URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 04 DECEMBRIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În iureşul creat de cifrele tot mai alarmante ale pandemiei a trecut aproape neobservată ideea ministrului Sănătăţii ca pe viitor spitalele să treacă înapoi în subordinea Ministerului. Mai grav decât atât, această idee a fost agreată şi de preşedintele ţării, semn că, după ce lucrurile se vor linişti, vom avea parte de numeroase surprize...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Cum ar putea, oare, o clasă politică, clădită ea însăși pe impostură și mediocritate, să instituie norme și criterii de selecție pe care chiar ea le-ar pica, cu brio? Răspunsul este, totuși, la îndemână: prin simpla transparentizare, pe care o cerem cu toții, și noi, cei din mass-media, și generațiile mai tinere, și Uniunea Europeană, în care ne-am zorit să intrăm, atrași de avantaje, nu de rigori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Zilele trecute am vorbit cu surse din Consiliul Judeţean şi de la una dintre instituţiile subordonate unde personalul va fi înjumătăţit. În aparatul propriu al CJ Bihor, concursurile pentru ocuparea posturilor rămase s-au desfăşurat săptămâna trecută, deocamdată fără să conteste nimeni corectitudinea lor. Dar, dacă ar fi să acuze cineva ceva, ar putea fi chiar noua conducere. O funcţionară a fost prinsă copiind (ceea ce şefii CJ nu au anunţat, şi rău au făcut!), deşi bibliografia de concurs n-a conţinut noţiuni de astrofizică, ci doar normele legale ce reglementează administraţia judeţeană.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Ieşirile publice recente ale arhiepiscopului Tomisului, Teodosie, sunt nişte consecinţe fireşti ale slăbiciunii Statului Român şi a instituţiilor sale în faţa Bisericii Omniprezente Române Cum bine ştim, în România nu se câştigă alegeri fără ajutorul făţiş (şi complet ilegal) al popii din sat, aşa că, odată ajunşi la putere, politicienii tac şi le înghit prelaţilor derapajele, lăsându-i să se transforme în monştri mai presus de orice...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pentru candidații cărui partid intenționați să votați duminică, 6 decembrie, la alegerile parlamentare?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Apropierea alegerilor parlamentare impune cunoaşterea rolului şi modului de funcţionare al Parlamentului, precum şi a statutului parlamentarilor ca reprezentanţi ai cetăţenilor. Potrivit Constituţiei, organizarea şi funcţionarea fiecărei Camere se stabilesc prin regulament propriu. Fiecare Cameră îşi alege un birou permanent.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Gripa este o boală respiratorie acută determinată de infecţia cu virusuri gripale. Boala afectează căile respiratorii superioare şi/sau inferioare şi este frecvent însoţită de febră, cefalee, dureri musculare şi astenie. Virusurile gripale aparţin familiei Orthomixoviridae, existând 2 genuri, unul care cuprinde virusurile gripale A şi B şi altul care cuprinde virusul gripal C.
09 Iulie 2020, 07:54

Şpăgari la judecată: Frontieriștii din Borș care „taxau” românii întorși acasă în pandemie, trimiși în judecată

Şpăgari la judecată: Frontieriștii din Borș care „taxau” românii întorși acasă în pandemie, trimiși în judecată TRAŞI PE DREAPTA. Odată cu trimiterea în judecată, agenţii Munteanu Matei (stânga) şi Viorel Chiş (dreapta) au fost puşi la dispoziţia conducerii Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră. Matei a fost mutat la Girişu de Criş, iar Chiş la sediul ITPF din Oradea, ambii primind sarcini strict administrative
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După trei luni de cercetări, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au finalizat ancheta în cazul celor doi poliţişti de frontieră din Borş, Munteanu Matei şi Viorel Chiş, ridicaţi la sfârşitul lunii aprilie de ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie chiar din gheretă şi puşi sub inculpare pentru corupţie.

Acuzaţiile sunt numeroase şi vizează modul în care, în timpul stării de urgenţă, cei doi au încălcat legea înregistrând drept şoferi profesionişti un grup de 7 "stranieri" întorşi din Germania, aşa încât să evite carantina, Matei primind în schimb, zic anchetatorii, o "atenţie" de 200 euro.

Din rechizitoriul transmis într-o formă ciuntită BIHOREANULUI, anchetatorii au tăiat toate referirile la şpaga care ar fi fost pretinsă de Matei, descriind în schimb cu lux de detalii modul în care a decurs combinaţia, cum au măsluit declaraţii frontieriştii, cum au făcut înregistrări false în sistemul informatic, încercând în final să-şi acopere urmele, dosind documente.

DGA, pe fir

Despre cazul celor doi agenţi din PTF Borş BIHOREANUL a scris la începutul lunii mai, la scurt timp după ce, pe 29 aprilie, fuseseră încătuşaţi de ofiţerii Serviciului judeţean al DGA, pentru abuz în serviciu, luare de mită, fals informatic, instigare la fals în declaraţii şi zădărnicirea combaterii bolilor.

Ancheta pornise de la constatările şefului Postului de Poliţie Tăuteu, Florin Ciarnău, care a descoperit că cei 7 săteni întorşi din Germania fuseseră lăsaţi acasă şi nu trimişi în carantină pe motiv că ar fi şoferi profesionişti, deşi nu aveau documente de la vreun angajator, iar doi dintre ei nici nu aveau dreptul să urce la volan: unul nu avusese niciodată permis, iar celuilalt îi fusese anulat.

O maşină, trei şoferi

Ancheta coordonată de procurorii Parchetului Bihor a scos la iveală că bărbaţii au beneficiat de ajutorul lui Munteanu Matei şi Viorel Chiş. Potrivit rechizitoriului transmis redacţiei sub forma unui extras anonimizat, cei 7 au ajuns la graniţa ungaro-română în două grupuri.

Primii care au intrat în ţară au fost trei localnici din Tăuteu, pe 10 aprilie, la ora 6 dimineaţa. În Germania lucraseră ca muncitori necalificaţi în pardoseli şi călătoreau cu un Opel condus de unul dintre ei. Şoferul a oprit maşina la ghereta lui Chiş. Acesta le-a verificat cărţile de identitate, permisele de conducere şi, deşi nici unul nu avea adeverinţă de la angajator care să ateste că sunt şoferi pe maşini de transport marfă, frontieristul le-a dat câte un formular destinat acestei categorii.

După ce şi-au trecut datele, Chiş a bifat pe documente rubrica "revenirea dintr-o cursă externă şi plecarea în cursa următoare fără cazare pe teritoriul României, inclusiv tranzitul teritoriului României de către conducătorul auto român", indicându-le să precizeze, în subsolul declaraţiilor, că deplasarea se face cu autovehiculul având numărul de înmatriculare al Opelului. În final, Chiş a introdus datele false în sistemul informatic al Poliţiei de Frontieră, dar, în loc de autoturism, a bifat camion, iar pe cei trei i-a pus, pe toţi, ca şoferi, chit că unul nu avea niciun fel de permis.

"Ulterior, inculpatul i-a lăsat să plece acasă, fără a mai fi supuşi controlului epidemiologic al reprezentanţilor DSP Bihor detaşaţi în punctul de frontieră. Totodată, inculpatul nu a prezentat declaraţiile martorilor în cauză reprezentanţilor DSP Bihor pentru a fi completate de către aceştia la rubrica privind măsura dispusă", precizează rechizitoriul.

Un amic şi o "taxă"

Din forma transmisă BIHOREANULUI, procurorii au şters referirile la motivele care l-au determinat pe Chiş să încalce legea, la fel cum au şters şi descrierea modului în care colegul său, Munteanu Matei, a comis cele 4 infracţiuni de luare de mită, invocând că "sunt mijloace de probă exceptate comunicării".

BIHOREANUL a aflat din propriile surse, totuşi, că Viorel Chiş ar fi fost amic cu unul dintre muncitori şi, la rugămintea acestuia, i-a ajutat pe toţi să scape de carantină, fără vreo recompensă. Acesta ar fi motivul pentru care, imediat după plecarea din Borş, unul dintre muncitori şi-a sunat ceilalţi 4 colegi aflaţi încă pe drum, cu toţii din comuna Popeşti, direcţionându-i spre şirul de autoturisme pe care le verifica acelaşi Chiş.

Trei dintre membrii celui de-al doilea grup veneau cu maşinile personale, iar cel de-al patrulea era pasager, dar din cauza aglomeraţiei oamenii n-au reuşit să ajungă la "amicul" colegului lor. Au stat în zonă, pentru o perioadă, fiind reperaţi la un moment dat de Munteanu Matei, care, aflând ce vor, le-ar fi spus care e "taxa", iar apoi i-a direcţionat spre ghereta sa.

În extrasul din rechizitoriu se arată că Matei le-a dat câte un formular de "Declaraţie pe proprie răspundere" destinat transportatorilor de marfă, "spunându-le că dacă îi dau fiecare suma de 50 de euro vor putea să plece acasă, fără a mai intra în carantină instituţionalizată, cu toate că se întorceau în ţară dintr-o zonă roşie". Cum s-a făcut plata nu scrie în extras.

Servicii complete

Cert e că, pentru banii primiţi, frontieristul a completat personal declaraţiile în locul celor 4 bărbaţi, a bifat rubrica "izolare voluntară" la adresa de domiciliu, iar în partea de antet a fiecărei declaraţii a scris cu litere de tipar "şofer intracomunitar".

Apoi, la fel cum făcuse şi Chiş, Matei a introdus în baza de date informaţiile false, înregistrându-i pe toţi ca şoferi pe camion, deşi, zic anchetatorii, unul nici nu avea cum să conducă vreo maşină deoarece permisul îi fusese anulat. În final, oamenii au fost trimişi spre casele lor, fără a mai fi controlaţi de reprezentanţii DSP.

Dacă şeful de post nu ar fi fost cu băgare de seamă, povestea s-ar fi terminat, cel mai probabil, aici. Descoperind, însă, că aceştia nu aveau acte de la angajatori şi că doi dintre ei nici dreptul de a şofa, pe 13 aprilie poliţistul le-a întocmit dosare penale pentru fals în declaraţii, oamenii fiind plasaţi în aceeaşi zi într-un centru de carantină din Băile Felix, unde în scurt timp au ajuns şi ceilalţi 4 săteni din Popeşti. Ca să-şi uşureze situaţia, cu toţii au denunţat combinaţia din Borş ofiţerilor DGA, inclusiv şpaga plătită la intrarea în ţară.

"Bine integraţi"

Ridicaţi din Borş pe 27 aprilie, Matei şi Chiş au şi fost reţinuţi în aceeaşi zi şi apoi, pe 28 aprilie, arestaţi preventiv de Tribunalul Bihor. Pe 4 mai au scăpat, judecătorii Laura Soane şi Rareş Şerban de la Curtea de Apel Oradea hotărând că puteau fi cercetaţi sub control judiciar.

Argumentul? Deşi poliţiştii erau acuzaţi de fapte grave, "care au avut o rezonanţă în rândul comunităţii", cei doi judecători au conchis că Matei şi Chiş nu au comis fapte cu violenţă şi, deci, "nu se justifică strict luarea măsurii arestului preventiv". În plus, au subliniat magistraţii indulgenţi, cei doi "sunt bine integraţi în societate, sunt la primul contact cu legea penală, au familii şi lucrează ca agenţi de poliţie de frontieră de aproximativ 20 de ani, fără să aibă constatate abateri". Cum ar veni, aveau meritul că până atunci nu au mai fost prinşi...

La judecată

Ancheta a continuat până pe 22 iunie, când cercetările au fost finalizate şi cei doi au fost trimişi în judecată. În total, sunt acuzaţi de 27 fapte penale: lui Matei i s-au reţinut câte 4 infracţiuni de luare de mită, zădărnicirea combaterii bolilor şi instigare la fals în declaraţii, plus 3 infracţiuni de fals informatic, iar lui Chiş câte 3 infracţiuni de abuz în serviciu, fals informatic, zădărnicirea combaterii bolilor şi instigare la fals în declaraţii.

Procesul va fi judecat la Tribunalul Bihor, unde instanţa a şi decis menţinerea măsurii controlului judiciar dispus de procurori pentru ambii inculpaţi, iar în următoarea perioadă, rechizitoriul şi probele din dosar vor fi analizate sub aspectul legalităţii.

Până atunci, Munteanu Matei şi Viorel Chiş vor avea timp să-şi pregătească apărarea, în condiţiile în care, în faţa procurorilor, cel dintâi a negat că şi-ar fi încălcat obligaţiile de serviciu, iar Chiş a pledat vinovat doar pentru... neglijenţă.


DOSAR DIN DOSAR
Încă o anchetă

Odată cu trimiterea în judecată a celor doi poliţişti de frontieră, procurorii Parchetului Bihor au decis continuarea anchetei şi pentru alte două încălcări ale legii descoperite în timpul anchetei.

În extrasul din rechizitoriu transmis BIHOREANULUI nu se face nicio referire la persoanele care au comis faptele, fiind menţionat doar faptul că acuzele vizează infracţiuni de abuz în serviciu, zădărnicirea combaterii bolilor, fals în declaraţii şi fals informatic, cercetările urmând să fie continuate de Parchetul Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0226 RON
  • 1 EUR = 4.8736 RON
  • 1 HUF = 0.0136 RON