URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 August 2023, 07:57

CJ Bihor a preluat proiectul pasajului subteran din intersecția Tudor Vladimirescu - Oneștilor și a aprobat costurile estimate: peste 12,5 milioane euro

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aleșii bihorenilor au aprobat, joi, preluarea de la Primăria Oradea a documentației tehnice pentru realizarea pasajului subteran din intersecția străzii Tudor Vladimirescu cu strada Oneștilor, clasificată ca drum județean.

De asemenea, consilierii județeni au aprobat și exproprierea terenurilor, și studiul de fezabilitate ce include costurile estimate ale proiectului, pe care administrația județeană și cea municipală le vor acoperite din fonduri UE.

DJ Oneștilor

Întruniți în ședință extraordinară online, membrii CJ Bihor au adoptat în unanimitate trei hotărâri ce vizează preluarea de la municipalitate a documentației tehnice a proiectului pasajului, schimbarea denumirii acestuia în conformitate cu o hotărâre anterioară ce a clasificat un tronson din strada Oneștilor ca drum județean cu denumirea DJ 797H, indicatorii tehnico-economici ai proiectului și declanșarea procedurii de expropriere în vederea realizării acestuia.

Potrivit actelor care au stat la baza celor trei hotărâri, pentru construirea pasajului din intersecția Tudor Vladimirescu - Oneștilor proiectanții au propus două variante.

Prima presupune ca pasajul să fie din „pereți mulați alcătuiți din piloți forați secanți și structură rutieră semi-rigidă”, iar a doua din „pereți mulați alcătuiți din palplanșe metalice și structură rutieră suplă”, prin vot fiind aprobată, la recomandarea proiectantului, prima variantă.

În ce privește datele financiare, costul total estimat al proiectului este de 61,925 milioane lei, din care 56,358 milioane lei valoarea lucrărilor de construcții și montaj.

Peste 1.700 lei/mp la expropriere

Lucrarea ar urma să aibă, cu tot cu rampe de acces, o lungime de 191 metri, din care 41,8 metri pasajul propriu-zis, ca suprastructură, iar gabaritul de trecere al acestuia va fi de 4,5 metri.

Pasajul va avea și două treceri pentru pietoni, urmând să fie „căptușit” cu panouri compozite din aluminiu.

Pentru construirea lui, studiul de fezabilitate prevede exproprierea a 1.435 metri pătrați de teren, suprafețe aflate în proprietatea mai multor persoane fizice și juridice, care urmează să fie despăgubite cu 2,456 milioane lei, adică peste 1.711/mp.

Finanțarea ar urma să fie obținută de CJ Bihor din fonduri europene prin Programul Operațional Nord-Vest, iar lucrările de construire, care ar putea începe în primăvara anului viitor, ar urma să dureze 22 luni.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
@KP
"Concluzia e clară ... liberal sau labagiu e totuna." La 7 dimineata esti deja sub influenta alcoolului sau a unor substante halucinogene? Sau ai uitat sa-ti iei antidepresivele?
Postat 05 August 2023, 13:13 de Biggie
KP aka mama Omida
Nu prea se vede ce zici tu, dar se vede ca PNL in Bihor, construiește poduri, pasaje, șosele de centură și multe altelaltele pe care tu le ști.
Postat 05 August 2023, 12:02 de Sandu2100
Disperare mare la PNL, că fratele de guvernare PSD se fofilează mai bine.
Concluzia e clară ... liberal sau labagiu e totuna. Mai ales în Bihor și Oradea, unde liberalii sunt singurii răspunzători că și-o freacă pe banii noștri, ai contribuabililor.
Postat 05 August 2023, 06:56 de KP
@KP
"Amenințările venite de la viitorul constructor este similar". ESTE similar? Analfabetule! Iar incoerenta totala. Iar cu banii zeciuiti, voi n-ati zeciuit, ati furat tot. De asta nu se vede nimic de pe urma voastra.
Postat 04 August 2023, 21:50 de Biggie
@KP
"cei care încearcă fentarea legilor europene ar trebui luați cu "duba" și ascunși definitiv." Kiss, pasztor, filip si mang nu sunt in pericol, n-au accesat nimic din fondurile europene cat au condus orasul si judetul. In schimb eu am o nedumerire, de ce nu ii reclamati voi pe nenorocitii, incompetentii, neterminatii, slugile astea la dna, in loc sa trancaniti aici toata ziua? Daca e adevarat ce ne tot povestesti si nu e doar o dezinformare care ti-a fost predata la cursul kgb pe care se pare ca l-ai trecut cu brio, ar fi trebuit sa fie dusi cu duba demult. Ai priceput KP ce a vrut sa spuna autorul cu cuvintele?
Postat 04 August 2023, 21:02 de Biggie
@excalibur
"Nu mai e mult pina drumul judetean va trece prin sufragerie, la bloc, la etaj." Si care ar fi problema? In Japonia, in Osaka, o autostrada (nu drum judetean) trece printr-un bloc. Imi inchipui cate comentarii au facut pesedeii locali la data constructiei.
Postat 04 August 2023, 17:25 de Biggie
Foutou-mă
Nu mai e mult pina drumul judetean va trece prin sufragerie, la bloc, la etaj. Omul si-a facut mina la Sinmartin si Alesd, de-acuma, mare fiind, aka BIG...numa' se joaca
Postat 04 August 2023, 15:38 de excalibur
@KP
mang, povesteste-ne si noua, ce ai facut tu pentru orasul asta cat timp ai fost vicepresedintele CJ Bihor! Realizari, nu povesti inventate si invatate la kgb!
Postat 04 August 2023, 14:14 de Biggie
@KP
Eu zic sa ne lasi pe noi in nemernicirea nostra si tu sa te intorci de unde ai venit. Tu ai vrea ca tramvaiul 3 sa circule ca in anii 50, cu refugii pentru ca era doar o singura linie de tramvai, sa circule tramvaiul 1 pe republicii, sa se opreasca dezvoltarea orasului doar pentru ca psd nu e la putere. Ati fost si la judet si la oras, ne-ati demonstrat incompetenta. Asa ca mai stati pe tusa un timp, sper cat mai mult.
Postat 04 August 2023, 13:49 de Biggie
@KP
Inca o mostra de pricepere la orice, gen KP. Indicatii, oradeni retardati, neterminati, slugi, tampenii. Pareri de la cineva cu scoala profesionala terminata la stefan gheorghiu! Ne dai si niste dovezi pentru cum este taiata Oradea de la fonduri europene si de la bugetul Romaniei? Sau doar aplici ce ai invatat la cursul kgb, orice minciuna repeta de mai multe ori, devine un adevar. mang, se pare ca esti disperat, nu esti prea bine.
Postat 04 August 2023, 13:36 de Biggie
12,5 ... 67.500.000 lei pe care PNL îi vrea zeciuiți pentru campania electorală.
"... ceea ce va face va județul (lui Bolojan) să încerce rezolvarea unor proiecte în care s-a angajat deja" (erată). Amenințările venite de la viitorul constructor este similar cu momentul în care Vizer l-a pus pe Filip să stea în genunchi și să se roage de iertare, pentru întârzierile plăților la FC Bihor din perioada 2003-2005, când afacerea a ajuns în atenția Curții de Conturi.
Postat 04 August 2023, 13:28 de KP
Drum județean prin buricul tărgului orădean.
Ca să treci o stradă care duce de la primărie (km 'zero' al orașului) către un cartier de blocuri cum este Ioșia în acest caz, în categoria de 'drum județean' e ca și cum ai pune municipalitatea în subordinea județului ... chiar dacă legea stabilește clar autonomia administrativă a municipiului. Că dacă ar fi cum vor "neterminații" ăștia, președintele consiliului județean ar putea să-l înlocuiască pe primarul de Oradea cu orice slugă care să transmită ordinele și deciziile la nivel local. De ce totuși se procedează astfel? Răspunsul e simplu ... Oradea, cu retardații ei de consumatori neconformi ai fondurilor europene, se judecă cu Comisia Europeană pentru impunerea corecțiilor financiare de zeci și zeci de milioane euro, pe care primăria trebuie să-i restituie urmare tâmpeniilor pe care le-a făcut. Pe cale de consecință, Oradea este "tăiată" de la fondurile europene și de la bugetul României ... ce ce face va județul să încerce rezolvarea unor proiecte în care s-a angajat deja. Nu o să iasă nimic din artificiul acesta patrimonial și financiar, iar cei care încearcă fentarea legilor europene ar trebui luați cu "duba" și ascunși definitiv.
Postat 04 August 2023, 13:14 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON