URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Noiembrie 2023, 08:01

Condamnat în uniformă: Un fost şef de post din Bihor găsit vinovat pentru agresarea unui adolescent s-a întors la muncă!

Condamnat în uniformă: Un fost şef de post din Bihor găsit vinovat pentru agresarea unui adolescent s-a întors la muncă! UN „UITUC”. În timpul procesului, agentul-şef Florin Ciarnău (foto) a încercat să-l îmbuneze pe judecător povestind că e un bun familist şi nu are vicii. N-a suflat un cuvânt, însă, despre cum a „uitat” să-şi anunţe şefii de ancheta declanșată împotriva sa ori că, după ce aceștia au aflat, i-a mințit spunându-le că era nu suspect, ci doar martor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un poliţist din Bihor, şef de post în Tăuteu, era trimis în judecată cu doi ani în urmă, pentru purtare abuzivă, după ce a înjurat şi lovit cu bastonul un adolescent de 13 ani a cărui singură vină a fost că circula pe lângă trotuar.

Procesul s-a terminat, iar agentul-şef Florin Ciarnău a fost găsit vinovat, dar nu va răspunde pentru fapta sa. Cu o indulgenţă extremă, un judecător a decis să-i aplice doar o amendă penală, pedeapsă pe care poliţistul nici n-o va executa dacă nu va mai fi prins încălcând legea în următorii doi ani. Prin urmare, nu doar că a rămas cu uniforma, ci a şi fost trimis înapoi la "locul faptei", în Tăuteu...

Limbaj de "organ": "F... gura mă-tii!"

Incidentul pentru care agentul-şef Florin Ciarnău a ajuns în faţa instanţei datează din 5 noiembrie 2019, iar BIHOREANUL a şi scris despre el la vremea respectivă. Victima, un elev de 13 ani al şcolii din satul Bogei, ieşise de la ore împreună cu un coleg şi se grăbea spre casă. Amândoi mergeau pe marginea şoselei, pentru a depăşi alţi copii aflaţi pe trotuar. La un moment dat, în dreptul lor a oprit o maşină de Poliţie, din care şeful de post le-a strigat să urce pe trotuar. 

Băiatul a încercat să se explice, dar n-a făcut decât să-l enerveze pe Ciarnău. Şeful de post a coborât, i-a cerut colegului bastonul lăsat pe bancheta din spate şi apoi l-a lovit cu el pe băiat, peste mână. Din fericire, fiind iarnă, lovitura a fost atenuată de geacă, dar numai parţial. 

Copilul a ţipat de durere, aşa că poliţistul a mai dat o dată. Nu l-a mai nimerit, însă, căci băiatul s-a ferit. "F... gura mă-tii", a urlat Ciarnău la el. Dar, pentru că în apropiere se aflau prea mulţi martori, copii care văzuseră scena, n-a mai insistat. A urcat în maşină şi a plecat... 

Anchetă sub presiune

Acasă, băiatul i-a povestit mamei păţania, iar pentru că mâna i s-a umflat, femeia l-a dus la medic. Apoi, revoltată, l-a reclamat pe poliţist procurorilor. Ancheta pornită de Parchetul Bihor a decurs greoi, singurele dovezi directe ale procurorilor fiind depoziţiile copilului şi ale martorilor, şi ei tot minori, în timp ce poliţistul nega vehement faptele, susţinând că erau invenţii. 

N-au lipsit nici alte incidente, după cum spun sursele BIHOREANULUI. Deşi era obligat să-şi anunţe superiorii în momentul în care s-a ales cu probleme penale, Ciarnău a făcut-o abia după ce l-au luat la întrebări, pe această temă, ofiţerii Biroului de control intern al Poliţiei Bihor. Când aceştia, delegaţi de procuror să facă audieri, au ajuns la Postul de Poliţie Tăuteu, unde urma să discute cu colegii adolescentului, Ciarnău a rămas dinadins la sediu, ba chiar a intrat de mai multe ori în biroul unde se desfăşurau audierile, sub diverse pretexte, ca să-i intimideze pe copii. 

Pentru a elimina orice dubiu cu privire la sinceritatea băiatului, anchetatorii au apelat la un psiholog judiciar care să-l evalueze şi să stabilească dacă spunea adevărul sau minţea. Verdictul? Declaraţiile băiatului erau "credibile şi acurate", a scris psihologul într-un raport de peste 50 de pagini, ale cărui concluzii au fost reţinute şi de procurori în rechizitoriul cu care, pe 9 decembrie 2021, Parchetul Bihor l-a trimis în judecată pe Ciarnău, sub acuzaţia de purtare abuzivă.

E vinovat...

Procesul s-a lungit până în această vară, când Judecătoria Marghita a stabilit vinovăţia poliţistului, iar soluţia arată că Ciarnău a susţinut contrariul în faţa instanţei, la fel cum făcuse şi în faţa anchetatorilor şi în discuţia cu reporterul BIHOREANULUI

A pretins că a scos bastonul din maşină pentru că "aşa e regulamentar", iar băiatul ar fi fost pus să-l reclame ca o răzbunare, ba din partea sătenilor, cărora le făcuse dosare penale pentru că au fentat carantina în primele faze ale pandemiei de Covid, ba din partea familiei băiatului, pe al cărui tată, condamnat în 2017 pentru o tentativă la omor, l-a dus la Penitenciar. 

Iertat sub supraveghere

Instanţa a considerat, însă, că declaraţiile poliţistului sunt "lipsite de onestitate" şi "în contradicţie cu restul probatoriului". "Inculpatul nu urma să participe la vreo intervenţie care să reclame forţă sau autoapărare", aşa încât să fie nevoit să-şi ia bastonul, se arată în sentinţă, care reţine şi că adolescentul a fost constant în depoziţii. Din noiembrie 2019 până atunci băiatul fusese audiat în repetate rânduri, de poliţişti, procuror, psiholog şi judecător. 

Fapta agentului-şef Florin Ciarnău este dovedită, a produs "suferinţe fizice" victimei, dar a adus şi "atingere prestigiului unităţii", adică Poliţiei, a mai scris judecătorul care, însă, i-a găsit şi circumstanţe atenuante, unele aproape caraghioase. De pildă, faptul că bărbatul s-a prezentat la toate chemările organelor judiciare, ca şi cum n-ar fi fost chiar obligat, că nu a avut condamnări anterioare, ca şi cum dacă ar fi avut cazier putea fi angajat, ba până şi faptul că este căsătorit, că nu are vicii, sau că împotriva sa nu au existat alte reclamaţii din partea sătenilor. 

Înapoi la treabă

Ca atare, Ciarnău s-a ales doar cu o amendă penală de 15.000 lei, considerată suficientă pentru "reeducarea" lui. Dar nici măcar pe aceasta n-o va plăti. Judecătorul a decis că însăşi pronunţarea hotărârii "constituie un avertisment pentru inculpat" şi, ca atare, "chiar fără executarea pedepsei cu amenda penală", acesta "nu va mai săvârşi infracţiuni".

Aplicarea amenzii a fost amânată pentru 2 ani, iar dacă în acest timp nu mai comite alte fapte penale, se va şterge definitiv. Ce-i drept, Ciarnău e obligat, în plus, să ţină legătura cu consilierii de probaţiune şi să presteze 30 zile de muncă în folosul comunităţii. Nici adolescentului nu îi va plăti vreo despăgubire, pentru că familia nu a dorit să se constituie parte civilă.

Hotărârea nu a mai fost atacată nici de poliţist, mulţumit că a scăpat uşor, nici de procurori. Culmea, procurorul de şedinţă, la ultimul termen de judecată, a cerut fix pedeapsa pe care urma să i-o aplice instanţa, ca şi cum sentinţa ar fi fost, deja,"negociată".  "Reprezentantul Ministerului Public, având cuvântul, solicită aplicarea pedepsei amenzii penale faţă de inculpat cu amânarea imediată a aplicării acesteia, apreciind că inculpatul a greşit, dar având în vedere efectele pe care le-ar avea aplicarea unei pedepse, nu ar fi oportună aplicarea acesteia. În plus, apreciază că s-ar impune stabilirea unui termen de supraveghere de 2 ani, având în vedere că inculpatul şi-a manifestat în prealabil disponibilitatea de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii", scrie în încheierea judecătorească din 29 martie 2023. 

Prin urmare, sentinţa a rămas definitivă şi, la fel ca în cazul tuturor pedepselor "amânate", cazierul judiciar al agentului a rămas nepătat, iar el - cu calitatea de poliţist. Ba chiar s-a întors pe vechea funcţie, în Tăuteu, lăudându-se în faţa sătenilor, mai puţin cunoscători ai detaliilor juridice, că ar fi fost găsit nevinovat.

L-au mutat!

Decizia i-a nemulţumit pe localnici. "Ciarnău zice că ziarul a minţit când a scris despre el, că n-a făcut nimic", spune, sub protecţia anonimatului, un sătean, atrăgând atenţia şi asupra unui alt aspect: "Dacă poliţistul se va răzbuna pe toţi cei care au luat apărarea copilului? Chiar nu putea fi trimis în altă parte?"... 

Interpelaţi în legătură cu acest lucru, reprezentanţii Poliţiei Bihor dau vina pe legea de organizare a profesiei, care îi tratează pe poliţiştii pedepsiţi cu amânare ca pe cei găsiţi nevinovaţi, prevăzând obligaţia de a fi repuşi în drepturi şi în funcţiile deţinute anterior condamnării. "Nu există nicio prevedere pentru pedepse cu amânare", afirmă şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului, chestorul Alin Haniş, recunoscând totuşi că "situaţia nu e cea mai fericită". 

Totuşi, la scurt timp după discuţia cu BIHOREANUL, pe 1 noiembrie Ciarnău a fost mutat la Poliţia Marghita. Poate va învăţa acolo că nu e în Vestul Sălbatic, ca să impună legea cu fărădelege, cu bătăi şi înjurături...


CORONA-ŞPĂGARII
Dosar din dosar

Poliţistul Florin Ciarnău a mai fost în atenţia publică în timpul pandemiei de Covid-19, ca personaj pozitiv, după ce a descoperit că şapte localnici din Tăuteu, întorşi din Germania în primăvara lui 2020, în timpul stării de urgenţă, s-au declarat şoferi profesionişti la intrarea în ţară, ca să nu fie trimişi în carantină, deşi doi dintre ei nu aveau nici permise de conducere şi doar unul singur lucrase ca şofer. 

În timpul anchetei, oamenii i-au denunţat, la rândul lor, pe doi poliţişti de frontieră din Borş, pe Matei Munteanu (foto dreapta) şi Viorel Chiş (foto stânga), susţinând că aceştia i-ar fi ajutat să fenteze carantina, primul primind în schimb şi o mică "atenţie" de 200 de euro. Cei doi frontierişti sunt judecaţi în prezent pentru corupţie, fals informatic şi zădărnicirea combaterii bolilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON