Din postura de lideri ai scenei politice locale, liberalii au devenit joia trecută primii care şi-au anunţat candidaţii la cele mai importante poziţii administrative "scoase la concurs" în alegerile locale din 5 iunie: Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor.
După o oră şi jumătate de discuţii în Comitetul Executiv Judeţean, precedate însă de alte câteva ceasuri de socoteli, decizia i-a surprins chiar şi pe unii din ei. Actualul preşedinte al CJ, Cornel Popa, renunţă să candideze pentru încă un mandat, iar viceprimarul Mircea Mălan, antrenat să preia Primăria de la Ilie Bolojan, a trebuit să fie lămurit să accepte transferul la judeţ după ce o jumătate de zi opţiunea în această direcţie fusese chiar primarul. BIHOREANUL vă dezvăluie dedesubturile acestei "suceli"...
Iute, cătinel
Promovat în politica mare de Cornel Popa (foto), care din consilier local la Aleşd l-a făcut prefect şi apoi secretar general al Guvernului Tăriceanu, primarul Ilie Bolojan este de un deceniu vedeta incontestabilă a politicii bihorene. În 2008 câştiga Primăria Oradea din primul tur, o premieră în condiţiile în care acesta era invariabil adjudecat de UDMR, iar în 2012 obţinea un scor sporit în ciuda măsurilor nepopulare adoptate.
După ce a transformat radical oraşul, acum era cât pe ce să nu mai candideze. L-au obligat, însă, atât sondajele care încă de astă-toamnă, când încă nu finalizase proiectele europene, îl cotau cu 70% din intenţiile de vot ale orădenilor, cât şi noua postură de secretar general al PNL, pe care a acceptat-o pentru a stopa degringolada partidului în care activează din 1991.
Bolojan nu putea candida, însă, în orice condiţii. În 2008 l-a tras după el pe Radu Ţîrle, despre al cărui mandat liberalii consideră că a fost ratat, iar în 2012 l-a "garantat" pe însuşi şeful său politic, Cornel Popa. Ce-a urmat se ştie: în loc să colaboreze pentru dezvoltarea sincronizată a municipiului şi judeţului, Bolojan şi Popa au intrat pe contrasens în câteva chestiuni majore. În timp ce edilul orădean voia să preia administrarea Aeroportului pentru a grăbi cursele externe, iar strategia de dezvoltare a judeţului să privilegieze proiectul centurii metropolitane, şeful CJ a preferat aşa-numitul drum al Apusenilor, răzgândindu-se şi în privinţa mutării Muzeului în Cetate, după ce iniţial acceptase ideea lui Bolojan.
I-a trecut vremea
Dacă pentru Primărie variantele liberalilor erau clare, fie Bolojan, fie Mălan, în ce priveşte CJ părea că ori vor continua cu Popa, ori vor deschide cutia Pandorei în încercarea de a-i găsi o alternativă. Dar, a aflat BIHOREANUL, pe de o parte, doar Popa putea conta pe sprijinul primarilor de comune, esenţial în câştigarea alegerilor în judeţ, iar pe de alta nu se încumeta nimeni să-l concureze, arătându-i că i-a trecut vremea.
Luni întregi, liberalii au vehiculat ca ipoteză de lucru cea conform căreia Mălan rămânea la Primărie, iar la CJ urma să se bată cu Popa, dacă voia, Bolojan însuşi. Ceea ce era cât pe ce să se înâmple. Căci, până joia trecută, când expira termenul până la care trebuia să se pronunţe prin vot Comitetul Executiv Judeţean, singura variantă rămasă în lucru era aceasta: vicele - primar la Oradea (mai ales că deja preluase şefia organizaţiei municipale), iar la CJ Bolojan să-şi confrunte "naşul" politic. Riscul era, însă, ca Popa să nu renunţe, iar conflictul, deja speculat în presă, să izbucnească public.
La pace cu Blaga
În cele din urmă, n-a fost nevoie de nicio confruntare. "De vreo două săptămâni Bolojan şi Popa au discutat cu Vasile Blaga (n.r. - copreşedintele bihorean al PNL, foto) şi s-au înţeles", susţine o sursă din partid. Popa şi-a dat seama că, decât să rişte o dispută în organizaţia pe care a adus-o de la 2% la poziţia de lider al politicii locale, mai rezonabil este un apus de carieră în Parlament. "Înţelegerea a fost că Popa, nu altcineva, va face anunţul privind dorinţa sa de a candida la Parlament şi că va avea dreptul să aleagă unde anume, la Deputăţie sau la Senat, iar Bolojan să aibă pârtie către judeţ".
În plus, la 65 de ani, Popa a realizat că nu mai poate da randament în condiţiile în care viitorul şef al CJ trebuie să rezolve cea mai mare problemă a judeţului pentru următorii ani: absorbirea cât mai multor fonduri europene. În schimb, Bolojan e hârşit în procedurile birocratice şi obişnuit să "tocească clanţele" ministerelor pe lângă care funcţionează autorităţile de management a proiectelor.
Mălan, greu de convins
Joia trecută, aşadar, Bolojan era neoficial candidatul PNL la CJ. S-a "sucit", însă, cu câteva ore înaintea şedinţei pentru a-l pune la judeţ pe Mălan, cel pe care îl formase ca succesor la Primărie. Mişcarea a fost surprinzătoare inclusiv pentru viceprimar, nu foarte dispus să-şi asume candidatura, mai ales că şi la Primărie voia să concureze numai dacă Bolojan ar fi ieşit de pe scena locală.
Motivaţia pe care i-a etalat-o primarul l-a convins, însă: dacă Mălan ar fi candidat la Primărie, putea câştiga, dar PNL nu avea siguranţa că şi-ar fi atins celălalt obiectiv propus, şi anume o majoritate de cel puţin 50% plus unu în Consiliul Local, aşa încât să fie cât mai puţin dependent de UDMR şi PSD.
În plus, era logic ca Bolojan să rămână la Primărie dat fiind că în campanie ar urma să tranşeze definitiv şi proiectul Oradea Mare, unirea cu Sînmartinul fiind mai uşor de susţinut din postura de viitor edil-şef. "Bolojan a avut nevoie de peste o oră să-l convingă pe Mălan", spune sursa BIHOREANULUI.
Unanimitate
În această situaţie, reuniunea CEJ a fost, practic, un simplu ritual. "Popa a anunţat că îşi doreşte să candideze la Parlament şi chiar el a propus candidaturile lui Bolojan la Primărie şi Mălan la judeţ".
Înainte de a se trece la vot, doar doi dintre susţinătorii preşedintelui au găsit de cuviinţă să-i mulţumească pentru prestaţia de până acum: primarul din Pomezeu, Ioan Şora, şi deputatul Lucia Varga. De aplaudat, însă, l-au aplaudat toţi. Rezultatul scrutinului? Unanim în favoarea noului tandem.
Cele două candidaturi urmează a fi validate în prima şedinţă a Biroului Politic Naţional al PNL. O formalitate de bifat lunea aceasta, pe 1 februarie, urmând ca săptămâna ce vine să fie anunţate şi listele de candidaţi la cele două consilii, Municipal şi Judeţean.
Toate pânzele sus
În ce priveşte campania şi planurile de administrare a Oradiei şi Bihorului, liberalii au decis, pe de o parte, să păstreze alianţa actuală, cea cu UDMR, dar să îşi asigure atât la municipiu, cât şi la judeţ, majorităţi de cel puţin 50% plus unu. Obiectiv ambiţios, însă absolut necesar, mai ales că preşedintele CJ nu va mai fi ales uninominal, prin votul cetăţenilor, ci de către consilierii judeţeni.
Ideile pe care cuplul Bolojan-Mălan le vor "vinde" în campanie sunt simple: amândoi au experienţă administrativă, au dovedit că pot conlucra fără piedici şi au aceleaşi scopuri: de la unirea Oradiei cu Sînmartinul până la absorbţia cât mai multor fonduri europene. Noutatea, a aflat BIHOREANUL, e că judeţul nu se va mai mulţumi cu "firimituri" de zeci sau sute de mii de euro din programul transfrontalier RO-HU, ci va ţinti mai ambiţios, Programul Operaţional Regional, pentru a finanţa cu milioane sau chiar zeci de milioane de euro proiecte mari, care să provoace dezvoltarea accelerată.
În ce măsură orădenilor şi bihorenilor le va surâde sau nu, asta se va vedea abia în seara de 5 iunie, după închiderea urnelor...
FĂRĂ OPŢIUNI
Dinozaurii păstrează controlul
În timp ce liberalii şi-au anunţat candidaţii la Oradea şi CJ, competitorii încă îşi fac socotelile. O certitudine este că liderul UDMR Bihor, Alexandru Kiss, nu va mai candida, el anunţându-şi retragerea într-o publicaţie de limbă maghiară. Deşi "pensionarea", forţată de trimiterea sa în judecată de către DNA, deschide problema succesiunii, deocamdată Kiss vrea să păstreze şefia partidului, păstrându-şi implicit ultimul cuvânt şi în desemnarea candidaţilor la locale. Până în prezent, se pare că la Primărie l-ar prefera pe actualul viceprimar Huszar Istvan, iar la judeţ pe consilierul municipal Pasztor Sandor, la fel ca în 2012.
La PSD, liderul organizaţiei judeţene, Ioan Mang, a "supervizat" desemnarea candidaţilor în 83 de comune, ţinându-le însă secrete numele, nu şi pentru oraşe şi judeţ. Potrivit surselor BIHOREANULUI, deşi e conştient de lipsa şanselor, Mang vrea să deschidă el lista pentru judeţ, doar pentru ca în toamnă să se refugieze la Parlament, iar la Primăria Oradea l-ar trimite la "moarte" sigură pe încă tânărul prefect Claudiu Pop.
Pe lângă partidele mari, îşi vor încerca norocul, mai mult ca să-şi facă reclamă în vederea parlamentarelor din toamnă, şi formaţiuni irelevante, precum Mişcarea Populară a lui Băsescu, şeful organizaţiei judeţene, Daniel Meze, urmând să anunţe chiar marţea aceasta că va sprijini candidatura prietenului său, controversatul Horea Vuşcan, în ciuda faptului că acesta este "patronul" Partidului Verzilor şi că a mai candidat, fără niciun succes, chiar şi acum patru ani. Semn că nici localele de anul acesta nu vor fi lipsite de bruiaje şi exotisme...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.