URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Ianuarie 2024, 10:13

Naivilor, ați crezut că scăpați de pasaje?

Naivilor, ați crezut că scăpați de pasaje? Foto arhiva BIHOREANUL, credit: Szilágyi Lóránd
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când s-au apucat europenii să ne dea bani pe de-a moaca, prima grijă a marilor noştri oameni de stat a fost să ceară deschiderea unor axe pentru asfaltarea drumurilor. Conform programului "Scoatem România din nămol". 

Abia apoi s-au prins că şi ţăranii ar trebui să aibă apă sau canalizare, aşa că s-a cam ales praful de asfalt. UE deschide linii de finanţare de comun acord cu beneficiarii, de aceea e de mirare că apar astfel de necorelări: deşi n-am trecut de faza "budă-n curte", s-au trimis deja o grămadă de bani pentru digitalizare.

Acum vin de la UE bani pentru pasaje. O parte din ei au ajuns la Oradea, o alta în judeţ. Cum, însă, la judeţ e inutil să faci un pasaj între căminul cultural şi bufetul sătesc, strada Oneştilor din Ioşia a fost botezată drum judeţean. Nu-i mai puţin adevărat că, dacă mergem spre origini, o mare parte dintre ioşioţi au rădăcinile în arealul Toboliu, Sânnicolau Român, Cefa...

Birta este un sinucigaş că tot insistă cu asemenea investiţii şi ia bobârnace din pricina subteranelor. Păi, uite la Boc: în Cluj n-a făcut niciun pasaj, este un singur pod, şi ăla doar renovat, centură ioc. Şi totuşi, e cel mai apreciat primar, chit că pe drumul de Floreşti s-ar putea înfiinţa mici cimitire, pentru cei care mor de bătrâneţe în traficul mega-aglomerat.

Constructorii pot face un pasaj cam într-un an. Dacă circulaţia rutieră se opreşte, încă mai există rute ocolitoare. Dar să opreşti tramvaiele ar fi o adevărată catastrofă. M-aş bucura să fie aleşi constructori inteligenţi, care să oprească circulaţia tramvaielor cel mult pe perioada vacanţei.

Iar când toate aceste investiţii vor fi fost terminate, aştept să văd dacă edilul, care o fi el, va avea curajul să privilegieze circulaţia tramvaielor pe benzi dedicate doar lor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
28 Comentarii
Kkt
Puteau face mai simplu fara pasaje. Desfiintau trecerile de pietoni si semafoarele si puneau drum cu prioritate Nufaru,Gara. Si voila era exact ca si cu pasaj dar fara 40mil euro aruncate pt niste santuri
Postat 24 Ianuarie 2024, 11:53 de sanduivanov
Altii care ar veni, garantat mai necinstiti
Sa nu uitam ca 2 din 3 politicieni romani sunt din randurile "istetilor" necinstiti vejnic in cautare de fraieri pe care sa-i fure. Oradea a avut norocul sa-l nimereasca pe Bolojan, unul mai cinstit. Sansele sa mai nimereasca unul cat de cat cinstit, daca-i dai pe astia la o parte, sunt aproape zero.
Postat 24 Ianuarie 2024, 10:10 de NZF
Re: scortosul ...
Nu tot orădeanul pornește din Nufărul ca să ajungă la Gară unde sunt rare trenurile. Mai suntem poate și cei care am vrea să ajungem la liceul Gojdu sau la primărie pentru a ne achita de niște "obligații". Iar asta presupune să nu trecem prin șanțurile betonate, așa-zis pasaje, ci să ocolim ... exact la fel ca în perioada când lucrările blocau zona acestor rigole de scurgere și descărcare auto.
Postat 24 Ianuarie 2024, 08:39 de KP
Sandu cel cu buda in curte
Invata sa scrii corect analfabet ce esti
Postat 24 Ianuarie 2024, 07:34 de vasi13
Sandu mincinosu
Mare retardat
Postat 24 Ianuarie 2024, 07:32 de vasi13
vasi/adi13 și alte conturi de PROPAGANDĂ
Ție nu , nouă DA
Postat 23 Ianuarie 2024, 21:15 de Sandu2100
Sandu mincinosu
Nu ne plac pasajele, sunt urate ca tine cu capul ala mare, si privirea aia de retard.
Postat 23 Ianuarie 2024, 20:41 de vasi13
@NZF
Ți-am fost repartizat cumva ca target pentru a fi neutralizat? :)))), sau chiar ești Chirilă Mircea Himself. Te-am mai întrebat odată și nu am avut un feedback . Eu zic sa te duci sa latri la altul, pentru că nu înțeleg ce latri, chiar nu înțeleg despre ce vorbești, poate o fi o bariera de vârstă, de generații, oricum, parcă discutam de chestii diferite..sau poate oi fi turc
Postat 23 Ianuarie 2024, 17:51 de Vlady72
zic si eu
Nu sunt un admirator al Bolovanului si nici a Birtasului dar..... am fost in Nufaru si in 5 minute am ajuns la gara, drum intins doar la Mag.Crisu mai este un blocaj. Ca se putea altfel=adevarat, ca se putea mai bine=adevarat,ca se putea...... dar corect este ca s-a facut ceva. PSD-ei sa stea cu botu pe labe ca sunt satul de gargara lor goala. Ca s-au facut ambuteiaje colaterale = corect si astea nu vor disparea nici daca are sa faca cineva 100km de tunele subterane/supraterane caci mambuteiajele apar la ora inceperii si terminarii orelor de scoala cand parintii vin dupa copii. Problema e de ce vin? Vin din lipsa securiutatii copiilor la venirea si plecarea de la scoli iar aici este o problema pe care MI nu este capabil sa o gestioneze(pesti, dileri de droguri,..) sunt tot mai multi in aceste zone.
Postat 23 Ianuarie 2024, 16:32 de scortosul
Cum se dau iredentistii in stamba
Vor sa-i alunge de la casele lor, de pe proprietatile lor, banii ca sa le fure ei, pe toti cei care nu sunt de acord cu ineptiile lor. Putinistii astia vor alungarea romanilor din Ardeal si sa le fure toate bunurile..
Postat 23 Ianuarie 2024, 15:56 de Riviera
KP aka mama Omida
De la Teleorman vine prin calea Aradului, de la Vaslui isi lasă masina sub catedrală si ia tramvaiul 2 stații. Pricepi sau ești de la Vaslui?
Postat 23 Ianuarie 2024, 15:30 de AlexandraCiucle
E dificil sa-l faci pe "turc" sa inteleaga
@Vlady72, autorul acestui articol o fi mai ingrijorat sa nu ii supere pe cei ca si tine, nu atat de mult pe edili. Edilii vin si pleaca, cititorii (din pacate) raman aceiasi. Marea dificultate, in egala masura pentru jurnalisti si politicieni, este a stii sa-i vorbesti "turcului" pe limba lui.
Postat 23 Ianuarie 2024, 15:05 de NZF
E dificil sa dansezi pe sarma
Intr-adeva Chirila, e dificil sa faci echilibristica, mai ales cand ai inclinatii atat de puternice. E greu sa pari obiectiv si se vede ca te chinui mult sa pastrezi o aparenta impartialitate. Incerci in felul tau, fara inspiratie si fara haz, sa faci un fel de misto liric, confuz si sarind de la una la alta (in stilul tau caracteristic) doar, doar, de ai reusi sa pari critic, dar fara sa iti superi stapanii...(le vei explica in particular, ca e cu dublu sens, prostii inteleg altceva oricum)
Postat 23 Ianuarie 2024, 14:31 de Vlady72
În continuare, proștii mai au ceva de spus.
Râd până și moldovenii de orădenii care se dau domni ... dar umblă tot timpul cu "sula-n straiță". Au și de ce ... Aeroportul Oradea, aflat la granița de vest a României, mai are puțin și o să se umple eventual terminalul cu pasageri inexistenți pe post de mărfuri cargo. La polul celălalt, la Aeroportul Iași, s-a dat în folosință noul terminal, cu 24 de destinații din care una națională și 23 internaționale, la o capacitate estimată de ... până în 3.500.000 de pasageri anual. Bihorul și Oradea, cu "neterminații" care au ocupat locul, au ajuns neatractive și riscă să se îngroape la propriu, prin abordarea unor proiecte nerelevante, costisitoare și chiar inutile pentru bunăstarea oamenilor.
Postat 23 Ianuarie 2024, 12:54 de KP
Roller coaster
Mai e un avantaj: cu timpul, pentru ca soferii sa se obisnuiasca cu traseul, si pentru putina adrenalina inclusa in pret, primaria ar putea introduce o taxa de acces pe pasaje, ca in wonderland. Deci , din nou niste locuri de munca si bani labuget...
Postat 23 Ianuarie 2024, 12:49 de excalibur
Taxi-driver
Teleorman , Craiova pe la Larguța, lugoj si Nagyvarad
Postat 23 Ianuarie 2024, 12:25 de Sandu2100
Se putea “privigelia” tramvaiul si fara pasaje…
doar ca ar fi insemnat pierdere de capital electoral. Ori deja se stie (si din relatarea bihoreanului), e esentiala permanenta in functie pentru ca ceilalti (de la foste la prezente, veri si nepoti, fini si amici) sa fie bine amplasati. Nu, nu imi fac iluzia ca altii nu ar fi facut la fel. Altfel, altele sunt solutiile moderne pentru decongestionarea traficului.
Postat 23 Ianuarie 2024, 12:15 de User anonimizat
@KP
... cei din Teleorman vin dinspre Arad, deci intră prin calea Aradului... :))
Postat 23 Ianuarie 2024, 12:14 de Taxi-driver
KP aka mama Omida
De la Teleorman vine prin calea Aradului, de la Vaslui isi lasă masina sub catedrală si ia tramvaiul 2 stații. Pricepi sau ești de la Vaslui?
Postat 23 Ianuarie 2024, 12:07 de Sandu2100
KP aka mama Omida
In capul tău e lucrare penibilă, încearcă un control la cap.
Postat 23 Ianuarie 2024, 12:01 de Sandu2100
@KP
@KP, trebuie sa ne spui cu onestitate daca esti de etnie romana sau maghiara. Cuvintele tale "de una-două generații, de la coada vacii, ca să vă înmulțiți la oraș și să deveniți majoritari la noi acasă" are o cu totul alta semnificatie, daca vine de la un urmas al fostei majoritati maghiare din Oradea!
Postat 23 Ianuarie 2024, 12:01 de NZF
Pentru toți pupincuriștii locali care vor să plecăm din Oradea și le lăsăm lor casele, terenurile, afacerile și banii.
Măi, tembelilor! Dacă ajungi la Oradea de la Vaslui sau Teleorman, pe DN1 (calea 1 Mai) și vrei să ajungi la primărie ... care e traseul direct ca să treci peste pasaje și să o iei pe str. 1 Decembrie?
Postat 23 Ianuarie 2024, 12:00 de KP
Jumatatea plina a paharului...
...chiar daca lucrarile sunt proaste si inutile, totusi niste patroni isi iau Q7 , niste muncitori au un loc de munca, niste parale intra in bugetul statului. Cum era sa fim toti saraci? Emigram in masa in vaslui si teleorman...
Postat 23 Ianuarie 2024, 11:49 de excalibur
#olgutzatramvai ... să te muți tu vinitură, că orădenii autentici au discernământ și fac diferența între bine și rău.
De fapt, să plecați toți cei care ați venit, de una-două generații înciace coada vacii, ca să vă înmulțiți la oraș și să deveniți majoritari la noi acasă ... ca să vă puneți "carul înaintea boilor" și să transformați tot ce ar fi normal și profesionist, într-o "lucrare" penibilă, prost gândită și făcută, în stilul vostru specific de "merge și așa". Să vă cărați doar voi, neterminaților cu școala făcută pe genunchi, cât mai departe unde să vă puteți gudura între voi, birtinezi care v-ați coborât din copaci direct pe asfaltul nostru.
Postat 23 Ianuarie 2024, 11:44 de KP
Dacă se face nu-i bine, daca nu se face iar nu-i bine
Cui nu-i place să se mute la Teleorman. Acolo nu se mișcă nimic, nu se face nimic, și mereu iese pesedeul cu 99%
Postat 23 Ianuarie 2024, 11:14 de olgutzatramvai
Ce aveți mă
Nu va plac pasajele??
Postat 23 Ianuarie 2024, 10:54 de Sandu2100
raspuns la intrebarea din titlu
Da, macar de cele inutile care mai mult creeaza trafic ani de zile in loc sa l rezolve. Nu se va intampla cu actuala administratie
Postat 23 Ianuarie 2024, 10:28 de jijijupanu
Birta, sinucigas politic
Problema fundamentala a democratiei cu vot universal. De ce trebuie si cei destepti sa sufere, doar pentru ca prostii sunt majoritari?
Postat 23 Ianuarie 2024, 10:18 de NZF
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON