URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 06 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Februarie 2024, 13:10

Drumul Expres Oradea – Arad, scos la licitație. Ministrul Sorin Grindeanu: va fi finalizat în maximum 2 ani

Drumul Expres Oradea – Arad, scos la licitație. Ministrul Sorin Grindeanu: va fi finalizat în maximum 2 ani foto arhivă BIHOREANUL, sursa Consiliul Județean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat, vineri, în cadrul unei conferințe de presă susținute împreună cu directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Cristian Pistol, a lucrărilor de construire a drumului expres Oradea - Arad, proiect scos de la naftalină în 2021 de președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan.

Potrivit lui Grindeanu, prețul total estimat al lucrărilor va fi de 8,5 miliarde lei plus TVA.

Pe 3 loturi

„Astăzi lansăm în licitație contractul (n.r. – de fapt, contractele) pentru execuția Drumului Expres Arad – Oradea (120,47 kilometri). Contractele pentru construcția celor 3 loturi ale acestui drum de mare viteză au o valoare totală estimată de 8,5 miliarde lei (fără TVA)”, se arată pe contul de Facebook al ministrului Transporturilor.

Execuția proiectului DX Oradea – Arad, care însumează în total aproape 140 kilometri, este licitată pe tronsoane.

Lotul 1, de 33,7 km, este cuprins între Oradea și Salonta, la acesta adăugându-se un tronson de 5,3 km ca drum de legătură între DN 79 Oradea – Arad și Salonta, acesta urmând să funcționeze ca centură a municipiului.

Lotul 2 va avea 39,7 km între Salonta și Chișineu Criș, cu încă 10 km „drum de legătură până la granița cu Ungaria”, adică până la un nou punct de trecere a frontierei ce va fi construit în Salonta.

Lotul 3, de 47,07 km, va fi între Chișineu Criș, la care se adaugă încă 2,9 km ai unui drum de legătură cu Zona Industrială Arad Vest.

„Construcția este finanțată prin Programul Transport 2021-2027, iar fiecare contract trebuie finalizat în maximum 24 luni”, a mai precizat ministrul Transporturilor.

Proiectul DX Oradea – Arad include și construirea a 12 noduri rutiere, a 4 centre de întreținere și a 86 poduri și podețe.

Proiectul se realizează prin parteneriatul dintre Consiliul Județean Bihor, CJ Arad, primăriile Oradea și Arad, CNAIR și Ministerul Transporturilor.

Traseul în Bihor

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, proiectul DX Oradea - Arad datează de peste un deceniu, însă fosta CNADNR l-a „îngropat”, fiind readus în actualitate în toamna anului 2020 când, la inițiativa lui Ilie Bolojan, CJ Bihor și CJ Arad, plus primăriile Oradea și Arad au încheiat un parteneriat, preluându-l de la actuala CNAIR și actualizând studiul de fezabilitate.

Pe teritoriul județului Bihor, DX Oradea - Arad va avea o lungime de 57,5 km, traversând teritoriile municipiului Oradea, comunelor Sântandrei, Nojorid, Gepiu și Mădăras, apoi al municipiului Salonta, iar în final pe cele ale comunelor Ciumeghiu și Avram Iancu.

Șoseaua va porni din sud-estul Oradiei, unde va fi conectată cu drumul de legătură dintre centura orașului și autostrada Transilvania (aflat în stadiu de finalizare), după care va continua prin sud, ocolind Livada de Bihor prin estul localității, continuând de-a lungul căii ferate Oradea – Arad prin vestul localităților Nojorid și Cefa, apoi prin estul localității Inand.

De asemenea, va ocoli Salonta pe la est și apoi va reveni pe partea vestică a căii ferate Oradea – Arad și a DN 79, la vest de Ciumeghiu și de Avram Iancu, de unde va continua pe teritoriul județului Arad.

În Bihor, DX va avea conexiuni cu drumul de legătură dintre centură și autostradă, cu drumul comunal DC 77 (pe teritoriul comunei Nojorid), cu DN 79 (în zona Cefa), cu DJ 705 Salonta – Tinca (la ieșirea din municipiu spre această comună), precum și noduri rutiere cu drumul de legătură spre vamă (zona Salonta) și cu DN 79 (zona Avram Iancu).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
KP aka mama Omida
No vezi ca Bolojan face drumul asta, lui I se datorează.
Postat 17 Februarie 2024, 12:18 de Sandu2100
#Kid ...
... e fără TVA, actualizări de costuri, neprevăzute și inflație. La final, peste vreo 10 ani, va depăși 25.000.000 Euro kilometrul. Asta dacă va mai exista și la noi rreferința la Euro și nu trecem la raportul față de Yuan.
Postat 17 Februarie 2024, 10:00 de KP
Foarte bine ca se face!
Se rezolva aglomeratia pe Calea Aradului. Daca se inchide si inelul metropolitan, prin viitoarele pasaje (doua) de pe Aradului o sa circule locuitorii din Nojorid si cei care merg spre Tinca. Lasand la o parte asta, la un calcul sumar: 8,5 miliarde lei + TVA, dau pentru 140 de km de drum: 14.450.000 de EUR (cu TVA inclus) pentru fiecare kilometru. Relieful e drept ca in palma, fara munti in cale! Al naibii drum expres! Cred ca e pavat cu porfir!
Postat 16 Februarie 2024, 15:50 de Kid
Auzi la el, trăznaie ... 2 ani și drumul va fi gata.
Poate 2 ani după ce Grindeanu iese din peisaj cu totul.
Postat 16 Februarie 2024, 15:19 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7282 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON