele două orașe pentru că noi venim cu șosele de centură, poduri, supratraversări și pasaje, ei vin cu Universitatea Babeș Bolyai. Noi ne lăudăm cu spitale ganz ultradotate, ei cu medici prestigioși. Ei plătesc o grămadă de bani pentru un petic de pământ și o casă micuță, la noi prețurile sunt mai umane, dar salariile prea mici pentru a putea să-ți faci una. Ei au Untold-ul, noi avem Aquaparkul și apa termală. Acolo merg tinerii, aici vin cei care tind spre o viață mai liniștită. 

Un important site clujean a lansat întrebarea: în care oraș din țară v-ați reloca dacă ar  trebui să părăsiți Clujul? Cele mai multe opțiuni au fost pentru Oradea și sunt convins că la întrebarea unde am pleca noi, orădenii, pe locul I ar fi Clujul. Important e că ambele orașe, cu plusurile și minusurile lor, sunt mai atractive decât restul țării.
 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
22 Comentarii
vasi/adi13
De N ori ai zis. Stai numa liniștit ca in Oradea merge treaba bine.
Postat 31 Ianuarie 2024, 19:53 de Sandu2100
Ce e de comparat?
Din 100 de capitole, Oradea doar la un capitol e peste Cluj. Si ala e un capitol la care nu conteaza cand cineva e sa aleaga un oras ,in cazul ca s-ar muta in el.
Postat 31 Ianuarie 2024, 19:39 de sanduivanov
sandu cel cu buda-n curte
Bai retardatule, unde am vb eu de salariile care depind de primar. Vezi ca gresesti propozitiile scrise, tu numai sa repeti aceleasi fraze stii. Din tot ce am scris , vii cu ceva ce nici macar nu am pomenit. Si da primarul are cu salariile, pentru ca in Cluj toate deciziile luate de primarie sunt cu consultarea mediului privat. Iar cat timp Bolojan alunga si falimenteza pe mici afaceristi , iti dau exemplu doar casutele alea de la targul de Craciun, sa dai 88% din venit la primarie, asta e in folosul afacerilor asa-i prostule? Sau masura de acum5 ani de nu lasa reclame pe vitrinele magazinelor e un real ajutor, ca oamenii sa nu stie ce se afla inauntru spatiului comercial. Cand inchizi vreo 5-6 licee in oras, si nu faci nimic pentru Universitate astea nu au legatura cu nivelul ridicat de prostime( asa cum tu esti exemplul perfect de prost), si saracie in oras nu are legatura cu primaria. Vai mare mincinos poti fi si sa sucesti subiectele, si sa mai ai tupeul sa spui ca suntem pe locul 2, da la prosti ca tine suntem.
Postat 31 Ianuarie 2024, 18:51 de vasi13
Petre93
Sunteți trași la indigo amândoi. Și eu v-am mai întrebat ce treabă are PRIMARUL CU SALARIILE PE CARE LE OFERĂ COMPANIILE. Și nu ați răspuns
Postat 31 Ianuarie 2024, 17:17 de Sandu2100
@sandu drop
Ce treaba are bugetul nu nivelul de trai? Oradea e plina de taranoi, e de ajuns sa vezi compari mentalitatea si cum porti o discutie cu un oradean sau un clujean. Si mai jos au explicat altii ce inseamna diferentiere intre orase. Degeaba ai buget mare daca omul de rand e sarac, plateste taxe mari, nu are ce face in oras, salarii mici, haituit cu amenzi,(se lauda primaria cu nr 1 la amenzi), cu strazi infecte ,super infecte la calitatea asfaltului. Cand vrei medici te duci in Cluj, nu aeroport, nu fotbal. Si lista continua. Bine ca nu te lauzi ca esti mandru ca locuiesti cu Micula in oras, de parca ai parte de banii lor. Asa e si cu bugetul tau. Doamne prost poti sa fii, intelect de 5 ani.
Postat 31 Ianuarie 2024, 16:26 de Petre93
sandu cel cu buda-n curte
Sandule iar esti handicapat? Ti-au mai explicat multi ca nu cat de mare e bugetul conteaza . Haisa luam ce inseamna dezvoltare, toate orasele astea au mai multi calatori la aeroporturi ca Oradea, au salarii mai mari, au tineret mai mult in oras si atrag tineret, au sport mai dezvoltat, au preturi de chirii mai mari. Au sedii de firme mari, au evenimente culturale , au viata de noapte mai buna, au parcari mai ieftine, au hoteluri de 5 stele, care Oradea nu are nici unul. Oameni mai educati. Brasvul are 97% din strazi asfaltate, Oradea are 70%. Mai lasa-ne cu cat e bugeul ca ala nu se refecta deloc in nivelul de trai si cat de bine o duce lumea in oras, sau atractivitatea orasului. Poti sa-ti bagi undeva bugetul. Vezi ca te dai de gol, tu esti sa faci propaganda partidului, de parca intereseaza pe cineva ce spui tu.
Postat 31 Ianuarie 2024, 16:17 de vasi13
Petre93
De unde le scoți ca nu se potrivește cu realitatea.
Postat 31 Ianuarie 2024, 15:26 de Sandu2100
Petre93
Cj Brașov 638 milioane lei bugetul Cj Bihor 2.5 miliarde lei la alte comentarii strigau ca Brașov e zona turistica și ce bani are județul ::::)))) Cj Cluj 1.5 miliarde lei.
Postat 31 Ianuarie 2024, 15:13 de Sandu2100
Ce ma sandu/drop?
Ce Oradea dupa Cluj? mai pune intre ele Timisoara, Iasi, Brasov, Craiova, Sibiu, si poate inca cateva. Pe ce criteriu e Oradea pe 3? Ca asa vrei tu.
Postat 31 Ianuarie 2024, 14:06 de Petre93
KP
Arată un de spune ca Oradea a pe locul 9 și Cluj pe 10 in 2008. După cum se vede după 2008 suntem mai aproape de Cluj, adică Clujul e pe 2 , Oradea pe 3.
Postat 31 Ianuarie 2024, 10:38 de Sandu2100
Mircea Chirilă trăiește în lumea lui ... paralelă cu Oradea reală.
Până în toamna anului 2008, când între alegerile locale și cele parlamentare s-au creat listele pentru Comisia Europeană privind polii de competivitate și cei urbani de creștere ... Oradea a fost pe locul 9 și Clujul pe 10, conform criteriilor ce stăteau la baza regionalizării României (cele 8 regiuni de dezvoltare înființate în 1999 plus București). Din păcate, habarnismul echipei câștigătoare a alegerilor pe Oradea și validarea unui nou primar în data de 18 iunie 2008, a permis celorlalte competitoare să "sape" la temelia realizărilor de până atunci și poziționarea orașului în raport de noua situație a României, de membră a Uniunii Europene. Astfel că, în lipsa vreunui reprezentat al administrației publice locale din Oradea la dezbaterea de "împărțeală", Clujul a avansat o poziție și a devenit pol de competivitate și "capitala regiunii Nord-Vest". În lipsă de la stabilirea acelor poli, Oradea a fost înlocuită cu binomul Galați-Brăila, iar orașul nostru a ieșit din "cursă", ajungând în eșalonul al doilea, al polilor urbani (un fel de Divizia B similar în fotbal). Apoi lucrurile d-așezat cu totul, în anul următor primarul Clujului a ajuns premier, iar primarul nostru care fusese secretar general al guvernului anterior ... a început cu ce știa el să facă mai bine, adică să se scape de toți profesioniștii ca să-i înlocuiască cu "fierari-betoniștii" lui. Acesta e raportul adevăratei competiții dintre Oradea și Cluj. Adtfel că Oradea a pierdut nu numai locul pentru care muncise vreo 15-20 până atunci, dar a mai pierdut ani la rândul de bulibășeală inutilă, plus peste 400 milioane Euro până în 2020, bani care i se cuveneau ca pol de competivitate cu mare influență transfrontalieră de tip regional.
Postat 31 Ianuarie 2024, 10:07 de KP
Nu mai comparati Oradea cu Clujul!
:)) Comparati Oradea cu Alesdul! Sunt amandoua de la noi din judet. Clujul isi face metrou.
Postat 31 Ianuarie 2024, 09:25 de Timi
Cel mai slab articol
Hai, cu indulgenta unul din cele mai slabe. Nenea acesta ne povesteste tot timpul ca cel mai bun doctor e de trenul de Cluj. Si tot el e unul care face bascalie de "Sorbonica". Desigur, lucrurile nu sunt perfecte acolo, dar unde sunt ? De bine de rau, avem o Universitate iar intr-o oarecare masura parcurile industriale, in mod special cele din oras, dar si cele din judet, se dezvolta si datorita ei. Adevarul e ca daca nu era domnul Maghiar "Unchiul", azi nu aveam nici Universitate, iar Oradea ar fi fost de nivelul Alesdului si din punct de vedere economic vorbind.
Postat 30 Ianuarie 2024, 22:37 de Riviera
Nu mai comparati Oradea cu Clujul, lasati-l pe Chirila Mircea sa o faca
"Am fost curios să văd cum reacționează clujenii la inaugurarea pasajelor din Oradea. Dacă la noi Birta este criticat de unii pentru investiție, la Cluj e făcut praf Boc pentru că nu-i în stare de asemenea lucrări". Preocupari marunte de frustrat care se simte periferic. Probabil ai stat ca pe ace de cateva saptamani nerabdator sa vezi reactia "clujenilor" fata de pasajele din Oradea. Iti freci mainile de satisfactie acum:"le-am aratat noi, le-am dat peste bot clujenilor cu pasajele" :))). Probabil ca pentru tine la asta se reduce utilitatea lor. Mic la minte trebuie sa fii daca ai impresia ca pe clujeni ii doare undeva de pasajele tale (din moment ce nu le folosesc, de ce i-ar interesa). Boc este criticat in Cluj pentru ca in Cluj exista inca, presa independenta. Birta nu este atacat si criticat in Oradea, pentru ca in Oradea NU exista presa independanta.. vezi ce simpla e explicatia, Chirlia? In alta ordine de idei, Oradea are si va avea tot timpul atuurile ei si ele nu tin neaparat de infrastructura sau pasaje, ci mai degraba de omogenitatea factorului uman, nivelul general de cultura, imaginea veche bine conservata a orasului, pozitie si istorie
Postat 30 Ianuarie 2024, 17:16 de Vlady72
Sa nu spuneți nimic frumos despre ORADEA
Ca sare rapid propaganda :::))))
Postat 30 Ianuarie 2024, 14:29 de Sandu2100
Nu e loc de comparatie
E cum ai compara un Bentley cu o Dacie.
Postat 30 Ianuarie 2024, 14:18 de AlexandraCiucle
Dealu-i deal și valea-i vale...
După unirea Oșorheiului, Alesdului și a Cabanei Las Vegas din Piatra Craiului cu Oradea Mare, respectiv a Floreștiului, Gilăului și a Tirgului de la Fechetău cu Clujul, odată cu predarea în folosință a liniei electrice Oradea-Cluj și a intrării în folosință a trenurilor-săgeată cu curse de 45 minute Ioșia-Someșeni, vom avea aeroportul Oradea mai bun decît Someșeniul care-i plin de ceață și de păsări care amînă decolările, vom avea case mai accesibile pe malul Peței decît pe Canalul Morii, vom avea Bihoru' mai competitiv decît CFR-ul și CSM-ul lui Sere mai tare ca și U-ul lui Silvășan, iar comparația de azi Oradea-Cluj va fi mîine ca o comparație de acuma între Rogerius-Nufărul sau Mănăștur-Gheorghieni. Singura constantă va rămîne școala Universitatea Cluj a cărei valoare nu va fi concurată de Sorbonica orădeană care a fost, este și va fi tot un fel de școală de maiștri...
Postat 30 Ianuarie 2024, 13:17 de pupinjuristu
Mirceo, a ajuns si la bihoreanul ceva? Mie asa-mi pare, ca prea turati motoarele!
https://www.libertatea.ro/stiri/secretul-lui-ciuca-si-bode-9-milioane-de-euro-bani-publici-pentru-a-cumpara-stiri-pozitive-liderul-pnl-promisese-transparenta-4787670
Postat 30 Ianuarie 2024, 13:11 de pinonel
Si aici am ratat startul…
daca luam Colegiul Iezuit (1581) ca precursor al universitatii(lor) clujene, academia noastra de drept iese șifonata din comparatie. Dar, mai important, cine priveste in urma merge inainte cu dosu. Pe langa UT s-au aciuat unii (si viceversa), Porsche le zice, cred ca e mai relevant. In rest, fiecare comparatie lasa timpul si capacitatea de intelegere care o gaseste.
Postat 30 Ianuarie 2024, 12:11 de User anonimizat
Unele glume se scriu singure
Nu inteleg de ce nu s-a luat ca si borna neoliticul - poate le mai luam fata la ceva. Nu ne batem cu CLujul. Si Debrecen pune la pamant Oradea.
Postat 30 Ianuarie 2024, 11:49 de Nufarul1
Fara suparare!
sa nu se supere Mircea Chirila, dar tocmai el a facut nenumarate comparatii intre Oradea si Cluj in articolele sale... Pina recent, cele mai multe erau in defavoarea Oradiei.. acum pare sa inverseze trendul
Postat 30 Ianuarie 2024, 11:24 de TanarSiNelinistit
Obsesia avioanelor loveste la Cluuj
https://www.bihon.ro/stiri-internationale/romania/greu-cu-somnul-domle-clujenii-nu-mai-pot-dormi-de-atatea-zboruri-si-au-pornit-o-campanie-pentru-restrictii-4508807/
Postat 30 Ianuarie 2024, 11:07 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON