URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Mai 2020, 21:40

Bolojan: Angajații firmelor vor putea fi testați pentru coronavirus contra cost. Oradea are un al treilea aparat PCR, dintr-o donație RCS&RDS (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Ilie Bolojan a anunţat, luni seară, că în Oradea a fost instalată cea de-a treia linie PCR, de testare pentru coronavirus, astfel că, în laboratoarele spitalelor orădene pot fi prelucrate până la 660 de probe pe zi. În premieră, edilul a anunţat şi că, dată fiind creşterea capacităţii de testare, angajaţii companiilor vor putea fi testaţi contra cost.

"Săptămâna trecută a fost instalată a treia linie de testare PCR Real Time, o donaţie către Spitalul Judeţean în valoare de 70.000 euro din partea companiei RCS-RDS. Mulţumesc companiei RCS-RDS şi tuturor celor care au contribuit cu donaţii către spitale. Sprijinul acordat ne ajută să trecem mai uşor peste greutăţi", a scris Bolojan pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, noua linie, "a cărei capacitate de prelucrare a extractorului este de 16 probe pe şarjă" are un randament de "128 de teste pe zi, în condiţii normale" şi a fost instalată lângă cea de-a doua linie de testare, în laboratorul amenajat în curtea Maternităţii.

"În paralel, Spitalul Municipal a mărit capacitatea de prelucrare a extractorului primei linii de testare, de la 40 la 52 de probe. A doua linie de testare are o capacitate de 48 de probe a extractorului. În condiţii normale, o linie de testare operează 4 şarje pe zi, fiecare având durata de 4 ore. Cu toate cele trei linii în operare, în laboratoarele spitalelor noastre pot fi prelucrate între 500 şi 660 de probe pe zi", arată Bolojan.

De asemenea, edilul a mai amintit că, pentru a proteja personalul medical şi în special pentru a menţine spitalele în funcţiune, "toţi pacienţii care se internează în spitalele din Oradea sunt testaţi".

Angajaţii testaţi contra cost

În plus, el a spus că, de la sfârşitul acestei săptămâni "vom putea face şi mai mult". "În condiţiile în care numărul celor carantinaţi este în scădere, avem capacitatea de a realiza teste şi în afara cazurilor impuse de procedurile standard", a mai arătat Bolojan.

În acest context, primarul a anunțat că angajaţii companiilor orădene vor fi testaţi contra cost.

"Pentru a menţine liniile de fabricaţie în funcţiune şi pentru a limita răspândirea coronavirusului, la solicitarea companiilor vom testa, contra cost, angajaţii acestora. Intenţionăm ca în şedinţa de consiliu de vineri să adoptăm o hotărâre care să facă operaţională această procedură. Costul pentru un test va fi de 200 de lei. În felul acesta cei depistaţi pozitiv nu vor mai veni în colectiv să-i afecteze pe ceilalţi. Colegii lor, în loc să stea izolaţi preventiv acasă 14 zile, dacă vor fi negativi, vor putea merge în continuare la serviciu. Susţinem, în felul acesta, economia oraşului şi păstrarea locurilor de muncă în această perioadă dificilă", a mai spus Bolojan.

Testele vor fi făcute în limita spaţiilor disponibile în liniile de testare, prioritate având cazurile recomandate epidemiologic, a mai subliniat el.

De altfel, în postare, primarul a insistat din nou asupra importanţei testării, arătând că, pentru a limita răspândirea COVID-19, persoanele infectate trebuie identificate prin testare și izolate. 

"Cu cât testăm mai mult, cu atât vom avea mai puţini oameni contagioşi care, la serviciu sau în comunitate, să-i infecteze şi pe ceilalţi. De aceea, creşterea capacităţii de testare în spitalele din Oradea a fost o prioritate în această perioadă", a arătat primarul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Orasul faptelor bune...
...prinde contur.Habemus aparatus, avem un pret,avem un casier,mai trebuie ca testarea sa fie obligatorie.Pentru inceput, cei ce pica testul la termoscanner.Bine ca nu sunt scumpe testele...
Postat 06 Mai 2020, 10:14 de excalibur
CRIS-DUMI,DOMN/DOAMNĂ PE MINE MĂ APUCĂ SCÂRBA CÂND VĂD CINISM, RĂUTATE ȘI INVIDIE DUSĂ LA EXTREM !!!
Am înțeles că ai o problema, cu cineva în speță PMO, dar nu înțeleg de ce mă jignești pe mine ,atâta timp cât nu te am jignit și ți-am respectat toate părerile exprimate aici fără să te judec, precizând în comentariile anterioare discuției dintre noi că nu doresc a intra în polemici cu dvs.Totusi din vreme ce sunteți așa agitat/ă va recomand sa mergeți să vă împărtășiți gândurile apăsătoare la un psiholog, poate chiar psihiatru, nutrind speranța de a vă invita să cumpărați și o carte numita ,,codul bunelor maniere" este universal valabilă și poate are prindere și la PSD IȘTI frustrați din naștere.O zi bună!
Postat 05 Mai 2020, 12:39 de User anonimizat
CrisDumi
Tu ești Scârba, uită-te în oglindă înainte să ieși afară
Postat 05 Mai 2020, 12:00 de Sandu2100
0000 ...
... pe tine nu te apucă scârba, când vezi că cineva e adânc înfipt în noada fundului vreunui politician, și linge tot-tot, de nu mai rămâne nicio urmă ?!? Ești de o greață totală !?!
Postat 05 Mai 2020, 10:00 de CrisDumi
Du-te băi, cu testările tale inventate doar ca să băgați voi niște bani în buzunar, la moment de campanie electorală !?!
S-a dovedit deja că testerele nu sunt, la rândul lor, testate ... așa că, ies pozitivi oameni care nu au "nici pe dracu" măcar !?! S-a făcut "oculta" OMS-ului de toată jena și rușinea, când au fost făcute mai multe teste în Tanzania și Madagascar, cică puternic lovite de Covid în Africa !?! Au ieșit pozitive, până și testele pe capre, elefanți, banane și mango !?! Așa că, s-au apucat africanii să bea "pelinul madascarez", cunoscut de sute de ani ca o băutură făcută în casă din niște plante de pe la ei, folosit împotriva malariei !?! Și minunea s-a produs ... Africa e în remisie, dispare Covidul parcă luat cu mâna, fix în două-trei săptămâni de "amețeală" !?! Așa că, ia mai testați voi testerele voastre prima dată, ca să nu mai bată câmpii "guvernul meu" de javre, care s-au supus și aliniat comenzilor celor care manipulează OMS după cum merge acest "exercițiu social" cu denumirea de pandemie !?!
Postat 05 Mai 2020, 09:54 de CrisDumi
Donatir, contra cost
Ma intreb, daca RDS-RCS solicita testarea, tot contra cost o sa fie?
Postat 05 Mai 2020, 08:40 de User anonimizat
CÂRCOTAȘILOR , BUN MANAGER DL PRIMAR AȘA-I? FELICITĂRI ILIE BOLOJAN, UN GOSPODAR ADEVĂRAT!MULTUMIM RDS&RCS!!!
Respect domnule primar!Prin aceasta realizare ,pot spune că sunteți un foarte bun diplomat și arătați din nou prin fapte că va pasă de cetățeni.Parteneriatul PMO cu RDS&RCS inițiat de dvs își arată roadele Intr un mod fructuos pentru tot județul Bihor.Multumim!!!p.sRestul politicienilor cu funcții înalte v-ați mutat din Bihor,a-ți trecut pe mod invizibil, așteptăm și devla voi sa puneți umărul pentru stoparea virusului, sau sunteți la pescuit cu dl PASZTOR ?La lătrat aiurea și la cerșit voturi sunteți primii la realizări tot ultimii ...așa o să fiți probabil și când o să numărați voturi la viitoarele alegeri.
Postat 04 Mai 2020, 22:02 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON