URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 05 IUNIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cel mai bun proverb care se potriveşte cu pandemia este: "Nu e lucru ca hodina, nici scaun ca la bufet". Asta pentru că, oricât te-ai muta în online cu serviciul, patul îţi face cu ochiul, frigiderul îţi arată obrazul, iar metabolismul tău şi al colaboratorilor aduce hibernare. În plus, deşi şpriţul e la un braţ distanţă, băutura fără poveste nu are niciun farmec. Altfel bei la tabla ondulată, din pahare de muştar, sau în faţa ABC-ului o bere de 2,5 litri la pet, decât în casă, sub ochii mustrători ai nevestei.
Zic şi eu
Adrian Cris
Deloc moale nu le-a picat alegătorilor liberali din Bihor acuza adusă PNL-iştilor din Consiliul Judeţean de către Ioan Mang, cum că partidul lor favorit se pregăteşte de-o alianţă taman cu UDMR. Supărat că PSD nu mai are, alături de UDMR şi ALDE, majoritatea în "parlamentul" judeţean, Mang le-a reproşat PNL-iştilor, cu Ilie Bolojan în frunte, încălcarea unui protocol semnat anul trecut de şefii celor patru partide reprezentate în CJ, care prevedea o repartizare mai puţin dezechilibrată a banilor pentru primării.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Complicata relaţie cu legea a oamenilor are o mulţime de explicaţii ce ţin de psihologie, de educaţie, de bagajul de tare cărate în spate de fiecare în parte şi de mulţi alţi factori. Indiferent de gradul de civilitate al unei societăţi, oamenii tot se încruntă când vine vorba de reguli, regulamente şi legi, mai ales când apar şi pedepsele la buzunar.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce anume v-a marcat cel mai mult în ultimele două luni ale stării de urgență?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 22 mai 2020, la ceas de seară, a fost publicat în Monitorul Oficial, Ordinul comun nr. 784/2020 al Ministrului Afacerilor Interne şi al Ministrului Sănătăţii, Ordin prin care se aprobă un regulament pentru purtarea măştii de protecţie în locurile publice. Deşi starea de alertă a fost instituită pe data de 15 mai a.c., la momentul încetării stării de urgenţă, iar legea cadru de reglementare a acestei situaţii excepţionale a fost publicată în aceeaşi dată şi a intrat în vigoare luni, 18 mai, obligaţia de a purta mască a fost doar o obligaţie morală până sâmbătă, 23 mai, ordinul fiind publicat vineri seara.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Poate v-aţi întrebat zilele acestea ce e cu isteria hârtiei de toaletă şi unii v-aţi mirat privind online clipuri cu oameni cărând baxuri întregi în braţe ori luptându-se pentru o rolă de hârtie de WC. Am fost curios să văd care e explicaţia psihologică a acestui comportament bizar şi de ce fix hârtia de toaletă e cea care preocupă mai mult masele. La urma urmei există lucruri mult mai importante decât ea în situaţii de criză...

Oameni de bine: Un ONG din Oradea a reuşit să strângă de la bihoreni şi companii 800.000 lei pentru dotarea spitalelor în vreme de pandemie

Oameni de bine: Un ONG din Oradea a reuşit să strângă de la bihoreni şi companii 800.000 lei pentru dotarea spitalelor în vreme de pandemie ÎN LUPTĂ! Echipa Fundaţiei Comunitare nu doar că a reuşit să mobilizeze bihorenii să doneze peste 160.000 euro pentru echiparea spitalelor, ci se ocupă şi de achiziţionarea propriu-zisă a aparatelor şi materialelor necesare 
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În vremea unei crize care ne-a schimbat viaţa şi pentru care n-am fost pregătiţi, judeţul Bihor contează, pe lângă efortul autorităţilor, şi pe cel al unor oameni de bine, puşi pe fapte mari. 

Un exemplu de mobilizare este cel al Fundaţiei Comunitare Oradea, un ONG care i-a obişnuit pe bihoreni cu burse pentru elevii isteţi şi creativi, precum şi cu alte evenimente caritabile, cum ar fi Swimathon. În ultima perioadă, membrii FCO şi-au concentrat forţele pentru a sprijini sistemul medical din Bihor în lupta pentru salvarea de vieţi. 

Primii la apel! 

Fundaţia Comunitară Oradea s-a mobilizat încă de la debutul epidemiei în Bihor. A lansat campania de strângere de fonduri "Solidaritate Bihor - Covid 19", prin donaţii online, dar şi prin SMS-uri cu textul "BIHOR" la 8837 (câte 2 euro). Banii sunt strânşi în principal pentru dotarea Spitalului Municipal, aflat în prima linie a luptei contra Covid-19. 

"Cu câteva seri înainte de instalarea stării de urgenţă, am organizat o şedinţă de board, conştienţi că va fi nevoie de implicarea noastră şi că datorăm, într-un fel, asta comunităţii locale. Am luat legătura rapid cu conducerea Spitalului Municipal şi cu Primăria Oradea, care ne-au comunicat lista de priorităţi de la acea dată. De la început am primit mesaje de încurajare, donaţii şi sponsorizări. Am fost copleşiti de dorinţa oamenilor de a ajuta şi ne-a luat prin surprindere modul în care bihorenii au simţit să fie alături de cei care urmau să lupte pentru sănătatea şi vieţile noastre", spune Claudia Abrudan (foto), director executiv al Fundaţiei. 

Cum FCO are legături strânse cu companiile locale, pe care le încurajează an de an să se implice pentru a ajuta comunitatea, inclusiv prin organizarea Galei Responsabilităţii Sociale Corporative, a obţinut sprijin din partea acestora. Sponsorizări de peste 20.000 dolari au făcut Madrugada, Communications Media şi Celestica, sponsorizări de peste 10.000 dolari ING şi Plexus, iar peste 5.000 dolari au dat Asociaţia pentru Relaţii Comunitare, VPK Packaging şi Xella România. 

Sportul salvează vieţi 

Munca fundaţiei a inspirat şi alte organizaţii sau grupuri să se alăture iniţiativei. Astfel, FCO a primit 70.100 lei din partea Asociaţiei Filantropia de pe lângă Episcopia Ortodoxă pentru aparatură medicală, angajaţii Penitenciarului au strâns şi ei bani, iar clubul sportiv local X-Terra a lansat o provocare interesantă tot în acest scop. 

Prin campania "Sportul salvează vieţi", X-Terra îi îndeamnă pe bihoreni să alerge sau să pedaleze, afară sau indoor (pe aparate specifice), respectând ordonanţele militare, şi să-şi fotografieze rezultatul. Apoi, trebuie să se înregistreze pe site-ul xterrasport.ro dovedind prin fotografii că au îndeplinit provocarea şi plătind o taxă de 50 lei. O parte merge către fondul Solidaritate Covid-19, iar cealaltă către realizarea unor medalii pe care participanţii le pot primi prin curier. 

Bătălii pentru echipamente 

Una peste alta, până la finalul săptămânii trecute, Fundaţia Comunitară Oradea strânsese 791.157 lei de la 3.614 donatori şi 46 de companii. Membrii ONG-ului nu doar că au strâns banii, ci, în loc să-i doneze pur şi simplu mai departe, se ocupă de achiziţia echipamentelor medicale, un demers anevoios. "Am plonjat într-o lume a achiziţiilor de aparatură şi echipamente medicale în care se dădeau adevărate bătălii la nivel mondial, preţurile schimbându-se de la oră la oră, iar stocurile dispărând în câteva minute", explică Claudia. 

Dotările ajung apoi la Spitalul Covid din Oradea. "Am comandat şi am livrat kituri de detecţie, kituri de amplificare şi kituri de extracţie, împreună cu consumabilele necesare testărilor, în valoare de 186.527 lei. De asemenea, am comandat şi am livrat aparatură şi consumabile necesare pool testing-ului (n.r. testării în grup) în valoare de 11.119 lei. Cu sprijinul Faist Metalworking vom livra în curând kituri complete pentru 600 de teste în valoare de 42.902 lei", spune directoarea FCO. 

Printre altele, fundaţia a comandat un videolaringoscop, folosit pentru examinarea tractului respirator superior, în valoare de circa 47.000 lei, un sistem de monitorizare a semnelor vitale, format din 10 monitoare şi o staţie centrală, achiziţia fiind în valoare de 220.000 lei, dar şi trei aparate de ventilare mecanică, de 364.000 lei, esenţiale pentru pacienţii în stare gravă. Plata integrală urmează să fie făcută la livrarea acestora, lucru care ar trebui să se întâmple în curând. 

Bolojan, distribuitor de viziere 

Pentru protecţia cadrelor medicale şi a forţelor din linia întâi, în Bihor au apărut câteva iniţiative de producţie de viziere, care acoperă faţa şi oferă un grad înalt de protecţie. Şi Fundaţia Comunitară a intrat în parteneriat cu cei de la You4 Edu pentru realizarea acestor echipamente, prin mai multe metode, inclusiv prin imprimare 3D. Iniţiativele sunt sprijinite de mai multe companii, între care Decitex şi Sapient Group.

În total, la nivel local au fost produse şi apoi distribuite gratuit celor expuşi riscului, în Bihor, dar şi în alte judeţe, aproape 7.000 de viziere. Reprezentanţii FCO dezvăluie că însuşi edilul şef al Oradiei, Ilie Bolojan, a devenit voluntar în acest proiect. "Domnul primar şi-a asumat personal inclusiv rolul de curier pentru livrări", spune Claudia Abrudan. 

Cum te implici

Tot din mijlocul Fundaţiei Comunitare a apărut o iniţiativă lăudabilă. Liceenii care în mod normal frecventează clubul de imprimare 3D al Comunitecii, amenajate de FCO la Crişul, au sărit şi ei în ajutor. "Coordonaţi de Alex Manea, aceştia au realizat şi livrat în această săptămână către UPU primele suporturi pentru măşti faciale, cu rolul de a evita prinderea lor sistematică după urechi, cauzatoare de iritaţii şi disconfort", spune directoarea fundaţiei. 

FCO contează în continuare pe generozitatea bihorenilor, iar cei care doresc pot să afle detalii pe pagina de Facebook Fundaţia Comunitară Oradea. Totodată, ei pot să doneze pe site-ul organizaţiei, la secţiunea "Cum te implici", precum şi prin SMS (2 EURO) cu cuvântul BIHOR la 8837. "Misiunea noastră continuă, lucrurile sunt departe de a se întoarce la normalul pe care îl cunoşteam. Rămânem însă cu energia extraordinară a unei comunităţi unite şi suntem foarte bucuroşi că avem lângă noi oameni care ne fac ştiut că niciodată nu vom fi singuri", spune Claudia. Ca într-o comunitate adevărată... 


"Nu ştim cum va arăta România şi Oradea după această pandemie, care, cu siguranţă, va testa peste puteri limitele comunităţii noastre. Dacă poate exista vreun aspect pozitiv care să ne dea speranţă, acela nu poate fi decât ajutorul primit în această luptă de la nenumăraţi oameni de bine care au înţeles că împreună suntem mai puternici, putem face faţă problemelor şi că nimic nu va sta în picioare în faţa determinării şi efortului celor mulţi. Sprijinul pe care ni-l oferiţi este mai important decât oricând"

Mesaj de mulţumire din partea echipei de la Spitalul Clinic Municipal Oradea


IMPLICARE CONTINUĂ
Iniţiative noi 

Fundaţia Comunitară Oradea lucrează în paralel şi la lansarea unui nou proiect, acela de a aduna într-o platformă unică asociaţiile serioase din Bihor şi, astfel, a grupa nevoile şi resursele care pot fi alocate acestora, eliminând totodată impostura. Invitaţiei au răspuns deja 17 asociaţii. 

"Prietenii noştri de la Qubiz au reuşit un maraton de codare pe parcursul a trei zile lungi şi obositoare, în urma cărora vom avea foarte repede la dispoziţie o platformă informatică open-source multilingvă, internaţionalizabilă, intuitivă şi extrem de eficientă, pentru a răspunde nevoilor oricărei comunităţi", spune reprezentanta FCO. 

Într-o parte vor fi centralizate nevoile comunităţii (de la cele de hrană, medicamente sau asistenţă pentru persoanele fizice, la cele ale altor ONG-uri), în cealaltă parte resursele ei (umane, materiale şi financiare). 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Implicare
Felicitari!
Postat 08 Mai 2020, 18:35 de Oradea2020
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3203 RON
  • 1 EUR = 4.8387 RON
  • 1 HUF = 0.014 RON