URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Aprilie 2020, 12:31

Cele bune să se-adune! În faţa unei încercări nemaiîntâlnite, bihorenii dau exemple de solidaritate şi generozitate prin iniţiative lăudabile (FOTO)

Cele bune să se-adune! În faţa unei încercări nemaiîntâlnite, bihorenii dau exemple de solidaritate şi generozitate prin iniţiative lăudabile (FOTO) CHAPEAU! În ultima perioadă, în Bihor s-a văzut o mobilizare exemplară. Un tânăr din Beiuş, Dumitru Gal, a donat un TIR şi un microbuz cu legume şi fructe pentru orădenii cei mai încercaţi, poliţişti şi jandarmi călare pe motociclete livrează medicamente pentru cei care nu pot ieşi din case, iar o echipă de bucătari pregăteşte mese delicioase pentru medicii din linia întâi
Cele bune să se-adune! În faţa unei încercări nemaiîntâlnite, bihorenii dau exemple de solidaritate şi generozitate prin iniţiative lăudabile (FOTO) Foto: Silviu Filip
Cele bune să se-adune! În faţa unei încercări nemaiîntâlnite, bihorenii dau exemple de solidaritate şi generozitate prin iniţiative lăudabile (FOTO) foto: Silviu Filip
Cele bune să se-adune! În faţa unei încercări nemaiîntâlnite, bihorenii dau exemple de solidaritate şi generozitate prin iniţiative lăudabile (FOTO) foto: Silviu Filip
Cele bune să se-adune! În faţa unei încercări nemaiîntâlnite, bihorenii dau exemple de solidaritate şi generozitate prin iniţiative lăudabile (FOTO) foto: Silviu Filip
Cele bune să se-adune! În faţa unei încercări nemaiîntâlnite, bihorenii dau exemple de solidaritate şi generozitate prin iniţiative lăudabile (FOTO) foto: Silviu Filip
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Prietenii îşi arată dragostea în momentele de restrişte, nu în cele de fericire", spunea celebrul poet grec Euripide. În vremuri care pe mulţi îi înspăimântă, nu puţini bihoreni au decis să facă exact asta: să-şi arate dragostea şi solidaritatea, nu doar pentru prieteni, ci şi pentru necunoscuţi.

Unii s-au alăturat autorităţilor locale în efortul de a dota spitalele, inclusiv cu viziere realizate prin imprimare 3D, alţii se dedică vârstnicilor şi bolnavilor, o trupă de bucătari pregăteşte bucate alese pentru medicii de la Municipal, spital de linia întâi, iar un beiuşean care a început de jos a donat cantităţi imense de legume şi fructe pentru orădenii aflaţi la nevoie.

BIHOREANUL vă prezintă câteva exemple care arată că, dacă din unii ameninţarea pandemiei scoate ce e mai rău, sunt şi oameni care reuşesc să aleagă o cale mai bună: generozitatea.

Bunii samariteni

Încă de la debutul epidemiei în judeţ, mai mulţi bihoreni - fie în calitate de persoane fizice, fie prin companiile pe care le conduc - s-au mobilizat să doneze, şi nu sume mici, pentru sprijinirea spitalelor. În Oradea, autorităţile i-au îndemnat să o facă în conturile Asociaţiei "Sprijiniţi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea", care astfel a primit, spre exemplu, de la dezvoltatorul imobiliar Prima 500.000 lei, de la Holcim 637.500 lei - cât pentru achiziţia a opt ventilatoare mecanice, după cum informează Primăria pe site-ul propriu -, iar de la Dedeman 485.000 lei pentru co-plata transporturilor aeriene de materiale sanitare cumpărate de oraş.

Tot pentru echipamente medicale s-a mobilizat exemplar Fundaţia Comunitară Oradea, care a adunat de la binefăcătători, până la finalul săptămânii trecute, 660.000 lei, bani care fie au fost, fie urmează să fie folosiţi pentru dotarea spitalelor din Bihor. Între altele, din ei s-au cumpărat kituri de testare pentru laboratoarele din Oradea.

Scuturi pentru linia întâi

Cum protecţia personalului medical este extrem de importantă, bihorenii s-au mobilizat şi să facă viziere, pe care le-au oferit gratuit celor din linia întâi. Asociaţia D’Apetresii, un ONG care militează pentru drepturile omului la educaţie, în parteneriat cu Fundaţia Comunitară Oradea, au realizat şi apoi distribuit nu mai puţin de 6.000 de viziere reutilizabile (foto) către medici, centre de permanenţă, Ambulanţă, DSP Bihor şi forţele de ordine. Au făcut-o cu sprijinul unor firme şi al unor bihoreni care au donat pentru realizarea acestor echipamente esenţiale de protecţie.

Doi antreprenori din domeniul IT, Ioan Tirla şi Răzvan Horga, au demarat, la rândul lor, producţia de viziere, concepute în colaborare cu cadrele medicale şi realizate prin imprimare 3D, fiind ajutaţi de companiile Sapient Group şi Marvicon. Astfel, sute de viziere au ajuns gratuit la spitale din tot judeţul.

Cavaleri pe două roţi

În această perioadă, numeroase asociaţii s-au mobilizat pentru a ajuta persoanele în vârstă şi pe cele nevoiaşe, prin livrarea de alimente, mese calde sau achiziţia de medicamente, între acestea numărându-se asociaţii înfiinţate pe lângă episcopiile ortodoxă, greco-catolică şi romano-catolică din Oradea: Filantropia, Caritas Eparhial şi Caritas Catolica.

Deşi au alte atribuţii în stăpânirea epidemiei, nici forţele de ordine nu se dau la o parte când vine vorba de gesturi caritabile. Clubul de motocliclişti Blue Knights (n.r. - cavaleri în albastru) Romania VI, din care fac parte 10 jandarmi, poliţişti şi poliţişti de frontieră, a început din martie să livreze, pe două roţi, medicamente pentru persoanele care nu se pot deplasa şi care sunt vulnerabile în faţa noului coronavirus.

"Noi lucrăm 80% din timp, ne-am izolat soţiile, familiile la ţară, iar în puţinul timp liber pe care îl avem vrem să ajutăm", spune jandarmul Ciprian Mladin. Fac asta prin comenzi telefonice la numărul 0749.528.889. Sare în ajutor cine nu e în tură, medicamentele sunt achiziţionate de membrii clubului, iar beneficiarii le plătesc la primire. "Avem zilnic apeluri, dar din fericire nu atât de multe încât să nu le facem faţă", spune jandarmul.

Bunătăţi pentru medici

Orădeanul Răzvan Chiriac, iniţiatorul proiectului gastronomic Kreuzet, a vrut să le facă o bucurie medicilor şi celorlalţi angajaţi ai Spitalului Municipal, aflat în prima linie a bătăliei contra coronavirusului. Alături de Asociaţia Amia Suflet de Copil şi Banca de Alimente, el livrează în zilele de weekend mâncăruri alese pentru medici, asistente, infirmiere. "Gătim câte 55 de porţii de mâncare şi vrem să continuăm proiectul cât ţine pandemia", spune Răzvan.

Personalul Spitalului Municipal nu primeşte orice fel de mâncare, ci preparate speciale - cum ar fi supă cremă de legume cu branză maturată de vacă cu leurdă, crutoane şi germeni de ridichi, alături de ceafă de porc coaptă, sos brun, cartofi copţi şi sos de brânză - semnate de bucătari cu experienţă, de la restaurantele unor hoteluri ca Ramada by Wyndham şi DoubleTree by Hilton. În weekendul de Paşte, iniţiatorii au pregătit preparate specifice, din miel, precum şi cozonaci, aşa încât să simtă şi cadrele medicale că e sărbătoare.

Om de bine

Un alt bihorean care s-a remarcat printr-un gest lăudabil este Dumitru Gal, 36 de ani, proprietarul firmei Divin Garden din Beiuş, care achiziţionează şi comercializează apoi în hipermarketuri din toată ţara legume şi fructe, atât de la producători români cât şi din import. De asemenea, el are propriile culturi de afine, zmeură şi coacăze.

Dumitru provine dintr-o familie modestă şi, în adolescenţă, a crescut oi, lucrând totodată ca cioban pentru alţi crescători, apoi, o perioadă, a cules ciuperci pentru o firmă. Şi-a început propria afacere cu o investiţie de 50 euro, iar acum, ajuns prin forţe proprii patronul unui business prosper, tânărul beiuşan nu a ezitat să-şi ajute semenii de cum a lovit pandemia. A trimis legume şi fructe la mai multe mănăstiri şi spre familii cu probleme din zona Beiuşului.

Cu dragă inimă...

Tot el l-a întrebat pe primarul de Oradea, Ilie Bolojan, cu ce mai poate să ajute, iar edilul l-a îndrumat spre Direcţia de Asistenţă Socială Oradea. Aşa, înainte de Paşti (şi cel catolic şi cel ortodox), în jur de 600 de persoane vulnerabile din municipiu au primit pachete cu cartofi, morcovi, făină, fasole, păstârnac, precum şi cu fructe: căpşuni, mure, zmeură. În total, Dumitru Gal a donat un TIR şi un microbuz, ambele pline cu tone şi tone de alimente.

Când a fost vremea ca acestea să fie împărţite la Centrul pentru vârstnici al DASO din Episcopia, la descărcarea lăzilor a participat şi el. "Eu n-am avut o condiţie prea bună, am crescut într-o familie modestă. Mă bucur că pot să ajut şi ofer cu dragă inimă", mărturiseşte tânărul. Modest din fire, n-a prea vrut să fie menţionat nici de DASO, nici în presă, însă în final a acceptat cu un scop: "Aş vrea să fiu un exemplu de urmat pentru alţii care au posibilităţi. Decât să cheltuiască brambura, mai bine ar face ceva bun". El, unul, nu a stat pe gânduri...


LUPTA CONTINUĂ
Apel la donaţii

Cei care doresc să ajute o pot face şi de acum înainte. Donaţii directe pentru Asociaţia "Sprijiniţi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea" se pot face în contul RO36BACX0000001189390001, deschis la banca Unicredit Bank.

Pentru proiectele Fundaţiei Comunitare Oradea, care sprijină spitalele din judeţ în cadrul campaniei Solidaritate Bihor Covid-19, se poate dona pe site-ul oficial al asociaţiei, la secţiunea "Cum te implici".

De asemenea, cei care doresc să sprijine demersul de realizare şi distribuire gratuită de viziere o pot face pe site-ul You4Edu.ro, la secţiunea dedicată campaniei "Viziere pentru medici Bihor".

În fine, cei care vor să contribuie la proiectul cu mese calde pentru personalul Spitalului Municipal Oradea pot găsi cum să o facă pe pagina de Facebook a Asociaţiei Amia - Suflet de Copil.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
@Kid
Nu e panica man
Postat 25 Aprilie 2020, 22:52 de Nelu_Cornel_Pantis
Dumi
Ti-am scris pt ca dezinformai in comentariu si ideea e sa nu te creada careva pe cuvant!?! Nu ai ce sa-mi raspunzi inapoi si treci la exprimari de genul loaze, audiente, caricaturi etc!?! Dupa cum te exprimi pari a fi un politician de 2 parale!?! Oricum concluziile in cazul tau le-am tras asa ca (sa nu ne coboram la nivelul comentariului tau) noapte buna!?!
Postat 25 Aprilie 2020, 22:47 de Kid
@fermioni si alti neutrii cu cifre in prenume
Observ ca unii dereglati fac exces de cortizol dupa ce apare un comentariu mai articulat. Keep calm.
Postat 25 Aprilie 2020, 22:41 de Nelu_Cornel_Pantis
Solidaritate si generozitate
Tot respectul!
Postat 25 Aprilie 2020, 20:43 de Oradea2020
tattianasilva6
Corect, în Bihor e nevoie de implicare, nu de pupincuriști.
Postat 25 Aprilie 2020, 18:27 de Sandu2100
@ all
In primul rand e o tanti. Daca o suparati se supara si va face in fel si chip. Daca insistati devine violenta si va da cu poseta in cap. Voi scrieti aici de plictiseala, la fel si eu. Dar sa intelegem cu totii ca pentru crisdumi asta inseamna supravietuire, este platita per nr de postari antibolojan. In aceste momente dificile trebuie sa fim toleranti.
Postat 25 Aprilie 2020, 17:36 de Neutryno
Raspuns sau diversiune
Manipulare,victimizare,populism si chilotarie-pt asta esti platit mai postacule platit de politrucii rosii romani si unguri -in Bihor e nevoie de implicare ,viziune,valoare si asumare-papagalii nu mai au trecere ,cred ca ne-am desteptat si sper din suflet sa nu-i mai puteti aburi nici pe pensionarii nostri cu bun simt. Revin si te rog sa nominalizezi liderii din Bihor de care tu esti multumit si mandru!
Postat 25 Aprilie 2020, 17:29 de tattianasilva6
CrsDumi
Ne interesează ce spui la articol, pe ca oricare ar fi subiectu, faci referire doar la primăria Oradea , cu dezinformări și minciuni.
Postat 25 Aprilie 2020, 17:17 de Sandu2100
@crisdumi
Amaratule, dai cu spirtul pe gat, coma etilica e mana cereasca pentru tine. Nu de alta dar esti atat de retardat incat "stralucesti" pe firmament. PS Esti o metafora a speciei umane, atat de inferior incat ti-ai putea lua ca mentor un circopitec, Pan troglodytes nu s-ar putea cobora la nivelul tau de retard. Hai pa, alcoolic anonim, te rugam mai lasa-ti vomismentele intelectuale pe aici, ne "dixtram" copios.
Postat 25 Aprilie 2020, 16:58 de elev
Re: tattianasilva6 și Kid
Măi, caricaturilor ... voi aveți vreo părere pe articolul Bihoreanului, sau vă interesează mai mult ce spun eu ?!? Nu de alta ... dar nu eu țin publicația asta pe "firmament". Întrebați ce vreți să știți de la Smaranda Chișbora, că ea a scris articolul "de comentat" ... sau vedeți-vă de lungul nasului, loazelor, că nu v-am acordat audiențe cu întrebări și răspunsuri !?!
Postat 25 Aprilie 2020, 16:50 de CrisDumi
Dumi
Spui ca nr de infectati e in crestere in Bihor. Ok, asa este. Da' de ce legi treaba asta de masti? Daca ziceai ca nr infectatilor din randurile personalului medical din Bihor care foloseste mastile respective (aduse din China) este in crestere atunci avea noima ce spui tu. In rest numai de bine!
Postat 25 Aprilie 2020, 16:34 de Kid
Curiozitate bihoreana
Domnule cristidumi intelegem de la tine foarte bine ca bolojan si carp si compania nu fac bine nimic,te rog nominalizeza-mi cativa din politicienii bihoreni care sunt mai buni si mai valorosi.,raspunde-mi cu nume ,nu prin metafore sau alte abordari la modul general!
Postat 25 Aprilie 2020, 14:51 de tattianasilva6
Apropo de solidaritate !?!
Primăria orădeană a cumpărat măști, mănuși și ale lucrușoare pentru fotarea în lupta cu pandemia, cheltuind milioane multe care s-au dat unei firme care le-a adus pe toate, grămadă, din China !?! Primii au dat semnalul italienii, care au zis că normele de protecție minimale KN95 ale acestor "chinezării" ... e poveste de infectat, nu de protejat !?! Apoi au zis și canadienii, dincolo de ocean același lucru ... după care nici Institutul Matei Balș nu a mai folosit așa ceva, trecând la comenzi interne ale Unifarm SA !?! La Oradea "e bune" și, ca dovadă, numărul celor infectați cu SARS-CoV-2 în unitățile bihorene e în creștere !?! Asta se întâmplă, pe banii noștri, când niște habarniști ai municialității se ocupă de achiziții medicale, sub directa oblăduire a "diliului" șef (Bolojan) și a doctorului "aspirină" pentru trombofilitici (Carp) !?!
Postat 25 Aprilie 2020, 13:19 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON