URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 03 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
17 Octombrie 2021, 18:20

Terminalul intermodal va fi amenajat în Calea Borşului, pe terenurile Vămii Oradea

Terminalul intermodal va fi amenajat în Calea Borşului, pe terenurile Vămii Oradea (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În cea mai recentă şedinţă a Consiliului Local Oradea, aleşii au votat în unanimitate ca oraşul să solicite Ministerului Finanţelor transferul unei suprafeţe mai mari de 6 hectare din Calea Borşului nr. 43, mai precis terenurile şi clădirile care aparţin Vămii Oradea. 

Primarul Oradiei, Florin Birta, a explicat că terenul este propice, căci este aproape de gara CFR din Episcopia Bihor. Edilul a spus că a avut discuţii preliminare şi a primit un acord de principiu din partea reprezentanţilor Ministerului Finanţelor că terenul cu sediul Vămii Oradea va putea intra în domeniul public al oraşului. În total este vorba despre o suprafaţă totală de 67.000 mp, teren şi clădiri.

"Trebuia să găsim un teren disponibil. Această zonă are acces la calea ferată şi, astfel, s-ar putea face transferul de pe calea ferată pe rutier. Am discutat la Ministerul Finanţelor, avem acordul de principiu să ne transfere în proprietate acel teren pe care se află în prezent fostul sediu al Vămii Oradea. Noi le vom construi un alt sediu în Oradea", a explicat Florin Birta, în şedinţa de vineri a Consiliului Local. 

Conform acordului de principiu al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Cluj-Napoca, "transmiterea se va face cu compensaţii materiale între părţi (teren, construcţii, echipamente tehnologice, facilităţi) stabilite prin protocol de colaborare comun între părţi". 

În acelaşi acord de principiu, reprezentanţii DGRFP Cluj-Napoca mai subliniază că "municipiul Oradea se angajează să asigure continuitatea activităţii Biroului Vamal Oradea, a Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală 6 Oradea şi a birourilor comisionarilor vamali prin alocarea de spaţii, fără costuri suplimentare din partea acestor instituţii. Dislocarea acestora din clădirile în care funcţionează urmează a fi efectuat etapizat, pe măsura finalizării lucrărilor de proiectare, amenajarea de noi spaţii şi demolarea clădirilor din ampriza proiectului". 

Terminalul intermodal din Oradea va fi realizat în două etape. Prima dintre ele va presupune o investiţie de 10 milioane de euro, bani pe care municipalitatea îi va obţine prin Programul Operaţional Sectorial – Transport. În cadrul primei etape, vor fi amenajate două linii de cale ferată, o platformă de beton, o clădire din containere modulare, precum şi o parcare pentru vehiculele de transport containere. 
 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Teren ar fi și lângă vamă
Imensa haldă de steril de bauxită rămasă de pe urma activității Alumina constituie o pată roșie pe harta zonei, fiind foarte toxic, costă foarte mult neutralizarea și decontaminarea și aducerea la nivelul șoselei al terenului pentru a putea fi dat în folosința parcului industrial. Ar fi o realizare excelentă găsirea unei finanțări și pentru această activitate.
Postat 18 Octombrie 2021, 20:42 de zsizsi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON