URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 03 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
29 Ianuarie 2022, 16:31

Oradea, încotro? Au fost alese proiectele de 1,8 miliarde de euro menite să dezvolte oraşul

Oradea şi-a stabilit noile strategii pe baza cărora vrea să atragă fonduri europene în perioada 2021 - 2027.

Trei documente strategice

Consiliul Local a aprobat cu unanimitate de voturi şi fără comentarii Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU), Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) şi Planul de Acţiuni pentru Energie Durabilă şi Climă (PAEDC), care vor sta la baza viitoarelor proiecte cu finanţare comunitară.

Potrivit unui comunicat al Primăriei, cele trei documente strategice creionate de asocierea firmelor FIP Consulting şi Romactiv Business pentru suma de 678.000 lei au fost supuse dezbaterii publice începând din vara anului trecut. Elaborarea acestor lucrări a fost finanţată în proporţie de 98% din fonduri europene prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă, diferenţa de 2% fiind acoperită de la bugetul local.

783 de proiecte

Concret, Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) cuprinde toate proiectele pe care Oradea şi localităţile din Zona Metropolitană Oradea (ZMO) intenţionează să le finanţeze din fonduri europene în viitorul ciclu de bugetare comunitară 2021 – 2027.

"Elaborarea strategiei reprezintă condiţia principală şi cadrul pentru selectarea la finanţare a proiectelor de investiţii, măsurile prevăzute în aceasta fiind implementate prin dezvoltarea unor proiecte care se vor realiza fie din bugetul local, fie prin atragerea de fonduri nerambursabile", se menţionează în proiectul de Hotărâre de Consiliu Local.

Documentul cuprinde nu mai puţin de 738 de proiecte aflate în planurile de dezvoltare ale municipalităţii orădene şi ale localităţilor din ZMO, al căror buget estimativ se ridică la suma de 4,8 miliarde euro.

Dintre acestea, lista de priorităţi a municipiului Oradea numără 400 de proiecte cu o valoare de 1,8 miliarde euro. Aceasta este deschisă, cu cel mai mare punctaj, de lucrări de regenerare urbană şi de reamenajare a spaţiilor verzi din Parcul Libertăţii, 22 Decembrie, IC Brătianu şi şanţul Cetăţii.

În ordinea priorităților, acestea sunt urmate de o nouă etapă de refacere a zidurilor fortificaţiei, achiziţia a 60 de autobuze cât mai puţin poluante pentru OTL şi amenajarea unei piste pentru biciclete în strada Traian Blajovici.

Un trafic mai aerisit

La rândul său, după cum îi spune şi numele, Planul de Mobilitate Urbană Durabilă a Oradiei vizează printre altele redesenarea traficului în oraş în sensul decongestionării acestuia, reducerii poluării şi îmbunătăţirii calităţii vieţii orădenilor.

Proiectele cuprinse în PMUD au ca scop, printre altele, dezvoltarea transportului în comun prin achiziţia de tramvaie şi autobuze, construirea de linii de tramvai şi modernizarea depoului, creşterea mobilităţii rutiere (pasaje subterane în Bulevardul Magheru, Piaţa Bucureşti, strada Tudor Vladimirescu şi un pasaj suprateran peste şoseaua de centură şi liniile de tren în continuarea străzii Meşteşugarilor) ori construirea unor poduri şi pasarele pietonale peste Crişul Repede (în zona Hilton respectiv în zona insuliţei dintre străzile Sovata şi Splaiul Crişanei).

Documentul mai prevede transformarea în spaţii pietonale a unor zone precum spaţiul de deasupra parcării subterane din Piaţa Independenţei, strada Episcop Mihai Pavel, Parcul Traian şi altele.

Planuri de reducere a poluării

Cel de-al treilea document strategic al oraşului, Planul de Acţiuni pentru Energie Durabilă şi Climă are ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi încetinirea efectelor schimbărilor climatice.

Astfel, în domeniul eficienţei energetice, PAED prevede reabilitarea termică a peste 200 de imobile reprezentând blocuri de locuinţe, şcoli şi grădiniţe, valorificarea energiei geotermale de sub oraş şi crearea de parcuri fotovoltaice.

Apoi, în domeniul sănătăţii este nominalizat printre altele proiectul viitorului spital de boli infecţioase din strada Vlădeasa (128 milioane euro), în cel al educaţiei este menţionată reabilitarea clădirii Colegiului Naţional Mihai Eminescu şi construirea unei şcoli noi în cartierul Nufărul, iar în domeniul îmbunătăţii infrastructurii de afaceri este prevăzută amenajarea terminalului intermodal din zona gării Episcopia.

Documentul mai enumeră proiecte în domenii precum: smart-city (dezvoltarea unui sistem unic de supraveghere video în Oradea, crearea unui sistem de interoperabilitate a unităţilor sanitare publice din oraş, îmbunătăţirea infrastructurii IT a şcolilor), turism (amenajarea grădinii termale Ioşia, reabilitarea interiorului fostului cinematograf Libertatea) şi spaţii verzi (modernizarea parcurilor 1 Decembrie, Petofi, Cetate şi realizarea grădinii urbane Nufărul).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
O analiză pe datele actuale.
Îngrijorător de scăzut procentul de orădeni ce folosesc mijloace verzi de deplasare, mers pe jos, bicicletă și transport în comun, 38%. Aici nu e clar dacă pietonalizarea unor zone rutiere, construcția de piste de biciclete (vag menționate), vor spori considerabil acest procent, interconectarea lor fiind scăzută. În schimb, se merge în continuare pe construcția de pasaje (chiar poduri), ce nu fac altceva decât să încurajeze mersul cu mașina. În rest, un document exhaustiv ce analizeaza situația actuală, propune soluții îndoielnice, ce urmează să vedem dacă vor fi implementate. Cifrele sună bine, arată bine, deocamdată atât. Adaug la final niște exemple. Freiburg, comparabil ca dimensiune, un exemplu de Green City, are 79% dintre locuitori utilizatori de mijloace verzi de transport (mers pe jos, bicicletă, transport în comun), la nivel de 2016! Viena, de zece ori mai mare, are la nivel de 2012, 68%! Părerea mea este că se merge într-o direcție greșită, dar asta e doar o opinie, nu dați cu pietre. Energii regenerabile? Vag și aici…
Postat 30 Ianuarie 2022, 06:09 de User anonimizat
Foarte bine
Asta vrem de la edili. Vrem Oradea sa fie bine
Postat 29 Ianuarie 2022, 22:24 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON