URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Februarie 2024, 13:10

Drumul Expres Oradea – Arad, scos la licitație. Ministrul Sorin Grindeanu: va fi finalizat în maximum 2 ani

Drumul Expres Oradea – Arad, scos la licitație. Ministrul Sorin Grindeanu: va fi finalizat în maximum 2 ani foto arhivă BIHOREANUL, sursa Consiliul Județean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat, vineri, în cadrul unei conferințe de presă susținute împreună cu directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Cristian Pistol, a lucrărilor de construire a drumului expres Oradea - Arad, proiect scos de la naftalină în 2021 de președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan.

Potrivit lui Grindeanu, prețul total estimat al lucrărilor va fi de 8,5 miliarde lei plus TVA.

Pe 3 loturi

„Astăzi lansăm în licitație contractul (n.r. – de fapt, contractele) pentru execuția Drumului Expres Arad – Oradea (120,47 kilometri). Contractele pentru construcția celor 3 loturi ale acestui drum de mare viteză au o valoare totală estimată de 8,5 miliarde lei (fără TVA)”, se arată pe contul de Facebook al ministrului Transporturilor.

Execuția proiectului DX Oradea – Arad, care însumează în total aproape 140 kilometri, este licitată pe tronsoane.

Lotul 1, de 33,7 km, este cuprins între Oradea și Salonta, la acesta adăugându-se un tronson de 5,3 km ca drum de legătură între DN 79 Oradea – Arad și Salonta, acesta urmând să funcționeze ca centură a municipiului.

Lotul 2 va avea 39,7 km între Salonta și Chișineu Criș, cu încă 10 km „drum de legătură până la granița cu Ungaria”, adică până la un nou punct de trecere a frontierei ce va fi construit în Salonta.

Lotul 3, de 47,07 km, va fi între Chișineu Criș, la care se adaugă încă 2,9 km ai unui drum de legătură cu Zona Industrială Arad Vest.

„Construcția este finanțată prin Programul Transport 2021-2027, iar fiecare contract trebuie finalizat în maximum 24 luni”, a mai precizat ministrul Transporturilor.

Proiectul DX Oradea – Arad include și construirea a 12 noduri rutiere, a 4 centre de întreținere și a 86 poduri și podețe.

Proiectul se realizează prin parteneriatul dintre Consiliul Județean Bihor, CJ Arad, primăriile Oradea și Arad, CNAIR și Ministerul Transporturilor.

Traseul în Bihor

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, proiectul DX Oradea - Arad datează de peste un deceniu, însă fosta CNADNR l-a „îngropat”, fiind readus în actualitate în toamna anului 2020 când, la inițiativa lui Ilie Bolojan, CJ Bihor și CJ Arad, plus primăriile Oradea și Arad au încheiat un parteneriat, preluându-l de la actuala CNAIR și actualizând studiul de fezabilitate.

Pe teritoriul județului Bihor, DX Oradea - Arad va avea o lungime de 57,5 km, traversând teritoriile municipiului Oradea, comunelor Sântandrei, Nojorid, Gepiu și Mădăras, apoi al municipiului Salonta, iar în final pe cele ale comunelor Ciumeghiu și Avram Iancu.

Șoseaua va porni din sud-estul Oradiei, unde va fi conectată cu drumul de legătură dintre centura orașului și autostrada Transilvania (aflat în stadiu de finalizare), după care va continua prin sud, ocolind Livada de Bihor prin estul localității, continuând de-a lungul căii ferate Oradea – Arad prin vestul localităților Nojorid și Cefa, apoi prin estul localității Inand.

De asemenea, va ocoli Salonta pe la est și apoi va reveni pe partea vestică a căii ferate Oradea – Arad și a DN 79, la vest de Ciumeghiu și de Avram Iancu, de unde va continua pe teritoriul județului Arad.

În Bihor, DX va avea conexiuni cu drumul de legătură dintre centură și autostradă, cu drumul comunal DC 77 (pe teritoriul comunei Nojorid), cu DN 79 (în zona Cefa), cu DJ 705 Salonta – Tinca (la ieșirea din municipiu spre această comună), precum și noduri rutiere cu drumul de legătură spre vamă (zona Salonta) și cu DN 79 (zona Avram Iancu).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
KP aka mama Omida
No vezi ca Bolojan face drumul asta, lui I se datorează.
Postat 17 Februarie 2024, 12:18 de Sandu2100
#Kid ...
... e fără TVA, actualizări de costuri, neprevăzute și inflație. La final, peste vreo 10 ani, va depăși 25.000.000 Euro kilometrul. Asta dacă va mai exista și la noi rreferința la Euro și nu trecem la raportul față de Yuan.
Postat 17 Februarie 2024, 10:00 de KP
Foarte bine ca se face!
Se rezolva aglomeratia pe Calea Aradului. Daca se inchide si inelul metropolitan, prin viitoarele pasaje (doua) de pe Aradului o sa circule locuitorii din Nojorid si cei care merg spre Tinca. Lasand la o parte asta, la un calcul sumar: 8,5 miliarde lei + TVA, dau pentru 140 de km de drum: 14.450.000 de EUR (cu TVA inclus) pentru fiecare kilometru. Relieful e drept ca in palma, fara munti in cale! Al naibii drum expres! Cred ca e pavat cu porfir!
Postat 16 Februarie 2024, 15:50 de Kid
Auzi la el, trăznaie ... 2 ani și drumul va fi gata.
Poate 2 ani după ce Grindeanu iese din peisaj cu totul.
Postat 16 Februarie 2024, 15:19 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON