URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Martie 2024, 16:30

Ministrul Marcel Boloş, la terminalul intermodal Episcopia Bihor: „E nevoie de astfel de proiecte de dezvoltare a oraşelor" (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Finanţelor, bihoreanul Marcel Boloş, a lăudat din nou Oradea, ca fiind "un model de dezvoltare economică de referinţă la nivel naţional”, vineri, la conferinţa de închidere a proiectului european prin care a fost amenajat terminalul intermodal din Episcopia Bihor.

Proiecte complementare

Ministrul a lăudat proiectul european pus în operă de municipalitatea orădeană cu finanţare prin POIM. „Este nevoie de astfel de proiecte ca exemplu de dezvoltare a oraşelor", a spus Boloș într-o conferință de presă susținută la fața locului.

Potrivit acestuia, „odată cu electrificarea liniei ferate Episcopia Bihor - Cluj, se va dezvolta transportul pe cale ferată, containerizarea şi aducerea de materii prime pentru a fi folosite în parcul industrial".

Ministrul a spus că proiectul terminalului intermodal, deservit de două linii de tren, şi cel al electrificării liniei ferate Oradea - Cluj sunt complementare şi se vor pune în valoare reciproc.

„Va fi puţin mai greu până se realizează această investiţie (n.r. electrificarea), dar aceasta este necesară", a spus Boloş.

Construit în 6 luni

Terminalul intermodal din proximitatea staţiei CFR Episcopia Bihor a fost amenajat pe o suprafaţă de 17 hectare. Acesta cuprinde două linii ferate cu acces la reţeaua feroviară naţională, platforme de încărcare şi descărcare a mărfurilor şi infrastructura de reţele necesară unei activităţi de transbordare a mărfurilor.

Valoarea totală a lucrărilor se ridică la 15 milioane euro, din care 5 milioane euro a fost contribuţia oraşului, iar diferenţa a fost alocată din bani europeni. Șantierul a fost finalizat în timp record.

„Eram condiţionaţi de închiderea lucrărilor până la finalul 2023. Terenul pe care s-a construit intermodalul era în proprietatea Ministerului de Finanţe şi, fără să îl primim, nu puteam realiza această investiţie. Am parcurs în ultimii ani o procedură anevoioasă, iar în mai anul trecut acest teren ne-a fost transferat. Apoi, deşi aveau un an pentru a finaliza investiţia, în 6 luni constructorii au finalizat lucrările", a explicat primarul Florin Birta.

Un sediu la schimb

Pentru a intra în posesia amplasamentului, municipalitatea orădeană a încheiat un protocol cu Ministerul Finanţelor, care folosea amplasamentul ca sediu pentru structurile de Vamă şi Antifraudă, pentru relocarea acestuia peste drum, în Parcul Industrial I.

„Până la sfârşitul lunii martie vom încheia un contract pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru construirea unui nou sediu. La finalul lunii mai vom finaliza studiul şi vom da drumul la partea de licitaţie pentru construirea lui", a mai spus Birta.

După amenajarea viitorului sediu al Vămii din Parcul Industrial I, municipalitatea va intra în posesia întregii suprafeţe de 17 hectare a terminalului intermodal.

Cum, potrivit studiului de fezabilitate iniţial, terminalul intermodal trebuia să aibă patru linii de tren, şi nu două, ca în prezent, municipalitatea va lua în calcul extindere acestuia. „Capacitatea terminalului va fi stabilită în funcţie de comenzile care vor fi făcute (n.r. pentru transbordarea de mărfuri)", a precizat Birta.

Cu funcţionare din 2025

După cum BIHOREANUL a mai scris, terminalul intermodal din Episcopia Bihor a fost dat în chirie pentru 300.000 euro pe an unei asocieri româno - olandeze condusă de Routier European Transport din Cluj, din care mai face parte firma Cabooter Intermodal din Olanda.

Operatorul şi-a asumat investiţii de 2,5 milioane euro în amenajarea platformei şi facilităţi de încărcare şi descărcare a TIR-urilor şi trenurilor. În prezent, compania face demersuri de autorizare a terminalului şi de racordare a lui la reţeaua feroviară naţională.

„Cel mai devreme în toamnă, dar nu mai târziu de începutul lui 2025, acest terminal va fi funcţional, cu toate documentele în regulă", a declarat primarul Florin Birta.

Terminalul intermodal va deservi producătorii industriali din zonă. Atractivitatea lui ar putea creşte odată cu racordarea Oradiei la principalele reţele rutiere din zonă, precum Autostrada Transilvania şi drumul rapid Oradea - Arad, şi cu electrificarea liniei ferate dintre Cluj şi Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON