URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Decembrie 2021, 07:57

Vot pe lemne: Primarul Sorban Levente, acuzat că vrea să controleze reabilitarea bisericii reformate din Urvind (FOTO)

Vot pe lemne: Primarul Sorban Levente, acuzat că vrea să controleze reabilitarea bisericii reformate din Urvind (FOTO) COMITET DE PRIMIRE. Pe 5 decembrie, în duminica alegerilor pentru Consiliul Parohial, primarul Sorban Levente (în centrul imaginii) a întâmpinat credincioşii pentru ca aceştia să nu "uite" pe cine să voteze. O obişnuinţă, căci la fel a procedat şi la alegerile locale de anul trecut, când a stat în secţia de votare până s-a încheiat scrutinul. Şi atunci, ca acum, în favoarea sa...
Vot pe lemne: Primarul Sorban Levente, acuzat că vrea să controleze reabilitarea bisericii reformate din Urvind (FOTO) "RASĂ" ŞI GOALĂ. Reformaţii din Urvind nu se mai pot ruga în biserică de doi ani, după ce firma angajată s-o repare i-a ras tencuiala şi apoi a lăsat-o pradă intemperiilor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Credincioşii reformaţi din Urvind au început să fie colindaţi anul acesta cu mult înainte de Mikulás, dar nu de un "Moş" darnic, ci de unul pe interes: primarul din Lugaşu de Jos, Sorban Levente. "A umblat din casă-n casă, să dea bani şi lemne de foc dacă votăm cu cine spune el la Consiliul Parohial", s-a plâns un localnic BIHOREANULUI.

De ce ar vrea edilul să controleze conducerea bisericii? Sorban, zic sătenii, e supărat că parohia a cerut retrocedarea unor terenuri şi că preotul nu şi-l doreşte aproape tocmai acum, când Guvernul Ungariei oferă bani pentru reabilitarea lăcaşului, deoarece o operaţiune similară a fost deja ratată cu doi ani în urmă de constructori aflaţi în graţiile primarului.

Cum era de aşteptat, Sorban dezminte că a încercat şpăguirea coreligionarilor şi se jură că nu favorizează nicio firmă.

În campanie

La un an după ce a câştigat al patrulea mandat, primarul Sorban Levente (UDMR) a pornit o nouă campanie electorală. Încă din noiembrie, a început să-şi viziteze consătenii din Urvind, sat locuit preponderent de etnici maghiari reformaţi, pentru a-i convinge ca la alegerea Consiliului Parohial al bisericii să-şi dea voturile unor apropiaţi ai săi.

"Alegerile pentru Consiliul Parohial se ţin din 4 în 4 ani. Sorban a umblat la peste 100 de gospodării, ca să spună cu cine să votăm. El a fost prezbiter (n.r. - un fel de conducător mirean al bisericii) şi a candidat şi el, dar voia să fie votaţi şi prietenii lui, ca să aibă majoritate în Consiliu. Unora le-a promis bani, chiar şi 500 lei, altora lemne de foc, fiindcă tot el conduce şi asociaţia de pădurit, iar un fin de-al lui transportă lemnele", au relatat BIHOREANULUI mai mulţi localnici.

De frică

Oamenii nu vor să le fie dezvăluite numele pentru că primarul e răzbunător. Tot satul ştie, de altfel, ce a păţit o femeie care, deşi de etnie maghiară, a fost umilită de Sorban fiindcă i-a reclamat diverse abuzuri, ba chiar şi comportamentul şovin. Fiindcă femeia n-a vrut să-i vândă un teren şi un grajd, preferând să le dea unui cetăţean de origine arabă, Sorban a făcut-o de ocară pe grupul de Facebook al satului, acuzând-o că încurajează migranţi periculoşi pentru comunitatea maghiară, veche "din vremea regelui Árpád".

Sătenii sunt supăraţi că edilul a început să se poarte urât şi cu ei şi le nesocoteşte interesele fireşti. "În septembrie 2018, înainte să vină în sat actualul preot reformat, Fehérvári István, Sorban a rezolvat să se înceapă o reabilitare, dar firma s-a oprit după ce a dat jos tencuiala". Rezultatul? De atunci, în lăcaş nu se mai pot ţine slujbe. Mai mult, pentru că preotul "cârcoteşte", primarul l-a pedepsit, refuzând să-i dea lemne de foc pentru casa parohială, astfel că sătenii au pus de la ei pentru a-l ajuta.

Cu interese

Fiindcă preotul a cerut retrocedarea a 16 hectare pe care le avusese parohia, edilul ar fi încercat chiar şi să obţină schimbarea lui. "Sorban nu a rezolvat problema terenurilor bisericii, deşi era prezbiter, iar de 12 ani este şi primar", zic sătenii.

Acum, edilul vrea să aibă în Consiliul Parohial oameni de încredere deoarece parohia va primi bani pentru renovarea bisericii de la Guvernul Ungariei, prin programul prin care autorităţile de la Budapesta au alocat 3,332 miliarde forinţi pentru repararea a 262 de biserici din Transilvania. "Sorban ar vrea ca lucrările să le facă aceeaşi firmă care a renovat Primăria şi care i-a lucrat şi lui la casă", afirmă câţiva săteni, nemulţumiţi că primarul ar face afaceri pe seama bisericii în favoarea firmei GNG Construct & Co din Urvind, patronate de fraţii Ioan şi Gabriel Ghenţ: "Ei i-au adăugat un etaj la casă, în 2019".

Ca să-l şicaneze pe preot, adaugă oamenii, primarul i-a condiţionat eliberarea autorizaţiei de construire pentru reluarea lucrărilor de reabilitare impunându-i să prezinte un aviz de la CNAIR, pe motiv că biserica este aproape de DN 1 Oradea-Cluj, chit că aceasta e delimitată cu un gard de trotuarul ce mărgineşte şoseaua.

Listă de votat

În duminica alegerilor, BIHOREANUL l-a găsit pe primar înfipt în faţa casei parohiale, întâmpinând enoriaşii alături de câţiva apropiaţi, candidaţi la poziţia de consilieri ai bisericii. Procedura a durat 3 ore, iar enoriaşii care ieşeau au povestit că a fost "circ". Motivul? Apropiaţi ai edilului ar fi vrut să voteze, deşi nu îşi achitaseră cotizaţia anuală.

Alţi săteni au afirmat că Sorban a avut câştig de cauză şi în alegerea Consiliului Parohial. "Inclusiv soţia primarului, Orsolya, a împărţit oamenilor liste cu persoanele care trebuiau votate", a spus un localnic.

Contactat de ziar, preotul a admis că relaţiile cu primarul nu sunt cordiale, dar a refuzat să dea detalii, afirmând că datoria sa este să nu amplifice tensiunile. "Nu vreau probleme. Sunt multe probleme aici şi nu vreau să cresc tensiunile, vreau să rezolv lucrurile astea între noi", a spus parohul Fehérvári István.

"O onoare"

Edilul respinge acuzaţiile consătenilor, catalogându-le ca "ridicole". Afirmând că pentru el este "o onoare să reprezinte comunitatea", primarul Sorban Levente susţine că face parte din Consiliul Parohial încă din 2009, continuând o tradiţie de familie începută de străbunicul său, care a fost prim-curator. Evident, nici n-a încercat să influenţeze alegerile, fiindcă "votul este secret".

În ce priveşte firma GNG Construct & Co, Sorban spune că "din informaţiile" pe care le deţine, aceasta n-a avut un contract pentru repararea bisericii, iar muncitorii fraţilor Ghenţ nu i-au lucrat la casă fiindcă el şi-a extins-o nu în 2019, cum zic sătenii, ci în 2016, pe când firma a fost înfiinţată abia în 2018. An când, însă, după cum a recunoscut edilul, a şi fost angajată să execute reabilitarea Primăriei!

Hop cu legea

Sorban susţine că Primăria nu a retrocedat terenurile parohiei fiindcă pe o parte dintre ele a construit o staţie de tratare a apei şi un teren de sport, dar a oferit alte suprafeţe, "pentru care reprezentanţii Bisericii nu au semnat deocamdată procesul-verbal de punere în posesie".

Cât despre motivul pentru care a condiţionat eliberarea autorizaţiei pentru reabilitarea bisericii de obţinerea unui aviz de la CNAIR, edilul a invocat o obligaţie stabilită de arhitectul-şef al comunei în baza Legii privind regimul drumurilor, ce prevede că "pentru realizarea în zona drumului public a oricăror construcţii, accesuri, amenajări sau instalaţii, fără a periclita siguranţa circulaţiei, este necesar acordul prealabil emis de administratorul drumului".

O cerinţă ignorată acum doi ani de firma care a început renovarea fără autorizaţie şi apoi a abandonat-o. Desigur, fără să aibă "spatele" acoperit de edil...


SILENZIO STAMPA
Întrebări fără răspuns

BIHOREANUL a încercat să-i contacteze şi pe cei doi asociaţi şi administratori ai GNG Construct & Co. Ioan Ghenţ nu a răspuns nici la apel, nici la SMS-ul trimis de reporter, iar Gabriel Ghenţ a răspuns, dar numai pentru a închide telefonul imediat ce a auzit tema discuţiei. "N-am făcut nimic", a spus el, punând capăt convorbirii în câteva secunde. Ulterior a revenit, cerând să-i fie trimise întrebări în scris şi promiţând că va răspunde "în 24 de ore", însă nu s-a ţinut de cuvânt.

Astfel, a lăsat nelămurit ce lucrări trebuia să execute firma, de ce nu a dus la bun sfârşit reabilitarea bisericii, cu ce reprezentant al parohiei a încheiat contractul, care a fost valoarea acestuia şi câţi bani a încasat efectiv, dar şi dacă a lucrat la casa primarului, aşa cum susţin sătenii, sau nu, cum zice edilul.

Fraţii Ghenţ au lăsat fără răspuns şi întrebarea privind produsele pe care instituţia condusă de Sorban le-a achiziţionat de la o altă firmă de-a lor, GNG Import-Export SRL, deşi sătenii afirmă că "Primăria cumpăra aproape orice de la magazinul lor, de la apă şi rechizite până la produse de curăţenie".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
?
de ce nu se da cu "bota" in viespi, pentru a termina o data?
Postat 15 Decembrie 2021, 12:35 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON