URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Iunie 2015, 09:25

Referendum invalidat! Unirea a căzut din cauza absenţei de la urne a 3.325 de orădeni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

E oficial, unificarea localităţilor Oradea şi Sînmartin a căzut proba eliminatorie a votului! "Referedumul a fost invalidat din cauza numărului insuficient de participanţi. A lipsit doar un procent de 1,76% pentru ca acesta să atingă pragul minim de prezenţă la vot stabilit de lege la 30%", a declarat judecătorul Ionel Olah, preşedintele Biroului Electoral Municipal.

Potrivit preşedintelui BEM, prezenţa la vot a fost de 28,24%. Partizanii unificării au reuşit să adune în urma scrutinului de duminică doar 53.039 voturi valabil exprimate, cu 3.325 de voturi sub pragul minim de 30% impus de lege.

Dintre acestea, nu mai puţin de 51.996 de voturi valabil exprimate au fost în favoarea fuzionării celor două localităţi în vreme ce doar 1.043 de votanţi s-au declarat împotriva ei.

Contestaţii în lanţ

Rezultatele oficiale ale scrutinului de duminică au fost anunţate în jurul orei 4 dimineaţa prin afişare pe monitoarele din sala ghişeelor, iar apoi prin publicare pe site-ul BEM.

Deşi urnele s-au închis la ora 23, numărătoarea voturilor a fost blocată ore în şir. Nagy Marta, reprezentatul UDMR în biroul electoral al secţiei de votare 79 din incinta Orăşelului Copiilor, a reclamat, după încheirea votării, că urna mobilă trimisă la secţia de oncologie a Spitalului Municipal conţine 81 de buletine de vot, deşi sâmbătă, între orele 18-20, şi-au depus cerere de a vota doar 56 de alegători internaţi în spital.

BEM şi-a declinat responsabilitatea privind soluţionarea contestaţiei şi a recomandat reclamantului să se adreseze direct Biroului Electoral al Secţiei 79. "Contestaţia trebuie soluţionată la nivelul secţiei de votare. Noi nu avem de unde şti de aici ce s-a întâmplat acolo", a spus Laviniu Domocoş, reprezentantul PNL în cadrul BEM.

"Mi-a fost milă"

Potrivit declaraţiilor membrilor Biroului Electoral al Secţiei 79, cele 25 de voturi în plus au apărut ca urmare a faptului că la faţa locului mai mulţi bolnavi au cerut să voteze. "Mi-a fost milă. Unii dintre pacienţi abia puteau să ţină ştampila, dar să mai şi completeze cererea", a spus Mircea Corneanu, reprezentantul PSD în biroul secţiei de votare.

În final, pentru că nu mai avea cum să deosebească voturile alegătorilor care şi-au depus cerere de ale celor care nu şi-au depus, membrii biroului au hotărât să anuleze toate cele 81 de voturi din urna mobilă, numai să poată închide procesul electoral.

Cum urna conţinea doar două voturi care spuneau "nu" unificării, măsura afecta îndeosebi susţinătorii fuziunii. În acest context, soluţia Biroului Electoral al Secţiei 79 a fost contestată la BEC de reprezentantul PNL în secţia de votare, Mariana Popa.

Printr-o decizie dată în jurul orei 4, biroul a admis cererea femeii printr-o chichiţă de formă, pe considerentul că reprezentantul UDMR a depus contestaţia tardiv, după ce a semnat deja procesul verbal cu rezultatele votării din secţia respectivă. Pe cale de consecinţă, rezultatul scrutinului din 14 iunie a fost stabilit în zorii zilei de luni luând în calcul şi cele 81 de voturi din urna mobilă. Nu că ar mai fi contat prea mult...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
@pino...
Stii cu cate voturi a fost ales in 2012 ? Iti spun eu: cu 62000 din 95000 (66%). Acum au fost pro-referendum 52000. Ai impresia ca la alegerile locale va fi prezenta mai mare decat in 2012? Eu iti garantez ca va fi mai mica. Asa ca lasati-o mai moale cu calculele astea tip Basescu ca sunt bune doar pe hartie, in rest nu va mai crede nimeni vorbaria. Ati fost niste lasi care acum se dau mari strategi : "am vrut sa dam o palma Bolovanului". Daca aveati o farama de curaj va luptati sa pice referendumul nu sa nu se valideze. Sunteti dintre cei care "participa, dar nu se baga". M-am convins inca o data de asa-zisii "oradeni". Merita toata "stima". Abia astept viitoarele inititative, sa pot si eu sa ma abtin: - de ce sa dau bani pt sportul din Oradea (copilul meu e mare si nu mai are nevoie iar ca spectator imi pot permite sa vad fotbal in Anglia si baschet in Spania; - de ce sa dau bani pt utilarea spitalelor oradene cand eu ma tratez in clinici private - de ce sa dau bani pt proiecte umanitare din Oradea cand cei din Africa sau Nepal au mai mare nevoie - etc... S-auzim numai de "bine".
Postat 16 Iunie 2015, 13:31 de andy
@oradea... Revin : MARS !
@Oradea... Faci pe prostul, poate chiar esti, oricum, ti-o spun pe sleau : daca la tine vine un escroc, un hot, un om fara cuvant, unul care te-a furat si te fura pe oriunde te prinde si-ti propune o afacere care pare (si poate chiar este!) profitabila, ce faci, te inhaitezi cu canalia?! Daca mai este sustinut de alte haimanale, il crezi?! Asa m-am gandit si eu, ca-i spui: MARS! P.S. am volga
Postat 15 Iunie 2015, 15:20 de pinonel
@Pintea
@Ionel. Numai cei limitati se gandesc la motivul spus de tine. Practic tu sustii ca proiectul era bun, dar, pt ca a fost initiat de Bolojan (de care oamenii nu (mai) au o perere pozitiva) acesta a cazut. Corect? Daca raspunsul e da, o sa va intreb. Cand Bolojan nu va mai fi primar, veti regreta ca unirea nu s-a facut? Apropo, dle P., cum va merge Audi-ul ;)?
Postat 15 Iunie 2015, 13:47 de OradeaCivitas
Bolovane, MARS !
Dane, ce e asa greu de inteles?! N-a fost intrunit cvorumul necesar pt. ca lumea n-a iesit la vot nu pt. ca nu era de acord cu proiectul de unire, ci pt. ca era/este impotriva bolovanului.Bolovanul a patit cam cum a patit plagiatorul in turul doi, cand lumea a votat contra lui si nu neaparat pro johannis.Cu 28% din increderea oradenilor poa' sa fie primar de cartier,birau in birtinul natal, bulibasa, dar nu primarul Oradiei!
Postat 15 Iunie 2015, 11:46 de pinonel
Beneficiarii esecului
Cei care rand pe sub musteta si asteapta schimbarea sunt chiar serpi de la sanul cheliosului: "managerul" BIRTA si dirijorul de santier MALAN.
Postat 15 Iunie 2015, 11:41 de cc
...din partea lui contra (gica)
..puscariabilul depanator kiss(pis), megaplagiatorul mang sau fillip parvenitul --- sau toti trei , poate si rosico nani..
Postat 15 Iunie 2015, 11:32 de TC
@contra gica
ia zi unul, macar unul care e mai bun ca bolojan?
Postat 15 Iunie 2015, 11:06 de User anonimizat
Ha ha ha !
Acest boicot la vot a un pumn dat administratiei locale, in frunte cu * - bolovan. Cand se va schimba primarul si administratia - vom vota. Pana atunci .... *
Postat 15 Iunie 2015, 10:36 de Contra
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON