URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
24 Iunie 2022, 22:25

Construcţia celor cinci pasaje subterane din Piaţa Gojdu din Oradea a fost atribuită unei asocieri conduse de firma Freyrom (VIDEO)

Construcţia celor cinci pasaje subterane din Piaţa Gojdu din Oradea a fost atribuită unei asocieri conduse de firma Freyrom (VIDEO) foto: Ovi D Pop
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Construcţia celor cinci pasaje subterane din Piaţa Gojdu a Oradiei, una dintre cele mai complexe investiţii asumate de municipalitatea orădeană, a fost atribuită unei asocieri reprezentate de firma Freyrom pentru suma de 84,9 milioane lei fără TVA.

„S-a semnat contractul de execuţie"

Firma Freyrom a mai construit în Oradea Podul Centenarului, pasajul pe sub Bulevardul Magheru, pasarela peste şoseaua de centură din dreptul străzii Ciheiului şi lucrează în momentul de faţă la pasajul subteran din Piaţa Cetăţii, care reprezintă de fapt etapa a doua a proiectului privind coridorul de mobilitate urbană din Piaţa Gojdu.

„Zilele trecute s-a semnat contractul de execuţie la Gojdu I, pentru cele 5 pasaje, din zona Centrul Civic – Catedrala Ortodoxă. Contractul a fost câştigat tot de o asociere de firme condusă de Freyrom, care se ocupă şi de etapa II", a declarat vineri, primarul Florin Birta, în cadrul unei conferinţe de presă organizate în teren, în prezenţa ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

Din asocierea reprezentată de Freyrom mai fac parte firmele Leko Construct, Construcţii Erbaşu S.A, Metabet CF, Ritmoteh, Procons Group, Viarom Construct şi DAS Traffic System.

Lucrările vor începe în două săptămâni

Potrivit primarului, lucrările la viitoarele pasaje subterane vor demara la începutul lunii iulie. „În două săptămâni vor începe lucrările la partea de deviere reţele şi devieri de circulaţie, aşa cum este normal să se pregătească pentru începerea unui proiect", a spus Birta.

Edilul a declarat că, spre deosebire de lucrările la parcarea de tip „park and ride”, din vecinătate, se aşteaptă ca şantierul celor cinci pasaje subterane să nu fie întârziat de lucrări de descărcare arheologică.

„Teoretic nu ar trebui să se mai descopere urme ale unor biserici sau alte vestigii pentru că suntem în afara zidului de contraescarpă a Cetăţii. Specialiştii care au făcut descărcarea arheologică au spus că nu prea avem ce mai găsi aici", a spus Birta.

Şantier şi urgent şi sub trafic

Municipalitatea orădeană are tot interesul ca şantierul să se deschidă cât mai repede şi să se desfăşoare fără întrerupere. Constructorii vor avea la dispoziţie 24 de luni, dar conducerea Primăriei speră ca lucrările să se încheie mai repede înainte de sfârşitul anului viitor.

„Lucrările vor trebui terminate până la sfârşitul anului 2023, când este termenul de finalizare pentru proiectele europene în actualul ciclu de finanţare. Vrem ca până atunci să finalizăm măcar 90% din proiect pentru că lucrările desfăşurate după sfârşitul anului viitor vor trebui plătite de la bugetul local", a declarat primarul Florin Birta.

Potrivit edilului, lucrările din Piaţa Gojdu se vor desfăşura fără suspendarea circulaţiei în zonă. „În momentul de faţă se elaborează împreună cu Poliţia Rutieră o variantă de lucru la pasaje sub trafic pentru a nu bloca această zonă", a spus primarul.

Construcţia celor cinci pasaje din centrul civic va pune la încercare nervii orădenilor şi profesionalismul constructorilor.

„Proiectul este de mare complexitate, defineşte foarte bine şi conturează în acelaşi timp ceea ce înseamnă un coridor de mobilitate urbană la nivelul unei dezvoltări urbane, aşa cum este cea din Oradea", a declarat ministrul Boloş.

Cinci pasaje lângă Parcul 1 Decembrie

În cadrul proiectului se vor construi cinci pasaje subterane, 12.177 metri pătraţi de trotuar pietonal, 660 metri liniari de piste pentru biciclişti şi 990 metri de bandă dedicată transportului public.

Primul pasaj va subtraversa strict linia de tramvai pe la capătul Parcului 1 Decembrie, cel dinspre Piața Cetății (în zona blocului turn). 

Al doilea pasaj cu câte trei benzi pe fiecare sens de mers, din care una dedicată autobuzelor, va intra sub pământ înaintea catedralei episcopale "Învierea Domnului" pentru a ieşi la suprafaţă după aceasta.

Deasupra lui va fi amenajată o piaţă publică asigurând accesul pietonal dintre Parcul 1 Decembrie şi Cetatea Oradea.

Un al treilea tunel va subtraversa, înainte de actuala turbogiraţie, artera rutieră care, venind dinspre Podul Dacia, face un arc de cerc prin Piaţa Gojdu pentru a înainta spre Calea Clujului.

În cealaltă parte a turbogiraţiei, venind dinspre strada Mareşal Ion Averescu, un al patrulea pasaj va coborî pe sub linia de tramvai prin faţa Podului Dacia. Acesta va ieşi la suprafaţă imediat după pod, după care în drum spre Nufărul va coborî din nou în subteran, printr-un al cincilea pasaj, care va fi construit pe sub linia de tramvai din zona Parcul 1 Decembrie.

Cu ocazia lucrărilor se va moderniza infrastructura rutieră, liniile de tramvai, staţiile pentru transportul în comun, se vor planta arbori şi arbuşti şi se vor realiza reţele de irigaţii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Iti dati seama ce aglomeratie si cate accidente vor fi
Iti dati seama ce aglomeratie si cate accidente vor fi in intersectia langa Dioda, unde si acuma sunt accidente/tamponari saptamanale, cand nu e asa aglomerat pe Viteazul, dupa inversarea sensurilor in jurul parcului ce credeti ce va fi acolo si in intersectia cu Traian Mosoiu? Exact, aceste pasaje nu fac altceva numai se muta punctul conflict, cu 3 pasaje unde sunt acuma intersectiile de conflict, iesire dinspre Traian Mosoiu langa pizaria Retro spre caredrala, si 2 pasaje sub linia de tramvai in loc de sensul giratoriu asi rezolva problema, sunt proiecte trimise catre primaria de catre arhitecti renumit, dar nu, noi trebuie sa exageram, sa facem 5 pasaje, sa mutam traficul sub pamant unde nici nu e punct de conflict in fata catedralei ca sa costa mai mult si hai sa nu uitam ca in fata catedralei cand incep sapaturiile arheologii sigur o sa gaseasca si acolo ceva in continuare fata ce au gasit pana acuma langa catedrala, deci in urmatorii 3-4 ani o sa avem numai sapaturi...
Postat 25 Iunie 2022, 11:16 de cititor_
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON