URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 12 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Iulie 2023, 12:32

Finanțare asigurată: Bolojan a semnat contractul pentru proiectul tehnic al drumului expres Oradea - Arad

Finanțare asigurată: Bolojan a semnat contractul pentru proiectul tehnic al drumului expres Oradea - Arad foto: CJ Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a semnat joi, la Ministerul Transporturilor, contractul de finanțare din fonduri europene pentru proiectul tehnic al drumului expres DX Oradea - Arad, a anunțat vineri administrația județeană.

Licitația pentru construire, vara aceasta

Potrivit informării CJ Bihor, în această etapă se finanțează studiul de fezabilitate, din Programul Operațional Infrastructură Mare, cu suma de 22,881 milioane lei (TVA inclusă), adică echivalentul a 4,4 milioane euro, în timp ce valoarea totală a documentațiilor tehnice – adică a studiului de fezabilitate, proiectului tehnic, autorizației de construire și documentației de achiziții publice - ajunge la 11 milioane de euro, suma pentru care Bolojan a semnat contractul de finanțare cu Ministerul Transporturilor.

Tot joi, arată comunicatul CJ Bihor, studiul de fezabilitate a fost analizat în cadrul Consiliului Tehnico-Economic al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), care urmează să emită avizul în prima jumătate a lunii august.

„Ne propunem ca până la sfârșitul lunii august să încheiem procedura de avizare a studiului de fezabilitate, prin promovarea proiectului de Hotărâre de Guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici. După publicarea HG și aprobarea proiectului tehnic, se va demara procedura de licitație pentru selectarea constructorilor”, a transmis Bolojan.

Proiect îngropat și dezgropat

Ideea construirii unui drum expres între Oradea și Arad datează de peste un deceniu, dar fosta Companie Națională pentru Administrarea Drumurilor Naționale din România (CNADNR) a a abandonat studiul de fezabilitate, din cauza lipsei de finanțare.

În toamna anului 2020, după ce a devenit președinte al CJ Bihor, Ilie Bolojan, a încheiat un parteneriat cu CJ Arad și cu primăriile Oradea și Arad, preluând dosarul de la CNAIR, iar de atunci cele patru administrații locale au alocat 4 milioane euro pentru actualizarea SF-ului, recuperând ulterior banii din POIM.

Traseul DX Oradea - Arad va avea o lungime 120,1 km, cu profil de autostradă, cu patru benzi de circulație, dar fără benzi de urgență. Proiectul include și un drum de legătură de 5 km cu orașul Salonta, care va funcționa ca o centură a orașului, un drum de legătură de 3 km cu orașul Arad, și un drum de legătură cu punctul de trecere a frontierei cu Ungaria (Salonta - Békéscsaba), de 9,85 km. Astfel, lungimea totală a șoselei va fi de 138 km.

Lucrările vor fi împărțite în trei tronsoane: Oradea – Salonta, Salonta – Chișineu Criș și Chișineu Criș – Arad, iar valoarea totală estimată a proiectului, conform studiului de fezabilitate, este de 10,7 miliarde lei, inclusiv TVA, adică peste 2 miliarde euro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Eu zic
Că atunci când e vorba de Bolojan, sigur se face.
Postat 23 Iulie 2023, 13:38 de Sandu2100
.
Eu zic s-o lăsăm mai uşor cu laudele, întâi să circulăm pe el, ş-apoi mai vedem...
Postat 22 Iulie 2023, 11:32 de Maikeltroll
Felicitari Bolojan
Acest drum trebuia făcut de mult " tu dormi PSD, nu dormi " și vin ăștia și ne explică de fapt Traian sa gândit la un drum de genul dar pana la Bolojan nimeni nu a avut curajul măcar sa pună pe hârtie ::::::)))))))
Postat 22 Iulie 2023, 09:57 de Sandu2100
Finanțare asigurată din banii oradenilor/bihorenilor! De la UE praful de pe toba!
Marea realizare a usl.2+ungurii: România pierde echivalentul unui an din PNRR. Banii puteau fi folosiți pentru construcția a câtorva autostrăzi! https://ziare.com/pnrr/romania-pierde-echivalentul-a-unui-an-din-pnrr-banii-puteai-fi-folositi-autostrazi-1816583
Postat 22 Iulie 2023, 09:53 de pinonel
Doamne greu se mișcă...
În 15 ani (poate) o să fie gata în ritmul acesta. @kp lasă banii, că bani s-au cheltuit și pe sistemul de încălzire când nu toată lumea beneficiază de el. Dar de drum se poate beneficia. Bineînțeles, asta presupunând că îl termină.
Postat 22 Iulie 2023, 09:09 de Vio_427
Cel mai mare prăduitor din istoria Bihorului, Bolojan pe numele lui, s-a angajat să cheltuie 11.000.000 Euro din banii noștri.
Asta din cei peste 2.000.000.000 Euro cât va costa lucrarea toată. El spune că cele 11 milioane pentru proiectare se vor recupera din POIM, că stau să curgă peste bihoreni și arădeni bani europeni cât gârla din Birtin. Eu zic că banii ăștia de început sunt o donație de fapt, făcută de noi contribuabilii către CNAIR, recte Guvernul României pe care cade sarcina CNAIR de realizare a drumului expres (în regim național și nu județean), pentru o finanțare ce s-ar putea derula chiar și în 20 de ani de acum înainte. Cu alte cuvinte, bihorenii și arădenii vor achita nota de plată a unei lucrări ce cade în responsabilitatea bugetului național, cu care se contribuie de altfel la bugetul Uniunii Europene. Faină afacere, să faci donații la o lucrare ce nu poți avea idee când începe și când se termină în realitate. Că altfel, hârtia suportă multe fantasmagorii. Cele 11 milioane Euro sunt, de fapt, creșteri de taxe și impozite pentru bihoreni și arădeni. Bravo, Bolojan ... acum chiar că ai dat lovitura. Ce a fost până acum e ca picătura doar, de acum înainte vine grosul băgării în seamă și cheltuirii banului public local, pe lucrarea altui ordonator principal de credite. Și cum CJ Bihor și CJ Arad nu au cele 11 milioane de euroi, o să apară și niște contracte bancare de împrumut, pe post de îngropare a două administrații județene în viitorul asfaltului autohton.
Postat 22 Iulie 2023, 08:02 de KP
Primul pas a fost facut
Sa-l vedem si gata, cine stie cand. Acum vor incepe licitatiile si bineinteles contestatiile. Foarte probabil vor aparea si niste ONG ca sa opreasca lucrarile (se sapa pamantul, ciment, asfalt, poluare, gandaci deranjati).
Postat 21 Iulie 2023, 15:40 de Riviera
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON