URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 25 NOIEMBRIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În primul rând, cred că ar trebui să definim ce însemnă drum de centură. O centură în adevăratul sens al cuvântului ar trebui să fie suficient de îndepărtată de oraş, încât, atunci când o străbaţi, abia să întrezăreşti localitatea pe care o ocoleşti. Practic, nici Oradea nu mai are centură, şoseaua e deja un inel interior al oraşului. Dar aşa cum e, centură sau nu, ne foloseşte de minune şi fără ea am fi fost cu nervii la pământ!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Cum ar putea, oare, o clasă politică, clădită ea însăși pe impostură și mediocritate, să instituie norme și criterii de selecție pe care chiar ea le-ar pica, cu brio? Răspunsul este, totuși, la îndemână: prin simpla transparentizare, pe care o cerem cu toții, și noi, cei din mass-media, și generațiile mai tinere, și Uniunea Europeană, în care ne-am zorit să intrăm, atrași de avantaje, nu de rigori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ce-a făcut şeful CJ Bihor săptămâna trecută, când a prezentat cele 12 criterii pentru alocarea banilor către primăriile din judeţ, este începutul celei mai importante reforme administrative din ultimii 30 de ani. Poate singura pe bune, nu formală, pentru că ţinteşte la rădăcina relelor din administraţia noastră. Dacă va fi adoptat - şi va fi - setul de reguli va scoate Bihorul, pur şi simplu, din feudalismul politic în care băltesc, de fapt, toate judeţele, oraşele şi comunele României.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Sunt un fan mărturisit al instrumentelor digitale făcute să ne ușureze viața. Nu am mai plătit o factură la ghișeu de câțiva ani, evitând să pierd timp prețios și să văd fețe acre și plictisite dincolo de un geam de sticlă. Cumpăr de pe internet de câte ori am ocazia, comunic fervent prin mesaje și emailuri cu cei pe care nu îi pot întâlni, mă informez de pe diverse site-uri și platforme. Internetul îmi este util, chiar indispensabil, în toate activitățile profesionale, așa că îmi recunosc dependența de el.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre modul în care își face campania electorală Viorel Cataramă, candidatul Pro România Bihor pentru Senat?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Având în vedere faptul că în curând chiar se vor desfăşura alegeri parlamentare în România, în ciuda crizei sanitare, cred că este important să se cunoască cele mai importante aspecte prevăzute în Constituţie în legătură cu rolul şi activitatea Parlamentului, precum şi cu statutul senatorilor şi deputaţilor. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Prevenirea gripei se efectuează prin utilizarea vaccinurilor cu virus inactivat. Aceste vaccinuri sunt preparate din virusuri gripale de tip A şi B ce au circulat în sezonul precedent. Dacă tipul de virus circulant în momentul vaccinării este strâns înrudit cu cel din compoziţia vaccinului, se realizează o protecţie de 50-80% faţă de infecţie.
23 Octombrie 2020, 08:03

Şcoala minciunilor: Inspectoratul Școlar Bihor cere închiderea unei școli profesionale din Lugaş, unde primarul a pus profesor... un șofer (FOTO)

Şcoala minciunilor: Inspectoratul Școlar Bihor cere închiderea unei școli profesionale din Lugaş, unde primarul a pus profesor... un șofer (FOTO) BĂTAIE DE JOC. Şcoala Profesională "Ovidiu Drimba" funcţionează în clădirea şcolii din Urvind, un imobil vechi şi dărăpănat, cu pereţii scorojiţi şi tavanele pline de igrasie, unde elevii se încălzesc dacă fac foc în sobe. Abia în această toamnă a început Primăria să construiască o cameră tehnică pentru o centrală, dar şi acest proiect pare o batjocură, anexa fiind făcută în faţa geamului unei clase! Întrebat de ce plăteşte o asemenea anomalie, primarul Sorban Levente pretinde că n-a trecut de mult pe-acolo şi nu ştie despre ce e vorba: "O să întreb şi eu proiectanţii"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Abia apărută în oferta educaţională din Bihor, Şcoala Profesională "Ovidiu Drimba" din Lugaşu de Jos are toate şansele să şi dispară. Inspectoratul Şcolar a cerut Ministerului Educaţiei să anuleze acreditarea şcolii, din cauza unei sumedenii de nereguli.

Înfiinţată fără un studiu care să identifice ce fel de meseriaşi se caută în zonă şi fără ca firmele locale să-şi ia angajamentul că vor contribui la pregătirea elevilor, şcoala nu are nici laboratoare, ci doar o amărâtă de sală într-o clădire părăginită, iar singurul dascăl de specialitate este... şoferul! În plus, 30 de elevi au fost înscrişi fără acordul lor ori al părinţilor. "Această şcoală este o minciună de la A la Z", acuză inspectorul general Virgil Blage.

Visul primarului

În toamna acestui an, Şcoala Gimnazială din Lugaşu de Jos s-a transformat în Şcoala Profesională "Ovidiu Drimba", după ce Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) a acreditat 6 specializări de clasa a IX-a: preparator produse din carne şi peşte, electrician exploatare centrale, staţii şi reţele electrice, electromecanic utilaje şi instalaţii comerciale, electrocasnice şi din industria alimentară, mecanic agricol, pădurar şi respectiv electromecanic utilaje şi instalaţii industriale.

"Un vis devenit realitate", scria în 1 iulie, pe Facebook, primarul UDMR-ist Sorban Levente, reales luna trecută pentru al patrulea mandat. Edilul anunţa că doi ani a lucrat, alături de directorul şcolii, Tecsi Francisc, la acreditarea învăţământului profesional în comună, cu convingerea că în sate se caută specialişti ce nu pot fi formaţi în liceele teoretice, care "consumă ani din viaţa copiilor noştri".

Să se închidă!

 Virgil Blage, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean BihorÎn ciuda entuziasmului afişat de primar, în realitate şcoala profesională este un fiasco. Un raport al Inspectoratului Şcolar, întocmit în urma mai multor controale făcute de inspectorul general Virgil Blage (foto), arată că şcoala nici nu ar trebui să funcţioneze.

"Am trimis raportul Ministerului Educaţiei, împreună cu solicitarea de a anula acreditarea acestei şcoli. Nu ne mândrim cu asta, dar nici nu trebuia să primească acreditarea", spune Blage. Este pentru prima oară când IŞJ Bihor cere închiderea unei şcoli de stat, sesizând, practic, că autorizarea s-a făcut fraudulos. Fireşte, cu complicitatea inspectorilor ARACIP...

Suspiciunile lui Blage privind funcţionarea şcolii au apărut în septembrie, după ce l-a înlocuit din funcţie pe directorul Tecsi Francisc, susţinut de UDMR. În locul său a numit-o pe profesoara Danca Poţclean, simpatizantă liberală, care a reclamat mai multe nereguli găsite la preluarea funcţiei. "Am decis să facem o verificare completă în şcoală", spune inspectorul general.

Elevi fără voie

Prima problemă depistată a fost că toţi cei 34 de elevi înscrişi aveau dosarele incomplete, lipsindu-le documentele personale. "Secretara şcolii a spus că o angajată a Primăriei Lugaşu de Jos i-a înscris pe elevi, dar fără a avea o împuternicire din partea părinţilor", spune Blage. Toţi elevii erau romi, etnie de altfel majoritară în şcolile din Lugaş.

Deşi nu avea semnăturile părinţilor pe cererile de înscriere, Tecsi i-a declarat admişi pe toţi cei 34 de elevi, dar când noua directoare le-a cerut să vină personal, cu tot cu părinţi, să depună cererea de înscriere, doar 4 au şi făcut-o. Ceilalţi nici n-au vrut să audă de şcoală, dovadă că, de fapt, nici măcar formal nu îşi dăduseră acordul pentru înscriere.

La un nou apel, în septembrie, s-au mai înscris 9 elevi, aşa că şcoala profesională a adunat 13 cursanţi, o parte optând pentru specializarea de preparator produse din carne şi peşte, iar ceilalţi pentru cea de pădurar. Cum sunt atât de puţini, chiar sub efectivul minim de 14 prevăzut de lege, toţi învaţă laolaltă, într-o singură clasă, cu predare în limba maghiară.

Şoferul specialist

Lipsa elevilor nu e singura problemă. Deşi legea prevede că, anterior înfiinţării unei asemenea unităţi de învăţământ trebuie făcut un studiu care să arate ce fel de specialişti caută firmele locale, astfel încât specializările să răspundă unor nevoi reale de pe piaţa muncii, la dosarul pentru înfiinţarea Şcolii "Ovidiu Drimba" nu există asemenea cercetare. Cum s-au ales specializările, doar iniţiatorii ei şi inspectorii ARACIP care le-au acreditat ar putea lămuri.

Şi mai grav e că şcoala nu are cadre de specialitate! În timp ce materiile din trunchiul comun, cum sunt limba română, matematica ori limbile străine sunt predate de profesorii deja angajaţi ai şcolii din Lugaşu de Jos, pentru disciplinele specifice celor două specializări singurul profesor angajat este, de fapt, şoferul unităţii! Bărbatul, Kolozsvari Jozsef, este dascăl part-time, angajat în regim de plată cu ora, o formă prin care pot preda şi cei care nu au trecut pe la examene de titularizare.

Ora de "habar n-am"

Ce îi învaţă un şofer pe viitorii pădurari sau lucrători din industria alimentară a rămas un mister pentru Blage, care la începutul acestei luni a descins la o oră de-a "profesorului". "Prima oară am găsit în clasă 6 elevi şi pe domnul şofer. I-am întrebat pe elevi, şi în româneşte, şi în ungureşte, la ce oră participă, dar nici unul n-a ştiut să spună. L-am întrebat pe domnul şofer ce disciplină predă în acel moment, a ridicat din umeri", povesteşte şeful IŞJ Bihor. La a doua vizită inopinată, "proful" era ceva mai pregătit: i-a spus că ţine ora de dirigenţie!

Pe lângă lipsa profesorilor specialişti, a firmelor dornice să pregătească meseriaşi şi mai ales a elevilor înşişi, şcoala mai are un mare neajuns: nu are nici măcar un singur laborator şi nici alte dotări. Totul se reduce la o amărâtă de sală de clasă în sediul şcolii din Urvind, o clădire dărăpănată, cu pereţi scorojiţi şi tavanul plin de igrasie.

Se dă victimă!

Sorban Levente, primar Lugaşu de JosPrimarul Sorban Levente (foto) pozează însă în victimă, ca întotdeauna: "Este o răzbunare politică". Recunoaşte că zeci de copii au fost înscrişi la şcoală de o subordonată de-a sa, dar pretinde că a vrut doar să-i ajute. "Sunt copii care au terminat clasa a VIII-a şi stau acasă, familiile nu-şi permit să-i trimită la şcoală în afara comunei. La 18 ani vin după ajutoare sociale. Am considerat că e mai bine să înveţe o meserie", spune edilul, susţinând că a avut acordul verbal al părinţilor.

"Inspectoratul a făcut presiune pe părinţi, de fapt, să retragă elevii. S-a şi făcut o plângere penală, din câte am înţeles, pe numele inspectorului general, pentru abuz în serviciu", susţine primarul. Deşi spune că n-are nicio legătură cu denunţul, este totuşi greu de crezut că părinţii romi, fără multă şcoală, ar fi decis de capul lor să facă acest demers.

Cât despre şoferul uns profesor, edilul susţine că ar fi cât se poate de calificat, deoarece "a făcut o facultate de Inginerie în Alimentaţie şi a fost 10 ani şef de brutărie". "Dosarul de acreditare a fost complet şi corect. Dacă acum lipsesc documente înseamnă că le-a sustras cineva". Nici pentru condiţiile deplorabile din şcoală Sorban nu-şi găseşte o vină, dar are explicaţii: ba că a angajat o firmă pentru renovări şi aceasta a dat faliment, ba că directoarea nu lasă muncitorii să intre în şcoală, ba că administrează o comună săracă, fără bani de investiţii. Altfel spus, oricine e vinovat, numai el nu.

Dacă Ministerul Educaţiei va închide şcoala, aşa cum cere IŞJ Bihor, rămâne de văzut. În acest caz, elevii vor putea fi transferaţi la alte şcoli profesionale din judeţ, iar proful-şofer va rămâne la ocupaţia de bază...


ŞCOLI LA PĂMÂNT
Pentru pruncii primarului

Pe lângă raportul înaintat către Minister, inspectorul şcolar Virgil Blage a trimis un document şi Prefecturii şi Consiliului Judeţean, semnalând şi alte nereguli din Lugaşu de Jos, unde aproape toate clădirile unităţilor de învăţământ sunt în stare deplorabilă. Cu excepţia şcolii din centrul de comună, nicio alta nu are autorizaţie de funcţionare, şi nici nu-i de mirare, toate fiind învechite, pline de igrasie, cu uşi şi geamuri degradate şi fără sisteme de încălzire. "Eu, unul, nu mi-aş lăsa copiii să înveţe în aceste clădiri", spune Blage.

Sub protecţia anonimatului, deoarece se tem de răzbunarea primarului, profesorii din comună spun că ani întregi Sorban Levente a ignorat sistematic nevoile şcolilor şi grădiniţelor. "N-a investit niciun leu, singura lui preocupare sunt ţiganii, cu care câştigă alegerile", zice un profesor. Dascălii mai afirmă că doar două clase sunt dichisite, în Urvind, ambele cu predare în limba maghiară, având calorifere electrice, nu sobe, parchet laminat şi pereţii curaţi. Explicaţia? În aceste clase învaţă copiii primarului Sorban!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
cum rezolvam problema de fond
un primar de rhaahat, smecheras de lugas, cum naiba ajunge asta sa ia inca un mandat? dl Blage a procedat corect cu controlul, dar problema de fond ramane, chiar daca inchide scoala profesionala. ce facem cu atatia romi care sunt buni de munca si totusi intind mana la ajutoarele sociale? de ei cine ar trebui sa se ocupe? biserica? primaria? ong-urile? // nu ma pot abtine si intreb: ce naiba le poate oferi unguru smecheras tiganilor sa il voteze? curent? apa? doua sute de lei? cizme de cauciuc?
Postat 23 Octombrie 2020, 17:25 de roger
Trezește-te tu care dormi
Aceasta situație poate fi data exemplu e de manual, ce face de fapt corupția și lipsa de educație, cum poți acreditat o asemenea școală, aia de la "aracip" ori sunt idioți ori corupți dar mai degrabă a doua varianta, apoi majoritatea copiilor de o anumita etnie cu multa școală și educație desigur, probabil din acesta cauza și cu ajutorul unor astfel de oameni "părinți elevilor" a ajuns asta din nou primar ca deh comuna saraca primar bogat ca tot asa precum la Teleorman Vrancea Botoșani Olt etc , primarul nu are răspunsuri nu știe, nu a văzut, nu a auzit, încă 4 ani de sărăcie ajutoare sociale subdezvoltare trăiască partidul nu votați romani competenți ca suge sângele la unguri votați incompetenta și prostia, obrăznicia și rămâneți săraci și pro... Jo reggelt kivanok
Postat 23 Octombrie 2020, 08:56 de sss
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.098 RON
  • 1 EUR = 4.8703 RON
  • 1 HUF = 0.0135 RON