URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 16 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Iunie 2022, 20:07

Construcția terminalului intermodal din Oradea, scoasă la licitație. Lucrările, estimate la 14,8 milioane euro

Construcția terminalului intermodal din Oradea, scoasă la licitație. Lucrările, estimate la 14,8 milioane euro foto generic, sursa: railfreigh.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea se pregătește să scoală la licitație construcția viitorului terminal intermodal din Episcopia Bihor.

Licitație cu condiții

Procedura de achiziție va fi lansată în iulie cu clauză suspensivă, contractul de execuție urmând să fie semnat doar după atragerea finanțării europene.

„Încercăm să economisim timp pentru a demara lucrările cât mai repede. Cel târziu spre sfârșitul lunii iulie vom demara achiziția lucrărilor. Procedura de achiziție va fi organizată cu clauză suspensivă, contractul urmând să fie semnat după atragerea finanțării europene. În principiu nu ar trebui să întâmpinăm probleme pentru că avem deja banii prealocați”, a declarat pentru BIHOREANUL, directorul Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională, Marius Moș.

Consiliul Local a aprobat joia trecută, cu unanimitate de voturi, depunerea proiectului „Dezvoltarea unui centru intermodal cu facilitate de acces la transportul rutier și feroviar în Zona Gării C.F.R din Episcopia Bihor” spre finanțare prin POIM, pe axa prioritară 2 – „Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil și eficient”.

Valoarea proiectului este estimată la 14,8 milioane euro, din care finanțarea europeană se ridică la 10 milioane euro, iar diferența de 4,8 milioane euro va fi suportată din bugetul local.

Două linii de tren, clădire, parcare...

După cum BIHOREANUL a mai scris, proiectul prevede construirea a două linii de cale ferată de circa 700 metri fiecare și a unei platforme betonate. Aceste facilități vor fi folosite pentru încărcarea şi descărcarea mărfurilor care vor tranzita terminalul trecând de la transportul pe cale ferată la cel rutier și invers.

În cadrul proiectului va fi amenajată o clădire administrativă și o parcare pentru camioane, întreaga platformă urmând să fie împrejmuită, iluminată și racordată la utilități.

Conducerea municipalității orădene speră ca municipiul să devină un hub logistic având în vedere proximitatea autostrăzii Transilvania, a drumului expres Oradea - Arad și a legăturii feroviare Oradea - Cluj Napoca, linie ce urmează să fie electrificată.

„Acest proiect are un rol cheie pentru transportul de mărfuri din Oradea şi judeţul Bihor şi va asigura transferul mărfurilor în relaţie cu statele din vestul Europei, dar şi cu alte zone din România”, se menționează într-un comunicat al Primăriei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5603 RON
  • 1 EUR = 4.9755 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON