URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
01 Aprilie 2020, 17:55

Doi antreprenori orădeni produc viziere reutilizabile, cu sprijinul Sapient Group (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Având în vedere dificultăţile legate de procurarea de echipamente de protecţie împotriva infectării cu coronavirus, orice sprijin al comunităţii medicale este mai mult decât binevenit. Un aspect esenţial în acest sens constă în colaborarea strânsă cu cadrele medicale, în măsură să avizeze necesitatea şi eficienţa diverselor soluţii propuse. Tocmai acesta a fost punctul de pornire pentru doi antreprenori orădeni, dornici să vină în sprijinul eroilor din prima linie. 

Răzvan Horga şi Ioan Tirla activează amândoi în domeniul IT. Răzvan dezvoltă un software pentru industria de aviaţie, în timp ce Ioan, pe lângă serviciile de IT oferite, investeşte şi dezvoltă proiecte în agricultură. Dorind să vină în ajutorul medicilor în contextul Covid-19, cei doi tineri au început să cerceteze posibile aspecte la care ar putea contribui prin cunoştinţele şi abilităţile lor. Aşa au ajuns să producă un model inovator de viziere reutilizabile, de un real folos atât în spitale, cât şi pe teren.

"Când epidemia de Covid-19 a ajuns în România, a început automat şi o criză a echipamentelor de protecţie. Numeroşi medici se plângeau de cantitatea redusă sau chiar lipsa acestora, moment în care am decis să încercăm să contribuim şi noi cum putem mai bine. Am accesat diverse grupuri de profil, atât pe Facebook, cât şi pe WhatsApp, putând lua astfel legătura atât cu cadre medicale, cât şi cu diverse persoane-cheie din comunităţile locale. Aşa am luat decizia să demarăm producţia de viziere cu ajutorul tehnologiei de imprimare 3D, o modalitate rapidă, eficientă şi sigură prin care ne-am propus să obţinem peste 600 de echipamente de protecţie. Unul dintre pionii principali ai iniţiativei noastre este domnul Alexandru Pop, CEO Sapient Group, care s-a oferit de la început să ne susţină necondiţionat", a declarat Răzvan Horga, care coordonează iniţiativa împreună cu colegul său, Ioan Tirla. 

Posibilitatea de reutilizare a echipamentelor este un aspect extrem de util atât pentru personalul din spitale, cât şi pentru echipajele de pe ambulanţe şi pompieri. În primul rând, structura vizierelor este una solidă, durabilă, care face faţă şi "pe teren", unde există o predispoziţie către accidentări, lovituri ş.a.m.d. Pe de altă parte, în urma unui proces de dezinfectare, vizierele pot fi refolosite în repetate rânduri, iar astfel se prelungeşte semnificativ durata de viaţă a produselor, fapt crucial în contextul actual. 

Vizierele propuse de Răzvan şi Ioan se bazează pe un model dezvoltat de compania Prusa 3D, lider mondial în domeniul imprimantelor tridimensionale. La nivel naţional, au mai existat iniţiative similare, centralizate în cadrul platformei viziere.ro. Însă tinerii orădeni au creat un prototip inedit, pornind de la schiţa oficială pusă la dispoziţie şi adaptând-o în funcţie de feedback-ul primit de la cadrele medicale din judeţul Bihor. Important de menţionat este şi faptul că viziera a fost testată şi acceptată de Ministerul Sănătăţii din Cehia şi nu necesită omologare. Varianta creată are trei componente detaşabile, care se pot dezinfecta fiecare printr-un proces standard extrem de simplu.  

Producţia vizierelor, care a început vineri, 27 martie, este susţinută de compania Sapient Group. De asemenea, sunt implicate în proiect şi firmele RXP Advertising (www.rxp.ro), Decitex, Octaser, respectiv kickstarterul You4Edu

Până în momentul de faţă au fost livrate viziere către următoarele instituţii: Spitalul Municipal Salonta, Spitalul Orăşenesc Aleşd, Spitalul Municipal Dr. Pop Mircea Marghita, Spitalul Municipal Episcop N. Popovici Beiuş, Spitalul Orăşenesc Ştei, Serviciul Judeţean de Medicină Legală Bihor, Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu Oradea, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, precum şi Direcţia de Asistenţă Socială Oradea. Au primit echipamente de protecţie şi direct cadre medicale (inclusiv medici de familie), iar în zilele ce urmează se vor face livrări şi către SMURD şi Serviciul de Ambulanţă Bihor.  

Dincolo de implicarea propriu-zisă prin producţia de viziere, toţi membrii proiectului ne îndeamnă călduros să #stămacasă în continuare şi să respectăm cu sfinţenie toate normele de siguranţă şi igienă. Totodată, orădenii sunt îndemnaţi să fie proactivi şi, în funcţie de posibilităţi, să facă voluntariat sau să doneze pentru campaniile de dotare a personalului din prima linie. Un astfel de proiect este şi cel iniţiat de www.you4edu.ro. Nu uitaţi că de munca şi dedicarea medicilor ar putea depinde siguranţa noastră şi a celor dragi!

(advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON