URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
23 Aprilie 2024, 13:11

Lucrări de amploare la viaductul din Băile Felix: a început montarea grinzilor lungi de 40 metri și grele de până la 65 tone (FOTO)

Lucrări de amploare la viaductul din Băile Felix: a început montarea grinzilor lungi de 40 metri și grele de până la 65 tone (FOTO) foto Facebook / Ilie Bolojan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prima grindă din cele 40 care vor fi montate pe viaductul din Băile Felix al Inelului Rutier Metropolitan Oradea, acolo unde noua șosea ce ocolește municipiul din Oșorhei până în Nojorid traversează DN 76, a fost pusă pe viaduct marți dimineață, încă patru urmând să fie montate în cursul zilei.

Până la jumătatea lunii viitoare, montate toate

Prima grindă a fost montată azi la viaductul din Băile Felix / Inelul rutier metropolitan”, a anunțat marți dimineață președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, pe contul său de Facebook, după ce cu o seară înainte arătase că „au ajuns în zona șantierului primele 5 grinzi, ce vor fi montate mâine dimineață”. De asemenea, Bolojan a adăugat că „până la sfârșitul acestei săptămâni vor veni în fiecare zi câte 5 grinzi, care vor fi montate în ziua următoare”.

Potrivit șefului administrației județene, „a doua tranșă de grinzi va veni în prima jumătate a lunii mai”, astfel că la jumătatea lunii viitoare vor fi montate toate grinzile.

„Ne cerem scuze celor care circulă în zona Cordău - Băile Felix pentru deranjul generat de aceste lucrări în zilele următoare”, a mai transmis Bolojan.

În total, pe viaductul din Băile Felix al Inelului Rutier Metropolitan, lung de 395 metri, vor fi montate, conform informațiilor furnizate BIHOREANULUI de Bianca Firezar, consilier al președintelui CJ Bihor, 40 de grinzi. Dintre acestea, 35 sunt din beton, iar 5 din metal. Grinzile au o lungime de 40 de metri și o greutate de 65-70 de tone fiecare.

Pe celălalt viaduct al Inelului Metropolitan, din zona Betfia, grinzile - 72 la număr - au fost deja montate în cursul lunii trecute.

Conform CJ Bihor, stadiul lucrărilor pe întregul traseu de 17 km a ajuns la 25 - 30%.

Un proiect sinuos

Inițiativa construirii Inelului Rutier Metropolitan, care va ocoli localitățile Oșorhei, Oradea, Sânmartin și Nojorid, a aparținut președintelui CJ Bihor, lucrările fiind începute în luna septembrie a anului trecut după ce șoseaua lungă de 17 km a fost împărțită în două loturi, între Oșorhei și Felix (unde ele sunt executate de Porr Construct) și respectiv Băile Felix – Nojorid (constructori asocierea Asfamixt din Oradea, Dacia Faber din Cluj și OPR Asfalt din Timișoara).

Proiectul a avut nevoie de patru runde de votare în CJ Bihor până să fie aprobat, din cauza opoziției consilierilor județeni ai PSD și ai UDMR Bihor, iar la finele anului trecut un grup de 21 proprietari de terenuri din Cheriu, nemulțumiți că șoseaua va trece prin aceste terenuri, a obținut de la Curtea de Apel Cluj anularea hotărârilor CJ Bihor care au stat la baza lui, după ce inițial Tribunalul Cluj le-a respins acțiunea.

În baza hotărârii Curții de Apel clujene, CJ Bihor a revizuit proiectul, administrația județeană fiind obligată pe de o parte să motiveze alegerea traseului, iar pe de alta să facă șoseaua mai lată, cu profil de drum național, nu de drum județean, prin urmare proiectul a devenit cu 5 milioane euro mai scump și suprafețele expropriate cresc cu aproximativ 12%, de la 339.000 mp la 387.000 mp.

Proiectul revizuit a fost votat, în final, în unanimitate, inclusiv de către consilierii județeni ai PSD și ai UDMR.

Finanțarea proiectului este asigurată din fonduri de la bugetul de stat prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny și fonduri de la bugetele CJ Bihor și Primăria Oradea, iar derularea lui se face în parteneriat între aceste administrații și cele ale comunelor Oșorhei, Sânmartin și Nojorid.  

Inițial, șoseaua urma să fie finalizată în vara anului viitor, însă termenul a fost amânat din cauza opririi temporare a lucrărilor, timp de câteva luni, după hotărârea Curții de Apel Cluj.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON