URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 17 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă nu avem aeroport, de ce nu avem? Dacă am făcut aeroport, de ce nu avem avioane? Dacă avem avioane, de ce sunt așa de scumpe biletele? Dacă subvenționăm biletele, sigur în altă parte e mai ieftin. Dacă ar veni Birta și Bolojan să dea 10 euro fiecărui călător, precis vom afla că în alte locuri companiile lasă pasagerii să joace cruce cu pilotul automat, bașca asigură întâlniri romantice cu însoțitoarele de zbor...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
La ora acestor comentarii, urnele au vorbit, după o campanie pe care unii candidați au dus-o intens, în ciuda redusei probabilități ca challengerii să-i detroneze pe deținătorii celor două funcții cheie ale administrației din Bihor, de președinte al Consiliului Județean și de primar al Oradiei. Pentru că războiul electoral a fost decis într-o singură bătălie, dar și pentru că tandemul Ilie Bolojan - Florin Birta a avut ce etala alegătorilor, perdanții au avut din start șanse modeste, ceea ce, în parte, le și scuză rezultatele.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La momentul apariției acestui material, campania electorală pentru alegerile locale se va fi încheiat deja, iar localitățile României vor avea noi conduceri alese în urma alegerilor din 9 iunie 2023. Modul în care guvernanții noștri au procedat în ultimele luni în mimata „luptă” contra jocurilor de noroc la sate va produce, însă, consecințe pe termen lung și va putea afecta serios bugetul statului...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Prevenirea sindromului de burnout se poate face de către fiecare dintre noi dacă în cadrul muncii considerăm că există condiții care ne pot predispune la stres. Dacă vă simțiți suprasolicitați și aveți impresia că nu mai puteți face față condițiilor de muncă, este bine să faceți o listă cu responsabilitățile și sarcinile de serviciu în ordinea priorităților, stabilind astfel ceea ce efectiv puteți realiza...
26 Mai 2024, 15:29

Flotanți sau infractori electorali?

Flotanți sau infractori electorali? foto: arhivă / generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mă bucur că Prefectura s-a sesizat asupra situației mai mult decât scandaloase a flotanților, care, brusc, în an electoral, se mută la țară, unde, datorită numărului mic de votanți, pot influența decisiv rezultatul alegerilor.

Din păcate astfel de controale nu sunt suficiente dacă nu se dau legi clare și dure cu privire la acest mod revoltător de a vicia rezultatele alegerilor locale. Aflăm cu bucurie de la domnul prefect că față de acum patru ani numărul flotanților în acest an electoral s-a înjumătățit. Vestea ar putea să ne bucure, pentru că numărul hoților e mai redus.

Numai că statistica trebuia altfel făcută. Nu ne încălzește că mulți dintre flotanții din trecut au refuzat manevra, care de teamă, care de lehamite.

Să se facă o comparație între câți flotanți s-au stabilit prin comune anul trecut și câți anul acesta. Și veți vedea cum orădeni vechi doresc să se întoarcă la matcă, în satele de origine, numai și numai pentru a pune ștampila pe candidatul dorit. Nici nu mai contează că nu mai au case acolo. Are grijă primarul sau candidatul să-l adăpostească într-un spațiu de câțiva zeci de metri pătrați, alături de alți cetățeni orbiți de mirajul votului la țară.

Nu puține sunt cazurile în care flotanții au fost găzduiți, scriptic, în case în construcție, iar unii de-a dreptul în plin câmp. Privim lucrurile acestea ca pe o fatalitate, iar Statul nu este capabil sau, mai grav, nu este interesat să ia măsuri elementare prin care să distrugă acest fenomen.

La ora actuală la țară există trei mari metode de fraudare a votului. Una este să mergi în colonia de romi și să-i aduci pe bieții oameni să voteze, în contul viitorului ajutor social. Altă metodă este ca votantul să primească bani pentru opțiunea sa, dar cum cuvântul nu e de ajuns, trebuie să-și fotografieze votul. Și în fine metoda flotantul.

Toate acestea trei viciază grav opțiunile adevărate ale electoratului. România va deveni cu adevărat funcțională abia atunci când votul se va putea exprima online. Iar cei care se tem că așa se pot frauda voturile să nu uite că există sisteme de siguranță eficiente, că doar grosul banilor din țară circulă tot prin mediul online.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Nea Mircea
La metoda 1 de fraudare: de ce ati scris "bietii oameni"? Romii au regulile lor, legile lor, bulibasele lor de care asculta si care-i invata ce sa faca. Nimeni nu-i opreste sa mearga la scoala, sa munceasca cinstit si sa castige o paine mai buna. Dar daca pe langa ajutor social le mai dai si altele, tot gratis, in contul votului, isi pun si ei intrebarea: "se merita?". Fac si ei un calcul si pt 700-800 de lei in plus pe luna la un job unde trebuie sa prestezi zi de zi, concluzia e cea normala: prefera sa nu munceasca si sa stea la intins mana: la primar si la colt de strada. Asa ca de ce: bietii oameni? Si-o fac cu mana lor, sunt masa de manevra dar aleg ei asta, nu-i forteaza nimeni!
Postat 26 Mai 2024, 18:31 de Kid
Metoda 2
De parca ii e greu votantului dupa ce face poza sa.mai.puna 3 4 stampile sa fie buletinul anulat. Dar ce sa astepti gandire de la cei care ar face o mizerie din asta pt 100 de lei dar nici de la cel care cere asa ceva. Ideea e ca apoi toti astia ies in strada si strigă "hotii!" si "huă!", dupa ce s-au vandut pe 100 de lei. Votul ar trebui sa fie electronic ai cu Capcha inainte de optiuni. Atunci analfabetii, iq-urile subunitare, 2-7 clase nu ar putea vota. Bai, le dai sansa, dar daca "e si multi si e si prosti" nu inseamna ca si pot vota... La fiecare scrutin ma ia o greata si o senzatie de rau cand vad prostii cum stiu ei cum e mai bine. Pacat, aia cu studii si cu creier nu conteaza ca prostii ii depasesc numeric. Adica te uiti ca aparu partid qanon, fețele lor nu inspira decat mila pentru prosti care cred ca stiu ceva... Aia habar nu au ce e qanon, ce e anonops si asa mai departe. Auzi ca sos si seme(o)n au adepti, te uiti si cine e la aur te apuca plansul, plansul ala amar ca tot prostu din curtea scolii rade acuma din afise, si se duce poate si in guvern, parlament sau Bruxelles pe o gramada de bani. In timp ce 70% din populatia tarii o ard sub mediocru. "Alelei taranii mei", votati partidele ca aveti libera circulație in UE. Nenorociti tara ca poti, cumva greut, da poti, sa mergi la șpargăl, capsuni, ceapa sau mai stiu eu ce "pa dincol'". Treaba e ca prostii nu realizeaza ca isi nenorocesc parintii, bunicii, dar cand votezi cu ce e azi pe liste de partid, oarecum o faci cu stiinta, impotriva parintilor si bunicilor tai. Nimeni din cei de pe liste de partide nu ar fi buni nici la CAP sau la Colectiv, la oi sau capre, si de acolo ar ciupi. Sau ar gasi, pe varf de.munte, oaia acceptabila?
Postat 26 Mai 2024, 17:53 de poiu
Prefectura asta, în mod inconștient sau nu ...
... are o încredere limitată la minim în rândul oricui, pentru că lucrează în favoarea Statului Paralel - Sucursala Bihor.
Postat 26 Mai 2024, 17:06 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6576 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON