URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Februarie 2024, 19:40

Din nou lucrări! Viitorul pasaj pe sub Bulevardul Decebal din Oradea ar putea fi dat în circulaţie încă de anul acesta

Din nou lucrări! Viitorul pasaj pe sub Bulevardul Decebal din Oradea ar putea fi dat în circulaţie încă de anul acesta foto: Primăria Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pasajul pe sub Bulevardul Decebal din Oradea, aflat încă în licitaţie, ar putea fi dat circulaţiei încă de anul acesta. Una dintre cele mai circulate artere orădene ar putea intra în şantier în vara acestui an, cu timp de execuţie record.

"Vrem să începem în luna iunie"

"Vrem să începem lucrările de amenajare a viitorului pasaj pe sub Bulevardul Decebal în luna iunie, să lucrăm pe perioada vacanţei, iar în toamnă, când începe şcoala, să se poată circula", a declarat viceprimarul Marcel Dragoş, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă organizate pe tema raportului de activitate al Direcţiei Tehnice pe anul 2023.

Potrivit viceprimarului, lucrarea va fi dată în folosinţă cât mai repede, după modelul pasajelor subterane din pieţele Cetăţii şi Emanuil Gojdu, folosite de şoferi încă din decembrie anul trecut, deşi lucrările vor continua până la sfârşitul primăverii.

"Pasajul va fi deschis traficului rutier chiar dacă probabil se va lucra în continuare", a spus Dragoş.

Una dintre cele mai importante investiţii ale Oradiei pe anul în curs, construcţia pasajului, estimată la 58,9 milioane lei, plus TVA, aflată încă în licitaţie, este disputată de doi asociaţi unici, fiecare cu mai mulţi subcontractanţi, şi cinci asocieri de firme totalizând 73 de companii.

Contestarea licitației și eventualele procese ar putea da peste cap, destul de ușor, așteptările municipalității...

Şantiere unul după altul...

Proiectul face parte integrantă din viitorul coridor de mobilitate Tudor Vladimirescu – Meşteşugarilor, care va lega zona centrală a oraşului de drumul rapid Oradea – Arad.

Din acest proiect, derulat de municipalitatea orădeană în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, acesta din urmă şi-a asumat amenajarea unui pasaj subteran în zona sensului giratoriu de la intersecţia Bulevardului Tudor Vladimirescu cu strada Oneştilor, precum şi a unui pasaj suprateran, peste şoseaua de centură şi linia ferată, în capătul străzii Meşteşugarilor.

„Lucrările sunt în momentul de faţă în licitaţie. Cel mai probabil, Consiliul Judeţean va începe şi el lucrările la pasaje în cursul acestui an", a apreciat viceprimarul Marcel Dragoş.

Şantierele ameninţă să dea peste cap toată circulaţia din zonă pe timpul verii, având în vedere că vor afecta traficul pe străzi şi acum intens circulate, care fac legătura între cele două maluri ale Crişului Repede, pe podurile Decebal şi Sovata. În plus, cel mai probabil, lucrările la viitorul pasaj pe sub Bulevardul Decebal se vor derula cu sistarea circulaţiei tramvaielor.

"Până la începerea lucrărilor vom stabili în Comisia de circulaţie măsuri pentru reducerea deranjului provocat în trafic şi rute alternative pe străzile învecinate", a spus Dragoş.

Vor să termine până pe 1 mai...

În pregătirea lucrărilor la viitoarea axă de legătură dintre zona centrală şi şoseaua de centură, care este de aşteptat să îngreuneze traficul în zonă, municipalitatea orădeană trebuie să finalizeze lărgirea la patru benzi a străzii Meşteşugarilor, începută anul trecut, pentru a putea deservi ca rută alternativă.

Strada Meşteşugarilor, atribuită constructorilor Drum Construct şi ProConSolutions, pentru suma de 8,5 milioane lei, are termen de finalizare sfârşitul lunii mai, fără a mai lua în calcul şi prelungirile datorate perioadei de iarnă în care nu s-a lucrat.

„Am avut o discuţie în cursul dimineţii cu constructorul şi i-am cerut să depună eforturi ca până la 1 mai să finalizeze. Executantul este în grafic, iar dacă nu apar alte probleme date de cabluri sau utilităţi descoperite, ar trebui să încheie în primăvară", a spus viceprimarul.

În prezent, constructorii amenajează viitorul sens giratoriu de la intersecţia străzilor Oneştilor şi Meşteşugarilor şi lucrează la lărgirea carosabilului. Turnarea stratului final de asfalt este programată pentru sfârşitul lunii aprilie.

Şantier pe Calea Borşului

Pe lista șatierelor programate pentru anul acesta se mai numără construcţia viitorului pasaj aflat deja în construcţie de-a lungul străzii Calea Borşului, de deasupra sensului giratoriu de la parcul industrial, a drumurilor colectoare ale acestuia, precum şi a drumului de legătură cu terminalul intermodal din Episcopia.

Investiția, demarată în decembrie 2023, cu devierea reţelelor din zonă şi săparea primilor piloţi foraţi, are termen de finalizare 20 de luni, dar reprezentanţii municipalităţii fac presiuni pentru reducerea acestuia urmărind fluidizarea traficului rutier pe DN1. „Ne dorim să finalizăm şi această lucrare încă de anul acesta", a spus Marcel Dragoş.

Construcția pasajului și a drumurilor colectoare a fost atribuită în urma unei licitații asocierii de firme conduse de Freyrom, din care mai fac parte Procons Group şi Construcţii Erbaşu, pentru 53,7 milioane lei plus TVA.

Strada Diasporei intră în lucru

Pe lista investiţiilor pentru vara acestui an se mai numără amenajarea străzii Diasporei din zona spitalului TBC, unde municipalitatea vrea să scoată la licitaţie concesionarea a 10 loturi de case cu dimensiuni de minim 500 metri pătraţi pentru români care decid să se repatrieze.

Strada va fi amenajată pentru circa 2 milioane lei de firma Global Industrial. „Execuţia efectivă va începe în primăvară, după încheierea sezonului de încălzire, pentru că mai sunt doi consumatori în zonă alimentați din conducta de termoficare existentă pe amplasamentul viitoarei străzi Diasporei, rețea care va fi dezafectată. Acestea vor trebui să se încheie în cursul acestui an", a declarat pentru BIHOREANUL directorul tehnic al Primăriei, Sebastian Marchiş.

În plus, Direcţia Tehnică are în plan pentru acest an modernizarea sau reabilitarea a circa 30 de străzi, printre care: Bunyitai Vince, Bulgarilor, Emil Cioran, Eugen Lovinescu, Emil Zola, Lirei, Plantelor, Prunilor Răspântiilor, Sofiei ori Valea Frumoasă.

La fel, urmează să intre în lucru, pe tronsoanele nemodernizate, străzi precum: Arinului, Gheorghe Doja, Moreni, Maramureşului ori Rădăuţilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
KP
Nu-i bai, dacă drumul nu face stânga, faci tu, nu-i problema ta ca drumul nu a făcut stânga când ai ai vrut tu ::::))))
Postat 08 Februarie 2024, 21:17 de Sandu2100
Alta lucrare gândită și făcută de niște retardați.
Lipsește posibilitatea virajului la stânga, din oricare direcție, ceea ce va face să se creeze cozi infernale pe străzile învecinate. O tâmpenie de lucrare precum la centrul civic, care nu va fi optimizată și cu totul finalizată în veci. Birtinezi vor să lovească din nou. Niște cretini din punctul meu de vedere, pentru că nu angajează un urbanist cu capul pe umeri în prima fază, care să dea soluțiile de proiectare.
Postat 08 Februarie 2024, 11:39 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON