URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Mai 2022, 09:20

AVE Bihor şi investiţia în viitor (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reciclarea şi colectarea separată se învaţă de la cele mai mici vârste. Este filosofia noastră, împărtăşită şi de Asociaţia Educaţională Pro Time-R, care în Luna Curăţeniei din Bihor face un tur al mai multor şcoli din judeţ. Sunt organizate activităţi de conştientizare a importanţei colectării separate, a importanţei mediului, dar şi activităţi de ecologizare.

Concurs de colectare separată

Zeci de copii de la şcoala din Avram Iancu şi de la liceul Emanuel din Oradea au învăţat, vineri, prin joc, ce înseamnă să separi corect deşeurile. Împărţiţi pe echipe, aceştia au avut la dispoziţie câteva zeci de secunde să ia deşeurile aruncate aleatoriu şi să le plaseze într-una din cele 5 pubele puse la dispoziţia clienţilor săi de AVE Bihor. La final, un inspector din rândul copiilor a verificat dacă totul e în regulă.

"Copiii sunt foarte entuziaşti să lucreze cu copii, să aibă profesori în ipostaza unor elevi apropiaţi de vârsta lor. Pe lângă cântece, jocuri, colorat, dans şi elemente motrice am încercat să îi ajutăm pe copii să înţeleagă ce înseamnă colectarea selectivă şi cât de mare poate fi impactul lor asupra mediului", a spus Tabita Faur, profesor de arte la Liceul Baptist Emanuel din Oradea.

Viitorul ţine de noi

În aceeaşi zi, copiii de la Şcoala generală Oltea Doamna au dezbătut, împreună cu colegii lor din Avram Iancu, ideea unui viitor din care ecologia nu trebuie să lipsească. Au primit un citat din partea profesoarei orădene Mirela Tanc, medaliată anul trecut de preşedintele României, pe baza căruia trebuia să dezvolte un text argumentativ despre importanţa colectării separate şi a protecţiei mediului.

"Am decis să implicăm tinerii pentru a crea cât mai multe activităţi, având la bază tema ecologiei. Credem cu tărie că tinerii sunt cei care pot schimba mentalităţi şi pot crea mentalităţi pozitive în această idee a unui viitor mai frumos pentru noi toţi", a precizat Delia Mela de la Asociaţia Pro Time-R.

La acţiuni a luat parte şi reprezentanţi ai AVE Bihor, care le-au prezentat copiilor conceptul de fracţii şi colectare separată.

"Vrem să învăţăm copiii să colecteze cât mai corect deşeurile şi să înveţe acest lucru din şcoală. Vrem să ne asigurăm că ceea ce învaţă aici vor aplica acasă şi în societate", a spus Eva Szutor, responsabil de mediu la AVE Bihor.

Acţiuni în luna curăţeniei

Acţiuni de acest fel vor continua să săptămâna aceasta, la Vaşcău, după cele din Ineul de Criş, Roşia şi cea de azi, din Avram Iancu. Ele sunt organizate de Asociaţia Educaţională Pro Time-R, cu sprijinul şcolilor şi al mai multor companii, printre care se numără şi firma AVE Bihor.

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Dacă n-ar fi de râs, ar fi de plâns.
AVE nu e în stare să-și pună pe site-ul propriu programul de colectare pe localități. Iar în contabilitate au reușit, cu chiu cu vai, să înregistreze evidențele de încasări realizate în urmă cu ... 3 luni. Au fost nevoiți, managerii de la Keviep care deține și AVE, să angajeze câțiva români ... pentru că nici etnicii maghiari tuciurii nu mai știau dacă sunt pe carte de muncă sau nu. Vraiște totul.
Postat 30 Mai 2022, 22:15 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON