URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Octombrie 2022, 21:50

Justițiarul de Berceni: Bogdan Pater a făcut victime și în Oradea. Le scria minorelor din „Cercetașii României” (VIDEO)

Justițiarul de Berceni: Bogdan Pater a făcut victime și în Oradea. Le scria minorelor din „Cercetașii României” (VIDEO) (surse imagini: Facebook Bogdan Pater / capturi video Justițiarul de Berceni)

Continuă scandalul care-l are în prim-plan pe PNL-istul Bogdan Pater, din Bihor, responsabil de comunicare al Tineretului Național Liberal. Platforma „Justițiarul de Berceni”, coordonată de Alexandru Constandachi, a publicat luni seara pe YouTube un material video de 57 de minute, în care dezvăluie o parte din mesajele cu subînțeles pe care Pater le-a schimbat cu o fată care-i spusese că are doar 15 ani. 

Pe deasupra, „justițiarul” Alexandru spune că a primit numeroase e-mailuri de la tinere care au activat în organizația Cercetașii României, în Oradea, și care ar fi fost, la rândul lor, abordate de Bogdan Pater pe când erau încă minore.

Justițiarul de Berceni le numește „victime” și îi transmite un mesaj politicianului: „Bogdane, te urăsc din tot sufletul meu. Nu m-a afectat nimeni emoțional cum mă afectezi tu pe mine acuma”. 

„Imediat îmi zici că nu-ți place sexul”

Videoclipul de aproape o oră publicat pe platforma Justițiarul de Berceni – proiect civic din București, ai cărui membri se ocupă cu prinderea bărbaților suspecți că ar fi prădători de minori – vorbește în prima parte despre multele conversații pe care Bogdan Pater le-ar fi avut de-a lungul ultimilor ani cu minore, în special din Oradea, unele din organizația Cercetașii României, unde și el a activat. 

„Așa cum era de așteptat, odată ce a apărut materialul cu Bogdan, am primit foarte multe emailuri, mesaje, comentarii despre faptul că Bogdan este cunoscut cu acest gen de comportament de foarte mult timp și foarte multe fete, minore fiind, au fost contactate de el”, a spus Alexandru Constandachi, prezentând mai multe mesaje pe care le-a primit de la tinere din Oradea, fără a dezvălui identitatea acestora.

„În acest moment se derulează pe ecran mesajele pe care el le-a dat minorelor dintr-un grup de cercetași din Oradea”, a spus „justițiarul”. 

„Imediat îmi zici că nu-ți place sexul”, i-ar fi scris Pater unei adolescente, iar fata i-a răspuns „asta nu pot să zic pentru că nu am practicat”, continuând prin a-i sublinia că are 15 ani. „Mă gândeam că poate ieșim la un ceai să ne cunoaștem și live”, i-ar fi scris politicianul alteia. „Te răpesc pe undeva? Sau rămâi pe acolo?”, a întrebat-o pe o alta, care-i spusese că este într-un local din Oradea.

(captură Youtube / Justițiarul de Berceni)

„S-a uitat în ochii mei”

Vizibil iritat de ceea ce au dezvăluit mesajele pe care Pater le-ar fi trimis altor minore, Alexandru Constandachi spune în materialul video: „Băi, și l-am întrebat, s-a uitat în ochii mei și a spus: din câte știu eu, nu am vorbit cu altă minoră...”.

El s-a referit la discuția cu Bogdan Pater din timpul flagrantului în care PNL-istul a fost prins că mersese, în toiul nopții, să se vadă cu o fată care-i spusese că are doar 15 ani. Aceleiași fete îi scrisese despre chestii „18+” și o chemase la el acasă „la un pahar”, potrivit platformei Justițiarul de Berceni. 

Victime de la Cercetași

Alexandru Constandachi mai spune în noul material video că, se pare, fetele din Oradea abordate în urmă cu câțiva ani de Bogdan Pater s-ar fi plâns unor lideri ai organizației de cercetași despre comportamentul acestuia, însă fără vreo urmare. Ulterior, Pater a fost exclus din Cercetașii României. 

„Președintele Cercetașilor a fost contactat de victime, dar acesta aparent nu a luat nicio măsură împotriva lui Bogdan, inițial. Apoi am înțeles că a fost dat afară. Cert este că sunt foarte multe fete, între 13 și 16 ani, ce au fost contactate de Bogdan, toate fiind niște victime ale lui. Individul a încercat să le scoată pe toate la un pahar de vin, la o ciocolată caldă, să le sărute, să le invite la el. Mai departe decideți dvs. ce ar fi vrut să facă un individ la 29 de ani, căci atunci a început, cu niște minore de 13, 14 sau 15 ani”, a comentat Alexandru Constandachi. 

„Să visezi cu mine”

În a doua parte a episodului pe care Justițiarul de Berceni i-l dedică lui Bogdan Pater, pe care prezintă doar drept „Bogdan politicianul”, sunt dezvăluite o parte din mesajele pe care acesta i le-a scris în ultimele săptămâni unei fete despre care știa că are doar 15 ani. 

În realitate, tânăra are 18 ani - a dezvăluit „justițiarul” Alexandru Constandachi - și colaborează cu platforma Justițiarul din Berceni tocmai pentru a ajuta la prinderea unor posibili prădători de minori. Totuși, din mesajele de pe Instagram, reiese că Pater a știut de la început că fata are doar 15 ani, de altfel „minora” vorbindu-i despre faptul că nu poate vorbi cu oricine, că mama îi cam controlează telefonul și că nu poate ieși oricând vrea ea în oraș. 

Chiar și așa, PNL-istul a continuat să îi trimite mesaje de curtare, a invitat-o la întâlniri și chiar a adus vorba de „chestii 18+”. De asemenea, o îndemna: „Să visezi cu mine!”. 

După ce a fost prins, el a spus că a fost „prost” că s-a dus la întâlnire cu o minoră. Într-un răspuns trimis BIHOREANULUI, Pater susținea că n-ar fi avut intenții „imorale” și că poartă des discuții cu tinerii prin prisma jobului (online și comunicare la TNL).

PNL-iștii își îngroapă capul în nisip

„Bogdan este activ în viața politică la un partid, pe comunicare online... Asta nu l-a oprit pe Bogdan din demersurile lui de a face puțin grooming (n.r. - acțiunile deliberate ale unui adult pentru ademenirea și manipularea unui minor, deseori în scop sexual). Eu am observat acolo indicii temeinice că s-a încercat un grooming, o racolare de minori”, a comentat Alexandru în material. 

Tot el a adăugat că Pater a șters conversațiile de pe Instagram, însă echipa de la Justițiarul de Berceni reușise să facă „screenshoturi” cu majoritatea acestora.

De asemenea, Alexandru Constandachi a spus că, după publicarea flagrantului, într-o emisiune de la Realitatea TV s-a încercat linșarea lui, invitații în platou punându-i sub semnul întrebării intențiile și încercând să minimalizeze întregul scandal. 

Întreg episodul „BOGDAN POLITICIANUL - PERICOLUL DIN INTERIOR” publicat de Justițiarul de Berceni:

În ciuda tuturor semnalelor și mesajelor făcute publice și a flagrantului realizat de Justițiarul de Berceni, niciun reprezentant al Partidului Național Liberal sau al organizației de tineret TNL - unde Pater are o funcție importantă - nu a luat o poziție publică în acest caz scandalos, preferând să ignore gravitatea acuzațiilor aduse unui politician care-i reprezintă. 

UPDATE: Suspendat de la Cercetași

În urma apariției articolului, Organizația Națională Cercetașii României a transmis un punct de vedere legat de situația lui Bogdan Pater. Reprezentanții cercetașilor spun că, în 2015, organizația a decis „să îi suspende acestuia dreptul de a participa la activitatea cu copiii și tinerii” în urma unei sesizări făcute de un cercetaș cu privire la comportamentul inadecvat a lui Bogdan Pater. 

„În perioada imediat următoare, Bogdan Pater nu a mai participat la activități, nu și-a mai plătit cotizația, iar în anul 2016 a devenit membru inactiv al organizației”, se arată în punctul de vedere transmis ca „drept la replică” de Bogdan Fechită, membru în Consiliul Director al Cercetașilor României, care subliniază că organizația își propune să păstreze un mediu sigur pentru copii.

Punctul de vedere transmis de Cercetașii României, redat în întregime:

Organizația Națională „Cercetașii României” prioritizează siguranța copiilor și tinerilor și susține cu fermitate că orice fapte care încalcă principiile și valorile Mișcării Cercetășești, prejudiciind atât siguranța membrilor noștri, cât și a copiilor și tinerilor din România, nu vor fi tolerate. 

În ceea ce privește situația lui Bogdan Pater, el nu mai este membru activ al Organizației noastre de cercetași din 2016. În prezent, comunicăm cu Centru Local din Oradea, structura locală în care acesta a activat, pentru a verifica istoricul lui. Cercetașii României este o organizația națională care oferă structurilor locale - sucursale și filiale - autonomie decizională, în limita prevederilor Statutului și Regulamentului organizației.

Întrucât ne dorim să păstrăm un mediu sigur, în care copiii și tinerii să se dezvolte armonios și să își atingă potențialul maxim, oferim suport tuturor structurilor locale pentru ca acestea să ia măsurile necesare la cea mai mică suspiciune de comportament inadecvat. În aceeași măsură, suntem alături de toți copiii, tinerii și adulții care au fost și sunt în continuare cercetași și s-au confruntat cu situații abuzive și îi încurajăm să ne contacteze pentru a le oferi sprijinul nostru. 

În anul 2015, în urma unei sesizări făcute de un cercetaș cu privire la comportamentul inadecvat a lui Bogdan Pater, Centrul Local Oradea a decis, ca măsură preventivă, să îi suspende acestuia dreptul de a participa la activitatea cu copiii și tinerii, până la clarificarea situației. În perioada imediat următoare, Bogdan Pater nu a mai participat la activități, nu și-a mai plătit cotizația, iar în anul 2016 a devenit membru inactiv al organizației.

Orice acțiune prezentă pe care o are Bogdan Pater nu poate fi asociată cu activitatea Cercetașilor României. Organizația Națională Cercetașii României are toleranță zero față de orice fel de abuz și susținem cu fermitate că orice fapte care încalcă principiile și valorile Mișcării Cercetășești, prejudiciind atât siguranța membrilor noștri, cât și a copiilor și tinerilor din România, nu vor fi tolerate.

Pentru mai multe detalii, aici poate fi consultată Politica de protecție a copilului, tânărului și adultului în cercetășie (Politica Safe from Harm)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
later pedofilul
Exista fata din Oradea care sa nu fi fost abordata de acest individ? Sa ridice mana sus. Rog toate doamnele și domnișoarele sa se uite la istoric pe Facebook și veți vedea ca e acolo. Omul e un prădător sexual. Demisia!
Postat 11 Octombrie 2022, 23:32 de IrinaLoghin
Infierbantat.
O mostra cat e de supraevaluat partidul asta si tot ce graviteaza in jurul lui. Nici macar nu trebuie laudat necontenit, ajunge sa se vorbeasca mereu de rau de altii, nu e de mirare la cati bani pompeaza in presa. Jurnalismul a ajuns sa fie facut de “justitiari”, independenti. In conditiile astea, nu ma mira absenteismul.
Postat 11 Octombrie 2022, 06:17 de User anonimizat
tot nu se dezic Liberalii de un pedofil ca asta? mai rau pierdeti si din proprii sustinatori daca nu va delimitati de el. Ca ataca opozitia pe tema asta si va avea dreptate...
dupa definitia (bo)lui cu privire la "imoralitate si limitele decentei" de la care, dupa spusele lui nu s-a abatut, animalul asta ar da o lege sa legalizeze chestiile de 18+ la 13 ani.
Postat 11 Octombrie 2022, 00:03 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON