URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Februarie 2016, 07:27

Pas în doi: Tandemul Bolojan-Mălan reuşeşte să-l trimită la "pensie" pe Cornel Popa

Pas în doi: Tandemul Bolojan-Mălan reuşeşte să-l trimită la 'pensie' pe Cornel Popa ŢIN APROAPE. Deşi ajunşi separat la sediul PNL Bihor unde se hotăra soarta următorilor patru ani, primarul Ilie Bolojan şi viceprimarul Mircea Mălan şi-au făcut apariţia împreună în faţa colegilor din Comitetul Executiv Judeţean, ale căror voturi le-au obţinut în unanimitate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din postura de lideri ai scenei politice locale, liberalii au devenit joia trecută primii care şi-au anunţat candidaţii la cele mai importante poziţii administrative "scoase la concurs" în alegerile locale din 5 iunie: Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor.

După o oră şi jumătate de discuţii în Comitetul Executiv Judeţean, precedate însă de alte câteva ceasuri de socoteli, decizia i-a surprins chiar şi pe unii din ei. Actualul preşedinte al CJ, Cornel Popa, renunţă să candideze pentru încă un mandat, iar viceprimarul Mircea Mălan, antrenat să preia Primăria de la Ilie Bolojan, a trebuit să fie lămurit să accepte transferul la judeţ după ce o jumătate de zi opţiunea în această direcţie fusese chiar primarul. BIHOREANUL vă dezvăluie dedesubturile acestei "suceli"...

Iute, cătinel

Cornel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean BihorPromovat în politica mare de Cornel Popa (foto), care din consilier local la Aleşd l-a făcut prefect şi apoi secretar general al Guvernului Tăriceanu, primarul Ilie Bolojan este de un deceniu vedeta incontestabilă a politicii bihorene. În 2008 câştiga Primăria Oradea din primul tur, o premieră în condiţiile în care acesta era invariabil adjudecat de UDMR, iar în 2012 obţinea un scor sporit în ciuda măsurilor nepopulare adoptate.

După ce a transformat radical oraşul, acum era cât pe ce să nu mai candideze. L-au obligat, însă, atât sondajele care încă de astă-toamnă, când încă nu finalizase proiectele europene, îl cotau cu 70% din intenţiile de vot ale orădenilor, cât şi noua postură de secretar general al PNL, pe care a acceptat-o pentru a stopa degringolada partidului în care activează din 1991.

Bolojan nu putea candida, însă, în orice condiţii. În 2008 l-a tras după el pe Radu Ţîrle, despre al cărui mandat liberalii consideră că a fost ratat, iar în 2012 l-a "garantat" pe însuşi şeful său politic, Cornel Popa. Ce-a urmat se ştie: în loc să colaboreze pentru dezvoltarea sincronizată a municipiului şi judeţului, Bolojan şi Popa au intrat pe contrasens în câteva chestiuni majore. În timp ce edilul orădean voia să preia administrarea Aeroportului pentru a grăbi cursele externe, iar strategia de dezvoltare a judeţului să privilegieze proiectul centurii metropolitane, şeful CJ a preferat aşa-numitul drum al Apusenilor, răzgândindu-se şi în privinţa mutării Muzeului în Cetate, după ce iniţial acceptase ideea lui Bolojan.

I-a trecut vremea

Dacă pentru Primărie variantele liberalilor erau clare, fie Bolojan, fie Mălan, în ce priveşte CJ părea că ori vor continua cu Popa, ori vor deschide cutia Pandorei în încercarea de a-i găsi o alternativă. Dar, a aflat BIHOREANUL, pe de o parte, doar Popa putea conta pe sprijinul primarilor de comune, esenţial în câştigarea alegerilor în judeţ, iar pe de alta nu se încumeta nimeni să-l concureze, arătându-i că i-a trecut vremea.

Luni întregi, liberalii au vehiculat ca ipoteză de lucru cea conform căreia Mălan rămânea la Primărie, iar la CJ urma să se bată cu Popa, dacă voia, Bolojan însuşi. Ceea ce era cât pe ce să se înâmple. Căci, până joia trecută, când expira termenul până la care trebuia să se pronunţe prin vot Comitetul Executiv Judeţean, singura variantă rămasă în lucru era aceasta: vicele - primar la Oradea (mai ales că deja preluase şefia organizaţiei municipale), iar la CJ Bolojan să-şi confrunte "naşul" politic. Riscul era, însă, ca Popa să nu renunţe, iar conflictul, deja speculat în presă, să izbucnească public.

La pace cu Blaga

Vasile Blaga, copreşedinte PNLÎn cele din urmă, n-a fost nevoie de nicio confruntare. "De vreo două săptămâni Bolojan şi Popa au discutat cu Vasile Blaga (n.r. - copreşedintele bihorean al PNL, foto) şi s-au înţeles", susţine o sursă din partid. Popa şi-a dat seama că, decât să rişte o dispută în organizaţia pe care a adus-o de la 2% la poziţia de lider al politicii locale, mai rezonabil este un apus de carieră în Parlament. "Înţelegerea a fost că Popa, nu altcineva, va face anunţul privind dorinţa sa de a candida la Parlament şi că va avea dreptul să aleagă unde anume, la Deputăţie sau la Senat, iar Bolojan să aibă pârtie către judeţ".

În plus, la 65 de ani, Popa a realizat că nu mai poate da randament în condiţiile în care viitorul şef al CJ trebuie să rezolve cea mai mare problemă a judeţului pentru următorii ani: absorbirea cât mai multor fonduri europene. În schimb, Bolojan e hârşit în procedurile birocratice şi obişnuit să "tocească clanţele" ministerelor pe lângă care funcţionează autorităţile de management a proiectelor.

Mălan, greu de convins

Joia trecută, aşadar, Bolojan era neoficial candidatul PNL la CJ. S-a "sucit", însă, cu câteva ore înaintea şedinţei pentru a-l pune la judeţ pe Mălan, cel pe care îl formase ca succesor la Primărie. Mişcarea a fost surprinzătoare inclusiv pentru viceprimar, nu foarte dispus să-şi asume candidatura, mai ales că şi la Primărie voia să concureze numai dacă Bolojan ar fi ieşit de pe scena locală.

Motivaţia pe care i-a etalat-o primarul l-a convins, însă: dacă Mălan ar fi candidat la Primărie, putea câştiga, dar PNL nu avea siguranţa că şi-ar fi atins celălalt obiectiv propus, şi anume o majoritate de cel puţin 50% plus unu în Consiliul Local, aşa încât să fie cât mai puţin dependent de UDMR şi PSD.

În plus, era logic ca Bolojan să rămână la Primărie dat fiind că în campanie ar urma să tranşeze definitiv şi proiectul Oradea Mare, unirea cu Sînmartinul fiind mai uşor de susţinut din postura de viitor edil-şef. "Bolojan a avut nevoie de peste o oră să-l convingă pe Mălan", spune sursa BIHOREANULUI.

Unanimitate

În această situaţie, reuniunea CEJ a fost, practic, un simplu ritual. "Popa a anunţat că îşi doreşte să candideze la Parlament şi chiar el a propus candidaturile lui Bolojan la Primărie şi Mălan la judeţ".

Înainte de a se trece la vot, doar  doi dintre susţinătorii preşedintelui au găsit de cuviinţă să-i mulţumească pentru prestaţia de până acum: primarul din Pomezeu, Ioan Şora, şi deputatul Lucia Varga. De aplaudat, însă, l-au aplaudat toţi. Rezultatul scrutinului? Unanim în favoarea noului tandem.

Cele două candidaturi urmează a fi validate în prima şedinţă a Biroului Politic Naţional al PNL. O formalitate de bifat lunea aceasta, pe 1 februarie, urmând ca săptămâna ce vine să fie anunţate şi listele de candidaţi la cele două consilii, Municipal şi Judeţean.

Toate pânzele sus

În ce priveşte campania şi planurile de administrare a Oradiei şi Bihorului, liberalii au decis, pe de o parte, să păstreze alianţa actuală, cea cu UDMR, dar să îşi asigure atât la municipiu, cât şi la judeţ, majorităţi de cel puţin 50% plus unu. Obiectiv ambiţios, însă absolut necesar, mai ales că preşedintele CJ nu va mai fi ales uninominal, prin votul cetăţenilor, ci de către consilierii judeţeni.

Ideile pe care cuplul Bolojan-Mălan le vor "vinde" în campanie sunt simple: amândoi au experienţă administrativă, au dovedit că pot conlucra fără piedici şi au aceleaşi scopuri: de la unirea Oradiei cu Sînmartinul până la absorbţia cât mai multor fonduri europene. Noutatea, a aflat BIHOREANUL, e că judeţul nu se va mai mulţumi cu "firimituri" de zeci sau sute de mii de euro din programul transfrontalier RO-HU, ci va ţinti mai ambiţios, Programul Operaţional Regional, pentru a finanţa cu milioane sau chiar zeci de milioane de euro proiecte mari, care să provoace dezvoltarea accelerată.

În ce măsură orădenilor şi bihorenilor le va surâde sau nu, asta se va vedea abia în seara de 5 iunie, după închiderea urnelor...


FĂRĂ OPŢIUNI
Dinozaurii păstrează controlul

În timp ce liberalii şi-au anunţat candidaţii la Oradea şi CJ, competitorii încă îşi fac socotelile. O certitudine este că liderul UDMR Bihor, Alexandru Kiss, nu va mai candida, el anunţându-şi retragerea într-o publicaţie de limbă maghiară. Deşi "pensionarea", forţată de trimiterea sa în judecată de către DNA, deschide problema succesiunii, deocamdată Kiss vrea să păstreze şefia partidului, păstrându-şi implicit ultimul cuvânt şi în desemnarea candidaţilor la locale. Până în prezent, se pare că la Primărie l-ar prefera pe actualul viceprimar Huszar Istvan, iar la judeţ pe consilierul municipal Pasztor Sandor, la fel ca în 2012.

La PSD, liderul organizaţiei judeţene, Ioan Mang, a "supervizat" desemnarea candidaţilor în 83 de comune, ţinându-le însă secrete numele, nu şi pentru oraşe şi judeţ. Potrivit surselor BIHOREANULUI, deşi e conştient de lipsa şanselor, Mang vrea să deschidă el lista pentru judeţ, doar pentru ca în toamnă să se refugieze la Parlament, iar la Primăria Oradea l-ar trimite la "moarte" sigură pe încă tânărul prefect Claudiu Pop.

Pe lângă partidele mari, îşi vor încerca norocul, mai mult ca să-şi facă reclamă în vederea parlamentarelor din toamnă, şi formaţiuni irelevante, precum Mişcarea Populară a lui Băsescu, şeful organizaţiei judeţene, Daniel Meze, urmând să anunţe chiar marţea aceasta că va sprijini candidatura prietenului său, controversatul Horea Vuşcan, în ciuda faptului că acesta este "patronul" Partidului Verzilor şi că a mai candidat, fără niciun succes, chiar şi acum patru ani. Semn că nici localele de anul acesta nu vor fi lipsite de bruiaje şi exotisme...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
ajunge
Capitaliştii ăştea din Ardeal în sfârşit reuşesc să execute ANTENA 3 ŞI PRIN RICOŞEU ŞI CELELALTE ANTENE, cred că PDLiştii jubilează sunt în culmea fericirii. În ţara asta cei care au urme de ceva patriotism sunt aruncaţi în închisoare ex VOICULESCU, BECALI ETC şi apoi ne mai plângem de şantajul UDMRist.
Postat 15 Februarie 2016, 19:39 de TeoM
TEO MOŢ
MĂ VORBA UNUI POSTAC IDIOT ÎN ARDEAL NU CÂŞTIGĂ SOCIALIŞTII.
Postat 14 Februarie 2016, 21:30 de TeoM
nu faci din cocos gaina, nici din analfabet societate civila...
D'apoi mare intrebare este aiasta pentru boborul oradean: "sa fie unire cu Felixu' sau sa ramanem cum santem deoarece oricum se uneste Oradea Mare cu Sanmartinu' in mod natural?". Cu alte cuvinte, pentru cei cu patru clase care se pricep la orice: " sa avem un plan de urbanism cu consecinta ca dezvoltarea se face in mod placut ochiului, sau sa lasam sa creasca singure cladirile, drumurile strambe, utilitatile improvizate, trotuare lipsa, garduri in sosea, stalpi in cutile oamenilor, cu alte cuvinte "favelas de Teleorman" pentru ca "sa nu vina europenii astia sa ne invete pe noi". Oradea Mare alias Micul Paris, alias Mica Venetie s-a construit dupa un plan, de catre oameni normali nu "dupa urechea populista" de catre niste pacienti la psihiatrie si la DNA. Mama voastra de comunisti...
Postat 02 Februarie 2016, 11:49 de pupinjuristu
nea ilie, acest brutus ot birtin!
La cate tampenii au facut penalii in Oradea/Bihor, psd-ul ar trebui sa castige cam tot! Doar ca pesedeii oradeni/bihoreni sunt jalnici, ca sa nu spun inexistenti. Daca e de preferat mentinerea la conducerea organizatiilor a unor lichele precum mang_litorul sau a unui imberb precum popa sabau in locul castigarii alegerilor, asta e! Pe penali si pe pesedei nu i-am votatt si nu-i voi vota, pe unguri nici atat, MP lui basescu e reprezentat in Oradea/Bihor de niste ilustri anonimi... Optiunea mea va fi ca nu ma voi prezenta la vot. P.S. Astept mutarea lui popa ciordel, cel ejaculat de sarpele pe care l-a crescut la san!
Postat 02 Februarie 2016, 10:59 de pinonel
Jalnic de tot
Iată unul dintre cele mai favorabile editoriale scrise vreodată despre un politician, de la Ceauşescu încoace. Evident, eroul este (cine altul putea să fie?) MIB-ul nostru local - Marele Ilie Bolojan, acum în "tandem" (cică!!!) cu vicele Mălan. Tot înainte, tovarăși! Iată și o altă viziune asupra problemei în discuție (este vorba, evident, de anunţul privind tandemul propus de PNL Bihor pentru conducerea Primăriei Oradea şi a Consiliului Judeţean):http://fbudea.blogspot.ro/2016/01/prudent-prea-prudent.html?m=1
Postat 02 Februarie 2016, 09:44 de Danutz
tds...tot sec ai ramas!!!
..din nou psd-ii vor da drumul la aberatiile care ii stapanesc, dar asta e, sunt ai nostri si nu incap toti pe langa Dambovita si Teleorman.. sunteti jalnici si nu mai aveti scapare!!!
Postat 02 Februarie 2016, 09:12 de TC
COMISIA DE LA VENETIA , DA-O DREAQ !
„Aceasta este, de altfel, și recomandarea Comisiei de la Veneția, de a nu se organiza concomitent REFERENDUM și ALEGERI, după cum, atrage atenția și analistul Cristian Pîrvulescu, există o decizie a CCR care s-a pronunțat împotriva organizării simultane a alegerilor locale și a celor parlamentare. “. Dacă PSD-ul ar organiza simultan un referendum și alegeri ( locale, euro parlamentare, parlamentare ) PNL- s-ar da cu fundul de pământ, ALINA GORGHIU ar renunța la luna de miere, tinerii frumoși și liberi arieși în stradă, Comisia de la Veneția ar turba, CCR ar da o ERATĂ. Așa BOLOJAN DICTATORUL NEPERECHE va organiza al treilea REFERENDUM pentru Unirea cu Sânmartin-ul, mizând pe prostirea electoratului ( în special cel trecut de 6o de ani ) cum că dacă mergi la locale obligatoriu votezi și pentru Referendum ( COMPLET FALS ). Sigur mi se va da replica : RECOMANDĂRILE COMISIEI DE LA VENEȚIA NU SUNT OBLIGATORII. Da, nu sunt dar repet , dacă PSD ar face așa ce ar ieși. Exact ca atunci când au pus-o pe Mona Pivniceru să facă selecție pentru procurorul general și procurorul șef DNA , s-a chinuit biata doamnă să-i facă pe plac Vivianei și în final Ponta a căzut la pace cu Băse și au ieșit Nițu și Koveși. Ulterior Viviane a tăcut chitic.
Postat 02 Februarie 2016, 08:59 de TDS
psd..Toate panzele sus..spre Teleorman!
dupa dezastrul si insuccesul la alegerile astea din Bihor, sper ca primul trimis in pensie sa fie plagiatorul suprem - pensionarul mang, alaturi de clica de lingai pe care si-a adunat-o alaturi. Cum il stiu cu bun simt pe Claudiu Pop (exceptie face denumirea de independent), probabil nici nu va candida pt. oras.."carnatul afumat se pastreaza mai bine". Cat despre psd...nu va pupa niciodata primaria Oradea si de acum incolo nici judetul..asa ca "Toate panzele sus...vant la pupa spre Teleorman.."
Postat 02 Februarie 2016, 08:49 de TC
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON