URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Martie 2024, 15:40

USR Bihor acuză că primarul Birta a dat sarcină Poliției Locale să interzică distribuirea de pliante, Primăria Oradea neagă. Cine are dreptate? (VIDEO)

USR Bihor acuză că primarul Birta a dat sarcină Poliției Locale să interzică distribuirea de pliante, Primăria Oradea neagă. Cine are dreptate? (VIDEO) captură video Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

USR Bihor îl acuză pe primarul Florin Birta că „a dat sarcină Poliției Locale să interzică distribuirea de pliante” în Oradea și i-a solicitat public clarificări, după ce deputații USR Silviu Dehelean și Cristina Prună au fost legitimați și luați la întrebări de Poliția Locală pentru că împărțeau pliante în centrul orașului. În replică, Primăria Oradea arată că USR nu a respectat regulamentul municipalității privind publicitatea stradală și susține că USR-iștii trunchiază adevărul.

Pliante buclucașe

Totul a pornit de la faptul că membrii USR, în frunte cu deputații Silviu Dehelean și Cristina Prună, au ieșit duminică să împartă pliante în centrul Oradiei.

Într-o filmare postată pe Facebook, Silviu Dehelean (video jos) denunță că „tocmai am fost legitimați și ni s-a spus că nu putem să împărțim pliante cu Dreapta Unită și cu candidații noștri la europarlamentare pe străzile din Oradea pentru că acest pliant nu are, chipurile, ștampila primăriei”. „Adică orice fel de partid politic, ca să facă politică în Oradea, ca să vorbească cu cetățenii din Oradea, are nevoie de o aprobare de la politicienii din primărie”, spune șeful USR Bihor.

„Când am întrebat cum arată acea ștampilă, polițistul local nu a știut să ne spună, nu a știut nici măcar să ne dea numărul hotărârii locale (de Consiliu Local - n.r.) în baza căreia ne-a legitimat”, afirmă și Cristina Prună în înregistrare.

În imagini apar și doi polițiști locali, pe care aceasta îi întreabă dacă au mai văzut „acea ștampilă” de care a vorbit anterior. „Nu am mai văzut-o, sunteți primul partid... sau primii care ieșiți afară... și nu am avut tangență cu acest aspect”, zice unul dintre agenții locali. Când Prună i-a atras atenția că „ștampila s-a scos din instituțiile publice”, agentul a replicat: „Am auzit”.

Ce spune USR

USR Bihor a trimis duminică și un comunicat de presă pe marginea întâmplării, cerându-i primarului liberal Florin Birta să explice public „de ce a dat sarcină Poliției Locale să interzică distribuirea de pliante”.

„Polițistul local recunoaște că a primit sarcina să oprească acțiunea USR și a afirmat că pliantul electoral al Alianței Dreapta Unită ar trebui să primească aprobarea și ștampila primarului PNL. Și acest lucru s-a întâmplat după ce ne-a fost interzis să amplasăm corturi pentru strângerea de semnături”, se susține în comunicatul de presă.

„Practic PNL a interzis campania electorală în Oradea. Aceste practici sunt inspirate de la partidul postcomunist PSD, cu care PNL se află într-o alianță. Așa ceva nu am mai pățit de pe vremea lui Liviu Dragnea când strângeam semnături pentru Fără Penali. Să interzici activități civice și politice este nedemocratic și neconstituțional. Acum înțelegem mai bine cu ce se ocupă Poliția Locală Oradea. În loc să protejeze cetățenii, este folosită ca bâtă de PSDPNL împotriva Alianței Dreapta Unită”, a acuzat Silviu Dehelean.

La rândul său, deputata USR de București Cristina Prună a spus că nu a mai văzut niciodată așa ceva. „Pentru prima dată în viața mea politică de până acum, poliția locală a venit să ne legitimeze și să ne spună că săvârșim o «contravenție». De ce? Chipurile, pliantele nu au ștampila primăriei! Lucru nemaivăzut în toată țara! Când am întrebat cum arată acea ștampilă, polițistul local a dat din umeri”, a susținut Prună.

Au încălcat regulamentul de publicitate

Contactat luni de BIHOREANUL, directorul Poliției Locale Oradea, Samuel Milian, a declarat că reprezentanții USR au fost doar legitimați de agenți și a făcut precizări cu privire la normativele încălcate de USR-iști.

„Duminică, în jurul orei 13 am primit o sesizare cu privire la distribuirea de fluturași pe strada Republicii. Doi colegi, de-ai mei s-au deplasat la fața locului și au cerut persoanelor care împărțeau fluturași să se legitimeze. Acestea au protestat și au filmat discuția cu telefonul mobil”, a spus Milian, care a arătat că USR-iștii se fac vinovați de încălcarea Regulamentului de Publicitate instituit prin HCL 370 din 2020 adoptat de Consiliul Local în baza Legii 185 din 2013.

„Pentru a putea distribui flyere în Oradea trebuie îndepliniți câțiva pași. Solicitantul trebuie să depună o solicitare la Primărie cu data și locul acțiunii și să depună un fluturaș-tip ca să existe o dovadă că nu se distribuie înscrisuri cu mesaje nepotrivite. La avizarea acestei acțiuni de distribuție de fluturași se plătește o taxă de 10 lei pe fiecare persoană care distribuie fluturași, pe zi”, a explicat Milian.

Directorul Poliției Locale Oradea a mai explicat că nu se pune problema ca reprezentanții municipalității să ștampileze fiecare exemplar la fel ca în cazul afișelor publicitare. „Există o procedură care trebuie respectată și atât”, a spus Milian.

Potrivit directorului, reprezentanții Poliției Locale cu atribuțiuni în domeniul controlului activității de publicitate vor decide în următoarele zile sancțiunile care vor fi aplicate contravenienților. Acestea merg de la avertisment până la amendă între 1.000 și 2.000 lei. „Deocamdată nu s-a aplicat nicio sancțiune”, a mai precizat Milian.

Filmare trunchiată

Tot luni, și Primăria Oradea a trimis un punct de vedere în care precizează că, pentru a împărți orice fel de pliante în Oradea, USR trebuia să ceară autorizație și să plătească și o taxă, ceea ce nu s-a întâmplat. În plus, Primăria afirmă că USR a prezentat public „imagini trunchiate”, iar polițiștii locali doar și-au făcut datoria.

„Precizăm că la ghișeele Primăriei Oradea nu a fost înregistrată nicio solicitare premergătoare acțiunii mai sus amintite, astfel încât cele două persoane care distribuiau pliante acționau într-un mod abuziv. Contrar imaginilor trunchiate, care au fost prezentate în spațiul public și care încearcă să-l arate pe polițistul local într-o poziție stânjenitoare, din cauza unei pretinse ignorări a aspectului normativ în baza căruia acționa, acesta și-a făcut datoria. Astfel, cei doi reprezentanți ai formațiunii politice au fost întrebați dacă au un document eliberat de PMO în baza căruia să poată distribui acele pliante”, arată comunicatul.

Situația vine după ce săptămâna trecută șefii locali ai USR, Daniel Palaghianu și Silviu Dehelean, au denunțat boicotarea formațiunii de către primăriile din Oradea și din Beiuș, ambele cu edili liberali, pe motiv că municipalitatea orădeană le-a refuzat amplasarea unor corturi unde să strângă semnături pentru viitorii candidați la alegerile locale, iar cea din Beiuș că le-a respins organizarea unor evenimente. Edilul Oradiei a replicat că USR nu este boicotat, iar Primăria nu autorizează niciun cort, pentru niciun partid, din considerente estetice, iar primarul beiușean a declarat că a nu permite evenimente organizate de formațiuni politice în parcul central al orașului.

Reprezentanții USR sunt la a doua abatere pe marginea Regulamentului de Publicitate după ce, în decembrie 2023, reprezentanții formațiunii au lipit peste noapte și neautorizat afișe cu mesajul „PNL, sluga PSD”, acțiune sancționată cu o amendă de 18.000 lei.

Mai jos, comunicatul USR:

Comunicatul Primăriei Oradea:

Regulamentul de publicitate al Oradiei:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
USR NICICUM ARGUMENT::::)))) NICIUN COMENTARIU ::::)))
:::::::)))))
Postat 12 Martie 2024, 23:32 de Sandu2100
Campania hELECTORALA nu a început nici in Oradea nici in Țară
Totuși am convingerea ca UZR e o hoardă de copii proști, nedezvoltati pubian.
Postat 12 Martie 2024, 00:25 de Sandu2100
Când vad USR îmi aduc aminte de idioți. Hai sa vedem ce au facut ăștia in ultima campanie. Totuși compania electorală începe pe 12 idioților cu i Mare
Hai sa vedem cu ce se ocupă PĂLĂVRAJANU asta de la UZR, 21 Martie 2023 nu e șampanie electorală dar USR e acolo https://m.ebihoreanul.ro/stiri/maxim-porky-usr-istul-daniel-palaghianu-ventilator-de-calomnii-fata-de-jurnalisti-177567.html . 13 Decembrie 2023 nu campanie dar USR e pe treabă, https://m.ebihoreanul.ro/stiri/pnl-sluga-psd-politia-locala-oradea-a-amendat-usr-bihor-cu-18000-lei-pentru-afisaj-ilegal-183229.html. 29 Septembrie 2020 https://m.ebihoreanul.ro/stiri/usr-leaks-scandal-la-usr-bihor-cu-acuzatii-de-santaj-obsesii-anti-bolojan-si-target-uri-de-donatii-159062.html . 29 Septembrie 2020, https://m.ebihoreanul.ro/stiri/contestatarii-din-usr-bihor-cer-ca-actuala-conducere-sa-nu-mai-candideze-usr-seamana-cu-psd-elementul-comun-este-flavius-bunoiu-159104.html. Ce faci FĂ usr stai la cafă cu Miluț PZD :::::))))) si acum comentezi ca ce ::::))))
Postat 12 Martie 2024, 00:19 de Sandu2100
vocea mutilor si proiecte oarbe pt cetateni - nu aveti bani sa va angajati un consultant politic?
buna dimineata, USR Bihor! Va pune drula piciorul pe gat si nu puteti sa va faceti auziti pe plan local, ca sa nu-i faceti concurenta?! ce strategie politica aveti voi sa castigati increderea oradenilor? faza cu pliantele se facea prin 2000, e mult depasita. trebuia sa VA FACETI AUZITI SI VAZUTI MAI MULT cu proiecte concrete in emisiuni tv / radio, in articole in ziare, in proiecte civice CONSTANT si cu categorii sociale bine tintite - voi ce faceti acum cu 3 luni inainte de alegeri? chiar nu puteti/vreti sa platiti un consultant politic sa va invete ce si cum sa faceti? nu se vede aproape nimic din politica voastra. ne apuca disperarea ca pnl si psd si udmr - nu avem alternativa adevarata la ei, iar voi sunteti muti si orbi... nici la filme americane nu va uitati la tv? ca si de acolo se pot invata multe...
Postat 11 Martie 2024, 20:25 de roger
probabil ca in alte judete USR respecta legea si depun cereri la primarie, iar in Oradea organizatia locala e incapabila, sau poate ca alte primarii din tara lasa totul fara regulament (ca majoritatea nici nu au politie locala)
zice deputata de la Bucuresti:
Postat 11 Martie 2024, 19:06 de unu
USRistii astia isi dovedesc incompetenta
vandalizeaza cladiri private lipind afise ilegale, nu citesc regulalmentele si nu cer aprobari de la autoritari, apoi cand incalca legea din incompetenta proprie urla la luna ba ca e coruptie, ba ca e dictatura.. se victimizeaza mai ceva ca actorii la teatru pe scena.
Postat 11 Martie 2024, 19:00 de unu
tic-tac... tic-tac... ceasul bate
Procurorii de la Parchetul European, perchezitii la o companie banuita de o frauda de milioane de euro bani europeni. Perchezitiile au loc la Arsat Industrie din Pecica, despre care anchetatorii au informatii ca ar fi decontat lucrari printr-un proiect cu fonduri europene in valoare de 13 milioane de euro, lucrari care nu ar fi fost si facute in realitate. Si acum, ATENTIE, PENALILOR: ,,NU DEMULT, COMPANIA ERA DATA DREPT EXEMPLU DE BUNE PRACTICI IN DOMENIUL ACCESARII DE FONDURI EUROPENE LA NIVEL NATIONAL."
Postat 11 Martie 2024, 16:27 de pinonel
Strategie standard an electoral
Ori ataci concurența, ori faci pe victima.
Postat 11 Martie 2024, 16:08 de CivisUlpianum
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON