URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Octombrie 2021, 18:20

Terminalul intermodal va fi amenajat în Calea Borşului, pe terenurile Vămii Oradea

Terminalul intermodal va fi amenajat în Calea Borşului, pe terenurile Vămii Oradea (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În cea mai recentă şedinţă a Consiliului Local Oradea, aleşii au votat în unanimitate ca oraşul să solicite Ministerului Finanţelor transferul unei suprafeţe mai mari de 6 hectare din Calea Borşului nr. 43, mai precis terenurile şi clădirile care aparţin Vămii Oradea. 

Primarul Oradiei, Florin Birta, a explicat că terenul este propice, căci este aproape de gara CFR din Episcopia Bihor. Edilul a spus că a avut discuţii preliminare şi a primit un acord de principiu din partea reprezentanţilor Ministerului Finanţelor că terenul cu sediul Vămii Oradea va putea intra în domeniul public al oraşului. În total este vorba despre o suprafaţă totală de 67.000 mp, teren şi clădiri.

"Trebuia să găsim un teren disponibil. Această zonă are acces la calea ferată şi, astfel, s-ar putea face transferul de pe calea ferată pe rutier. Am discutat la Ministerul Finanţelor, avem acordul de principiu să ne transfere în proprietate acel teren pe care se află în prezent fostul sediu al Vămii Oradea. Noi le vom construi un alt sediu în Oradea", a explicat Florin Birta, în şedinţa de vineri a Consiliului Local. 

Conform acordului de principiu al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Cluj-Napoca, "transmiterea se va face cu compensaţii materiale între părţi (teren, construcţii, echipamente tehnologice, facilităţi) stabilite prin protocol de colaborare comun între părţi". 

În acelaşi acord de principiu, reprezentanţii DGRFP Cluj-Napoca mai subliniază că "municipiul Oradea se angajează să asigure continuitatea activităţii Biroului Vamal Oradea, a Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală 6 Oradea şi a birourilor comisionarilor vamali prin alocarea de spaţii, fără costuri suplimentare din partea acestor instituţii. Dislocarea acestora din clădirile în care funcţionează urmează a fi efectuat etapizat, pe măsura finalizării lucrărilor de proiectare, amenajarea de noi spaţii şi demolarea clădirilor din ampriza proiectului". 

Terminalul intermodal din Oradea va fi realizat în două etape. Prima dintre ele va presupune o investiţie de 10 milioane de euro, bani pe care municipalitatea îi va obţine prin Programul Operaţional Sectorial – Transport. În cadrul primei etape, vor fi amenajate două linii de cale ferată, o platformă de beton, o clădire din containere modulare, precum şi o parcare pentru vehiculele de transport containere. 
 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Teren ar fi și lângă vamă
Imensa haldă de steril de bauxită rămasă de pe urma activității Alumina constituie o pată roșie pe harta zonei, fiind foarte toxic, costă foarte mult neutralizarea și decontaminarea și aducerea la nivelul șoselei al terenului pentru a putea fi dat în folosința parcului industrial. Ar fi o realizare excelentă găsirea unei finanțări și pentru această activitate.
Postat 18 Octombrie 2021, 20:42 de zsizsi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON