URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Decembrie 2022, 10:00

La mare căutare: Șase asocieri de firme concurează pentru construirea viitorului terminal intermodal din Episcopia Bihor

La mare căutare: Șase asocieri de firme concurează pentru construirea viitorului terminal intermodal din Episcopia Bihor (foto generic, sursa: DB Cargo via trans.info)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Șase asocieri de firme au depus oferte pentru construirea viitorului terminal intermodal din Episcopia Bihor, a cărui valoare a fost estimată la circa 52 milioane lei, până la termenul limită din 7 decembrie.

Concurență mare

Potrivit unui comunicat al municipalității, pentru amenajarea terminalului concurează asocierile de firme reprezentate de Dumexim (cu subcontractanți S&H Security Solution, Mardion, Abed Nego), Drum Asfalt (cu subcontractanți Precon Transilvania, Proiect Install Gaz, Ritmoteh, Al. Se. Ro Impex, Abed Nego), Flodor Transcom și Inrotur (cu subcontractanți Gan Trading, Electro Vital și Arcada Company).

Au mai depus oferte asocierile de firme: Madlev Cons, Termopro Edil, Construcții Bihor și Prenis (cu subcontractanți Elesal și Abed Nego), Avril și GDO MOV Impex, respectiv Costa VOC Impex și Asfamixt (cu subcontractanți Utilitar Fluid Construct, Ergocom, GHP Intelligent System și Abed Nego).

„Proiectul a fost la licitație și au fost depuse șase oferte. Asta înseamnă că, având proiectarea finalizată, în 3-4 luni se va finaliza procedura de licitație și undeva în februarie-martie, anul viitor vor putea începe lucrările”, le-a spus joi consilierilor locali primarul Florin Birta, în deschiderea ședinței de Consiliu Local desfășurate online.

Cu trei surse de finanțare

Consiliul Local Oradea a aprobat joi, pentru a doua oară, indicatorii tehnico-economici ai investiției la cererea primarului Florin Birta.

„Valoarea investiției a rămas aceeași. Proiectul a trebuit, însă, supus la vot din nou pentru că finanțatorul ne-a cerut să precizăm în mod explicit valoarea contribuțiilor bugetului european, a celui național și a celui local”, a explicat primarul Florin Birta pentru BIHOREANUL.

Potrivit hotărârii adoptate joi, în cadrul cheltuielilor eligibile, contribuția UE se va ridica la circa 42 milioane lei, cea a bugetului de stat la 6,4 milioane lei, în timp ce bugetul local va asigura circa un milion de lei.

Diferența până la valoarea totală a proiectului, de 73,2 milioane lei, va fi suportată de municipalitate dintr-un credit.

Un hub pentru transporturi

După cum BIHOREANUL a mai scris, proiectul terminalului intermodal prevede construirea a două linii de cale ferată de câte 700 de metri fiecare, care vor fi utilizate pentru încărcarea şi descărcarea mărfurilor care vor fi transportate prin intermediul acestui centru intermodal.

Printre lucrările cuprinse în proiect se mai numără construirea unei platforme de beton între cele două linii de cale ferată, a unei clădiri administrative de tip container în care se desfăşoară partea logistică, a unei parcări pentru camioane, dar şi împrejmuirea terminalului intermodal, realizarea iluminatului şi racordul la utilităţi.

Municipalitatea își dorește ca Oradea să devină un hub pentru transportul de mărfuri dată fiind proximitatea Autostrăzii Transilvania şi a viitorului drum expres Oradea-Arad, iar calea ferată Cluj - Napoca - Oradea - Episcopia Bihor va fi electrificată şi modernizată.

Astfel, viitorul centru intermodal ar putea avea un rol cheie pentru transportul de mărfuri din Oradea şi judeţul Bihor şi va asigura transferul mărfurilor în relaţie cu statele din vestul Europei, dar şi cu alte zone din România.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON