Primăria Oradea a depus cererea de finanţare pentru viitorul terminal intermodal din Episcopia.
Un proiect de 73,2 milioane lei
Pentru implementarea rapidă a proiectului construcţia terminalului a fost deja scoasă la licitaţie cu clauză suspensivă pentru suma de 54,2 milioane lei. Termenul limită de depunere a ofertelor este 7 decembrie.
"Primăria Oradea prin Direcţia de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională a depus ieri, 21 noiembrie, cererea de finanţare a proiectului "Dezvoltarea unui centru de transport intermodal cu facilitate de acces la transport rutier şi feroviar în zona gării CFR Episcopia Bihor", cod SMIS 152507 prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, axa prioritară 2 - Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil şi eficient", a transmis marţi Primăria.
Potrivit municipalităţii, valoarea totală a proiectului se ridică la 73,2 milioane lei, din care suma nerambursabilă este de 48,5 milioane lei.
Linii ferate, rampă de încărcare, birouri...
După cum BIHOREANUL a mai scris, proiectul prevede construirea a două linii de cale ferată de câte 700 de metri fiecare, care vor fi utilizate pentru încărcarea şi descărcarea mărfurilor care vor fi transportate prin intermediul acestui centru intermodal.
Printre lucrările cuprinse în proiect se mai numără construirea unei platforme de beton între cele două linii de cale ferată, a unei clădiri administrative de tip container în care se desfăşoară partea logistică, a unei parcări pentru camioane, dar şi împrejmuirea terminalului intermodal, realizarea iluminatului şi racordul la utilităţi.
"Astfel, municipiul Oradea va deveni un hub pentru transportul de mărfuri datorită faptului că este situat în apropiere de Autostrada Transilvania şi viitorul drum expres Oradea-Arad, iar calea ferată Cluj - Napoca - Oradea - Episcopia Bihor va fi electrificată şi modernizată. Centrul intermodal va fi conectat printr-un drum de legatură cu E60/DN1", a transmis Primăria care susţine că "prin implementarea proiectului, zona va deveni un puternic nucleu economic la nivelul întregii regiuni Nord - Vest".
"Un rol cheie"
Conform comunicatului, centrul intermodal va avea un rol cheie pentru transportul de mărfuri din Oradea şi judeţul Bihor şi va asigura transferul mărfurilor în relaţie cu statele din vestul Europei, dar şi cu alte zone din România.
Transportul de mărfuri feroviar este mult mai puţin poluant şi mai ieftin, fiind încurajat la nivel european în raport cu transportul rutier. Totodată, acest proiect contribuie la creşterea competitivităţii economice a companiilor din Oradea şi Bihor deoarece costurile cu transportul mărfurilor vor scădea ca urmarea a construirii acestei facilităţi, mai scriu reprezentanții municipalității.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.