URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Octombrie 2020, 20:48

Primul pas pentru Drumul Expres Oradea-Arad, aprobat de CJ Bihor fără voturile PSD. Noi contre între Mang și Bolojan

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noii aleşi ai bihorenilor au aprobat joi un parteneriat între autorităţile locale din Bihor-Oradea şi cele din Arad pentru realizarea viitorului Drum Expres, ce va lega cele două reşedinţe de judeţ.

Consilierii judeţeni ai PSD s-au abţinut după ce şeful lor, Ioan Mang, a sugerat că proiectul ar fi o „afacere” necurată, concluzie la care a ajuns documentându-se prin... telefon, aşa că Bolojan i-a dat un răspuns dur: „Poate aţi vorbit cu portarul de la CNAIR”.

Proiect de 1 miliard de euro

Aşa cum noul preşedinte Ilie Bolojan a anunţat cu două zile înainte, Consiliul Judeţean a adoptat joi o hotărâre prin care se creează premisele pentru realizarea Drumului Expres Oradea – Arad, proiect pentru care în 2007 a şi fost făcut un Studiu de Fezabilitate, „uitat” însă apoi prin sertarele Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, şi care în prezent are o valoare estimată de 1 miliard de euro.

Potrivit proiectului Hotărârii adoptat joi, a fost aprobată încheierea unui parteneriat între CJ Bihor, CJ Arad, Primăria Oradea şi Primăria municipiului Arad, pentru actualizarea SF-ului, procedură bazată pe OUG 101/2020, care permite autorităților locale să realizeze parteneriate cu CNAIR „pentru implementarea de proiecte de infrastructură de transport rutier” precum şosele de centură, drumuri de legătură la drumurile naționale, autostrăzi, drumuri expres şi “drumuri alternative ca soluții pentru descongestionarea traficului rutier, inclusiv modernizarea, reabilitarea acestora”.

De asemenea, a fost aprobat şi un acord de asociere între cele patru administraţii locale pentru achiziționarea în comun (CJ Bihor fiind autoritatea contractantă) a serviciilor de actualizare a SF-ului, cu suma maximă de 4 milioane de euro, cota fiecăreia fiind de maximum 1 milion de euro.

Profil de autostradă

Drumul Expres Oradea-Arad ar urma să fie legat de autostrăzile A3 și A1, asigurându-se astfel conectivitatea cu infrastructura europeană TEN-T existentă, adică sectorul Oradea - Borș și Nădlac - Arad - Timișoara.

Conform proiectului, Drumul Expres va avea profil de autostradă cu câte trei benzi de circulație pe sens pe o distanță de 14,6 kilometri, profil de autostradă cu câte două benzi pe sens pe o distanță de 43,5 km și profil de drum expres cu câte două benzi de circulație pe sens pe 76,4 kilometri.

Proiectul include și realizarea a 5 drumuri de legătură cu profiluri diferite, realizarea a 66 de poduri, pasaje sau viaducte și a 12 noduri rutiere.

După cum a anunţat noul vicepreşedinte al CJ Bihor, Călin Gal, cheltuielile pentru actualizarea SF-ului vor fi recuperate din fondurile cu care va fi finanţat întregul proiect, aferente Programului Operaţional Infrastructură Mare.

Mang: „Am sunat la CNAIR”

Proiectul a fost votat în şedinţa de joi a noului CJ doar de cei 22 reprezentanţi ai PNL şi cei 5 prezenţi ai UDMR, în schimb cei 6 consilieri judeţeni ai PSD s-au abţinut după ce liderul grupului şi al organizaţiei judeţene a acestui partid, Ioan Mang, a insinuat că totul ar fi doar o afacere necurată, pentru ca cele patru administraţii locale implicate să dea bani vreunei firme apropiate.

Dovada? Însuşi Mang a dat un telefon la CNAIR şi ar fi aflat că SF-ul, de fapt, ar fi actualizat încă de anul trecut, când a cerut el însuşi acest lucru.

„Eu am sunat inclusiv azi la CNAIR să mă interesez care e stadiul cu acest drum. Am cerut în 2019 să ne dea acordul şi observațiile. SF-ul e aprobat şi actualizat de anul trecut. Nu ştiu ce facem azi, dacă trebuie să daţi cuiva un milion de euro să facă ce este făcut, să ştim şi noi”, a spus Mang.

Bolojan: „Aţi vorbit cu portarul”

De asemenea, el a acuzat PNL că administraţiile liberale din Bihor şi Arad ar vrea doar să profite că în curând va începe campania electorală pentru alegerile parlamentare şi, ca atare, sunt interesate să se laude cu un proiect care apoi ar putea fi dat uitării. „Practic, nu înţeleg ce facem azi aici, în afară de campanie electorală, să arătăm că noi facem...”, a mai zis şeful PSD Bihor.

De altfel, insinuarea lui Mang, destul de grosolană (scoaterea la licitaţie a unei lucrări deja efectuate ar fi faptă penală), a fost aspru taxată de Bolojan, care i-a răspuns nu doar că „nu există niciun SF actualizat”, ci şi că „nu ştiu cu cine aţi vorbit dvs la telefon, poate aţi vorbit cu portarul de la CNAIR”.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Hau hau
Au inceput sa iasa latrateii din vizuine...latrati si voi a paguba ca Mang(lone)...4 ani joc de glezne...conteaza ca 1 la inmultire...
Postat 31 Octombrie 2020, 09:11 de zorro
Subtil
S-ar putea sa avrm niste cosmaruri: Va veni unul pe la 4 dimineata,cu o lopata si un tirnacop in mina,va bate la usa dormitorului:"Hai baieti,la treaba,VA asteapta o noua zi de munca".Vei sari in cizme si-ti vei pune in graba salopeta pe tine...duba pornise deja,un salt si erai pe bancheta ,alaturi de colegi.La naiba,ai uitat pachetelul cu mincare...
Postat 30 Octombrie 2020, 10:18 de excalibur
În mod sigur că până și "portarul" de la CNAIR e mai deștept decât Bolojan !?!
Nu de alta dar ... acest proiect cade exclusiv în sarcina financiară a CNAIR și Ministerului Transporturilor. Or, Ilie "pungă spartă" Bolojan vrea să cheltuie, din banii bihorenilor, un sac cu valută forte în locul celui pe care ar trebui să-l deconteze Guvernul României !?!
Postat 30 Octombrie 2020, 10:05 de CrisDumi
Nelu, fii si tu odata cetatean!
Nu ai facut absolut nimic bun in viata ta! Cu tine in ca-*-lista, in BH veti avea 3% voturi! RUSINE!
Postat 30 Octombrie 2020, 09:14 de vineri
O luminita la capatul tunelului
În mod normal, proiectele de realizare a drumurilor expres sau naţionale erau conduse de CNAIR, dar de anul acesta unităţile administrativ-teritoriale pot prelua proiecte de infras­tructură de transport de la CNAIR, astfel încât să fie gestionate de au­torităţile locale. Această mă­sură este pre­văzută în Or­donanţa de Urgenţă 101/­2020 privind im­plementarea pro­iec­telor cu finan­ţare din fonduri europene în vederea evitării riscului de dezangajare pentru perioada de progra­mare 2014-2020. Masura buna. In baza acestei OU se executa lucrarea sunt si altii care au mai inceput asemenea lucrari CJ Brasov, CJ Harghita. Atentie doar la hotii si mai ales hoatele care misuna in jurul tau domnule Bolojan, au si nume predestinat, sunt extrem de parsive in rest BRAVO si SUCCES.
Postat 30 Octombrie 2020, 08:15 de scarbit
Actualizarea SF-ului, cu suma maximă de 4 milioane de euro
Cei patru magnifici:In ordinea numerelor de pe tricou: boc,bolojan,falca,robu.Cunoscuti in vestul salbatic sub acronimul AVE.Alianta vestului.Acum intr-o formula noua:CJ Bihor, CJ Arad, Primăria Oradea şi Primăria municipiului Arad..Alianta asta este un parteneriat,deci nu e un mariaj intre persoane de sex opus.Parteneriatul,probabil civil,a nascut un pui viu:Actualizarea SF-ului,in valoare de 4.000.000 €.PMO trebuie sa decarteze 1.000.000 €.Nu e o problema.Pentru ca sa putem sustine SF-ul, se vor lua urmatoarele masuri:Astfel, de la anul ar urma să crească taxa de depozitare a decedaților în camera frigorifică, de la 60 de lei la 100 de lei pe zi. De asemenea, va crește și taxa pentru închirierea capelei municipale pentru slujba de înmormântare, de la 70 la 80 de lei pe oră și se introduce taxa de închiriere a capelei pentru stâlp, de 40 de lei pentru 30 de minute.Se scumpește și tariful pentru igienizarea cavoului, de la 70 la 100 de lei. Crește cu 100%, de la 150 de lei la 300 de lei, serviciul de completare cu pământ pentru împrejmuire mormânt de două persoane dar și taxa de exhumare, de la 160 de lei la 200 de lei. Taxele pentru amenajarea de construcții funerare vor crește cu procente de 11% sau 17%.De la anul, ADP SA are în intenție să scumpească accesul în Ștrandul Ioșia, astfel: +11% pentru adulți, adică 20 de lei pe persoană, +43% pentru abonamentul nominal adulti, cu 25 de intrări valabile timp de 60 de zile, adică 300 de lei.Se introduc două taxe noi: de închiriere panou publicitate – 250 de lei pe an și garanția de bună execuție amenajări funerare – 2.500 de lei pe an.În ceea ce privește Grădina Zoologică, prețul biletului pentru adulți va crește cu 11%, ajungând la 20 de lei iar abonamentul nominal pentru adulți, cu 25%, până la 200 de lei.Și biletele la aquapark se scumpesc de anul viitor, cu procente cuprinse între 15 și 33%. Biletele de o zi pentru adulți vor ajunge la 70 de lei, față de 60 de lei, cele pentru copii cu vârstele fde 3-14 ani vor ajunge la 40 de lei (de la 30 de lei), iar cele pentru elevi de până la 18 ani, respectiv pensionari, vor ajunge la 60 de lei (de la 50 de lei).Cui nu-i convine,se poate muta la Arad,pe viitorul drum express de 1 miliard de euro .Nu ne impiedicam noi de un miliard...nici macar de o pandemie
Postat 29 Octombrie 2020, 22:06 de excalibur
PSD-UDMR
Susțin îndobitocirea populației. MU13PSD, dar și UDeMeReu precum și USR.
Postat 29 Octombrie 2020, 21:39 de Sandu2100
unu face gura, altul face ce spune
mangalitooo, tu asa il stii pe bolojan/? pai asta cand zice ca face, fii sigur ca face! cu orice pret - ca doboara copacii, ca ii evacueaza pe toti, nu se lasa pana nu face ce isi propune! deci gura mica! intersectia drumului spre Nojorid cu Livada va fi transformata in sens giratoriu, iar de acolo spre aeroport vor fi 2 benzi pe fiecare sens de mers. Bolo stie, Bolo face!
Postat 29 Octombrie 2020, 21:31 de roger
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON