URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Decembrie 2023, 11:30

Voia să-l omoare! Ce le-a spus anchetatorilor eleva care l-a înjunghiat pe pedagogul de la Colegiul Traian Vuia din Oradea

Voia să-l omoare! Ce le-a spus anchetatorilor eleva care l-a înjunghiat pe pedagogul de la Colegiul Traian Vuia din Oradea CU CINISM. Descrisă ca elevă fruntașă şi liniştită, Bianca B. l-a înjunghiat cu putere pe pedagogul care o pârâse direcţiunii după ce a prins-o cu iubitul în camera de internat. În faţa anchetatorilor, eleva a recunoscut că ar fi vrut de-a dreptul să-l ucidă, dar ziariştilor care au aşteptat-o la ieşirea din Tribunal, ca să-i înţeleagă motivul, le-a aruncat, rece: „Nu e treaba voastră!”
Voia să-l omoare! Ce le-a spus anchetatorilor eleva care l-a înjunghiat pe pedagogul de la Colegiul Traian Vuia din Oradea FRUNTAȘĂ, DAR AGRESIVĂ. Bianca B., eleva de clasa a X-a „săltată” de polițiști chiar din curtea Colegiului Vuia, la scurt timp după ce l-a înjunghiat pe pedagog, și apoi arestată, este prima din clasa ei, cu bursă de merit. Părinții, oameni simpli, profesorii şi cei care o cunosc sunt în stare de şoc. Fata, însă, nu pare să regrete decât că nu și-a dus intenția până la capăt... (foto: Digi 24)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O întâmplare șocantă a stârnit vâlvă, săptămâna trecută, în toată țara: eleva unui colegiu din Oradea l-a înjunghiat pe pedagogul școlii în care învață și în al cărei cămin era cazată. Fata de 16 ani și-ar fi premeditat gestul. Bianca B. a luat de acasă cuțitul folosit de tatăl ei pentru tăierea porcului, l-a dus pe ascuns în școală şi l-a atacat pe bărbat chiar în biroul directoarei școlii, de față și cu propria mamă, pretinzând că supraveghetorul i-ar fi făcut avansuri sexuale.

Cazul pare, totuși, mai complex. Tânăra e susținută de iubitul ei, care dă de înțeles că fata plănuia să se răzbune pe pedagog de câteva zile. În plus, inclusiv el avea motive de răzbunare, fiind dat afară din internat după ce fusese prins de victimă în camera fetei. De altfel, poliţiştii au descoperit că, înainte cu câteva zile de teribilul incident, și băiatul a mers cu un cuţit la şcoală, motiv pentru care l-au și reţinut 24 de ore...

Atac cu martori

Starea de fapt descrisă de Parchetul Bihor este frapantă. Lunea trecută, după ora 9, în timp ce se afla în biroul directoarei Colegiului Traian Vuia, „pe fondul unor discuții contradictorii legate de anumite conduite petrecute în internatul colegiului, unde minora era cazată”, aceasta a scos un cuțit mare pe care îl ținea ascuns în mâneca stângă a hainei şi l-a înjunghiat pe supraveghetorul de noapte al căminului.

Pedagogul, un bărbat de 41 de ani din Girișu de Criș, a fost lovit în zona spatelui. Cuțitul, lung de 34 cm, din care lama este de 21 cm, i-a provocat acestuia o plagă la nivelul toracelui stâng, lezându-i pleura (membrana de protecţie a plămânului) şi traheea.

La momentul agresiunii, în birou se aflau mai multe persoane: directoarea colegiului, directoarea adjunctă, diriginta clasei din care face parte eleva, precum şi mama Biancăi.

Dată fiind gravitatea faptei, după ce a fost reținută 24 de ore, tânăra a fost prezentată de procuror în fața judecătorului de drepturi și libertăți de la Tribunalul Bihor, care pe 28 noiembrie a decis s-o trimită în arest preventiv pentru 30 de zile.

„Într-o fracţiune de secundă”

În spatele comunicatului se ascund detalii șocante, dezvăluite BIHOREANULUI de cei care au asistat la sângerosul incident. Întâlnirea din biroul directoarei a fost convocată din cauza unui incident raportat de pedagog. Cu o săptămână înainte, acesta a surprins-o pe fată în camera ei din internat, seara, după ora stingerii, alături de iubitul ei, elev la același colegiu, în clasa a IX-a.

După ce directoarea adjunctă a informat-o pe mama adolescentei despre cele întâmplate, Bianca a făcut o afirmaţie şocantă, acuzându-l pe pedagog că i-ar fi făcut avansuri sexuale, dar fără să ofere prea multe detalii. În schimb, a cerut permisiunea să meargă la baie şi a ieşit din birou. Dar nu s-a dus la toaletă, ci a luat-o în altă direcţie, de unde s-a întors cu cuţitul uriaş pe care îl luase de acasă şi pe care tatăl ei îl folosea de obicei la sacrificarea porcului.

alina cotcCu arma ascunsă în mâneca hainei, eleva a intrat din nou în biroul unde o aşteptau directoarele, diriginta, mama şi pedagogul. Fără avertisment, a scos cuţitul și l-a înjunghiat pe bărbat în spate. „Totul s-a întâmplat într-o fracțiune de secundă, nici nu am realizat ce se întâmplă”,  a mărturisit directoarea Alina Cotca (foto), care, la o zi după incident, încă era în stare de șoc.

Imediat după atac, Bianca a luat-o la goană, fiind prinsă în curtea școlii, de unde avea să fie preluată de poliţişti, sosiţi în scurt timp la locul faptei, în urma apelului primit prin numărul de urgenţă 112. Victima a ajuns de urgență la spital.

Iubitul fetei, alte acuzații

Pedagogul lucrează de ani buni în Colegiul Traian Vuia, iar până acum nu a avut niciodată reclamații din partea elevelor, potrivit conducerii colegiului. Nici atacatoarea nu s-a plâns anterior de el, nici la şcoală, nici acasă. „Aceste lucruri trebuie probate și, oricum, dacă a fost așa, ar fi trebuit să spună cuiva. Nouă, părinților, dirigintei, Poliției, oricui... Erau soluții, nu să recurgă la acest gest regretabil”, a spus Cotca.

Mai este, însă, cineva care susţine acuzația tinerei cu privire la pedagog: iubitul ei, chiar cel cu care fusese prinsă în camera de internat, acesta pretinzând chiar că bărbatul ar fi încercat să se răzbune pe ea fiindcă nu răspundea provocărilor lui. Mai mult, băiatul de 15 ani a afirmat că supraveghetorul ar fi regizat incidentul din internat, pe care apoi l-a raportat direcţiunii.

„M-a mituit cu bani, ca să mă duc să-i fac rău prietenei mele. Problema a început anul trecut. El se dădea la ea, ea nu-i accepta avansurile, și de la chestia asta el a vrut să o dea afară din cămin, să-i facă probleme. A încercat să-mi dea 700 de euro, ca să mă prindă în toaleta de la fete. Într-un fel, am acceptat, că-s elev și stau mai prost cu banii”, a declarat Paul L. (foto jos) jurnaliștilor de la Antena 1, care l-au surprins lunea trecută în faţa şcolii.

„Aş vrea să ştiu cum e”

Căutat și de BIHOREANUL, băiatul n-a răspuns apelurilor telefonice, dar a transmis mai multe SMS-uri în care, într-o gramatică aproximativă, a precizat că pedagogul i-ar fi oferit bani „ca să poată să-i facă ei (Biancăi - n.r.) probleme”, iar Paul a intrat în combinație doar „ca să văd până unde ajunge”. Dar, a precizat tânărul, „nu i-am acceptat niciun leu”.

Elevul susţine că în seara când a fost prins în baia din camera adolescentei ar fi avut, de fapt, o urgenţă. „Am avut nevoie la toaletă şi altă ocazie n-am avut. Mă gândesc că nici nu trebuia să se ajungă la directoare, că până la urmă nu am făcut nimic. Am mers la baie şi pedagogul m-a găsit acolo”.

Despre atacul prietenei sale, Paul n-a vrut să discute. După ce în faţa camerelor de luat vederi declarase că „în mare parte, știam că vrea să se răzbune”, în conversaţia purtată cu BIHOREANUL a evitat orice referire la acest aspect. „Eu nu mai ştiu nimic despre ea de când au dus-o şi aş cam vrea să ştiu în ce stare e şi cum e”, a încheiat el discuţia.

„Nu e treaba voastră!”

Băiatul a pierdut orice legătură cu adolescenta de când aceasta a fost reţinută sub acuzația de tentativă de omor. Anchetatorii, zic sursele BIHOREANULUI, au fost şocaţi de sângele rece de care Bianca a dat dovadă, atât în momentul comiterii faptei, cât şi ulterior, în faţa lor, unde ar fi declarat că îi pare rău doar că nu și-a dus gestul până la capăt.

De altfel, aceeași atitudine arogantă a avut-o fata şi în faţa camerelor de luat vederi ale jurnaliştilor strânşi marţea trecută în faţa Tribunalului, unde a fost arestată pentru 30 de zile, măsură pe care apărătorul ei a contestat-o şi care va fi reanalizată de Curtea de Apel. Întrebată de ce a vrut să-l ucidă pe supraveghetor, adolescenta a replicat că „nu e treaba voastră!”.

A avut Bianca mintea tulburată sau a avut discernământ în momentul în care a săvârșit oribila faptă? Vor stabili specialiştii unei comisii de expertiză medico-legală psihiatrică, o astfel de investigație fiind obligatorie în asemenea cazuri, atât pentru adulţi, cât şi pentru minori.


FRUNTAȘĂ, DAR AGRESIVĂ. Bianca B., eleva de clasa a X-a „săltată” de polițiști chiar din curtea Colegiului Vuia, la scurt timp după ce l-a înjunghiat pe pedagog, și apoi arestată, este prima din clasa ei, cu bursă de merit. Părinții, oameni simpli, profesorii şi cei care o cunosc sunt în stare de şoc. Fata, însă, nu pare să regrete decât că nu și-a dus intenția până la capăt... (foto: Digi24)

Prietenul, în anchetă

Între timp, miercurea trecută, procurorii Parchetului Oradea l-au băgat în anchetă şi pe iubitul ei, sub acuza de port fără drept de obiecte periculoase. Paul L. a fost de altfel reţinut, miercuri seara, pentru 24 de ore. Motivul? În timpul cercetărilor pornite față de iubita sa, anchetatorii au descoperit că, doar cu câteva zile înainte de atac, și el adusese în şcoală un cuţit, cu care s-a şi pozat într-o sală de clasă, postând imaginile pe internet.

Investigaţiile continuă, căci procurorii și polițiștii vor să afle dacă cele două cazuri au legătură, dacă cei doi adolescenți au plănuit împreună un act de răzbunare, dar şi dacă acuzaţiile aduse pedagogului sunt fondate sau nu.

Un motiv de răzbunare este clar că aveau elevii: în urma incidentului din camera de internat, băiatul a ajuns în faţa unei comisii disciplinare din școală, fiind acuzat de încălcarea regulamentului intern. Pe lângă faptul că a fost găsit în camera unei eleve, unde nu avea ce să caute, a chiulit de la ore, ceea ce elevilor interniști, care nu plătesc nici cazarea, nici masa, nu li se permite. Ca atare, comisia a decis să-l dea afară din cămin, așa că de săptămâna trecută Paul nu mai locuiește în incinta unității de învățământ.

Rămâne de văzut, așadar, ce detalii se mai ascund în spatele acestui caz răvășitor...


PEDAGOG LA ATI

Aproape l-a omorât

Faptul că eleva care l-a înjughiat pe pedagog a lovit cu putere reiese și din rănile pe care i le-a provocat, deloc superficiale, după cum au constatat medicii legişti. În raportul preliminar înaintat procurorilor, specialiştii Serviciului Judeţean de Medicină Legală Bihor arată că leziunile suferite de bărbat i-au pus în pericol viaţa, victima necesitând 40-45 zile de îngrijiri medicale, dacă nu va suferi complicaţii.

Operat în ziua atacului, pedagogul a rămas internat la secția de Anestezie-Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Oradea. „Pacientul a ajuns la spital cu plagă penetrantă la nivelul plămânului, cu afectare traheală și de mediastin. În momentul de față este conștient, respiră spontan și urmează să i se facă reevaluarea postoperatorie. Pacientul este internat pe secția ATI pentru continuarea tratamentului”, a declarat purtătoarea de cuvânt a spitalului, Lisa Crăiuţ.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Avansuri
Kestia cu avansurile sexuale putea fi depistata foarte usor cu un telefon mobil aflat unde trebue si pornit pe inregistrare!! Curvistina putea lungi discutia incat eventualele avansuri sa capete contur!! Daca aveam o fiica si venea la mine cu o asemenea inregistrare, aveam grija sa fac un taraboi ce nu s-a vazut si sa ajung cu ea la toata presa autohtona si la toate nivelele politiei si justitiei!! Curvistina asta impreuna cu footaloiul dintr-a noua, a divulgat treaba cu ''avansurile'' doar dupa crima, in rest a tacut ca qaqatu-n iarba!! Cand am fost eu in liceu, nici in clasa a 12-a nu am avut cea mai mica banuiala ca vreo colega ar fi inceput viata sexuala!!
Postat 05 Decembrie 2023, 10:42 de AnaConda
E pericol public
L-a executat rapid, cu sange rece. Nu are niciun fel de remuscari. Citind artcolul iti dai seama ce atitudine are. Poate sa o comita din nou daca i se pune iar pata pe careva.
Postat 04 Decembrie 2023, 19:49 de OrbanKula
Genul de elevi problema
Elevi indisciplinati care incalca regulile fara sa le pese. Partenerul ei de nebunii nu a adus la scoala un ditamai cutitul ca sa se dea in spectacol ? L-a scos in clasa, s-a pozat cu el si a postat poza pe o retea de socializare. A fost dat afara din cauza absentelor. Cu un pic de investigatie se vede cu cine ai de-a face. Sunt genul de indivizi care se dau mari ca lor nu le comenteaza nimeni in fata. Ei fac ce vor. Iata urmarile. Cred ca parintii junei nu stiau cu se se ocupa, dupa ce umbla ea. Poate ca acasa isi vedea de treaba, mai ales fiind cu parintii in casa. Odata scapata de sub control... Acum totul a culminat cu tentativa de omor. Daca stai si ii asculti, toti infractorii vor gasi o mie de scuze pt faptele lor. De fapt iti vor spune ca de vina este anturajul lor, victimele, etc, nu infractorii care au ales sa coomita infractiunea, iar anturajul si l-au ales singuri. In loc sa-si vada de treaba, sa invete carte, sa respecte regulile scolii, ale internatului ei s-au tinut de tampenii. In internat trebuie sa respecti regulile bunei convietuiri sociale, sa nu-i deranjezi pe ceilalti cu care imparti camera, sala de meditatii, baia, etc.
Postat 04 Decembrie 2023, 19:24 de Timi
Consecințele prea marii libertăți
Copiii sunt scăpați de sub control, au iubiți și iubite de prin clasele 7-8, nu sunt învățați cu munca, banii le vin ușor de la părinți, părinții nu le corectează comportamentul de mici etc. și se văd consecințele. Mari fiind, sunt deja scăpați de sub control. Nu au modele acasă, de multe ori nici în școală, in societate nu mai vorbesc și ei nu se ghidează după principii ci după pofte. Poftele sunt exagerate de consumul de rețele sociale: să am și eu ce are acela, să mă distrez și eu ca aceia etc. Ori ghidarea asta va duce la eșecuri mai devreme sau mai târziu. Raționalul trebuie să domine carnalul / trupul și nu invers
Postat 04 Decembrie 2023, 14:53 de georgemarian
Nu este foc fara fum.
Cu toate ca asa ceva(atac cu arme) nu se face, mi-e greu sa cred ca un elev cu note bune ajunge aici fara motiv intemeiat. Ori greseala cu care a fost prinsa e mult mai mare ori cadrul didactic a facut mai mult decat avansuri sexuale. In orice caz e ceva la mijloc din declaratii. Ma abtin pana se face lumina.
Postat 04 Decembrie 2023, 13:27 de nihil
unde e nebuna cu semaforul?
Nu mai dikteaza cum sa se faca justitia in tara ei?
Postat 04 Decembrie 2023, 13:00 de testtest
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON