URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 23 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În judo folosești forța adversarului pentru a o canaliza împotriva lui. Cred că același principiu ar trebui să-l aplicăm și asupra vandalilor care sparg toalete, coșuri de gunoi și bănci. De ce să-i băgăm la pușcărie sau să-i amendăm cu sume uriașe? Mai bine să se amplaseze prin parcuri sape, hârlețe și greble. Cei cu exces de energie și surplus de testosteron vor putea să dea o prașilă, să facă straturi pentru flori, să ne scape de buruieni...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cele două loturi din Bihor ale Autostrăzii Transilvania, Biharia - Chiribiș (28,55 km) și Chiribiș - Suplacu de Barcău (26,35 km), ar merita denumite - mulțumită tehnocraților din CNAIR, politrucilor care au condus Transporturile, dar și parlamentarilor bihoreni - ale Nesimțirii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O recentă modificare a Codului Rutier repară una dintre problemele vechi ale legislaţiei rutiere. În esenţă, până la modificările aduse prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 11/2023, o persoană condamnată pentru o infracţiune rutieră (spre exemplu, pentru conducere fără permis) nu avea nicio interdicţie în a obţine imediat după condamnare permisul de conducere.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
O altă formă de tulburare anxioasă este tulburarea anxioasă generalizată, care se deosebeşte de panică (unde simptomele apar brusc) prin faptul că bolnavii prezintă o anxietate difuză şi persistentă, fără fobii, atacuri de panică sau tulburare obsesiv-compulsivă.
09 Noiembrie 2022, 18:25

Verdict în cazul orădeanului iradiat de 56 ori după un diagnostic greşit: Spitalul Judeţean, obligat la despăgubiri

Verdict în cazul orădeanului iradiat de 56 ori după un diagnostic greşit: Spitalul Judeţean, obligat la despăgubiri foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea de Apel Oradea a pronunţat verdictul în procesul orădeanului care a fost supus la 56 de şedinţe de radioterapie după ce, în urma unei analize, a fost diagnosticat eronat cu cancer de prostată. Judecătorii au stabilit că răspunderea pentru ce s-a întâmplat aparţine Spitalului Clinic Judeţean de Urgență Oradea, care, în calitate de furnizor de servicii medicale, este responsabil pentru prejudiciile produse de personalul medical angajat.

Iradiat degeaba

Soluția a fost pronunțată la sfârşitul săptămânii trecute, cazul fiind descris pe larg de BIHOREANUL în trecut. Victima este un orădean pe care, în martie 2012, medicul urolog l-a trimis la analize amănunţite la Spitalul Judeţean. Aici i s-a făcut o puncţie şi i s-a prelevat o probă de ţesut, predată apoi spre analiză la laboratorul unităţii. Rezultatul primit, sub parafa şi semnătura doctoriţei Elena Roşca, fost profesor universitar la Facultății de Medicină și Farmacie Oradea, şi şefă a Serviciului de Anatomie Patologică, a fost că are "adenocarcinom de prostată", respectiv "glande prostatice cu caracter maligne". 

Ulterior, tot la propunerea urologului, orădeanul s-a internat pentru îndepărtarea chirurgicală a prostatei afectate, însă operaţia nu s-a mai realizat, fiind externat după o săptămână cu recomandarea de a face radioterapie şi tratament cu hormoni.

Bărbatul a fost supus la 56 de şedinţe, iar după ce le-a terminat, oncologul care i-a studiat dosarul medical l-a sfătuit să nu înceapă tratamentul cu hormoni până nu repetă analiza histopatologică a probei de ţesut recoltate iniţial, cea analizată de doctoriţa Roşca. Noile analize au arătat că, de fapt, nu avusese cancer. 

Unii într-un fel

Revoltat, orădeanul a deschis un proces împotriva doctoriţei, angrenând în proces şi spitalul, responsabil pentru prejudiciile provocate pacienţilor de către angajaţi, precum şi firma de asigurare la care unitatea are încheiată poliţă de asigurare pentru astfel de situaţii, cerând două lucruri: să constate existenţa culpei medicale şi s-o oblige pe Roşca, în solidar cu unitatea spitalicească, să-i plătească 250.000 euro ca daune morale.

După patru ani de dezbateri, pe 6 martie 2019, Tribunalul Bihor a decis că greşeala aparţine în exclusivitate doctoriţei Elena Roşca şi a dispus ca aceasta să plătească, în solidar cu spitalul, despăgubiri de 15.000 euro bărbatului.

Însă procesul a continuat la Curtea de Apel Oradea, unde, acum, completul de judecată a exonerat-o pe doctoriţă şi a lăsat întreaga vină pe seama spitalului. 

Alţii, altfel

Potrivit hotărârii pronunţate, spitalul, în calitate de furnizor de servicii medicale, răspunde pentru prejudiciile produse de personalul medical angajat, iar în cazul orădeanului, cadrele medicale au comis o serie de erori, ignorând inclusiv conduita medicală recomandată pentru afecţiunea pentru diagnosticul eronat.

Atât medicul urolog, cât şi radioterapeutul l-au trimis la radioterapie, în condiţiile în care analizele indicau că boala era în stadiu incipient, iar acest tratament este recomandat doar pacienţilor tineri, şi nu unuia în vârstă de 52 ani, cu boli asociate şi care, culmea, nici măcar nu fusese diagnosticat clar de comisia oncologică, aşa cum prevede legea.

"Comisia oncologică este cea care stabilește diagnosticul de cancer, indicația terapeutică și aplicarea tratamentului specific", a arătat instanţa, precizând totodată că, în documentele înaintate, spitalul a recunoscut că vina aparţine "medicilor care au recomandat radioterapia, respectiv medicului urolog și medicului radioterapeut". 

Pe de altă parte, însă, judecătorii au decis, la fel ca la Tribunal, că suma cerută de victimă este exagerată, şi au stabilit că valoarea daunelor să rămână la suma de 15.000 euro, o valoare care, în opinia instanţei, este "un cuantum echitabil al daunelor morale". 

Verdictul Curţii de Apel Oradea mai poate fi atacată, cu recurs, care se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Între timp, însă, orădeanul în cauză a murit. Nu din cauza vreunei afecţiuni oncologice, ci în urma unui atac de cord. Procesul este continuat de familia sa.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Săndel
Oare n-am avut dreptate când am spus că pentru tine nu pot să am decât milă!?
Postat 12 Noiembrie 2022, 20:17 de Maikeltroll
15.000 de euro despagubiri ???
Cată bataie de joc poate sa fie față de cetățean omul simplu in țara asta??? Atât in spitale cat si in instanțe. Exista asigurare banii vin de la asigurator nu plateste nici spitalul nici doctorul...a fost o gresală ok se poate intampla... Dar de ce va bateți joc de el sau de urmașii lui???
Postat 10 Noiembrie 2022, 08:04 de strada
Ca de obicei
@KP sugerează ca Bolojan e de vină :::))) Draga @KP poate tu ești medicul in cauza
Postat 09 Noiembrie 2022, 23:06 de Sandu2100
Să plătească Carp și liberalii care l-a făcut manager.
În 2008 l-au făcut viceprimar. De acolo a ajuns director peste toate spitalele din subordinea municipiului și județului. Apoi a vrut să fie senator și l-au făcut. După aceea a dorit să fie privat managementul și să fie șef peste tot sistemul medical al județului. L-au numit și cu asta. "Neterminatul" să pună banii jos, din buzunarul lui, pentru că-i decident în toate cazurile legate de acest spital, care face obiectul acestei cauze.
Postat 09 Noiembrie 2022, 22:23 de KP
Bătaie de joc
Doctori care te omoară cu zile, are nu raspund pentru faptele lor, care lucrează pe salarii babane la stat și te cheamă la control în privat... Vreau să văd și eu judecătorul ăla care pentru suma de 15.000 ar fi de acord să participe la 56 ședințe de terapie... Să nu mai vorbim de efectul veștii că ești bolnav de cancer. Rușine!
Postat 09 Noiembrie 2022, 21:20 de bde
numele doctorului, va rugam
cum il cheama pe medicul urolog care a dat diagnosticul gresit acestui pacient?
Postat 09 Noiembrie 2022, 19:16 de roger
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5644 RON
  • 1 EUR = 4.9232 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON