URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iulie 2023, 17:32

Bolojan anunță încă patru pasaje peste și pe sub șosele, la ieșirile din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Indiferent de apartenența politică, aleșii bihorenilor din Consiliul Județean au aprobat un „pachet” de hotărâri inițiate de președintele Ilie Bolojan pentru realizarea, cu fonduri UE, a încă patru pasaje peste șoselele naționale la ieșirile/intrările din Oradea.

Două ar urma să traverseze centura Oradiei și DN 79 spre Nojorid, iar câte una DN 1 spre Oșorhei și DN 19 spre Biharia, pentru a fluidiza traficul rutier în oraș și în Zona Metropolitană.

Cu Primăria și CNAIR

În unanimitate, consilierii județeni au votat în cadrul reuniunii de joi a „parlamentului” bihorean aprobarea încheierii unui acord de asociere cu Primăria Oradea și a unuia cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere în vederea realizării celor patru pasaje rutiere.

După cum arată referatul de specialitate al aparatului tehnic al CJ Bihor, motivația este dată de faptul că între Oradea și comunele învecinate, precum și pe centura orașului, circulă între 20.000 și 30.000 mașini în 24 ore, în aceste condiții fiind necesară și oportună diminuarea blocajelor, fluidizarea circulației și reducerea numărului de accidente.

Pe trei direcții, patru pasaje

Aleșii din CJ Bihor au adoptat pe rând, pentru cele patru pasaje, trei hotărâri, una dintre ele prevăzând realizarea a două pasaje pe direcția Oradea - Nojorid.

Primul ar urma să fie subteran, la ieșirea din oraș spre DN 79, urmând să taie pe dedesubt centura orașului, dotată cu câțiva ani în urmă și cu un pasaj suprateran pe direcția dinspre zona Auchan spre Sântandrei. În prezent, ieșirea din oraș către Nojorid se face printr-o intersecție giratorie, care va fi subtraversată de viitorul pasaj, astfel că în acest loc va exista un mic nod rutier pe trei niveluri.

Dacă pasajul va fi construit, la ieșirea din Calea Aradului șoferii care merg spre Nojorid vor intra în subteran, pasajul urmând să fie amenajat pe actuala bandă a doua. Prima bandă va rămâne la locul ei, de asemenea și breteaua care „taie” la dreapta spre Calea Sântandreiului prin dreptul blocurilor ANL.

Tot către Nojorid ar urma să mai fie realizat încă un pasaj, însă suprateran, peste DN 79 Oradea - Arad, în dreptul zonei comerciale ERA Park și fostul Oradea Shopping City, așa încât circulația pe șoseaua națională să nu fie încetinită nici aici, unde valorile de trafic sunt mari.

Un alt pasaj suprateran a fost propus de Bolojan peste centura Oradea la intersecția cu viitoarea centură Oșorhei, în zona dintre sediul Hidroelectrica și Metro, iar cel de-al patrulea peste DN 19 la ieșirea din oraș spre Biharia, în zona din dreptul Real II Episcopia.

Pe fonduri europene

Potrivit hotărârilor adoptate joi de consilierii județeni, realizarea celor patru pasaje este asumată în comun cu municipalitatea orădeană și cu CNAIR, care se va ocupa de exproprierea de terenuri, derularea procesului de accesare a fondurilor europene nerambursabile, le va prelua în administrare după ce va face recepționarea lor și va asigura mentenanța.

De cealaltă parte, CJ Bihor și Primăria Oradea își asumă obligația de a întocmi documentațiile de cadastrale, de a derula procedurile de achiziție, de a contracta serviciile de audit de siguranță rutieră și de a deconta plata lucrărilor până la recuperarea banilor din fondurile UE.

Președintele CJ Bihor a precizat că toate aceste proiecte vor trebui să primească și aprobarea consilierilor municipali din Oradea, care se vor reuni într-o ședință săptămâna viitoare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
37 Comentarii
Bă inteligentule adi13 = KP?
Băi adi13, nu am ford, nici combi, nici hatchback, nici cabrio. Iti intra o data in capul ala de retardat ca n-am nicio legatura cu sandu2100? Ti-e greu sa pricepi ca mai pot fi si altii care isi spun parerea? Care difera de tampeniile voastre mangiste? Se pare ca nici tu nu ai toate tiglele pe casa. Băi adi13!
Postat 02 August 2023, 19:54 de Biggie
sandu cel cu buda-n curte
Bai biggie, alias sandu 2100, Fordul ala combi, cotetul ala al tau, si tu mai vorbesti de masinile altora?
Postat 02 August 2023, 19:29 de adi13
sandu cel cu buda-n curte
CENZURAT
Postat 02 August 2023, 19:28 de adi13
suspendare
adi13, nu vrei nicicum să înțelegi regulile jocului, ca atare îți mulțumim pentru participare, iei o suspendare pe perioada nedeterminată, mult succes pe alte platforme!
Postat 03 August 2023, 00:55 de Moderator
@KP
"Nici acum nu e clar că omu' nu are toate țiglele pe casă?" Tu le ai?
Postat 30 Iulie 2023, 12:27 de Biggie
@Mihaita
E vorba de bretele, mai speriatule. Eu cred ca ti-e frica ce faci daca ramai fara motorina pe bretea daca ai bagat la peco doar de 10 lei in beemveul diesel din 95.
Postat 30 Iulie 2023, 12:20 de Biggie
@pinonel
Te deranjeaza daca se dezvolta si judetul? Cam cat s-a dezvoltat cand kiss, pescarul pasztor si mang au condus judetul? Eu as propune sa-ti iei cizmele de cauciuc si sa te intorci in satul sau judetul din care ai venit.
Postat 30 Iulie 2023, 12:04 de Biggie
@scarbit
"sa ajuns", "s-au construiam case", "cu s-au fara polistiren". Tu vorbesti de persoane slab pregatite? Pe bune, cate clase ai? Nu era mai bine sa nu comentezi? Sau daca o faci, foloseste un corector de text sa nu se vada cata pregatire ai.
Postat 30 Iulie 2023, 11:46 de Biggie
"Se fura (distruge) dar se si face"
Ma distrez si totodata ma ingrozesc de ce se poate face si apoi ce comentarii pot starni greselile unor persoane slab pregatite puse politic pe functii cheie in acest judet. Cu Bolos ajuns in functii mari, sa ajuns la "oala cu miere". Ca flamanzii ne aruncam asupra ei. Pacat ca dam mai mult pe jos decat mancam. E ca dupa revolutie cand invadam Metro din Debretin si goleam rafturule, s-au construiam case cu 10 - 20 de camere cu piscine care zac la vanzare de 20 de ani napadite de buruieni si la care sar acoperisurile, mucegaiesc inauntru, au beciurile inundate si le cade tencuiala cu s-au fara polistiren.(la unele de 2cm la altele de 20cm, cunoscatorii stiu ce zic)
Postat 30 Iulie 2023, 09:30 de scarbit
Pinonel
Tu nu îți poti imagina o Românie așa, nu ai capacitatea mentală.
Postat 29 Iulie 2023, 19:48 de Sandu2100
Votati-l sa va fie baci!
Birtinezul muta haosul si nebunia din Oradea in judet. Nu-mi pot imagina o Romanie cu **** asta la butoane.....
Postat 29 Iulie 2023, 19:30 de pinonel
Mihaita
In Paris , in Londra, in Amsterdam, in Milano
Postat 29 Iulie 2023, 15:09 de Sandu2100
Ce vrei ma speriatule sandu2100
Cine zbiara mai speriatule. Unde puii mei ai mai vazut pasaje in lumea asta cu o banda? Nu zbier ca vreau din doua benzi sa faca una. Nu imi cere partidul nimic, postca prostalau ce esti. Esti un analfabet functional, ce repeti zilnic aceleasi propozitii. Nu esti in stare sa scrii ceva din capul tau. Tu vorbesti , cel care vrea statuie sa aiba la ce sa ingenuncheze sa pupe dosul statuii? Mai treci pe la scoala si invata sa vorebesti analfabet ce esti
Postat 29 Iulie 2023, 13:27 de Mihaita
Dan3
Bine ai venit pe canal. Amu vezi si tu ca Bolojan nu are influența pe Autostrada Transilvania, ca de altfel era gata, candva o sa fie gata si aia si apoi nu o sa mai fie trafic prin Oradea, Aleșd.
Postat 28 Iulie 2023, 23:21 de Sandu2100
A3
Cat de bătut în cap poți sa fii sa înțelegi ca doar autostrada o sa descongestioneze centura, majoritatea mărfurilor transportate Oradea(Bors)spe Cluj etc, nu au ruta ocolitoare pana la Cluj, de la Cluj se mai împarte înspre Sibiu, Moldova etc, varianta cea mai buna este urgentarea autostrăzii nu construirea de centuri gen Aleșd, Marghita, etc, pasaje și alte centuri duble la Oradea, cât de bătut în cap poți sa fii sa nu înțelegi aceste lucruri, orașe precum Aius, Teiuș, Alba aglomerate de camioane, după terminarea autostrăzii zici ca sunt pustii drumurile naționale. Sper sa gândească cu capul cei de la cjbihor nu cu buzunarul și partea care stau pe scaune
Postat 28 Iulie 2023, 23:05 de Dan3
Sa carpim carpeala
Pasajul calea Aradului, un alt proiect carpit, ca multe altele. Facuram intai pasajul de trecere a Centurii peste iesirea din oras, alegand solutia tehnica cu sens giratoriu sub pod. Cea mai proasta varianta. Spranceanalunga a decis ca e mai ieftin. Previzibil, circulatia tot gatuita a ramas (ca de fiecare data cand faci un sens giratoriu pe o artera intens circulata). Aceeasi Spranceana a decis apoi prima carpeala: breteaua de viraj la dreapta. Si iarasi observaram ca nu s-a rezolvat, de fapt, nimic. Acuma venim cu o a treia carpeala, adica un pasaj subteran cu doar o singura banda pe sens. De ce doar una? Pt. ca astea sunt limitarile pe care ti le-a creat prima decizie proasta, cand a fost aleasa varianta cea mai ieftina, in loc sa se fi optat de la bun inceput pentru un proiect unitar, cu un pasaj sprateran realizat ca la oricare intersectare de autostrazi, cu bretele in bucla de schimbare a directiei de mers si benzi de accelerare la reintrarea pe drumul principal. Bineinteles, dimensionat in asa fel incat sa asigure continuitatea Caii Aradului cu soseaua spre aeroport pe cele 2 benzi pe sens. O investitie care, in total, ar fi costat mai putin decat carpelile succesive si care ar fi rezolvat dintr-un singur foc (si de multa vreme) problema. Dar n-are a face. Votacul standard, in majoritate oradean proaspat, e oricum cazut in extaz inca de pe vremea cand am zugravit cateva cladiri in Centru si cand ne-am facut poze prin ziare, in articole platite despre cel mai fain oras din tara, asa ca nu va observa cum deciziile proaste multiplica, de fapt, costurile si permanentizeaza starea de santier din urbe, spre bunastarea firmelor prietene, sacrificand, in acelasi timp, pe termen nelimitat confortul oradeanului. Si in loc sa gandeasca critic, cu mintea proprie, presupunand ca ar exista aceasta abilitate, votacul va ramane in starea lui de veneratie a Marelui Carpaci. Nu-i bai! Macar se face...
Postat 28 Iulie 2023, 22:45 de Musti
Mihaita
Stai mă liniștit ca sigur anunță Bolojan la anul un DX spre Satu Mare :::::::;))))))))
Postat 28 Iulie 2023, 19:30 de Sandu2100
Mihaita
Daca le face cu 2 benzi o sa zbieri ca de ce nu le face cu una, tu defapt zbieri ca le face Bolojan, asa îți spune de la partid.
Postat 28 Iulie 2023, 18:57 de Sandu2100
Pasaje cu o banda. Unde se mai fac asa ceva?
Pasaje cu o banda, mai bine nu. Ca in Civic, jumate sunt cu o banda
Postat 28 Iulie 2023, 17:23 de Mihaita
Da
si sa ia cu el si fauna di top , da sa nu patzazca ashei ca Victor Frunze cand a votat partidu sa sengrijasca di sanatati!
Postat 28 Iulie 2023, 14:54 de sodelica
sodelica
Draga propaganda, îl votăm, și ca sa aibă majoritate solidă, trebuie să-l votezi si tu.
Postat 28 Iulie 2023, 14:41 de Sandu2100
gaz de esapament
votati Bolo presidintii!Ura!Ura!Ura!
Postat 28 Iulie 2023, 14:34 de sodelica
@KP
"ideologia liberală este aplicată, în România, de foarte mulți retardați". KP, tu cat IQ poti avea? Ne demonstrezi zilnic ca nu esti in stare sa scrii un text in care sa nu apara "liberal retardat, prost, incompetent, etc". Niciodata "pesedist retardat, incompetent, etc". Iti merge gura ca o moara stricata. Te pricepi la orice. Mang, e clar ca ai nevoie de un consult medical de specialitate.
Postat 28 Iulie 2023, 12:39 de Biggie
KP
KP îți recomand să nu mai jignești pe toată lumea, că nu ești buricul lumi cu o inteligență de îți pușcă IQ din bostanul pe care îl porți în loc de cap. Cât mai repede posibil cere de la medicul de familie un bilet de trimitere la psihiatrie cu internare la centrul de recuperare numărul 6 poate mai ai o șansă de scăpare și recuperare. SUCCES LA RECUPERARE DACĂ NU ASTA ESTE O SĂ ÎNCERCĂM SĂ TE IGNĂRĂM ÎN CONTINUARE
Postat 28 Iulie 2023, 10:15 de Acela
adi13-bolnăvel
Pana ieri imi spuneai ca nu am femeie sunt vingin, acum zici ca am alte conturi ::::::)))))) nu toți au un IQ sub 0 ca tine, întreabă-ți nevasta unde a fost aseară :::::::)))))))
Postat 28 Iulie 2023, 09:54 de Sandu2100
KP aka mama Omida
Ce zici FĂ ca ai simtul critic dezvoltat ::::::))))))) de fapt ai primit ordin de la Propagandescu sa dai mai tare-n Bolojan ca tot el câștiga la anul, sefii tai sunt la fel de idioți ca tine, IQ sub 0 . Vezi si tu ca Liberalii au pus Oradea pe hartă.
Postat 28 Iulie 2023, 09:41 de Sandu2100
Cu excepțiile celor care au simțul critic dezvoltat, arătând astfel că pot fi acuzați de inteligență constructivă ...
... mare parte a comentariilor arată că, autorii acestora, au un IQ extrem de redus. De altfel ideologia liberală este aplicată, în România, de foarte mulți retardați. Începând cu primul liberal al țării, de la Cotroceni, trecând pe la Finanțe unde avem ca ministru bihorean care nu poate nici măcar să-și numere ouăle veșnic turtite între propriile buci, și terminând cu postacii de serviciu ai acestora din Bihoreanul. Ca dovadă a retardului agravant și contagios al acestora stă și faptul că PSD s-a împins să împartă cu PNL toată ignoranța guvernării ultimului deceniu ... în fond o "altă Mărie cu altă pălărie". Acest gen de indivizi, care se zbat să-și arate tot timpul limitele, nu pot să evolueze pentru că ei sunt genetic formați să nu gândească cu mintea lor și să se raporteze la alții. Ca dovadă concretă a retardului profund al liberalilor din "România Educată" ... ei sunt cei datorită cărora va crește TVA la publicații, cărți și alte categorii similare. Cam cât de idiot poți fi, să crești taxa pe valoarea adăugată la cărțile și așa destul de scumpe, în timp ce această inițiativă profund liberală va duce, implicit, la creșterea prețului betonului. Precis că retardații de care spun, nu au capacitatea de a înțelege care e legătura dintre prețul cărților și cel al betonului ... apoi, brusc se vor întreba în mod agresiv, de ce "turnatul" unui pasaj e subiect de "povești" sau de un "scenariu" pentru un film de desene animate.
Postat 28 Iulie 2023, 08:02 de KP
@Biggie
Dar tu nu puteai sa taci pana trece potopul ? Hop si tu
Postat 28 Iulie 2023, 00:01 de Mare_blue17
@Mare_blue17
Nu puteai sa ne spui toate astea fara sa zbieri?
Postat 27 Iulie 2023, 23:00 de Biggie
ORADEA THE BEST !!
SI UITE ASA INCET DAR SIGUR ORADEA VA DEVENI CEL MAI DEZVOLTAT SI BINE PREGATIT ORAS DIN ROMANIA , CHIAR DACA CARCOTASII FIERB IN SUC PROPRIU DE CIUDA SI INCA JELESC DUPA TATUȚUL MANG ORADEA SE VA DEZVOLTA MAI DEPARTE CU BUNE CU RELE DAR CRESTE SI MERGE SPRE BINE PENTRU ORADENI , IAR IN VIITORUL APROPIAT VA VENI SI BMW DIN UNGARIA LA NOI TOT DATORITA ACESTOR OAMENI CE NE CONDUC ORASUL SI CARE MUNCESC ZI SI NOAPTE NU DORM CA ALTII SAU CONENTEAZA SAU SE OPUN DEZVOLTARII
Postat 27 Iulie 2023, 22:06 de Mare_blue17
hai sa fiu rau cu primaria si sa ma plang de ceva
chiar si acum, la iesirea spre arad urci un delusor de la centura pana la Era/OSC (se vede pe diferenta de nivel intre parcarea de la BricoDepot vs cea de la MobExpert/Carrefour). Dupa un pasaj subteran la centura pe axa oras-aeroport, mai urmeaza un pasaj suprateran la Era/OSC peste giratie, care va face dealul si mai abrupt si mai lung. Nu am cifre, pot sa fie nefondate temerile mele (cred ca partea mai abrupta de deal e dincolo de giratie spre aeroport, si ca panta e destul de mica) si un inginer de drumuri sa zica ca vorbesc prostii, dar sper sa nu mai vad in toata Europa asta masini de 1.2L 3 cilindri si 60-70cp, ca alea abia urca in treapta 2a cu 30kmph panta :)
Postat 27 Iulie 2023, 21:46 de unu
..
Vine campania electorala... De PDL mai știe cineva? LUAM TOT TAINUL.... S A TERMINAT CEVA DIN CE S A ÎNCEPUT?
Postat 27 Iulie 2023, 21:42 de Feliciana
erularea procesului de accesare a fondurilor europene nerambursabile
CJ Bihor și Primăria Oradea își asumă obligația de a întocmi documentațiile de cadastrale, de a derula procedurile de achiziție, de a contracta serviciile de audit de siguranță rutieră și de a deconta plata lucrărilor până la recuperarea banilor din fondurile UE...realizarea celor patru pasaje este asumată în comun cu municipalitatea orădeană și cu CNAIR, care se va ocupa de exproprierea de terenuri, derularea procesului de accesare a fondurilor europene nerambursabile
Postat 27 Iulie 2023, 20:41 de excalibur
tot nu inteleg ce pietoni blocheaza giratiile din afara orasului, pe centura si drumuri extravilane
si se investeste si se fac si spitale intre timp, si crese, scoli. De data asta imi vine sa sar eu in locul lui sandu sa strig ca "propaganda", cand vad comentarii atat de rupte de realitate. Despre canalizare, le dau un punct comentatorilor de opozitie, totusi.
Postat 27 Iulie 2023, 19:42 de unu
:::::))))))
No ce sa mai zic amu :::::))))) felicitări Bolojan
Postat 27 Iulie 2023, 19:25 de Sandu2100
Pasajul de deasupra ochilor
Asta se intampla cand intre ceafa si ochi nu ai altceva decat un PASAJ extrem de stufos ! Pentru spitalele Infectioase, Tbc, Neurologie, Psihiatrie, Medicina Legala, Cfr, nu sunt fonduri, la fel cum nu sunt fonduri nici pentru crese, gradinite, scoli. Despre un sistem de canalizare care sa faca fata la ploi, nici pomeneala. Dar se gasesc bani pentru PASAJE ! Termene de realizare : anul 3023. Asta este guvernarea lui ilie-psihiatrie !
Postat 27 Iulie 2023, 19:00 de Silver_Cat
Masini tot mai multe
Este singura solutie ca sa mai putem circula cumva prin oras. Strazile nu se pot largi.
Postat 27 Iulie 2023, 18:12 de Riviera
Nici acum nu e clar că omu' nu are toate țiglele pe casă?
Pasaje pietonale supraterane în zonele în care circulația auto este îngreunată, dacă există acolo treceri de pietoni ... sunt absolut necesare și asta nu-i de contestat. Dar ceea ce propune, spre exemplu, prin limitarea numărului de benzi auto, urmare traversării subterane pe o anumită direcție ... este absolut inutil, costisitor și în bătaie de joc la adresa mobilității de trafic.
Postat 27 Iulie 2023, 18:08 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON