URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
16 Februarie 2024, 13:10

Drumul Expres Oradea – Arad, scos la licitație. Ministrul Sorin Grindeanu: va fi finalizat în maximum 2 ani

Drumul Expres Oradea – Arad, scos la licitație. Ministrul Sorin Grindeanu: va fi finalizat în maximum 2 ani foto arhivă BIHOREANUL, sursa Consiliul Județean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat, vineri, în cadrul unei conferințe de presă susținute împreună cu directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Cristian Pistol, a lucrărilor de construire a drumului expres Oradea - Arad, proiect scos de la naftalină în 2021 de președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan.

Potrivit lui Grindeanu, prețul total estimat al lucrărilor va fi de 8,5 miliarde lei plus TVA.

Pe 3 loturi

„Astăzi lansăm în licitație contractul (n.r. – de fapt, contractele) pentru execuția Drumului Expres Arad – Oradea (120,47 kilometri). Contractele pentru construcția celor 3 loturi ale acestui drum de mare viteză au o valoare totală estimată de 8,5 miliarde lei (fără TVA)”, se arată pe contul de Facebook al ministrului Transporturilor.

Execuția proiectului DX Oradea – Arad, care însumează în total aproape 140 kilometri, este licitată pe tronsoane.

Lotul 1, de 33,7 km, este cuprins între Oradea și Salonta, la acesta adăugându-se un tronson de 5,3 km ca drum de legătură între DN 79 Oradea – Arad și Salonta, acesta urmând să funcționeze ca centură a municipiului.

Lotul 2 va avea 39,7 km între Salonta și Chișineu Criș, cu încă 10 km „drum de legătură până la granița cu Ungaria”, adică până la un nou punct de trecere a frontierei ce va fi construit în Salonta.

Lotul 3, de 47,07 km, va fi între Chișineu Criș, la care se adaugă încă 2,9 km ai unui drum de legătură cu Zona Industrială Arad Vest.

„Construcția este finanțată prin Programul Transport 2021-2027, iar fiecare contract trebuie finalizat în maximum 24 luni”, a mai precizat ministrul Transporturilor.

Proiectul DX Oradea – Arad include și construirea a 12 noduri rutiere, a 4 centre de întreținere și a 86 poduri și podețe.

Proiectul se realizează prin parteneriatul dintre Consiliul Județean Bihor, CJ Arad, primăriile Oradea și Arad, CNAIR și Ministerul Transporturilor.

Traseul în Bihor

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, proiectul DX Oradea - Arad datează de peste un deceniu, însă fosta CNADNR l-a „îngropat”, fiind readus în actualitate în toamna anului 2020 când, la inițiativa lui Ilie Bolojan, CJ Bihor și CJ Arad, plus primăriile Oradea și Arad au încheiat un parteneriat, preluându-l de la actuala CNAIR și actualizând studiul de fezabilitate.

Pe teritoriul județului Bihor, DX Oradea - Arad va avea o lungime de 57,5 km, traversând teritoriile municipiului Oradea, comunelor Sântandrei, Nojorid, Gepiu și Mădăras, apoi al municipiului Salonta, iar în final pe cele ale comunelor Ciumeghiu și Avram Iancu.

Șoseaua va porni din sud-estul Oradiei, unde va fi conectată cu drumul de legătură dintre centura orașului și autostrada Transilvania (aflat în stadiu de finalizare), după care va continua prin sud, ocolind Livada de Bihor prin estul localității, continuând de-a lungul căii ferate Oradea – Arad prin vestul localităților Nojorid și Cefa, apoi prin estul localității Inand.

De asemenea, va ocoli Salonta pe la est și apoi va reveni pe partea vestică a căii ferate Oradea – Arad și a DN 79, la vest de Ciumeghiu și de Avram Iancu, de unde va continua pe teritoriul județului Arad.

În Bihor, DX va avea conexiuni cu drumul de legătură dintre centură și autostradă, cu drumul comunal DC 77 (pe teritoriul comunei Nojorid), cu DN 79 (în zona Cefa), cu DJ 705 Salonta – Tinca (la ieșirea din municipiu spre această comună), precum și noduri rutiere cu drumul de legătură spre vamă (zona Salonta) și cu DN 79 (zona Avram Iancu).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
KP aka mama Omida
No vezi ca Bolojan face drumul asta, lui I se datorează.
Postat 17 Februarie 2024, 12:18 de Sandu2100
#Kid ...
... e fără TVA, actualizări de costuri, neprevăzute și inflație. La final, peste vreo 10 ani, va depăși 25.000.000 Euro kilometrul. Asta dacă va mai exista și la noi rreferința la Euro și nu trecem la raportul față de Yuan.
Postat 17 Februarie 2024, 10:00 de KP
Foarte bine ca se face!
Se rezolva aglomeratia pe Calea Aradului. Daca se inchide si inelul metropolitan, prin viitoarele pasaje (doua) de pe Aradului o sa circule locuitorii din Nojorid si cei care merg spre Tinca. Lasand la o parte asta, la un calcul sumar: 8,5 miliarde lei + TVA, dau pentru 140 de km de drum: 14.450.000 de EUR (cu TVA inclus) pentru fiecare kilometru. Relieful e drept ca in palma, fara munti in cale! Al naibii drum expres! Cred ca e pavat cu porfir!
Postat 16 Februarie 2024, 15:50 de Kid
Auzi la el, trăznaie ... 2 ani și drumul va fi gata.
Poate 2 ani după ce Grindeanu iese din peisaj cu totul.
Postat 16 Februarie 2024, 15:19 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON