URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Mai 2020, 09:27

Dăruiești și te înjur!

Dăruiești și te înjur! foto: Pixabay / Adobe
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pandemia ne-a arătat care ne sunt limitele, dar a scos la iveală şi marile caractere. Evident că personalul medical şi "armele" au fost în prima linie. Dar un rol extrem de important l-au avut şi cei care au donat bani pentru spitale.

Am avut ocazia să vorbesc de multe ori cu oameni care voiau să facă donaţii pentru diverse cauze şi care insistau să rămână anonimi. Dorinţa lor are două explicaţii: o dată pentru că cei care donează n-o fac neapărat pentru reclamă, iar apoi pentru că riscă să fie înjuraţi pentru gestul lor.

Deşi pare incredibil, se adevereşte vorba că nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită. La noi, cei care au bani sunt priviţi chiorâş. S-a inoculat în folclorul românesc că nu poţi face avere decât prin furt. Dar generalizarea asta e nedreaptă şi păguboasă. Un mod de gândire care arată că nu ne-am scuturat de ideologia comunistă, care îl prezenta pe cel bogat ca duşman al clasei muncitoare.

Europa a căzut examenul solidarităţii în aceste vremuri grele. La fel, nici în România nu am observat o legătură strânsă între comunităţi. Fiecare s-a salvat pe cont propriu. Imaginaţi-vă numai cum ar fi arătat Bihorul dacă s-ar fi bazat exclusiv pe banii trimişi de la "Centru"!

Or, la noi, din trei aparate de testare PCR, două au fost obţinute prin donaţii, iar fundaţiile locale şi firmele mari au oferit sume importante pentru materialele destinate spitalelor. La asta s-a adăugat suma uriaşă cheltuită de Primărie, evident din impozitele noastre, pentru ca medicii să poată lupta cu eficienţă împotriva pandemiei.

Cred că gestul de a-i aplauda pe cei din prima linie e firesc, dar mai cred că şi binefăcătorii, cei care au demonstrat că-i iubesc pe oamenii acestor locuri, merită, la rândul lor, aplauzele şi respectul concetăţenilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Plan-demic
Personal am o vorba:"prisosul meu e lipsa cuiva".Statistic,pe cifre,nu vorbe,10% din populatia planetei detine 90% din avutia mondiala, sau ,mai grav,1% detine 40%.Profitul,in acest context,este imoral.E o forma de spoliere a clientilor.Donatiile,evident,sunt rupte din profit.Prin urmare,sunt doar o actiune de imagine,aka promotion,reklama.Sau,poate,o forma de cainta,auto-retorsiune,zeciuiala,sau alt concept moral,karmic,religios.E cumplit de trist ca lupta impotriva unei calamitati se duce prin donatii,asta in timp ce autoritatile de drept imprumuta spitalele,deturnind fondurile spre alte prioritati.
Postat 12 Mai 2020, 10:33 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON