URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 MAI 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De zece ani, zona centrală a Oradei este chinuită de șantiere și nici nu se întrevede finalizarea lor. La început a fost șantierul digului de pe malul stâng, de lângă Primărie. A ieșit o lucrare bună, dar, ca orice dig, cam austeră. E drept că nu poți planta vegetație în zona de protecție, pe ditamai digul, dar poate că mai multe jardiniere ar trebui amplasate, mai ales că lumea a descoperit cu plăcere noua promenadă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Codul de procedură penală din 2014 prevede o procedură larg aplicabilă în practică prin care se soluționeză dosarele penale ce au ca obiect infracțiuni minore comise, de regulă, de către persoane fără antecedente penale, situații în care cheltuiala statului cu judecarea „găinăriei” ar fi disproporționată față de efectul produs în societate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
25 Iunie 2022, 20:07

Construcția terminalului intermodal din Oradea, scoasă la licitație. Lucrările, estimate la 14,8 milioane euro

Construcția terminalului intermodal din Oradea, scoasă la licitație. Lucrările, estimate la 14,8 milioane euro foto generic, sursa: railfreigh.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea se pregătește să scoală la licitație construcția viitorului terminal intermodal din Episcopia Bihor.

Licitație cu condiții

Procedura de achiziție va fi lansată în iulie cu clauză suspensivă, contractul de execuție urmând să fie semnat doar după atragerea finanțării europene.

„Încercăm să economisim timp pentru a demara lucrările cât mai repede. Cel târziu spre sfârșitul lunii iulie vom demara achiziția lucrărilor. Procedura de achiziție va fi organizată cu clauză suspensivă, contractul urmând să fie semnat după atragerea finanțării europene. În principiu nu ar trebui să întâmpinăm probleme pentru că avem deja banii prealocați”, a declarat pentru BIHOREANUL, directorul Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională, Marius Moș.

Consiliul Local a aprobat joia trecută, cu unanimitate de voturi, depunerea proiectului „Dezvoltarea unui centru intermodal cu facilitate de acces la transportul rutier și feroviar în Zona Gării C.F.R din Episcopia Bihor” spre finanțare prin POIM, pe axa prioritară 2 – „Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil și eficient”.

Valoarea proiectului este estimată la 14,8 milioane euro, din care finanțarea europeană se ridică la 10 milioane euro, iar diferența de 4,8 milioane euro va fi suportată din bugetul local.

Două linii de tren, clădire, parcare...

După cum BIHOREANUL a mai scris, proiectul prevede construirea a două linii de cale ferată de circa 700 metri fiecare și a unei platforme betonate. Aceste facilități vor fi folosite pentru încărcarea şi descărcarea mărfurilor care vor tranzita terminalul trecând de la transportul pe cale ferată la cel rutier și invers.

În cadrul proiectului va fi amenajată o clădire administrativă și o parcare pentru camioane, întreaga platformă urmând să fie împrejmuită, iluminată și racordată la utilități.

Conducerea municipalității orădene speră ca municipiul să devină un hub logistic având în vedere proximitatea autostrăzii Transilvania, a drumului expres Oradea - Arad și a legăturii feroviare Oradea - Cluj Napoca, linie ce urmează să fie electrificată.

„Acest proiect are un rol cheie pentru transportul de mărfuri din Oradea şi judeţul Bihor şi va asigura transferul mărfurilor în relaţie cu statele din vestul Europei, dar şi cu alte zone din România”, se menționează într-un comunicat al Primăriei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6276 RON
  • 1 EUR = 4.958 RON
  • 1 HUF = 0.0133 RON