URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Mai 2022, 11:42

Cum să colectăm separat deşeurile (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Colectarea separată a deşeurilor este un obicei pe care ar trebui să îl aplicăm în viaţa de zi cu zi. Fiecare gospodărie produce deşeuri menajere care trebuie colectate şi pe urmă sortate corespunzător pe categorii la staţiile de sortare, pentru a putea fi reciclate.

Colectate separat, deşeurile menajere de provenienţă organică pot fi folosite pentru producerea compostului, iar altele, precum ambalajele, pot fi reciclate.

Făcând o precolectare separată corectă, cantitatea de deşeuri reziduale poate fi redusă semnificativ, diminuând atât valoarea facturii, cât şi volumul de deşeuri ce urmează să fie transportat la depozitul ecologic.

Țintele impuse de Uniunea Europeană pentru reducerea volumului de deșeu depozitat pot fi atinse cu ajutorul populației, făcând o precolectare corectă. Acest fapt ajută și UAT-urile să atingă țintele impuse de UE, reducând, astfel, și amenzile primite anual pentru nerespectarea obiectivelor. Amenzile sunt plătite tot din bani publici, sume care ar putea fi utilizate la nivel local pentru dotarea școlilor, grădinițelor, construirea și repararea drumurilor, amenajarea parcurilor.

Pentru o înţelegere mai uşoară a fracțiilor existente în judeţul Bihor, mai jos exemplificăm ce se poate colecta în fiecare fracţie:

Tipuri de deşeuri plastic şi metal:

- recipiente de plastic pentru băuturi/alimente; pungi/folii curate, dopuri plastic, spray-uri; ambalaje metalice, ambalaje de carton pentru băuturi

- ambalaje tetra pak, agrafe deteriorate; doze aluminiu, ambalaje neimpregnate cu substanţe chimice, farfurii şi pahare de unică folosinţă, pahare de iaurt, capace de metal de la borcane

- mape plastic; blistere/folii medicamente obişnuite (goale).

Tipuri de deşeuri hârtie şi carton:

- diverse ambalaje de hârtie/carton

- cutii de carton; cutii de cosmetice

- pungi de hârtie, ziare, maculatură

- cărţi de vizită, reviste, cărţi

- plicuri

Tipuri de deşeuri sticlă:

- recipiente din sticlă, de diferite culori, provenite de la băuturi

- recipiente din sticlă, de diferite culori, provenite de la produse alimentare

- borcane.

Deșeurile reciclablile nu vor conține resturi alimentare.

Tipuri de deşeuri biodegradabile:

- resturi de pâine şi cereale

- zaţ de cafea/resturi de ceai

- coji de ouă, coji de nucă /nuci

- cenuşă de la sobe (când se arde numai lemn), rumeguş, fân şi paie

- resturi vegetale din curte (frunze, crengi şi nuiele mărunţite, flori)

- resturi de carne şi peşte, gătite sau proaspete

- resturi de produse lactate (lapte, smântână, brânză), ouă întregi

- ziare, hârtie, carton umede şi murdare (mărunţite)

- șervețele și batiste de hârtie folosite.

Deșeurile biodegradabile vor fi precolectate fără ambalaje din materiale plastice.

Tipuri de deşeuri reziduale:

- scutece/tampoane

- cenuşă de la sobe (dacă se ard şi cărbuni)

- resturi vegetale din curte tratate cu pesticide

- lemn tratat sau vopsit

- conţinutul sacului de la aspirator

- mucuri de ţigări

- veselă din porţelan/sticlă spartă, geamuri sparte

- păr şi blană

- excremente ale animalelor de companie.

AVE BIHOR a încercat o exemplificare cat mai detaliată a colectării separate a deşeurilor prin înregistrări video informative încărcate pe YouTube https://bit.ly/informareAVE

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON