URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Februarie 2023, 10:56

Vor rezista spitalele și școlile din Bihor în cazul unui cutremur? Harta riscului seismic din județ (VIDEO)

În condițiile în care în Gorj, o zonă care nu era cunoscută drept una cu mare risc seismic, au loc tot mai multe cutremure de intensitate medie spre mare, autoritățile din Bihor le recomandă cetățenilor să fie pregătiți pentru un asemenea dezastru.

Într-o conferință de presă susținută joi, prefectul Dumitru Țiplea, alături de inspectorul șef al ISU Crișana, Sorin Caba, de șeful Inspectoratului de Stat în Construcții, Simion Borș, și de șeful Inspectoratului Școlar, Horea Abrudan, au prezentat date privind riscurile seismice în Bihor și activitățile preventive și educative ce vor avea loc.

Spitale fără expertize

Potrivit prefectului, în județul Bihor există o singură construcție cu risc seismic de gradul 1 (cel mai mare), cea a Hotelului Parc din centrul Oradiei. „În acest moment este în consolidare”, a precizat Țiplea.

Spitalele din Bihor prezintă un risc mediu în cazul unui seism. Staționarele 1 și 2 ale Spitalului Județean Oradea, adică corpurile de pe Gheorghe Doja și de pe strada Republicii, au gradul seismic 3, la fel ca spitalul din Nucet, în timp ce unitățile spitalicești din Ștei, Salonta și Marghita sunt încadrate în gradul seismic 4.

„Avem câteva spitale care nu sunt expertizate la această oră: spitalul din Beiuș, Aleșd, Spitalul de Recuperare din Felix și Staționarele 3 și 4 de la Județean. Toate urmează să facă expertiza”, a declarat Țiplea.

Expertiza, sarcina proprietarilor

În privința școlilor, Horea Abrudan a precizat că „toate clădirile unităților de învățământ expertizate în Bihor au fost încadrate în gradul seismic 3 și 4”.

Numărul clădirilor expertizate este însă foarte mic: 46 din cele 1.110 clădiri pe care le au școlile și grădinițele din Bihor. Așadar, statistica nu este foarte relevantă într-o discuție privind siguranța elevilor și a profesorilor.

Pe de altă parte, șeful IȘJ Bihor a precizat că în județ doar 194 dintre cele 1.110 clădiri nu sunt reabilitate, ceea ce sugerează că, chiar și fără analize tehnice privind riscul seismic, școlile și grădinițele ar putea fi în condiții bune.

Explicația privind numărul mic al unităților de învățământ expertizate ține de interesul primăriilor. Legislația în vigoare prevede că proprietarii au obligația să comande și să plătească asemenea rapoarte tehnice specialiștilor acreditați, după cum a precizat și șeful Inspectoratului de Stat în Construcții.

Tocmai de aceea autoritățile nu au nici informații privind clădirile rezidențiale din Bihor, proprietarii apartamentelor din blocurile vechi fiind responsabili pentru expertizare.

În privința locuințelor care se construiesc acum, când există niște obligații legale privind normele de securitate la cutremure, Simion Borș a precizat că ISC le verifică atent. „Se construiteșe mult, dar se construiește bine în județul Bihor”, a spus directorul.

Cum stă Bihorul?

Pe de altă parte, șeful ISU Crișana a prezentat și o hartă privind riscul seismic în Bihor, care arată că nordul județului este cel mai expus.

„Avem trei microzone seismice, una plecând de la limita de nord a județului până în dreptul zonelor Sălard, Tăutelec. A doua zonă este zona mediană, până aproximativ în zona delimitată de Nojorid, Aleșd, respectiv zona de sud”, a explicat generalul de brigadă Sorin Caba.

În date științifice, zona nordică are un risc seismic de 0,2, cea mediană de 0,15, iar cea sudică de 0,1. „Plecând de la nord la sud, scade riscul seismic, în nord e riscul mai mare, pentru că este apropiată de o zonă seismică din afara țării noastre”, a precizat Caba.

Acesta a adăugat că Bihorul este departe de zonele seismice recunoscute la nivel național, dar bihorenii trebuie să fie conștienți că aceste date se bazează doar pe informații istorice, iar previzionarea seismelor nu este posibilă.

Harta seismică a județului Bihor:

„E doar o chestiune de timp”

„Natura este vie, această planetă este vie și se transformă în timp. Lucrurile se vor modifica, probabil, din punct de vedere seismic. (...) Vă dau un exemplu, cu zonele umede din Bihor. Conform specialiștilor, zona de vest era încadrată în câmpii verzi cu zone umede, lucru care s-a schimbat în timp, în direcția scăderii nivelului de apă”, a spus Caba.

Altfel spus, așa cum se confruntă cu schimbări climatice semnificative, planeta ar putea demonstra și schimbări seismologice. De altfel, a precizat Țiplea, nici Gorjul nu avea un risc seismic mare.

„Am vorbit cu colegii din Gorj, zona în care s-au produs cutremurele era încadrată în grad de risc 0,12. Mă gândesc că se vor schimba mult lucrurile în următoarea perioadă de timp”, a spus prefectul.

Șeful ISC Bihor a întărit temerea. „E doar o chestiune de timp când va veni acest cutremur, nu dacă va veni”, a declarat Simion Borș, referindu-se nu neapărat la un cutremur în Bihor, cât unul în țară resimțit mai puternic și aici.

Săptămâna Protecției Civile

În acest context, ISU Crișana demarează o serie de activități preventive, menite să-i învețe pe bihoreni cum să procedeze în situații de urgență, inclusiv în cazul unui cutremur.

Pentru că pe 28 februarie se vor împlini 90 de ani de la înființarea Protecției Civile în România, pompierii vor organiza între 24 februarie și 4 martie Săptămâna Protecției Civile, cu activități de instruire a elevilor și studenților, diverse ateliere de informare și Ziua Porților Deschise la toate unitățile de pompieri din Bihor.

Calendarul activităților pregătite de ISU Crișana:

Imagini de la conferința de presă:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
În zona asta...
În zona asta rar cutremure, inundații da, dar trebuie găsită încă o cale de muls populația, până o dată cetățenii orădeni îi vor mulge pe edili și la propriu și la figurat.
Postat 23 Februarie 2023, 17:42 de Morometul
Citizen
Amu le prea inflorim
Postat 23 Februarie 2023, 12:50 de Sandu2100
Conteaza.... ??
Nu asta conteaza. Important e,ca "domnul" carp sa cumpere vreo 200 de drone cu 60.000 Euro bucata.
Postat 23 Februarie 2023, 12:39 de Citizen
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON