URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Noiembrie 2022, 20:32

Încă un pasaj în Oradea: Strada Tudor Vladimirescu va subtraversa strada Oneştilor, investiție de 62 milioane lei (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local Oradea a aprobat, în şedinţa de joi, la propunerea primarului Florin Birta, construirea viitorului pasaj prin care strada Tudor Vladimirescu va subtraversa strada Oneştilor.

Cu finanţare prin POR

Potrivit primarului Birta, investiţia, în valoare de 62 milioane lei, echivalentul 12,5 milioane euro, în care intră inclusiv costurile cu proiectarea lucrării şi exproprierea a 35 locuri de parcare aflate în proprietatea magazinelor Lidl şi Penny, ar urma să fie finanţată din fonduri europene.

"Aceste lucrări vrem să le finanţăm prin Programul Operaţional Regional, care a şi fost aprobat pentru Nord - Vest de Comisia Europeană, iar marţi va avea loc la Cluj un eveniment pentru lansarea lui efectivă. Am pregătit din timp aceste proiecte, pentru ca în primăvara anului viitor să le putem depune pentru finanţare", a spus primarul în conferinţa de presă care a precedat şedinţa în plen a Consiliului Local.

Construcţia efectivă a viitorului pasaj ar putea începe la începutul anului 2024, cu termen de execuţie de 22 de luni.

"Anul viitor, vrem să finalizăm procedura de proiectare şi execuţie, şi probabil la finalul anului 2023 sau în cursul anului 2024 vor începe lucrările de execuţie", a spus Birta.

Potrivit proiectului, pasajul va avea o lungime de 41 de metri, iar lucrările vor mai cuprinde reabilitarea unui kilometru de drum din strada Lăpuşului, modernizarea a circa 130 de metri din străzile Oneştilor şi Tudor Vladimirescu, relocarea rețelelor din subteran, înlocuirea a 57 de stâlpi de iluminat stradali și montarea a 12 corpuri de iluminat în subteran.

Moda pasajelor

După cum BIHOREANUL a mai scris, municipalitatea orădeană are în plan amenajarea a nu mai puţin de 10 pasaje pentru fluidizarea traficului.

Şase dintre acestea vor fi construite în zona fostului centru civic, iar două de-a lungul bulevardului Magheru, la intersecţia cu strada Louis Pasteur, respectiv pe strada Republicii în faţa staţiei CFR.

În ceea ce priveşte zona străzii Tudor Vladimirescu, pe lângă pasajul pe sub strada Oneştilor, Primăria mai pregăteşte unul pe sub Bulevardul Decebal, iar în capătul străzii Meşteşugarilor mai vrea să construiască un pasaj peste şoseaua de centură şi linia ferată, care să se „lege” la viitorul drum de legătură cu autostrada.

"Când toate aceste investiţii vor fi finalizate, în maxim 5 minute vom ajunge pe autostrada A3", a spus Birta.

Proiectele municipalităţii au stârnit nemulţumirea orădenilor, care ar dori să vadă terminate lucrările din pieţele Cetăţii şi Emanuil Gojdu, generatpare de deranj, înainte de lansarea altor investiţii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
adi13 aka Maikeltroll
In ziua in care ai apărut aici a apărut și Petre și Maikeltroll, interesant ca după ce ai fost expediat de pe Bihon ți-ai regăsit cuibul aici. Ca sa poți posta pe Bihon îți faci alt cont, cu alt e-mail cu o alta adresa de IP, și cu un alt IMEI, ai primi eject total de pe Bihon, e mult mai curat acum acolo :::)))
Postat 27 Noiembrie 2022, 01:21 de Sandu2100
sandu2100
Bai paranoicule, la tine toti suntem unul? Daca tu esti singurul platit, singura sluga oligofrenica ce scrie aici. Crezi ca toti suntem ca tine , mai tembelule, ca nu stiu ce cuvant sa mai scriu ca sa te descriu, Descreieratul dracului de drop
Postat 26 Noiembrie 2022, 13:49 de adi13
Sandu
Mda,ești imaginea clară a baronilor care ne conduc
Postat 26 Noiembrie 2022, 07:34 de Maikeltroll
adi13 aka Maikeltroll-bolnavel
1. Ești unul și același bolnav. 2. Tu nunai fi in stare nici pe bani de la LOTO sa faci un pasaj. 3. În mod sigur după ce vomiți nu știi să-ți gestionezi medicamentele in interes propriu.
Postat 25 Noiembrie 2022, 22:05 de Sandu2100
Aka sandu...
1-esti in lumea ta(nu sunt adi13) 2-pe bani publici bineînțeles ca as fi in stare sa fac un pasaj,chiar mai multe 3-in mod sigur m-as pricepe sa gestionez banii publici in folosul cetateanului, nu in interes propriu.
Postat 25 Noiembrie 2022, 19:55 de Maikeltroll
adi13 aka Maikeltroll
Ce zici ember, ești capabil sa faci un pasaj:::)))
Postat 25 Noiembrie 2022, 17:30 de Sandu2100
Pasaj
Pasajele doar generează alte lucrari,problemele Reale sunt departe de a fi rezolvate.Deh, ei stiu mai bine,noi nu gandim.
Postat 25 Noiembrie 2022, 14:48 de Maikeltroll
Precum stapanul, asa si sluga!
Amintiti-va ca dupa 15(!!!) ani centura tot mai trebuie optimizata! Asa e peste tot, se proiecteaza dupa ureche, banii se duc unde/la cine trebuie, apoi se vine cu rectificari/optimizari sau cum le-o mai zice. Pe alti bani, normal. Ultima eroare care se va corecta, nimeni vinovat, toti primesc sporuri nesimtite si prime si mai nesimtite! Un nou șantier în Oradea: bretea de legătură, în zona pasajului Piața Cetate. https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/un-nou-santier-in-oradea-bretea-de-legatura-in-zona-pasajului-piata-cetate-4147819/
Postat 25 Noiembrie 2022, 08:29 de pinonel
Nu pasajele sunt solutia la decongestionarea traficului.
Din pacate e o spirala de greseli, lipsa parcarilor park and ride conectate la un transport in comun performat, lipsa pistelor de biciclete interconectate. Cetateanul sa aiba o alternativa confortabila la automobil.
Postat 25 Noiembrie 2022, 07:51 de User anonimizat
mare blue 17
Pupa l tu cu ma ta si tot neamul de la Birtin !Pupa l in fata!Grija la brinza marie albastra!
Postat 25 Noiembrie 2022, 07:33 de grigore
Alo Ambulanta?
Chiar nu gasim un doctor pt birtinezii betonatori demolatori??
Postat 25 Noiembrie 2022, 07:28 de grigore
Scuze.
Comentariul era pentru articolul cu parcarile.
Postat 25 Noiembrie 2022, 07:19 de User anonimizat
Genial…
Practic nu sunt in stare sa asigure un sistem functional in caz de suprasolicitare si ce fac, il “liberalizeaza” (sic), fac gratis. Desigur, cu riscul unei supra-aglomerari a centrului, ca doar atat stiu sa stimuleze traficul. Un viitor pasaj sub sau suprateran? Ce sens mai are transportul in comun?
Postat 25 Noiembrie 2022, 07:10 de User anonimizat
Dacă nu se interzice și se relochează traseele școlilor de șoferi din zona învecinată de la Casa Tineretului ...
... pasajul va fi blocat multe ore în șir, atât la intrarea cât și la ieșirea pe relația cu T. Vladimirescu. Precis că la municipalitate nu s-au gândit la asta și nici soluții nu vor putea da, pentru că nu s-a efectuat niciun studiu serios de trafic între Blv. Dacia și Cal. Aradului și nici între Blv. Decebal și centură, adică în marja unui kilometru de la acest pasaj.
Postat 25 Noiembrie 2022, 06:15 de KP
NOROC
MARE NOROC A AVUT ORASUL ACESTA CU BOLJAN , PESTE 5 ANI DE MANDAT VA ARATA ORASUL CA UN ORAS DIN TARILE CIVILIZATE , DEJA E TOP DACA MERGI PRIN TARA SI VEZI CE AER COMUNIST SI CE RETARDE IN DEZVOLTARE SUNT ALTE ORASE MARI DIN ROMANIA TE SPERII , MULTUMIM BOLOJAN PENTRU IMPLICARE , IAR CELOR CE NU LE PLACE SAU DAU VINA DIN ORICE PE BOLO LE DORESC SA IL PUPE IN DOS PE MANGo SI PE PLANTA DE MILUȚ
Postat 25 Noiembrie 2022, 03:04 de Mare_blue17
Aștept comentatorii care sa spună :::))
Bolojan e de vină ca e trafic acolo ::::))) Bolojan a dat dreptul sa se facă blocuri pe O Onestilo , el e de vină :::::))) Bolojan da salarii mici , taxe mari și tot prostul are mașină :::))) KP aka CrisDumi arhitect necontrolat, virusolog pandemic și scriitor de nuvele, dă și tu părerea # adi13 tu nimic?
Postat 24 Noiembrie 2022, 23:26 de Sandu2100
Veste buna, felicitari!
Nu sunt proiectant, dar ca sa comentez si eu ca musca la *: oare nu se putea ca insulele alea alungite ptr pietoni din mijlocul drumului pe axa Nord-Sud sa fie cu spatiu verde cu plante native? Pare nitel beton in plus si nu cred ca se vor umple de pietoni careisi asteapta randul. In rest, proiectul pare super, include si piste ciclisti!
Postat 24 Noiembrie 2022, 21:43 de unu
ok
Sper sa iasa ca e aiurea intersectia aia cand se umple. Bine, dopul de pe Onestilor se va muta putin mai incolo pe Cazaban dar cel putin pt cei care merg inainte rezolva problema.
Postat 24 Noiembrie 2022, 21:14 de nihil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON